PRAVILNIK
O NAČINU OBAVLJANJA VANREDNOG PREVOZA

("Sl. glasnik RS", br. 6/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način i uslovi pod kojim vozila, odnosno skupovi vozila, kojima se obavlja vanredni prevoz mogu učestvovati u saobraćaju na putu.

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na vanredni prevoz koji obavljaju vozila ili skup vozila, koja su u vlasništvu ili u zakupu, Vojske Srbije, Policije, jedinice civilne zaštite i vatrogasno-spasilačke jedinice kada se vanredni prevoz obavlja u svrhu izvršavanja zadataka tih službi i pod njihovim nadzorom.

Član 2

Pojedini izrazi u smislu ovog pravilnika imaju sledeće značenje:

1) "konvoj" je organizovana grupa od najmanje dva vozila ili skupa vozila koja obavljaju vanredni prevoz pod pratnjom;

2) "vozilo za pratnju" je vozilo registrovano na teritoriji Republike Srbije koje se koristi za pratnju vozila koja obavljaju vanredni prevoz i koja su obeležena na način propisan ovim pravilnikom.

Član 3

Za vreme obavljanja vanrednog prevoza u vozilu kojim se prevoz obavlja ili u vozilu za pratnju nalazi se dozvola koju je izdao upravljač puta.

Dozvola za vanredni prevoz se izdaje na ime vlasnika, odnosno korisnika vozila.

Član 4

Vanredni prevoz se ne obavlja u periodu od 15 sati do 24 sata petkom i od 00 sati do 24 sata nedeljom, na dan uoči državnog praznika i poslednjeg dana državnog praznika.

Član 5

U slučaju kada se vanredni prevoz obavlja na državnim putevima I reda, maksimalan broj vozila u konvoju može biti tri.

U slučaju kada se vanredni prevoz obavlja na ostalim javnim putevima, maksimalan broj vozila u konvoju može biti dva.

Član 6

U slučaju iznenadno nastalih promena na utvrđenoj relaciji prevoza ili drugih razloga koji bi ugrozili bezbednost odvijanja saobraćaja ili oštetili put, vanredni prevoz se ne može obavljati.

Član 7

Vanredni prevoz može se obavljati:

1) bez pratnje,

2) uz pratnju vozila za pratnju,

3) uz pratnju vozila za pratnju i vozila ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 8

Vanredni prevoz obavlja se bez pratnje ako vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, ne prelazi:

1) širinu od 3 m;

2) dužinu od 25 m na državnim putevima I reda - auto-putu, odnosno od 21 m na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama;

3) visinu od 4,3 m;

4) ukupnu masu od 80 t na državnim putevima I reda - auto-putu, odnosno 60 t na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, na zahtev vlasnika, odnosno korisnika vozila, vanredni prevoz se može obaviti i uz pratnju.

Član 9

Vanredni prevoz na državnim putevima I reda - auto-putu obavlja se uz pratnju jednog vozila za pratnju, ako vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, ima najmanje jednu od sledećih karakteristika:

1) širinu od 3 m do 4 m;

2) dužinu od 25 m do 30 m;

3) visinu od 4,3 m do 4,5 m;

4) ukupnu masu od 80 t do 100 t.

Vanredni prevoz na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama obavlja se uz pratnju jednog vozila za pratnju, ako vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, ispunjava najmanje jedan od sledećih uslova:

1) širinu od 3 m do 3,5 m;

2) dužinu od 21 m do 25 m;

3) visinu od 4,3 m do 4,5 m;

4) ukupnu masu od 60 t do 80 t.

Član 10

Na državnim putevima I reda - auto-putu, vozilo za pratnju nalazi se iza vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz.

Na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama, vozilo za pratnju nalazi se ispred vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz.

Član 11

Vanredni prevoz obavlja se uz pratnju jednog vozila za pratnju i uz pratnju jednog vozila Ministarstva ako vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, ispunjava najmanje jedan od sledećih uslova:

1) širinu od 4 m do 5 m, na državnim putevima I reda - auto-putu, ili širinu od 3,5 m do 5 m, na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama, kao i kada širina vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta prelazi širinu kolovozne trake;

2) dužinu od 30 m, na državnim putevima I reda - auto-putu, ili dužinu od 25 m, na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama;

3) ukupnu masu od 100 t do 120 t na državnim putevima, odnosno od 80 t do 120 t na opštinskim putevima i ulicama.

Vanredni prevoz obavlja se uz pratnju jednog vozila za pratnju i uz pratnju dva vozila Ministarstva ako vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, ispunjava najmanje jedan od sledećih uslova:

1) širinu od 5 m do 7 m;

2) ukupnu masu od 120 t do 200 t.

Vanredni prevoz obavlja se uz pratnju vozila za pratnju i uz pratnju više vozila Ministarstva ako vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, ispunjava najmanje jedan od sledećih uslova:

1) širinu veću od 7 m;

2) ukupnu masu preko 200 t;

3) visina veću od 4,5 m ako to zahtevaju pojedini parametri i konfiguracija terena.

Ministarstvo određuje broj svojih vozila u pratnji konvoja u slučaju kada takav vanredni prevoz zahteva pratnju vozila Ministarstva.

Član 12

Podnosilac zahteva, najkasnije 24 sata pre otpočinjanja prevoza odnosno 72 sata ukoliko se planira da se prevoz obavi ponedeljkom, pismenim putem obaveštava Policijsku upravu sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz o vremenu započinjanja vanrednog prevoza ako se vanredni prevoz obavlja uz pratnju vozila Ministarstva.

Ako podnosilac zahteva odustane od zahtevane pratnje, pismenim putem o tome obaveštava Policijsku upravu sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz, najkasnije 24 sata pre planiranog polaska.

Podnosilac zahteva najkasnije u petak do 15 sati, obaveštava Policijsku upravu sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz o vremenu započinjanja vanrednog prevoza ako se vanredni prevoz obavlja subotom, nedeljom ili ponedeljkom, uz pratnju vozila Ministarstva.

Ministarstvo će blagovremeno i bez odlaganja obezbediti potrebnu pratnju od strane vozila Ministarstva.

Upravljač puta, u roku ne kraćem od 48 sati pre otpočinjanja prevoza odnosno ne kraćem od 96 sati ukoliko se planira da se prevoz obavi ponedeljkom, dostavlja Ministarstvu zahtev za saglasnost za prevoz.

Član 13

Ako zbog vanrednog prevoza nastane kolona vozila, vozač vozila pratnje, odnosno vozač vozila koje obavlja vanredni prevoz na prvom bezbednom mestu obezbeđuje prolazak kolone vozila.

Ako za vreme obavljanja vanrednog prevoza dođe do kvara na vozilu ili skupu vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, vozač vozila koje obavlja vanredni prevoz ili vozač vozila pratnje, uklanja vozilo ili skup vozila sa puta, a ako to nije moguće, odmah obaveštava saobraćajnu policiju radi osiguravanja bezbednog odvijanja saobraćaja.

Član 14

Vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz na prednjoj i zadnjoj strani vozila označava se najmanje jednim rotacionim ili trepćućim svetlom žute boje.

Vozilo za pratnju, vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz oprema se bežičnim telekomunikacionim uređajima, koji omogućavaju komunikaciju između vozača vozila za pratnju i vozača vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz.

Vozilo za pratnju označava se najmanje jednim rotacionim ili trepćućim svetlom žute boje.

Član 15

Vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, na prednjoj i zadnjoj strani vozila ili skupa vozila ili tereta označava se oznakom "vanredni prevoz".

Vozilo za pratnju podnosioca zahteva označava se oznakom "vanredni prevoz", koja je vidljiva sa prednje i zadnje strane.

Oznaka "vanredni prevoz" je oblika pravougaonika, izrađuje se na čvrstoj podlozi od retroreflektujućeg materijala, klase III sa fluorescentnim svojstvom, žute je boje, a natpis "vanredni prevoz" je crne boje.

Oznaka "vanredni prevoz" koja se postavlja na vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, je dužine od najmanje 60 cm i širine od najmanje 15 cm.

Oznaka "vanredni prevoz" koja se postavlja na vozilo za pratnju podnosioca zahteva je dužine od najmanje 25 cm i širine od najmanje 10 cm.

Ukoliko vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, prelazi propisanu širinu vozila ono se označava na bočnim stranama vozila gabaritnim svetlima i zaprečnim tablama u skladu sa standardom SRPS Z.S2.855.

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu obavljanja vanrednog prevoza ("Službeni glasnik RS", broj 90/14).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".