ODLUKA
O SUBVENCIONISANJU TROŠKOVA KOMUNALNIH USLUGA SOCIJALNO NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 34/2018)

Član 1

Ovom odlukom bliže se propisuju kriterijumi i uslovi, rok i postupak za sticanje prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga socijalno najugroženijim građanima grada Pančeva, kao i dokazi koji se prilažu uz zahtev, vrste komunalnih usluga za koje se socijalno najugroženijim građanima subvencionišu troškovi, način izdavanja akta o sticanju prava, način vođenja evidencije i druga pitanja neophodna za utvrđivanje prava.

Sredstva za realizaciju ove odluke planiraju se u budžetu grada Pančeva.

Član 2

Komunalne usluge za koje se socijalno najugroženijim građanima subvencionišu troškovi su usluge snabdevanja vodom i odvođenja otpadnih voda, odnošenja smeća, grejanja koju pružaju teritorijalno nadležna javno komunalna preduzeća i usluga socijalnog stanovanja koju pruža Javno preduzeće "Gradska stambena agencija" Pančevo (u daljem tekstu: komunalne usluge).

Član 3

Pravo na subvencionisanje troškova komunalnih usluga, imaju sledeće kategorije građana:

1) Korisnici novčane socijalne pomoći po Zakonu o socijalnoj zaštiti;

2) Ostale kategorije socijalno ugroženih građana, odnosno porodica: nezaposlena lica, zaposleni i penzioneri sa minimalnim primanjima i druge kategorije ugroženih lica.

Korisnici prava iz stava 1. tačka 1) ovog člana ostvaruju pravo na subvencionisanje troškova komunalnih usluga na osnovu rešenja Centra za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo (u daljem tekstu: Centar) o priznavanju prava na novčanu socijalnu pomoć.

Ostale kategorije građana iz stava 1. tačka 2) ovog člana ostvaruju pravo na subvencionisanje troškova komunalnih usluga pod uslovom da prihodi njihovog domaćinstva (uključujući i katastarski prihod) ne prelaze iznose koji se utvrđuju Pravilnikom o usklađenim iznosima ostvarenog ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva, kao uslova za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, koji donosi ministar rudarstva i energetike.

Član 4

Kriterijumi za sticanje prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga iz člana 2. ove odluke su:

1) ukupan mesečni prihod domaćinstva;

2) broj članova domaćinstva;

3) imovno stanje.

Ukupan mesečni prihod domaćinstva iz stava 1. tačka 1) ovog člana obuhvata sva primanja i prihode koji su od uticaja na ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć, u smislu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite i propisa donetih na osnovu tog zakona i razlikuje se u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Član 5

Visina ukupnog mesečnog prihoda domaćinstava kategorija građana iz člana 3. stav 1. tačka 2) ove odluke utvrđuje se u skladu sa članom 3. stav 3. i propisima iz člana 4. stav 2. ove odluke.

Pored prihoda iz stava 1. ovog člana, uslov za sticanje prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga je da ne poseduje drugu stambenu jedinicu, osim stambene jedinice u kojoj stanuje.

Član 6

Pravo na subvencionisanje troškova komunalnih usluga kategoriji građana iz člana 3. stav 1. tačka 1) ove odluke utvrđuje se na osnovu odgovarajuće evidencije Centra o korisnicima novčane socijalne pomoći.

Pravo na subvencionisanje troškova komunalnih usluga kategoriji građana iz člana 3. stav 1. tačka 2) ove odluke utvrđuje se u vidu potvrde, sa periodom važenja do kraja kalendarske godine, a koja se izdaje na osnovu zahteva koji se podnosi Gradskoj upravi grada Pančeva, sekretarijatu nadležnom za poslove socijalne zaštite (u daljem tekstu: Sekretarijat), koji će odrediti sadržinu zahteva i koji će se preuzimati u Uslužnom centru Gradske uprave grada Pančeva i na zvaničnoj stranici internet prezentacije grada Pančeva.

Podnosilac zahteva pri podnošenju zahteva daje slobodan pristanak na obradu podataka saglasno zakonu kojim se uređuju pitanja zaštite podataka o ličnosti, u obliku i na način propisan tim zakonom.

Pravo na subvencionisanje troškova komunalnih usluga stiče se sa rokom važenja do kraja kalendarske godine.

Ako u roku važenja prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga nastanu promene u podacima na osnovu kojih je pravo stečeno, imalac prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga je dužan da, u roku od 30 dana od dana nastanka promene, Sekretarijatu podnese izjavu na zapisnik pod krivičnom i materijalnom odgovornošću o promeni podataka.

Uz zahtev za narednu kalendarsku godinu, ukoliko nije došlo do promene podataka na osnovu kojih je izdata potvrda o sticanju prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga, a što će se konstatovati uzimanjem izjave na zapisnik pod krivičnom i materijalnom odgovornošću pred Sekretarijatom, nije potrebno prilagati dokaze koji su već ranije priloženi, izuzev dokaza o ukupnim mesečnim primanjima i prihodima domaćinstva.

Imalac prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga gubi to pravo ukoliko prestane da ispunjava uslove iz čl. 4. i 5. ove odluke.

Član 7

Ispunjenost uslova za sticanje prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga dokazuje se javnim ispravama o:

1) prebivalištu za podnosioca zahteva i članove domaćinstva;

2) ukupnim mesečnim primanjima i prihodima podnosioca zahteva i članova domaćinstva, da su deca starija od 15 godina na redovnom školovanju, a za nezaposleno lice, odnosno korisnika novčane naknade po propisima kojima se uređuje zapošljavanje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, statusu nezaposlenosti;

3) nepokretnostima koje imaju u svojini podnosilac zahteva i članovi domaćinstva iz mesta prebivališta i mesta rođenja;

4) poslednjem računu za pruženu komunalnu uslugu.

U slučaju da podnosilac zahteva iz člana 6. stav 2. ove odluke nema račune koji glase na njegovo ime, uz zahtev se prilaže ugovor ili drugi dokument kojim se dokazuje po kom pravnom osnovu domaćinstvo boravi u stambenoj jedinici u kome je korisnik komunalnih usluga drugo lice (ugovor o zakupu stana, odluka suda i sl.).

Podaci o činjenicama iz stava 1. ovog člana utvrđuju se za mesec koji prethodi mesecu podnošenja zahteva, osim ako posebnim propisom nije drugačije uređeno.

Član 8

Kategorije građana iz člana 3. stav 1. tačka 1) i 2) ove odluke stiču pravo na umanjenje mesečnih obaveza za plaćanje komunalnih usluga, u procentu od 10%, a umanjenje mesečnih obaveza iskazuje se umanjenjem mesečnih računa za navedeni procenat za komunalne usluge, od strane teritorijalno nadležnih javno komunalnih preduzeća i Javnog preduzeća "Gradska stambena agencija" Pančevo (u daljem tekstu: JKP-ovi).

Subvencionisanje troškova komunalnih usluga ne primenjuje se na ranija dugovanja imalaca prava nastala pre podnošenja zahteva.

Sekretarijat vodi evidenciju o imenu i prezimenu, adresi prebivališta, jedinstvenom matičnom broju građana i broju članova domaćinstva imaoca prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga i dostavlja je sa evidencijom Centra nadležnim JKP-ovima, u elektronskoj i štampanoj formi, radi umanjenja mesečnih računa za komunalne usluge.

Član 9

Nadležni JKP-ovi dužni su da vode svoju evidenciju imalaca prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga na osnovu evidencije Sekretarijata i evidencije Centra.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vode nadležni JKP-ovi u elektronskom obliku, koja naročito sadrži podatke o:

1) imenu i prezimenu, jedinstvenom matičnom broju i adresi prebivališta imalaca prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga i broju članova domaćinstva;

2) iznosu mesečnog računa i iznosu mesečnog umanjenja računa za pružene komunalne usluge, broju i datumu izdavanja računa.

Evidencije iz stava 1. ovog člana sa obračunom ukupnih sredstava na osnovu kojih se vrši prenos sredstava iz budžeta grada Pančeva, dostavljaju nadležni JKP-ovi mesečno u elektronskoj i štampanoj formi Gradskoj upravi grada Pančeva, sekretarijatu nadležnom za poslove finansija i Sekretarijatu.

Član 10

Sredstva za ostvarivanje prava na subvencionisanje troškova komunalnih usluga, koja se na osnovu ove odluke, obezbeđuju u budžetu Grada Pančeva, prenosiće se sukcesivno i u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta, nadležnim JKP-ovima, na osnovu uredno podnete dokumentacije.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se od 01. februara 2019. godine.