UREDBA

O USLOVIMA I NAČINU DODELE I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA PODSTICANJE UNAPREĐENJA ORGANIZOVANOG TURISTIČKOG PROMETA STRANIH TURISTA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 6/2019)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: subvencije).

Član 2

Pravo na dodelu subvencija mogu da ostvare turističke agencije organizatori turističkog putovanja, registrovane na teritoriji Republike Srbije, koje poseduju propisanu licencu (u daljem tekstu: korisnik subvencije).

Subvencije se dodeljuju kao državna pomoć male vrednosti (de minimis državna pomoć) u skladu sa Uredbom o pravilima za dodelu državne pomoći ("Službeni glasnik RS", br. 13 /10, 100/11, 91/12, 37/13, 97/13 i 119/14).

Predloženi model subvencija sprovodi se kroz dodelu sredstava podsticaja korisniku subvencija kao način podrške za promotivne i marketinške aktivnosti koje su neophodne za dostizanje potrebnog nivoa prometa stranih turista.

Mere podsticaja sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 3

Korisnik subvencije ostvaruje pravo na dodelu sredstava subvencija po realizaciji:

1) organizovanog dovođenja turističkih grupa stranih turista od strane korisnika subvencija (u daljem tekstu: organizovano turističko putovanje);

2) organizovanog dovođenja turističkih grupa stranih turista od strane organizatora ili posrednika međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja u čijoj realizaciji korisnik subvencije nastupa kao lokalni agent i organizuje uslugu smeštaja i još najmanje dve usluge (u daljem tekstu: međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj);

3) organizovanog dovođenja turističkih grupa stranih turista od strane turističke agencije iz inostranstva, u čijoj realizaciji korisnik subvencije nastupa kao lokalni agent (organizovanje dela turističkog putovanja);

4) organizovanog dovođenja turističkih grupa stranih turista od strane organizatora ili posrednika međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja u čijoj realizaciji korisnik subvencije nastupa kao lokalni agent i ne organizuje uslugu smeštaja (u daljem tekstu: deo međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja).

Član 4

Korisnik subvencija je, u slučaju organizovanja turističkog putovanja iz člana 3. tačka 1) ove uredbe, u obavezi da realizaciju tog putovanja sprovede na osnovu unapred utvrđenog programa putovanja, na način propisan zakonom kojim se uređuje turizam.

Korisnik subvencija je, u slučaju međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja iz člana 3. tačka 2) ove uredbe, u obavezi da realizaciju tog putovanja sprovede po unapred utvrđenom programu međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja.

Organizovanim turističkim putovanjem smatra se dovođenje najmanje 15 stranih turista, od strane korisnika subvencija, sa boravkom u kategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj, u periodu od najmanje tri noćenja, na teritoriji Republike Srbije, kao i pružanje najmanje još dve turističke usluge.

Međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj, u smislu ove uredbe, smatra se organizovano dovođenje najmanje 15 stranih turista, od strane organizatora ili posrednika međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja u čijoj realizaciji korisnik subvencije nastupa kao lokalni agent i organizuje uslugu smeštaja, sa boravkom u kategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj, u periodu od najmanje dva noćenja, na teritoriji Republike Srbije, kao i pružanje najmanje još dve turističke usluge.

Turističkim uslugama iz st. 3. i 4. ovog člana smatra se organizovanje izleta, usluge turističkih profesija i sl. ili pružanje neke druge usluge koje su u funkciji obogaćenja turističke ponude (organizovane posete muzejima, utakmicama, manifestacijama, ugostiteljskim objektima sa ponudom nacionalnih specijaliteta i sl.).

U slučaju organizovanog dovođenja turističkih grupa stranih turista od strane korisnika subvencija, korisnik subvencija je dužan da kod realizacije programa putovanja, za sve vreme trajanja putovanja obezbedi turističkog pratioca ili turističkog vodiča sa položenim stručnim ispitom i hronološkim redom evidentira redni broj programa putovanja, kao i bitne elemente tog programa putovanja (mesto/a boravka, datum i mesto polaska i povratka grupe, dužina trajanja, sa ukupnim brojem noćenja).

U slučaju da turističke usluge iz stava 5. ovog člana čine fakultativnu ponudu programa međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, korisnik subvencija organizuje i realizuje navedene usluge u neposrednom ugovaranju, odnosno dogovoru sa stranim turistom iz turističke grupe.

Usluge koje su sastavni deo izleta (pratilac ili vodič, ručak, poseta muzeju i sl.) se neće smatrati pruženom drugom uslugom u smislu stava 5. ovog člana.

Član 5

Korisnik subvencija može da prodaje organizovano turističko putovanje:

1) neposredno stranim turistima;

2) preko turističke agencije, iz inostranstva koja to putovanje dalje prodaje stranim državljanima, kao krajnjim korisnicima;

3) drugom subjektu sa sedištem u inostranstvu, koji za sopstvene potrebe (za poznate korisnike - za svoje zaposlene, članove udruženja ili asocijacija, sportiste koji organizovano dolaze na pripreme i sl.) kupuje to turističko putovanje.

Korisnik subvencija, u slučaju iz stava 1. tačka 1) ovog člana organizovano turističko putovanje prodaje uz zaključenje ugovora o putovanju sa stranim turistom, na način propisan zakonom kojim se uređuje turizam.

Korisnik subvencija, u slučaju iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana organizovano turističko putovanje prodaje na osnovu zaključenog ugovora.

Korisnik subvencije realizaciju programa putovanja, vrši na osnovu ugovora ili ponude i prihvata ponude, odnosno potvrde rezervacije (u daljem tekstu: Potvrda o ugovorenoj usluzi).

Potvrda o ugovorenoj usluzi data je u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 6

Korisnik subvencije, u slučaju iz člana 3. tačka 2) ove uredbe, uslugu smeštaja i još najmanje dve turističke usluge, sprovodi po unapred utvrđenom programu međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, na osnovu ugovora sa organizatorom ili posrednikom međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja.

Korisnik subvencije realizaciju programa međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, vrši na osnovu ugovora, odnosno Potvrde o ugovorenoj usluzi.

Član 7

Iznos sredstava subvencija, koje može da ostvari korisnik subvencija, za ostvarenih tri do četiri noćenja, za organizovano turističko putovanje, odnosno za ostvarenih dva do četiri noćenja za međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj, po stranom turisti iznosi 15 evra, a iznos sredstava subvencija za ostvarenih pet i više noćenja, za organizovano turističko putovanje, odnosno za međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj, po stranom turisti iznosi 20 evra, utvrđena programom putovanja, odnosno programom međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja.

U slučaju da su strani turisti iz stava 1. ovog člana, za ostvarenih tri do četiri noćenja, odnosno za ostvarenih dva do četiri noćenja za učesnike međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, doputovali avionom iz Ruske Federacije, Republike Turske, Narodne Republike Kine (uključujući Hong Kong i Makao), Republike Indije, Južne Koreje, Japana ili SAD, a kojima je dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš, iznos sredstava subvencija se isplaćuje, u zavisnosti od zemlje iz koje su doputovali:

1) Ruska Federacija, Republika Turska - 20 evra;

2) Narodna Republika Kina (uključujući Hong Kong i Makao), Republika Indija, Južna Koreja, Japan, SAD - 30 evra.

U slučaju da su strani turisti iz stava 1. ovog člana, za ostvarenih pet i više noćenja, doputovali avionom iz Ruske Federacije, Republike Turske, Narodne Republike Kine (uključujući Hong Kong i Makao), Republike Indije, Južne Koreje, Japana ili SAD, a kojima je dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš, iznos sredstava subvencija se isplaćuje, u zavisnosti od zemlje iz koje su doputovali:

1) Ruska Federacija, Republika Turska - 30 evra;

2) Narodna Republika Kina (uključujući Hong Kong i Makao), Republika Indija, Južna Koreja, Japan, SAD - 50 evra.

Član 8

Po završetku realizacije programa putovanja, korisnik subvencije dostavlja Ministarstvu popunjen zahtev za organizovano turističko putovanje dat u Prilogu 2, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo, kao i propisanu dokumentaciju.

Član 9

Po završetku međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, korisnik subvencije, koji je organizovao smeštaj, dostavlja zahtev za međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj dat u Prilogu 3, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo, kao i propisanu dokumentaciju.

Član 10

Za ostvarivanje prava na dodelu subvencije korisnik subvencije za organizovano turističko putovanje uz zahtev za organizovano turističko putovanje dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) opšte uslove putovanja korisnika subvencije;

2) program putovanja korisnika subvencije;

3) ugovore iz člana 5. st. 2. i 3. ove uredbe zaključene sa:

- stranim turistom kao kupcem,

- stranom turističkom agencijom, koja turističko putovanje prodaje stranim državljanima, kao krajnjim korisnicima, odnosno sa organizatorom ili posrednikom međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja,

- drugim stranim subjektom, koji za sopstvene potrebe (za poznate korisnike - za svoje zaposlene, članove udruženja ili asocijacije, sportiste koji organizovano dolaze na pripreme i sl.) kupuje turističko putovanje;

4) ugovor o zakupu smeštajnih kapaciteta, odnosno Potvrda o ugovorenoj usluzi, između korisnika subvencije i ugostitelja;

5) druge ugovore, odnosno Potvrde o ugovorenoj usluzi u vezi sa realizacijom organizovanog turističkog putovanja (prevoznik na teritoriji Republike Srbije, pratilac, vodič, animator);

6) kopije faktura/računa po osnovu zaključenih ugovora ili Potvrde o ugovorenoj usluzi, sa dokazom o uplati, odnosno o transferisanju sredstava;

7) spisak putnika iz turističke grupe, potpisan od strane ugostitelja, odnosno spisak stranih turista uvedenih u knjigu evidencije, potpisan od strane ugostitelja;

8) izvod iz knjige evidencije prodatih turističkih putovanja, sa brojem fiskalnog računa/faktura;

9) izveštaj banke o prilivu uplaćenih sredstava (dinarskih, odnosno deviznih), iz kojeg se vidi da se priliv sredstava odnosi na realizovano turističko putovanje;

10) posebnu izjavu o dodeljenoj državnoj pomoći.

Izuzetno od stava 1. tačka 5) ovog člana, za turističke vodiče ili turističke pratioce koji su zaposleni kod korisnika subvencije dostavlja se ugovor o radu sa propisanim M4 obrascem i potvrda kojom poslodavac potvrđuje da je navedeno lice bilo u radnom odnosu u vreme kada je usluga pružena.

U slučaju da su strani turisti iz člana 7. st. 2. i 3. ove uredbe, doputovali avionom, a kojima je dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš, korisnik subvencije uz navedenu dokumentaciju, dostavljaju i potvrdu avio kompanije, potvrdu subjekta iz člana 5. stav 1. tač. 2) i 3) ove uredbe, kojom se potvrđuje da je putnicima dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš, ili kopija avio karte, odnosno "boarding pass" ("bording pas").

Član 11

Korisnik sredstava, za ostvarivanje prava na dodelu subvencije za međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj, uz zahtev za međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj, dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) ugovor sa organizatorom ili posrednikom međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja;

2) ugovor o zakupu smeštajnih kapaciteta, odnosno Potvrdu o ugovorenoj usluzi, između korisnika subvencije i ugostitelja;

3) druge ugovore, odnosno Potvrde o ugovorenoj usluzi u vezi sa realizacijom međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja (prevoznik na teritoriji Republike Srbije, pratilac, vodič, animator);

4) kopije faktura/računa po osnovu zaključenih ugovora ili Potvrde o ugovorenoj usluzi, sa dokazom o uplati, odnosno o transferisanju sredstava;

5) spisak putnika iz turističke grupe, potpisan od strane ugostitelja, odnosno spisak stranih turista uvedenih u knjigu evidencije, potpisan od strane ugostitelja;

6) izveštaj banke o prilivu uplaćenih sredstava (dinarskih, odnosno deviznih), iz kojeg se vidi da se priliv odnosi na realizovani međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj;

7) posebnu izjavu o dodeljenoj državnoj pomoći.

Izuzetno od stava 1. tačka 3) ovog člana, za turističke vodiče ili turističke pratioce koji su zaposleni kod korisnika subvencije dostavlja se ugovor o radu, sa propisanim M4 obrascem i potvrda kojom poslodavac potvrđuje da je navedeno lice bilo u radnom odnosu u vreme kada je usluga pružena.

U slučaju da su strani turisti učesnici međunarodnog kongresa, korisnik subvencije uz dokumentaciju navedenu u stavu 1. ovog člana, dostavlja i:

1) program kongresa sa jasno označenim nazivom, mestom dešavanja i datumima;

2) listu prijavljenih delegata;

3) potvrdu Kongresnog biroa Srbije da kongres ispunjava svetske ICCA standarde uz izvod iz ICCA baze: a) minimum 50 delegata, b) organizovan na redovnoj osnovi, v) rotira se između najmanje tri zemlje.

U slučaju da su strani turisti učesnici međunarodnog korporativnog događaja korisnik subvencije, uz dokumentaciju navedenu u stavu 1. ovog člana, dostavlja i:

1) program korporativnog događaja sa jasno označenim nazivom, mestom dešavanja i datumima;

2) potvrdu Kongresnog biroa Srbije da događaj ima karakter međunarodnog korporativnog događaja.

U slučaju da su strani turisti iz člana 7. st. 2. i 3. ove uredbe, doputovali avionom, a kojima je dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš, korisnik subvencije uz navedenu dokumentaciju, dostavljaju i potvrdu avio kompanije, potvrdu organizatora ili posrednika međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, kojom se potvrđuje da je putnicima dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš ili kopija avio karte, odnosno "bording pas".

Član 12

Korisnik subvencija je u slučaju iz člana 3. tačka 3) ove uredbe u obavezi da u organizovanju dela turističkog putovanja nastupa kao lokalni agent turističke agencije iz inostranstva, na osnovu zaključenog ugovora.

Turistička agencija iz inostranstva, kao organizator putovanja na osnovu sopstvenog programa putovanja, organizovano dovodi turističku grupu, od najmanje 15 stranih turista, sa boravkom u kategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj, u periodu od najmanje tri noćenja, na teritoriji Republike Srbije.

Program putovanja iz stava 2. ovog člana mora da sadrži najmanje dve turističke usluge (organizovanje izleta, usluge turističkih profesija, transfer i sl.) ili neke druge usluge koje su u funkciji obogaćenja turističke ponude (organizovane posete muzejima, utakmicama, manifestacijama, ugostiteljskim objektima sa ponudom nacionalnih specijaliteta i sl.).

Turistička agencija iz inostranstva, na osnovu zaključenog ugovora, korisniku subvencije poverava organizaciju i realizaciju najmanje dve usluge iz stava 3. ovog člana, kao organizovanje dela turističkog putovanja, po kom osnovu korisnik subvencije ostvaruje pravo.

Član 13

Korisnik subvencija je u slučaju iz člana 3. tačka 4) ove uredbe u obavezi da u organizovanju dela međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja nastupa kao lokalni partner organizatora ili posrednika međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, na osnovu zaključenog ugovora.

Organizator ili posrednik međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, na osnovu programa međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, organizovano dovodi turističku grupu od najmanje 15 stranih turista, sa boravkom u kategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj, u periodu od najmanje dva noćenja, na teritoriji Republike Srbije.

Program međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja iz stava 2. ovog člana mora da sadrži najmanje dve turističke usluge (organizovanje izleta, usluge turističkih profesija, transfer i sl.) ili neke druge usluge koje su u funkciji obogaćenja turističke ponude (organizovane posete muzejima, utakmicama, manifestacijama, ugostiteljskim objektima sa ponudom nacionalnih specijaliteta i sl.).

Organizator ili posrednik međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, na osnovu zaključenog ugovora, korisniku subvencije poverava organizaciju i realizaciju najmanje dve usluge iz stava 3. ovog člana, kao organizovanje dela međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, po kom osnovu korisnik subvencije ostvaruje pravo.

Član 14

U slučaju da usluge iz čl. 12. i 13. ove uredbe čine fakultativnu ponudu programa putovanja, odnosno programa međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, korisnik subvencija organizuje i realizuje navedene usluge u neposrednom ugovaranju, odnosno dogovoru sa stranim turistom iz turističke grupe.

U slučaju da je jedna od fakultativnih usluga organizovanje izleta korisnik subvencije, u neposrednom ugovaranju sa stranim turistom, izlet realizuje na osnovu utvrđenog programa, na način propisan zakonom kojim se uređuje turizam.

Usluge koje su sastavni deo izleta (pratilac ili vodič, ručak, poseta muzeju i sl.) se neće smatrati pruženom drugom uslugom u smislu člana 12. stav 3. i člana 13. stav 3. ove uredbe.

Član 15

Iznos sredstava subvencija, koje može da ostvari korisnik subvencija za organizovanje dela turističkog putovanja, odnosno dela međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, po jednom stranom turisti, u slučaju iz člana 3. tač. 3) i 4) ove uredbe, na način naveden u čl. 12. i 13. ove uredbe, iznosi sedam evra.

U slučaju da su strani turisti iz stava 1. ovog člana, doputovali avionom iz Ruske Federacije, Republike Turske, Narodne Republike Kine (uključujući Hong Kong i Makao), Republike Indije, Južne Koreje, Japana ili SAD, odnosno kojima je dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš, iznos sredstava subvencija se isplaćuje, u zavisnosti od zemlje iz koje su doputovali:

1) Ruska Federacija, Republika Turska - 15 evra;

2) Narodna Republika Kina (uključujući Hong Kong i Makao), Republika Indija, Južna Koreja, Japan, SAD - 20 evra.

Član 16

Po završetku realizacije turističkog putovanja turističke agencije iz inostranstva, korisnik subvencije dostavlja Ministarstvu popunjen zahtev za organizovanje dela turističkog putovanja dat u Prilogu 4, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo, kao i propisanu dokumentaciju.

Član 17

Po završetku međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, korisnik subvencije, koji nije organizovao smeštaj, dostavlja Ministarstvu popunjen zahtev za organizovanje dela međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja dat u Prilogu 5, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo, kao i propisanu dokumentaciju.

Član 18

Za ostvarivanje prava na dodelu subvencije korisnik subvencije uz zahtev za organizovanje dela turističkog putovanja, dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) ugovor sa turističkom agencijom iz inostranstva, sa programom putovanja turističke agencije iz inostranstva;

2) spisak putnika iz turističke grupe, potpisan od strane ugostitelja, odnosno spisak stranih turista uvedenih u knjigu evidencije, potpisan od strane ugostitelja;

3) kopije faktura/računa po osnovu zaključenih ugovora ili Potvrde o ugovorenoj usluzi, sa dokazom o uplati, odnosno o transferisanju sredstava;

4) izvod izdatih fiskalnih računa/faktura iz knjige evidencije prodatih izleta, kao i ugovore u vezi sa realizacijom izleta (ukoliko je korisnik subvencije organizovao izlet);

5) izveštaj banke o prilivu uplaćenih sredstava (dinarskih ili deviznih), iz kojeg se vidi da se priliv sredstava odnosi na realizovanje dela turističkog putovanje;

6) posebnu izjavu o dodeljenoj državnoj pomoći.

Izuzetno od stava 1. tačka 3) ovog člana, za turističke vodiče ili turističke pratioce koji su zaposleni kod korisnika subvencije dostavlja se ugovor o radu, sa propisanim M4 obrascem i potvrda kojom poslodavac potvrđuje da je navedeno lice bilo u radnom odnosu u vremenu kada je usluga pružena.

U slučaju da usluge iz programa putovanja, iz člana 15. stav 1. ove uredbe čine neodvojiv deo turističkog putovanja koje je strani turista u celosti platio turističkoj agenciji iz inostranstva, a korisnik subvencije je organizovao i realizovao te usluge, uz plaćanje i prenos sredstava od strane turističke agencije iz inostranstva, korisnik subvencije, pored dokumentacije iz stava 1. tač. 1), 2), 5) i 6) ovog člana dostavlja i dokaz o realizaciji turističkih usluga uz overenu potvrdu od strane pružaoca tih turističkih usluga.

U slučaju da su strani turisti iz člana 15. stav 2. ove uredbe, doputovali avionom, a kojima je dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš, korisnik subvencije uz navedenu dokumentaciju, dostavlja i potvrdu avio kompanije, potvrdu turističke agencije iz inostranstva, kojom se potvrđuje da je putnicima dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš ili kopiju avio karte, odnosno "bording pas".

Član 19

Za ostvarivanje prava na dodelu subvencije, korisnik subvencije uz zahtev za organizovanje dela međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) ugovor sa organizatorom ili posrednikom međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja;

2) spisak putnika iz turističke grupe, potpisan od strane ugostitelja, odnosno spisak stranih turista uvedenih u knjigu evidencije, potpisan od strane ugostitelja;

3) kopije faktura/računa po osnovu zaključenih ugovora ili Potvrde o ugovorenoj usluzi, sa dokazom o uplati, odnosno o transferisanju sredstava;

4) izvod izdatih fiskalnih računa/faktura iz knjige evidencije prodatih izleta, kao i ugovore u vezi sa realizacijom izleta (ukoliko je korisnik subvencije organizovao izlet);

5) izveštaj banke o prilivu uplaćenih sredstava (dinarskih ili deviznih), iz kojeg se vidi da se priliv sredstava odnosi na realizovanje dela realizovanog međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja;

6) posebnu izjavu o dodeljenoj državnoj pomoći.

Izuzetno od stava 1. tačka 3) ovog člana, za turističke vodiče ili turističke pratioce koji su zaposleni kod korisnika subvencije dostavlja se ugovor o radu, sa propisanim M4 obrascem i potvrda kojom poslodavac potvrđuje da je navedeno lice bilo u radnom odnosu u vremenu kada je usluga pružena.

U slučaju da su strani turisti učesnici kongresa, korisnik subvencije, uz dokumentaciju navedenu u stavu 1. ovog člana, dostavlja i:

1) program međunarodnog kongresa sa jasno označenim nazivom, mestom dešavanja i datumima;

2) listu prijavljenih delegata;

3) potvrdu Kongresnog biroa Srbije da kongres ispunjava svetske ICCA standarde uz izvod iz ICCA baze: a) minimum 50 delegata, b) organizovan na redovnoj osnovi, v) rotira se između najmanje tri zemlje.

U slučaju da su strani turisti učesnici međunarodnog korporativnog događaja korisnik subvencije, uz dokumentaciju navedenu u stavu 1. ovog člana, dostavlja i:

1) program međunarodnog korporativnog događaja sa jasno označenim nazivom, mestom dešavanja i datumima;

2) potvrdu Kongresnog biroa Srbije da događaj ima karakter međunarodnog korporativnog događaja.

U slučaju da su strani turisti iz člana 15. stav 2. ove uredbe, doputovali avionom, a kojima je dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš, korisnik subvencije uz navedenu dokumentaciju, dostavlja Potvrdu avio kompanije, potvrdu organizatora ili posrednika za učesnike međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja kojom se potvrđuje da je putnicima dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš ili kopiju avio karte, odnosno "bording pas".

Član 20

Dokumentacija koju korisnik subvencije dostavlja uz propisane zahteve mora biti na srpskom jeziku.

Potvrda o ugovorenoj usluzi se potpisuje od strane korisnika subvencije.

Dokumentacija koju korisnik subvencije dostavlja uz propisane zahteve mora da sadrži istinite podatke.

Član 21

Korisnik subvencija dostavlja Ministarstvu propisan zahtev sa kompletnom dokumentacijom po ostvarenoj realizaciji iz člana 3. ove uredbe, najkasnije u roku od 90 dana, od dana realizacije organizovanog turističkog putovanja, međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, odnosno dela turističkog putovanja.

Krajnji rok za dostavu zahteva i dokumentacije iz čl. 10, 11, 18. i 19. ove uredbe je 20. novembar 2019. godine.

Zahtev sa kompletnom dokumentacijom predaje se na pisarnici Ministarstva ili putem pošte sa upisom datuma i tačnog vremena predaje.

Na osnovu uredno popunjenog zahteva i dostavljene kompletne dokumentacije vrši se refundacija sredstava u roku od 45 dana.

Konačan iznos sredstava za refundaciju vrši se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan obračuna.

Član 22

Dodela subvencija ograničena je raspoloživim budžetskim sredstvima i rangiranje zahteva za refundaciju će se vršiti na osnovu datuma i vremena prijema.

Neblagovremeni i neuredni zahtevi, kao i zahtevi koji ne sadrže kompletnu dokumentaciju neće biti uzeti u razmatranje.

Prilikom razmatranja podnetog zahteva, odlučivaće se o zahtevu u celosti.

Član 23

Ministar nadležan za poslove turizma rešenjem formira komisiju, sa zadatkom da vrši uvid u sve podnete zahteve i propisanu dokumentaciju i da ministru nadležnom za poslove turizma pripremi izveštaj o broju korisnika subvencija, visini traženih sredstava i dinamici realizacije dodele podsticajnih sredstava, a sve sa ciljem transparentnosti i dostupnosti svih podataka.

Komisiju iz stava 1. ovog člana mogu da čine, pored zaposlenih u Ministarstvu i predstavnici strukovnih, odnosno poslovnih udruženja turističkih agencija organizatora turističkih putovanja. Članovi komisije iz stava 1. ovog člana nemaju pravo na naknadu za rad.

Član 24

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 13/18).

Član 25

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Priloge 1-5, koji su sastavni deo ove uredbe, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 6/2019, možete pogledati OVDE