ODLUKA
O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA

("Sl. list grada Pančeva", br. 34/2018)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se naknade za korišćenje javnih dobara, i to: obveznik plaćanja, osnovica, visina, način utvrđivanja i plaćanja, pripadnost prihoda od naknade, kao i druga pitanja od značaja za utvrđivanje i plaćanje naknada za korišćenje javnih dobara.

Član 2

Sredstva od naknada, obezbeđena u skladu sa odredbama ove odluke, prihod su budžeta grada Pančeva u skladu sa Zakonom.

Uplata prihoda od naknada vrši se na odgovarajuće uplatne račune javnih prihoda propisane Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 3

Ovom Odlukom uvode se naknade za korišćenje javnih dobara, i to:

1) naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta;

2) naknade za zaštitu životne sredine;

3) naknada za korišćenje javne površine.

1) NAKNADA ZA PROMENU NAMENE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Obveznik

Član 4

Obveznik naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta (promenu kulture i načina korišćenja zemljišta) je lice koje je podnelo zahtev za određivanje obaveze plaćanja naknade i određivanje visine naknade u postupku promene namene poljoprivrednog zemljišta (promene kulture i načina korišćenja zemljišta), odnosno lice koje je izvršilo izgradnju objekta na građevinskom zemljištu bez prethodno plaćene naknade za promenu kulture i načina korišćenja zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko.

Zahtev za promenu namene poljoprivrednog zemljišta (za promenu kulture i načina korišćenja zemljišta) podnosi vlasnik, odnosno korisnik zemljišta kojem je posebnim planskim aktom Grada Pančeva planirana druga namena, odnosno aktom Skupštine grada Pančeva namena promenjena iz poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Osnovica

Član 5

Osnovica za određivanje visine naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta (za promenu kulture i načina korišćenja zemljišta) jednaka je osnovici za porez na imovinu tog zemljišta u godini koja prethodi godini u kojoj je podnet zahtev za promenu namene zemljišta.

Osnovica za određivanje visine naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta (za promenu kulture i načina korišćenja zemljišta) za koje nije utvrđen porez na imovinu u godini koja prethodi godini u kojoj se menja namena, odnosno osnovica za poljoprivredno zemljište koje je oslobođeno plaćanja poreza na imovinu utvrđuje se na osnovu prosečne cene kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta u odgovarajućoj, odnosno graničnoj zoni u kojoj se predmetna kat. parcela nalazi, određene aktom jedinice lokalne samouprave za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu.

Ukoliko je utvrđena prosečna cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta u više graničnih zona primeniće se cena kvadratnog metra koja je najpovoljnija za obveznika.

Ukoliko nije utvrđena prosečna cena u predmetnoj zoni niti graničnim zonama, vrednost zemljišta utvrđuje ovlašćeni sudski veštak za poslove poljoprivrede, u skladu sa propisom kojim se uređuje postupak eksproprijacije.

Visina naknade

Član 6

Visina naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta (za promenu kulture i načina korišćenja zemljišta odnosno predmetne kat. parcele) utvrđuje se primenom stope od 50% na osnovicu.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 7

Vođenje postupka određivanja naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta (za promenu kulture i načina korišćenja zemljišta) na teritoriji grada Pančeva vrši rešenjem Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Gradske uprave grada Pančeva, na zahtev vlasnika, odnosno korisnika zemljišta ili po nalogu poljoprivrednog inspektora nadležnog za područje grada Pančeva.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se:

1) dokaz o vlasništvu, odnosno pravu korišćenja predmetnog zemljišta;

2) kopija plana predmetne katastarske parcele;

3) izvod iz odgovarajućeg planskog dokumenta ili drugi dokaz o planiranoj nameni za područje (potes) u kom se nalazi predmetna katastarska parcela;

4) saglasnost ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede za promenu namene poljoprivrednog zemljišta u slučajevima u kojima se namena poljoprivrednog zemljišta (kultura ili način korišćenja) menja radi:

(1) pošumljavanja poljoprivrednog zemljišta;

(2) eksploatacije mineralnih sirovina (gline, šljunka, peska, treseta, kamena i dr.), i/ili izvođenja radova na odlaganju jalovine, pepela, šljake i drugih materija na poljoprivrednom zemljištu na određeno vreme;

5) dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi.

U slučaju kada je poljoprivrednom zemljištu planskim dokumentom promenjena namena u građevinsko, do privođenja zemljišta nameni ovo zemljište može se koristiti za poljoprivrednu proizvodnju, a obveznik naknade je dužan da naknadu za promenu namene poljoprivrednog zemljišta (za promenu kulture i načina korišćenja predmetnog zemljišta) plati pre izdavanja građevinske dozvole.

Utvrđenu obavezu iz stava 1. ovog člana obveznik naknade dužan je da plati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.

Oslobođenja

Član 8

Naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta (za promenu kulture i načina korišćenja zemljišta) na celoj predmetnoj kat. parceli ili na njenom delu ne plaća se u slučaju:

1) gradnje ili rekonstrukcije porodične stambene zgrade poljoprivrednog domaćinstva (odnosno registrovanog poljoprivrednog gazdinstva) na predmetnoj kat. parceli, u cilju poboljšanja uslova stanovanja članova tog domaćinstva ili u slučaju prirodnog razdvajanja poljoprivrednog domaćinstva (odnosno u slučaju formiranja-registracije novog poljoprivrednog gazdinstva na predmetnoj kat. parceli) najviše do 200 m2 stambenog prostora;

2) izgradnje ekonomskih objekata koji se koriste za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno koji su u funkciji primarne poljoprivredne proizvodnje, a vlasniku je poljoprivreda osnovna delatnost i ako ne poseduje drugo odgovarajuće poljoprivredno zemljište;

3) promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko izvršene na osnovu zakona, planskog dokumenta ili odluke nadležnog organa grada Pančeva do 15. jula 1992. godine;

4) određivanja lokacije za groblje ili proširenje groblja na predmetnoj kat. parceli;

5) izgradnje objekata na predmetnoj kat. parceli koji služe za odbranu od poplava, za odvodnjavanje i navodnjavanje zemljišta ili za uređenje bujica;

6) regulacije vodotoka u funkciji uređenja poljoprivrednog zemljišta;

7) izgradnje i proširenja atarskih ili drugih puteva koji doprinose racionalnom korišćenju poljoprivrednog zemljišta;

8) pošumljavanja poljoprivrednog zemljišta kada je poljoprivrednom osnovom ili projektom rekultivacije utvrđeno da će se to zemljište racionalnije koristiti ako se pošumi, bez obzira na klasu, po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede;

9) podizanja poljozaštitnih pojaseva u javnoj svojini na predmetnoj kat. parceli;

10) izgradnje objekata na predmetnoj kat. parceli koji su aktom Vlade proglašeni objektima od značaja za Republiku Srbiju, kao i za izgradnju objekata javne namene u skladu sa programom uređivanja građevinskog zemljišta kada je obveznik plaćanja Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno Grad Pančevo, kao i javna preduzeća čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno Grad Pančevo.

Ekonomski objekti u smislu ovog člana, stav 1. tačka 2. ove Odluke su objekti koji se koriste za primarnu poljoprivrednu proizvodnju ili su u funkciji primarne poljoprivredne proizvodnje a naročito: objekti za smeštaj poljoprivredne mehanizacije, poljoprivrednog repromaterijala, smeštaj i čuvanje gotovih poljoprivrednih proizvoda, staje za gajenje stoke, objekti za potrebe gajenja i prikazivanja starih autohtonih sorti biljnih kultura i rasa domaćih životinja, objekti za gajenje pečurki, puževa i riba, vinogradarske kućice, kao i drugi objekti koji su kao ekonomski definisani zakonima i podzakonskim aktima kojima se uređuje izgradnja objekata.

Ispunjenost uslova za oslobođenje od plaćanja naknade iz stava 1. ovog člana, na zahtev vlasnika, odnosno korisnika predmetnog zemljišta, rešenjem utvrđuje nadležna jedinica Gradske uprave grada Pančeva.

Uz zahtev iz stava 3. ovog člana, obveznik naknade podnosi dokumentaciju iz člana 7. stav 2. ove Odluke kao i:

1) podatke o uslovima stanovanja i članovima porodičnog domaćinstva, podatak o površini za koju se vrši promena namene, projekat objekta na uvid i kopije stranica projekta iz kojih se vidi površina i namena objekta u slučaju izgradnje porodičnog stambenog objekta iz stava 1. tačka 1) ovog člana, odnosno dokaz o registraciji novog poljoprivrednog gazdinstva na predmetnoj kat. parceli za slučaj razdvajanja poljoprivrednog domaćinstva;

2) podatke o objektu, projektnu dokumentaciju na uvid i kopije stranica projektne dokumentacije u kojoj je definisana namena i priroda objekta, dokaz o aktivnom statusu poljoprivrednog gazdinstva i dokaz o vlasništvu na zemljištu za podnosioca zahteva i sva povezana lica iz kog se vidi da podnosilac ili povezana lica nemaju u svojini drugo odgovarajuće zemljište, u slučaju izgradnje objekta iz stava 1. tačka 2) ovog člana;

3) izvod iz planskog dokumenta ili drugi dokaz o nameni predmetne kat. parcele na dan 15.07.1992. god. u slučaju iz stava 1. tačka 3) ovog člana;

4) kopiju saglasnosti ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede u slučaju iz stava 1. tačke 8) ovog člana;

5) kopija akta Vlade o proglašenju objekata od značaja za Republiku Srbiju, odnosno kopiju programa uređivanja građevinskog zemljišta za slučaj iz stava 1. tačka 10) ovog člana.

Na rešenje iz stava 3. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede.

Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 9

Uplata prihoda od naknade iz čl. 3. st. 1. tačka 1. način opomene za neplaćanje, odlaganje plaćanja i plaćanje na rate, zaračunavanje kamate na neplaćeni iznos naknade kao i kaznenu proceduru sprovodi nadležna jedinica Gradske uprave grada Pančeva, po odredbama iz čl. 268. do 274. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS" 95/18).

2) NAKNADA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

Član 10

Obveznik naknade

Obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine je:

1) pravno lice i preduzetnik koje obavlja određene aktivnosti na teritoriji Grada Pančeva koje utiču na životnu sredinu, odnosno fizičko lice koje utiče na životnu sredinu na teritoriji Grada Pančeva;

2) vlasnik teretnih vozila, odnosno lica koja obavljaju transport nafte i naftnih derivata, odnosno sirovina, proizvoda i poluproizvoda hemijskih i drugih opasnih materija iz industrije ili za industriju na teritoriji Grada Pančeva.

Bliže kriterijume za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu (u daljem tekstu: aktivnosti) prema količini zagađenja, kao i iznose naknada za određene aktivnosti iz stava 1. tačka 1) ovog člana u okviru iznosa propisanih u Prilogu 6, Tabela 2. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kao i kriterijume koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu, utvrđuje Vlada na predlog ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi zaštite životne sredine.

Osnovica

Član 11

Osnovica naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obavljanje aktivnosti je ostvareni prihod od obavljanja te aktivnosti.

Ostvareni prihod od obavljanja aktivnosti, u smislu ove odluke, je iznos koji pravno lice, odnosno preduzetnik ostvari od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu obavljanjem aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

Osnovica naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za transport nafte i naftnih derivata, kao i sirovina, proizvoda i poluproizvoda hemijskih i drugih opasnih materija iz industrije na teritoriji Grada Pančeva je nosivost transportnog sredstva, odnosno količina tereta prilikom transporta nafte i naftnih derivata, kao i sirovina, proizvoda i poluproizvoda hemijskih i drugih opasnih materija iz industrije ili za industriju na teritoriji Grada Pančeva izražena u tonama (t).

Visina naknade

Član 12

Visina naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za:

Redni broj

Predmet naknade

Osnovica

Iznos naknade

1.

transport

 

(RSD/t)

 

• transport nafte i naftnih derivata, odnosno sirovina,
• proizvoda i poluproizvoda hemijskih i drugih opasnih materija iz industrije ili za industriju

t

100,00

2.

aktivnosti

Iznos naknade

 

Obavljanje određenih aktivnosti koje utiču na životnu sredinu precizirane: Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine i najvišeg iznosa naknade ("Sl. glasnik RS" br. 111/09), Uredbom o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu ("Sl. glasnik RS" br. 109/09, 8/10)

godišnji prihod ostvaren obavljanjem tih aktivnosti

- Za pravno lice i preduzetnika koje obavlja određene aktivnosti koje utiču na životnu sredinu, odnosno fizičko lice koje utiče na životnu sredinu na teritoriji Grada za koje je obavezna izrada projekata o proceni uticaja na životnu sredinu u iznosu od 0,2%,
- Za pravno lice i preduzetnika odnosno fizičko lice za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu u iznosu od 0,1%, na godišnjem nivou od ostvarenog prihoda, od prodaje proizvoda, sirovine, poluproizvoda ili proizvoda u zemlji i inostranstvu

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 13

Utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine iz člana 10. stav 1.tačka 1) ove odluke - obavljanja određenih aktivnosti koje utiču na životnu sredinu na teritoriji Grada Pančeva vrši Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave Grada Pančeva, rešenjem za kalendarsku godinu.

Utvrđivanje i plaćanje naknade iz člana 10. stav 1. tačka 2) ove odluke vrši obveznik, na osnovu propisane visine naknade u članu 12. ove odluke, pre preuzimanja ili isporuke robe.

Utvrđena obaveza iz stava 1. ovog člana, plaća se u jednakim mesečnim ratama, u roku od 15 dana po isteku meseca.

Do utvrđivanja naknade iz stava 1. ovog člana za tekuću godinu, obveznik naknade plaća akontaciju u visini mesečne obaveze za prethodnu godinu.

Manje plaćen iznos akontacionih obaveza obveznik je dužan da izmiri u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja kojim se utvrđuje obaveza naknade za tekuću godinu.

Više plaćen iznos naknade na osnovu akontacionih uplata obveznik koristi za izmirenje mesečne obaveze za naredni mesečni period.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, preko Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave Grada Pančeva.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Ako je jedno lice obveznik plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine iz člana 10. stav 1. ove odluke po više osnova ukupan iznos naknade koju taj obveznik plaća ne može biti veći od 0,4% prihoda iz redovnog poslovanja ostvarenog u prethodnoj godini.

Više utvrđeni iznos naknade je iznos koji je obvezniku utvrđen iznad 0,4% prihoda iz redovnog poslovanja ostvarenog u prethodnoj godini.

U slučaju da je obvezniku naknade utvrđen iznos naknade veći od 0,4% prihoda iz redovnog poslovanja ostvarenog u prethodnoj godini, obveznik je dužan da Sekretarijatu za poresku administraciju Gradske uprave Grada Pančeva koji je utvrdio naknadu podnese zahtev za umanjenje više utvrđenog iznosa naknade.

Uz zahtev za umanjenje više utvrđene naknade iz stava 11. ovog člana, obveznik, dostavlja:

- dokaz o prihodu iz redovnog poslovanja ostvarenom u prethodnoj godini;

- rešenja Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave Grada Pančeva o utvrđenoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine, odnosno prijavu kojom je utvrdio naknadu iz stava 2. ovog člana.

Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave Grada Pančeva, dužan je da na osnovu zahteva obveznika naknade iz stava 11. ovog člana, rešenjem utvrdi ukupan iznos umanjenja naknade i pojedinačne iznose umanjenja za svaku vrstu utvrđene naknade iz člana 10. stav 1. ove odluke, na nivou Grada Pančeva.

Sadržinu i izgled zahteva za umanjenje utvrđene naknade uređuje ministar u čijoj su nadležnosti poslovi zaštite životne sredine.

Član 14

Obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine iz člana 10. stav. 1. tačka 1) ove odluke, dužan je da podnese prijavu sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade Sekretarijatu za poresku administraciju Gradske uprave Grada Pančeva do 31. jula svake godine za koju se utvrđuje naknada.

Obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine iz člana 10. stav. 1. tačka 2) ove odluke prijavu podnosi Sekretarijatu za poresku administraciju Gradske uprave Grada Pančeva, mesečno za preuzimanja, odnosno isporuke robe u toku meseca.

Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se i u slučaju promene podataka koji su od uticaja na utvrđivanje naknade, u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Izgled, sadržinu i način dostavljanja prijave iz st.1. i 2. ovog člana bliže uređuje ministar u čijoj su nadležnosti poslovi zaštite životne sredine.

Pripadnost prihoda

Član 15

Prihodi ostvareni od naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine pripadaju budžetu grada Pančeva.

3) NAKNADE ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

Vrste naknada

Član 16

Naknade za korišćenje javne površine su:

1) naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2) naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave;

3) naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju.

Pod korišćenjem prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, u smislu stava 1. tačke 1) ovog člana, smatra se zauzeće javne površine:

- objektom privremenog korišćenja: kiosk, tezga, bašta, aparat za sladoled, bankomat, automat za prodaju štampe, pokretni objekat za prodaju robe na malo i vršenje zanatskih i drugih usluga, montažni objekat za obavljanje delatnosti javnih komunalnih preduzeća, telefonska govornica i slični objekti, bašta ugostiteljskog objekta;

- za zabavni park, cirkus, sportske terene, za održavanje koncerata, festivala i drugih manifestacija, za održavanje sportskih priredbi, za objekte i stanice za iznajmljivanje bicikla, za korišćenje posebno obeleženog prostora za teretno vozilo za snabdevanje, odnosno za početnu obuku vozača, za korišćenje posebno obeleženog prostora na javnoj saobraćajnoj površini za parkiranje taksi vozila (TS) i za parkiranje na neuređenim površinama javne namene: autobusa, teretnih motornih vozila najveće dozvoljene mase preko 2.500 kg., priključnim vozilima, radnim mašinama, traktorima, poljoprivrednim mašinama i zaprežnim vozilima.

Korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe u smislu stava 1. tačke 1) ovog člana odnosi se na privremeno korišćenje prostora na javnoj površini i ne obuhvata korišćenje trajnog karaktera izgradnjom objekata infrastrukture.

Javna površina u smislu ovog zakona jeste površina utvrđena planskim dokumentom jedinice lokalne samouprave koja je dostupna svim korisnicima pod jednakim uslovima:

- javna saobraćajna površina (put, ulica, pešačka zona i sl.);

- trg;

- javna zelena površina (park, skver, gradska šuma i sl.);

- javna površina bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine).

Član 17

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Gradska uprava: Sekretarijat za inspekcijske poslove - preko komunalnih inspektora i Komunalna policija.

Obveznik naknade

Član 18

Obveznik naknade za korišćenje javne površine je korisnik javne površine.

Obaveza nastaje danom početka korišćenja javne površine.za čije je korišćenje propisano plaćanje naknade.

Obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluga.

Osnovica

Član 19

Osnovica naknade za korišćenje prostora na javnoj površini je površina korišćenog prostora izražena u metrima kvadratnim (m2).

Visina naknade

Član 20

Najviši iznos naknade za korišćenje javne površine propisan zakonom (Prilog 12. zakona) iznosi:

Visina naknade za korišćenje javne površine

Redni broj

Vrsta naknade

Osnovica

Najviši iznos naknade - dnevno (dinara)

1.

Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti

m2

122,00

2.

Naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave

m2

100,00

3.

Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju

m2

180,00

Visina naknada utvrđena ovom odlukom može se izmeniti jedanput godišnje, i to u postupku utvrđivanja budžeta grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina naknade utvrđena ovom odlukom, može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 21

Na teritoriji grada Pančeva naknada se plaća u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata, veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i po delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaćaju naknade.

Naknada se plaća u dnevnom, mesečnom i godišnjem iznosu srazmerno vremenu korišćenja na način propisan ovom Odlukom.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 22

Utvrđivanje naknade za korišćenje javne površine vrši se prema površini korišćenog prostora, srazmerno vremenu korišćenja tog prostora ili prema tehničko-upotrebnim karakteristikama objekta.

U pogledu načina utvrđivanja naknade, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, shodno se primenjuje zakon kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom odlukom primenjuju se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakona o opštem upravnom postupku.

Naknadu iz stava 1. ovog člana, utvrđuje Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva rešenjem osim:

- naknade za korišćenje taksi stajališta, odnosno posebno obeleženog prostora na javnoj saobraćajnoj površini za parkiranje taksi vozila koju utvrđuje Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno- komunalne poslove i saobraćaj - Odeljenje za saobraćaj rešenjem kojim utvrđuje da je privredno društvo, odnosno preduzetnik uplatilo naknadu za korišćenje TS, odnosno za zauzeće javne saobraćajne površine u poslovne svrhe.

- naknade za parkiranje na neuređenim površinama javne namene: autobusa, teretnih motornih vozila najveće dozvoljene mase preko 2.500 kg., priključnim vozilima, radnim mašinama, traktorima, poljoprivrednim mašinama i zaprežnim vozilima koju utvrđuje Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno- komunalne poslove i saobraćaj - Odeljenje za saobraćaj rešenjem.

Kontrolu na osnovu dostavljenog rešenja Odeljenja za saobraćaj vrši Sekretarijat za poresku administraciju.

Za korišćenje taksi stajališta, (u daljem tekstu: TS), odnosno za zauzeće javne saobraćajne površine u poslovne svrhe, po taksi vozilu, plaća se naknada za naredni period od godinu dana, od dana izdavanja, odnosno produženja roka važenja taksi dozvole.

Naknada za korišćenje taksi stajališta, odnosno posebno obeleženog prostora na javnoj saobraćajnoj površini za parkiranje taksi vozila iznosi po taksi vozilu mesečno 342,32 dinara.

Naknada za parkiranje na neuređenim površinama javne namene: autobusa, teretnih motornih vozila najveće dozvoljene mase preko 2.500 kg., priključnim vozilima, radnim mašinama, traktorima, poljoprivrednim mašinama i zaprežnim vozilima mesečno iznosi 2.170,11 dinara.

Naknada iz stava 1. ovog člana po osnovu zauzeća javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova uvećava se za 100% ako investitor produži dozvoljeni rok za zauzimanje javne površine. Pod produženjem roka podrazumeva se prekoračenje roka završetka izgradnje evidentiranog u pismenoj izjavi investitora o početku građenja odnosno izvođenja radova i roku završetka građenja, odnosno izvođenja radova prema zakonu o planiranju i izgradnji.

Obaveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Oslobođenja

Član 23

Naknadu za korišćenje javnih površina ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Naknade se ne plaćaju za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave, kao i od strane subjekata prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača.

Naknada za korišćenje javnih površina po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog izgradnje, rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih komunalnih preduzeća u svrhu dovođenja objekata u funkciju. Pod dovođenjem objekta u funkciju podrazumevaju se radovi na tekućem (redovnom) održavanju objekta, za koje se ne izdaje odobrenje po Zakonu o planiranju i izgradnji.

Pripadnost prihoda

Član 24

Prihodi ostvareni od naknade za korišćenje javnih površina pripadaju budžetu grada Pančeva.

Član 25

Za korišćenje javne površine uvodi se :

1) naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2) naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ Grada Pančeva;

3) naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju.

Član 26

Naknada iz člana 25. tačke 1. i 3. ove odluke, utvrđuje se i plaća po zonama:

PRVA ZONA obuhvata ulični front ulica: Trg slobode, Vojvode Radomira Putnika, D. Tucovića od M. Pijade do P. Drapšina, P. Drapšina i Vojvode Petra Bojovića, ulice Njegoševu, Sokače, Vojvode Živojina Mišića, Trg kralja Petra I, Masarikovu i prostor oko "Zelene pijace";

DRUGA ZONA obuhvata dvorišni prostor prve zone i ulični front ulica: Z. Jove Jovanovića, Ž. Zrenjanina do G. Dimitrova, Dr Žarka Fogoraša, D. Obradovića do G. Dimitrova, Nikole Tesle, Karađorđeve do M. Pijade, Nemanjine, Svetog Save do Braće Jovanovića, Oslobođenja do Ružine, Lava Tolstoja do Pere Segedinca, Miloša Trebinjca do Vojvode Radomira Putnika i Kočina ulica;

TREĆA ZONA obuhvata dvorišni prostor druge zone i ulice: M. Pijade do Ružine, Ružinu, Trg mučenika, Mučeničku, Kej Radoja Dakića, Sv. Miletića do Ružine, Braće Jovanovića do Ružine, Branka Radičevića do M. Pijade, Svetog Save od B. Jovanovića do M. Pijade, Sinđelićeva do M. Pijade, Ignjata Barajevca, Kosovska, Đure Jakšića, Nikole Đurkovića, Vuka Karadžića, Štrosmajerova, Dr Svetislava Kasapinovića, Mite Topalovića, Maksima Gorkog do Takovske, Cara Lazara do Filipa Višnjića, Cara Dušana do P. Preradovića, 6. Oktobra, Filipa Višnjića od Cara Dušana do Miloša Trebinjca, P. Preradovića od Cara Dušana do M. Trebinjca, M. Trebinjca od Vojvode Radomira Putnika do Pasterove, Miloša Obrenovića do Sterijine;

ČETVRTA ZONA obuhvata teritoriju oivičenu ulicama: od M. Pijade kod mosta na Tamišu, obalom Tamiša do pruge, Prvomajskom ulicom i trasom pruge do nadvožnjaka i Ulici Oslobođenja, Novoseljanskim putem do ul. Šarplaninske, ulicama Šarplaninskom, Zlatiborskom i Kozaračkom, ul. Miloša Obrenovića do Mileševske ulice, ulicama Mileševskom i Ravaničkom do ul. Stevana Sremca, ulicama Stevana Sremca, Joakima Vujića, 7. jula i Toze Markovića do pruge, prugom do puta za Beograd, obalom Tamiša do ul. G. Dimitrova, ul. G. Dimitrova, Takovskom i Filipa Višnjića do ul. Cara Dušana i nadalje graničnim ulicama treće zone kao i naselja "Kudeljarski nasip" i "Karaula".

PETA ZONA obuhvata ostali deo grada Pančeva i građevinsko područje naseljenih mesta u gradu (Omoljica, Starčevo, B. N. Selo, B. Brestovac, Glogonj, Jabuka, Kačarevo, Ivanovo i Dolovo).

Naknada iz člana 25. tačka 2. iz ove odluke, utvrđuje se i plaća zavisno od lokacije na kojoj se nalazi prostor koji se koristi:

- naseljeno mesto Pančeva ili

- područje naseljenih mesta u gradu: Omoljica, Starčevo, B. N. Selo, B. Brestovac, Glogonj, Jabuka, Kačarevo, Ivanovo i Dolovo.

Član 27

Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih I umetničkih zanata i domaće radinosti, od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora utvrđuje se naknada na mesečnom nivou, i to:

1. Naknada za kiosk i kiosk sa nadstrešnicom za autobusko stajalište do 7 metara kvadratnih po metru kvadratnom zauzete površine, na mesečnom nivou iznosi:

ZONA

Javna površina

Cena din/ m2

prva

do 7 m2

844,00

druga

do 7 m2

717,00

treća

do 7 m2

591,00

četvrta

do 7 m2

464,00

peta

do 7 m2

338,00

2. Naknada za kiosk i kiosk sa nadstrešnicom za autobusko stajalište površine preko 7 metara kvadratnih za prvih 7 metara kvadratnih obračunava se po iznosima navedenim u stavu 2. ovog tarifnog broja, a za preostalu površinu kioska mesečna naknada po metru kvadratnom zauzete površine iznosi:

ZONA

Javna površina

Cena din/ m2

prva

preko 7 m2

760,00

druga

preko 7 m2

633,00

treća

preko 7 m2

506,00

četvrta

preko 7 m2

380,00

peta

preko 7 m2

253,00

3. Naknada za postavljanje otvorenih bašti i otvorenih ugostiteljskih sadržaja na mesečnom nivou, po metru kvadratnom iznosi:

ZONA

Cena din/ m2

prva

228,00

druga

193,00

treća

159,00

četvrta

124,00

peta

91,00

4. Naknada za postavljanje tendi, nadstrešnica za bašte, zatvorenih bašti i uz ostale objekte na javnim površinama po metru kvadratnom na mesečnom nivou iznosi:

ZONA

Cena din/ m2

prva

47,00

druga

40,00

treća

33,00

četvrta

25,00

peta

19,00

Ostali objekti iz prethodnog stava ne odnose se na kioske i druge montažno-demontažne objekte na javnim površinama.

5. Naknada za postavljanje montažno- demontažne javne govornice i bankomata po javnoj govornici, odnosno po bankomatu, na mesečnom nivou iznosi:

ZONA

Cena po govornici

prva

1.688,00

druga

1.435,00

treća

1.182,00

četvrta

928,00

peta

675,00

6. Naknada za postavljanje objekata za izvođenje zabavnih programa, osim za dečije automobile za iznajmljivanje po metru kvadratnom dnevno iznosi:

ZONA

Cena din/ m2

prva

15,00

druga

13,00

treća

11,00

četvrta

9,00

peta

7,00

7. Naknada za korišćenje javne površine za vožnju dečijih automobila, motora i sl. za iznajmljivanje, naknada se plaća po vozilu na mesečnom nivou i iznosi:

ZONA

Cena din/vozilo

prva

1.688,00

druga

1.435,00

treća

1.182,00

četvrta

928,00

peta

675,00

8. Mesečna naknada za korišćenje javne površine za period duži od 30 dana na delu uličnog trotoara ili platoa radi postavljanja pokretnih objekata i uređaja (automati, frižideri, rashladne vitrine, pokretne reklamne vitrine, uređaji za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica, pokretne tezge i praznične tezge, promotivni platoi, ulični svirači, horizontalne reklame, pokretni mobilijari, mobilijari sportskog karaktera - trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table, čileri i slično plaća se:

ZONA

Cena din/ m2

prva

1.688,00

druga

1.435,00

treća

1.182,00

četvrta

928,00

peta

675,00

9. Mesečna naknada za korišćenje javne površine za period duži od 30 dana na mestima koja se nalaze na neuređenim površinama javne namene, na području naseljenih mesta Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda domaćeg geografskog porekla plaća se:

ZONA

Cena din/ m2

peta

675,00

10. Dnevna naknada za korišćenje javne površine za period kraći od 30 dana po metru kvadratnom na delu uličnog trotoara ili platoa radi postavljanja pokretnih objekata i uređaja (automati, frižideri, rashladne vitrine, pokretne reklamne vitrine, uređaji za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica, pokretne tezge i praznične tezge, promotivni platoi, ulični svirači, horizontalne reklame, pokretni mobilijari, mobilijari sportskog karaktera - trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table, čileri i slično) plaća se:

ZONA

Cena din/ m2

prva

112,00

druga

95,00

treća

78,00

četvrta

61,00

peta

44,00

11. Obveznike i lokacije za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Pančeva utvrđuje nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančevo i akt dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju.

Akt za korišćenje prostora na javnim površinama koji se dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju mora da sadrži sledeće podatke poreskog obveznika:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica, sedište pravnog lica iz APR-a, vremenski period korišćenja javne površine kao i dokaz o uručenju akta;

- za preduzetnike i fizička lica: poreski identifikacioni broj, JMBG, matični broj radnje, adresa prebivališta iz lične karte, naziv radnje sa sedištem iz APR-a, broj pasoša i evidencioni broj za strane državljane i broj odgovarajuće isprave za izbegla, prognana i raseljena lica, vremenski period korišćenja javne površine kao i dokaz o uručenju akta.

Obaveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po rešenju Sekretarijata za poresku administraciju, a na osnovu dostavljenog akta nadležnog Sekretarijata, odnosno subjekata prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

12. Naknada se ne plaća za korišćenje prostora na javnim površinama radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, onda se naknada plaća u celokupno propisanom iznosu.

13. Naknada za povremeno korišćenje prostora na javnim površinama na pokretnim objektima (vašari, sajmovi, izložbe i druge tradicionalne manifestacije) humanitarne, verske i druge registrovane neprofitne organizacije plaćaju u visini 50% od propisanog iznosa.

14. Kada se kao podnosioci zahteva za postavljanje manjih montažnih pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na javnim površinama, pojavljuju pravna lica, preduzetnici i fizička lica čije su delatnosti: registrovana poljoprivredna gazdinstva, sportske organizacije, političke stranke, sindikati, crkve, verske zajednice, nedobitna udruženja a za potrebe organizovanja manifestacija od interesa za grad Pančevo, koje se finansiraju delom iz budžeta grada Pančeva kao i za humanitarne akcije naknada se umanjuje za 99%.

Pravno lice, odnosno preduzetnik koji po okončanju ulaganja u Starom gradskom jezgru radi obavljanja delatnosti "Hoteli i sličan smeštaj", a koje je od značaja za grad Pančevo, odnosno kojim doprinosi bržem privrednom razvoju grada, tako što prvi put zaposli 30 radnika, ne plaća naknadu dvadeset i četiri meseca od dana zasnivanja radnog odnosa sa radnikom.

Član 28

Naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ Grada Pančeva

1. Kriterijumi za utvrđivanje visine naknada su: površina korišćenog prostora srazmerno vremenu korišćenja tog prostora ili tehničko-upotrebne karakteristike objekta, ukoliko se javna površina koristi za postavljanje objekata, lokacija u kojoj se nalazi prostor koji se koristi: naseljeno mesto Pančeva ili područje naseljenih mesta u gradu (Omoljica, Starčevo, B. N. Selo, B. Brestovac, Glogonj, Jabuka, Kačarevo, Ivanovo i Dolovo).

2. Obveznik naknade za korišćenje javne površine za oglašavanje je korisnik javne površine.

3. Osnovica naknade je površina korišćenog prostora izražena u metrima kvadratnim (m2).

4. Iznos naknade za korišćenje javne površine dnevno po m2.

LOKACIJA

Cena din/ m2 /dnevno

U naseljenom mestu Pančevo

60,00

U naseljenim mestima na teritoriji grada Pančeva

50,00

Obveznike i lokacije na teritoriji grada Pančeva utvrđuje nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančevo odnosno subjekati prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača i akt dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju.

Akt za korišćenje prostora na javnim površinama koji se dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju mora da sadrži sledeće podatke poreskog obveznika:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica, sedište pravnog lica iz APR-a, vremenski period korišćenja javne površine kao i dokaz o uručenju akta;

- za preduzetnike i fizička lica: poreski identifikacioni broj, JMBG, matični broj radnje, adresa prebivališta iz lične karte, naziv radnje sa sedištem iz APR-a, broj pasoša i evidencioni broj za strane državljane i broj odgovarajuće isprave za izbegla, prognana i raseljena lica, vremenski period korišćenja javne površine kao i dokaz o uručenju akta.

Naknadu iz stava 1. ovog člana, utvrđuje Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančevo rešenjem.

Obaveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po rešenju Sekretarijata za poresku administraciju, a na osnovu dostavljenog akta nadležnog Sekretarijata, odnosno subjekata prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 29

Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju u 2019 godini.

1. Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, dnevno po metru kvadratnom naknada iznosi:

ZONA

Cena din/ m2

prva

15,00

druga

13,00

treća

11,00

četvrta

9,00

peta

7,00

2. Pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara ukoliko se raskopavanje vrši u vremenu od 15. marta do 15. novembra naknada se plaća dnevno po kvadratnom metru u sledećim iznosima:

ZONA

Cena din/m2

prva

29,00

druga

25,00

treća

21,00

četvrta

17,00

peta

13,00

3. Obveznike i lokacije na teritoriji grada Pančeva utvrđuje nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančevo odnosno subjekti prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača i akt dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju.

Akt za korišćenje prostora na javnim površinama koji se dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju mora da sadrži sledeće podatke poreskog obveznika:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica, sedište pravnog lica iz APR-a, vremenski period korišćenja javne površine kao i dokaz o uručenju akta;

- za preduzetnike i fizička lica: poreski identifikacioni broj, JMBG, matični broj radnje, adresa prebivališta iz lične karte, naziv radnje sa sedištem iz APR-a, broj pasoša i evidencioni broj za strane državljane i broj odgovarajuće isprave za izbegla, prognana i raseljena lica, vremenski period korišćenja javne površine kao i dokaz o uručenju akta.

4. Pri zauzimanju javnih površina koje zahteva zabranu kretanja vozila i pešaka i parkiranja vozila, a na osnovu elaborata izrađenog po prethodnoj saglasnosti upravljača puta i pribavljanju rešenja o zatvaranju saobraćaja Sekretarijata za urbanizam, građevinske stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva, naknada se plaća dnevno po kvadratnom metru dela površine zauzete izvođenjem radova, i to:

- ukoliko se zatvaranje saobraćaja odnosi na kolovoz u ulicama u kojima saobraćaju vozila gradskog prevoza u iznosu od 44,60 dinara,

- ukoliko se zatvaranje saobraćaja odnosi na kolovoz u ostalim ulicama u iznosu od 26,52 dinara,

- ukoliko se vrši zatvaranje pešačkog saobraćaja na trotoarima u iznosu od 18,08 dinara.

5. Naknada iz stava 1. ovog člana po osnovu zauzeća javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova uvećava se za 100% ako investitor produži dozvoljeni rok za zauzimanje javne površine. Pod produženjem roka podrazumeva se prekoračenje roka završetka izgradnje evidentiranog u pismenoj izjavi investitora o početku građenja odnosno izvođenja radova i roku završetka građenja, odnosno izvođenja radova prema zakonu o planiranju i izgradnji.

6. Naknada iz tačke 1. ovog člana plaća investitor objekta, na osnovu skice zauzeća sa iskazanom površinom zauzeća i odluke o korišćenju javne površine izdate od strane nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančevo.

7. Naknada iz tačke 2. i 3. ovog člana plaća investitor, koji je uz zahtev obavezan da dostavi skicu zauzeća sa iskazanom površinom zauzeća overenom od strane odgovornog projektanta, odluke o korišćenju javne površine izdate od strane nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančevo i građevinske dozvole ili odobrenja za izvođenje radova u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

8. Naknada iz tačke 2. i 3. ovog člana ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih i javno komunalnih preduzeća na izgradnji ili rekonstrukciji objekata komunalne infrastrukture.

9. Naknadu iz ovog člana, utvrđuje rešenjem Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančevo rešenjem na osnovu dokumentacije navedene u tački 3,4, 5. i 6. ovog člana odnosno zahteva stranke.

10. Naknada iz ovog člana utvrđuje se srazmerno vremenu korišćenja. Obaveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

POSEBNE ODREDBE

Uplata prihoda od naknada i izveštavanje

Član 30

Naknade za korišćenje javnih dobara utvrđene ovom odlukom uplaćuju se na račune propisane za uplatu javnih prihoda.

Opomena za plaćanje naknade

Član 31

Obvezniku naknade, koji u celosti ili delimično, nije platio naknadu u roku propisanom ovom odlukom, nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Pančeva kojem je ovom odlukom dato ovlašćenje za utvrđivanje i naplatu određene naknade (u daljem tekstu: lice nadležno za utvrđivanje i naplatu naknade) šalje opomenu.

Opomena iz stava 1. ovog člana sadrži vrstu naknade, iznos naknade koji je dospeo za naplatu, druge troškove, nalog da dospeli iznos sa obračunatom kamatom plati odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema opomene, sa obračunatom kamatom od dana izdavanja opomene do dana uplate dospele naknade.

Opomena iz stava 1. ovog člana sadrži i pouku obvezniku naknade da u roku od pet dana može sa licem nadležnim za utvrđivanje i naplatu da raspravi sporna pitanja u vezi dospelog iznosa naknade za naplatu.

Odlaganje plaćanja i plaćanje na rate

Član 32

Lice nadležno za utvrđivanje i naplatu naknade može, na obrazloženi zahtev obveznika naknade, u celosti ili delimično, odložiti plaćanje dugovane naknade, odnosno odobriti plaćanje dospele a neizmirene obaveze na rate, pod uslovom da plaćanje dugovane naknade za obveznika predstavlja neprimereno veliko opterećenje, odnosno obvezniku nanosi bitnu ekonomsku štetu.

O odlaganju plaćanja dugovane naknade, po ispunjenju uslova iz stava 1. ovog člana, odlučuje ovlašćeno lice u licu koje je nadležno za utvrđivanje i naplatu konkretne naknade.

Aktom iz stava 2. ovog člana može se odobriti odlaganje plaćanja dugovane naknade na rate, najduže do 24 meseca.

Odlaganje plaćanja dugovane naknade vrši se potpisivanjem sporazuma sa obveznikom naknade, odnosno donošenjem rešenja lica nadležnog za utvrđivanje i naplatu naknade.

Ako se obveznik naknade ne pridržava rokova iz sporazuma, odnosno rešenja o odlaganju plaćanja dugovane naknade, ili ukoliko u periodu za koji je odloženo plaćanje dugovane naknade ne izmiri tekuću obavezu, lice nadležno za utvrđivanje i plaćanje naknade će po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje i dospeli, a neplaćeni dug naplatiti u postupku prinudne naplate.

Primena drugih propisa

Član 33

U pogledu postupka utvrđivanja, kontrole, naplate, povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano ovom odlukom lica nadležna za utvrđivanje naknade shodno primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

Postupak utvrđivanja, kontrole i naplate naknade koji sprovodi Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave Grada Pančeva, vrši se u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

Evidencija

Član 34

Lice nadležno za utvrđivanje naknade u skladu sa ovom odlukom, vodi evidenciju obveznika naknade, zaduženje po osnovu obaveze plaćanja naknade, uplate naknade po obveznicima naknade, kao i o drugim podacima koji se odnose na plaćanje naknade u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

Način usklađivanja

Član 35

Visine dinarskih iznosa naknada datih u prilozima koji su sastavni deo Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara usklađuju se godišnje, sa godišnjim indeksom potrošačkih cena za period od 1. oktobra prethodne godine do 30. septembra tekuće godine, koji objavljuje republički organ u čijoj su nadležnosti poslovi statistike.

Prilikom usklađivanja visine naknada iz stava 1. ovog člana, osnovica za usklađivanje su poslednji objavljeni usklađeni iznosi.

Prvo usklađivanje visine naknada izvršiće se u 2019. godini, primenom indeksa potrošačkih cena prema podacima republičkog organa u čijoj su nadležnosti poslovi statistike, za period od prvog dana narednog meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona do 30. septembra 2019. godine.

Vlada, na predlog ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, utvrđuje i objavljuje usklađene visine naknada iz stava 1. ovog člana u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Usklađeni iznosi naknada iz stava 4. ovog člana primenjivaće se od prvog januara naredne godine u odnosu na godinu u kojoj se vrši usklađivanje.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član. 36

Pravno lice i preduzetnik koji obavlja aktivnosti koje utiču na životnu sredinu u skladu sa Uredbom o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", br. 109/09 i 8/10) plaća naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine po osnovu obavljanja određenih aktivnosti koje utiču na životnu sredinu u periodu od 1. januara 2019. godine do 1. marta 2019. godine, na osnovu ukupnog iznosa koji je utvrđen za 2018. godinu srazmerno navedenom periodu po osnovu člana 87. stav 3. tač. 1) i 2) Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09, 36/09-dr. zakon, 72/09-dr. zakon, 43/11-US, 14/16, 76/18 i 95/18-drugi zakon), u jednakim mesečnim ratama, u roku od 15 dana po isteku meseca za prethodni mesec.

Rešenje o utvrđivanju naknade iz stava 1. ovog člana za period od 1. januara 2019. godine do 1. marta 2019. godine donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Obvezniku koji prestane obavljanje delatnosti u periodu od 1. januara 2019. godine do 1. marta 2019. godine, naknada iz stava 1. ovog člana za navedeni period utvrđuje se od početka godine do dana prestanka obavljanja delatnosti.

Obveznik koji započne obavljanje određenih aktivnosti koje utiču na životnu sredinu u periodu od 1. januara 2019. godine do 1. marta 2019. godine ne plaća naknadu iz stava 1. ovog člana za navedeni period.

Član 37

Do donošenja podzakonskih akata na osnovu ovlašćenja iz Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, primenjivaće se podzakonski akti doneta na osnovu zakona koji danom primene ovog zakona prestaju da važe, ako nisu u suprotnosti sa ovim zakonom.

Član 38

Akta Grada Pančeva doneta na osnovu člana 87. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09, 36/09 - dr. zakon, 72/09 - dr. zakon, 43/11 - US, 14/16, 76/18 i 95/18-drugi zakon) prestaju da važe 1. marta 2019. godine.

Član 39

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Pančeva", a primenjivaće se od 1. januara 2019. godine, osim odredaba čl. 10-15. ove odluke koje će se primenjivati od 1. marta 2019. godine.