ODLUKA

O STALNIM MANIFESTACIJAMA OD ZNAČAJA ZA GRAD VRŠAC

("Sl. list grada Vršca", br. 15/2018)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se stalne manifestacije od značaja za Grad Vršac i građane Grada Vršca (u daljem tekstu: Grad), način njihovog ostvarivanja, u okviru prava i obaveza utvrđenih zakonom i ovom odlukom, a koje se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada.

Član 2

Stalne manifestacije od značaja za Grad su one koje svojim značajem i sadržajima prezentuju i afirmišu Grad i zadovoljavaju potrebe građana i gostiju manifestacija.

Član 3

Stalne manifestacije (u daljem tekstu manifestacije) od značaja za Grad su:

1. "Dani berbe grožđa"

2. Međunarodni festival vina "VINOFEST"

3. "Praznične đakonije"

4. "Gudurička jesen"

5. Međunarodni festival klasike "Vršačka pozorišna jesen"

6. Međunarodni festival folklora "Vršački venac"

7. Vršačko kulturno leto

8. Likovna manifestacije dece i omladine za nagradu Paje Jovanović

9. Književna nagrada "Vasko Popa"

10. Međunarodno bijenale Robert Hamerštil

11.Izbor za sportistu godine Grada Vršca

12. Šahovski memorijal Bora Kostić

1) "Dani berbe grožđa"

Najznačajnija privredno-turistička manifestacija u regionu koja se tradicionalno održava trećeg vikenda u septembru. Tokom trajanja manifestacija organizuju se različiti programski sadržaji kao što su: U susret grožđe balu, Izložba grožđa, vina i voća, Vršački karneval, Bacanje grožđa iz aviona, Dečiji maskenbal, Izbor za Mis berbe i drugi događaji koji su u sastavu pratećih programa manifestacije.

Turistička organizacija Vršac organizuje manifestaciju putem Organizacionog odbora manifestacije(u daljem tekstu: TOV).

Organizacioni odbor za manifestaciju Dani berbe grožđa usvaja ili menja Program manifestacije, koji predlaže direktor TOV-a, daje mišljenje o izboru izvođača na manifestaciji.

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Vršca na poziciji organizatora manifestacije TOV, izdavanjem štandova za vreme manifestacije i iz drugih izvora (donatori, sponzori i sl.).

2) Međunarodni festival vina "VINOFEST"

Međunarodni festival vina "VINOFEST" održava se svake godine treći vikend u martu. Festival je takmičarskog i promotivnog karaktera uz učešćem značajnih broja domaćih i stranih proizvođača vina. Ciljevi festivala su promocija vinske kulture, afirmacija privrednog i turističkog povezivanja, podsticaj stvaranja i širenja tržišta, predstavljanje turističke ponude Vršca.

Organizator je TOV.

Upravni odbor TOV-a donosi odluke o kotizacijama za ovu manifestaciju.

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđuju se Odlukom o budžetu Grada Vršca na poziciji organizatora manifestacije TOV-a, izdavanjem štandova za vreme manifestacije i iz drugih izvora (donatori, sponzori i sl.)

3) "Praznične đakonije"

"Praznične đakonije" se održavaju u prvoj polovini decembra meseca i predstavljaju: izložbe praznične trpeze, suvenira i raznih đakonija u vreme slava, Božića i Nove godine. Manifestacija okuplja preko 60 izlagača, a pored izložbenog i prodajnog, dobila je i takmičarski karakter. Program manifestacije upotpunjuje izložba Slavskih kolača, kao i Novogodišnje jelke, koju ukrašavaju deca osnovnih škola našeg grada.

Upravni odbor TOV-a donosi odluku o kotizaciji za manifestaciju Praznične đakonije.

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Vršca na poziciji organizatora manifestacije TOV-a, izdavanjem štandova za vreme manifestacije i iz drugih izvora (donatori, sponzori i sl.)

4) "Gudurička jesen"

"Gudurička jesen" se održava krajem avgusta u organizaciji Mesne zajednice Gudurica i KUD "Vinogradi" a uz pomoć TOV-a I Grada Vršaca, a u cilju razvoja vinskog i ruralnog turizma i promocije potencijala naseljenog mesta Gudurica.

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Vršca na poziciji organizatora manifestacije TOV-a.

5) Međunarodni Festival klasike "Vršačka pozorišna jesen"

Međunarodni festival klasike "Vršačka pozorišna jesen", održava se u oktobru mesecu svake godine, pod. skraćenim nazivom "Vršačka pozorišna jesen".

Festival se otvara predstavom Narodnog pozorišta "Sterija" i nastavlja najboljim domaćim i stranim pozorišnim predstavama klasike u prethodnoj sezoni.

Festival je takmičarskog karaktera.

U toku Festivala organizuju se i drugi prateći programi kao što su: okrugli sto o prikazanoj predstavi, promocije pozorišnih dela i raznoraznih pozorišnih publikacija, predstave za decu van takmičarskog dela, izložbe kostima, scenografija, pozorišnih plakata i ostalog pozorišnog materijala i dr.

Organizator Festivala je Narodno pozorište "Sterija", kao domaćin.

Organi festivala su Festivalski odbor i Direktor i selektor.

Festivalski odbor na predlog selektora donosi takmičarski i prateći program festivala i imenuje žiri, a na predlog direktora usvaja finansisti plan i određuje cenu ulaznica.

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Vršca na poziciji organizatora manifestacije Narodnog pozorišta "Sterija" Vršac, prodajom karata i iz drugih izvora (viših nivoa vlasti, donacija, sponorstva i dr.).

6) Međunarodni festival folklora "Vršački venac"

Međunarodni festival folklora "Vršački venac" održava se jula meseca, a učestvuju ansambli koji predstavljaju kulturu i tradiciju zemalja sa pet kontinenata. Međunarodni festival folklora "Vršački Venac", koji je članica CIOFF-a, Internacionalne organizacije festivala pri UNESCO, pored definisane programske koncepcije, svake godine prati još čitav niz interesantnih sadržaja u vidu Etnosajma (plasman suvenira i proizvoda etnokaraktera, izložbi, radionica, predavanja i dr).

Organi festivala su Festivalski odbor i Direktor festivala.

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Vršca na poziciji organizatora manifestacije Kulturnog centra Vršac.

7) Vršačko kulturno leto

Vršačko kulturno leto je manifestacija Kulturnog centra Vršac koja se održava avgusta meseca i koja svojom realizacijom upotpunjuje letnji period adekvatnim kulturnim sadržajima.

Manifestacija se odvija na više lokacija u gradu tako da zadovoljava ukuse najšire publike, različitih uzrasta, organizovanjem koncerata, večernjih predstava na otvorenom sa poznatim televizijskim licima, laganih večeri ispunjene čitanjem poezije, revije filmova na otvorenom, dečije predstave, plesni performansi, folklorni koncerti, večeri uz gitaru, deo su onoga što publika u Vršcu ima priliku da vidi u okviru ove manifestacije.

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Vršca na poziciji organizatora manifestacije Kulturnog centra Vršac.

8) Likovna manifestacija dece i omladine za nagradu Paje Jovanovića

Likovna manifestacije dece i omladine za nagradu Paja Jovanović ustanovljena je 1959. godine povodom stogodišnjice rođenja našeg poznatog slikara Paje Jovanovića i za cilj ima negovanje, stimulisanje i promovisanje dečijeg stvaralaštva. Na ovoj manifestaciji izlaže svoje radove veliki broj dece iz gradova Srbije i zemalja u okruženju, a dodela nagrada je na svečanom otvaranju izložbe svake godine u septembru mesecu u vreme obeležavanja Dečije nedelje.

Organizator manifestacije je Kulturni centar Vršac.

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Vršca na poziciji organizatora manifestacije Kulturnog centra Vršac.

9) Književna nagrada "Vasko Popa", ustanovljena je 1995. godine u znak poštovanja i sećanja na našeg poznatog pisca Vaska Popu. Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu pesama, svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29. juna.

Nagrada se sastoji od Povelje sa Vaskovim likom i novčanog iznosa.

Odluku za najbolju knjigu pesama donosi petočlani žiri.

Sredstva za održavanje manifestacije i to: novčani iznos nagrade kao i naknada za rad žirija, obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Vršca, a ostvaruju se i od darodavaca.

10) Međunarodno bijenale Robert Hamerštil

Program bijenala obeležava delo Roberta Hamerštila organizovanjem izložbe grafike i slika u Vršcu i Gudurici u kući - muzeju Roberta Hamerštila, koji se organizuje svake druge godine. Podrazumeva prijem i gostovanje velikog broja poslovnih ljudi i umetnika pretežno iz Austrije naklonjenih Vršcu i Gudurici naročito porekla koje je u jednom vremenu bilo povezano sa ovim prostorom.

Organizator bijenala Robert Hamerštil je Gradski muzej Vršac.

Bijenale ima Umetnički savet i Direktora bijenala koji se staraju o umetničkom i medijskom marketingu manifestacije.

Sredstva su opredeljena Odlukom o Budžetu Grada Vršca na poziciji organizatora manifestacije Gradskog muzeja Vršac.

11) Izbor za sportistu godine Grada Vršca - Manifestacija se održava tradicionalno krajem januara meseca. Cilj ove manifestacije jeste da se istaknu i nagrade najuspešniji vršački sportisti i sportski radnici u protekloj godini. Predviđene su nagrade u više kategorija, a najuspešniji među njima dobija priznanje "Sportista godine Grada Vršca".

Organizaciju manifestacije sprovodi Organizacioni odbor manifestacije.

12) Šahovski memorijal "Bora Kostića"

Ova manifestacija je tradicionalni šahovski događaj u vidu međunarodnog velemajstorskog turnira visokog ranga, u čast i sećanje na prvog srpskog velemajstora Boru Kostića, jedne od najistaknutijih ličnosti u istoriji Vršca. Prvi memorijal održan je 1964. godine, prvi put nakon "čika Borinog odlaska u večnost". Turnir je po kvalitetu i renomeu jedan od najkvalitetnijih turnira na Balkanu koji na adekvatan način predstavlja i Grad Vršac i Republiku Srbiju.

O organizaciji memorijala stara se Organizacioni odbor.

Član 4

Ustanove, određene odlukom obavljaju poslove organizacije manifestacija preko organizacionih tela koja su imenovana u zavisnosti od vrste manifestacije kao što su organizacioni odbori, umetničkih odbora i saveta, direktora manifestacija, žirija i slično.

Član 5

Ustanova koordinira aktivnosti svih učesnika manifestacije, predlaže odnosno utvrđuje program manifestacije i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), podnosi izveštaj Gradskom veću Grada Vršca o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima sa mišljenjem o umetničkom i kulturnom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl. i vrši druge poslove vezane za održavanje manifestacije.

Član 6

Manifestacija ima pravila kojima se utvrđuju se: koncepcija manifestacije, karakteristike i način ostvarivanja cilja manifestacije, postupak donošenja programa manifestacije, organizatora odnosno lice koje predstavlja manifestaciju i bliži način ostvarivanja kontrole obavljanja poverenih poslova i druga pitanja vezana za održavanje manifestacije.

Član 7

Sredstva za održavanje manifestacija iz čl. 3. ove Odluke obezbeđuju se Odlukom o budžetu Grada, kroz odobrene aproprijacije indirektnog korisnika Ustanove i definisana su Planom i programom Ustanove, na koje saglasnost daje Skupština Grada.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, organizatori obezbeđuju sredstva za održavanje manifestacije i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Vršca", a primenjivaće se počev od 01.01.2019. godine.