ODLUKA

O TROŠKOVIMA NADLEŽNOG ORGANA U VEZI URBANISTIČKOG PLANIRANJA I SPROVOĐENJA POSTUPKA OBJEDINJENE PROCEDURE

("Sl. list grada Pančeva", br. 14/2015 i 34/2018)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se troškovi u postupku potvrđivanja urbanističkog projekta za potrebe urbanističko- arhitektonskog oblikovanja površina javne namene i urbanističko-arhitektonske razrade lokacija, izdavanja informacije o lokaciji, kao i troškovi nadležnog sekretarijata Gradske uprave grada Pančeva (u daljem tekstu: nadležni organ), organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra i imaoca javnih ovlašćenja, u postupku sprovođenja objedinjene procedure za izdavanje akata u ostvarivanju prava na izgradnju i korišćenje objekata (lokacijskih uslova, rešenja za odobrenje izvođenja radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola, rešenja za građevinsku dozvolu, obaveštenja o prijavi radova i rešenja o upotrebnoj dozvoli), određuje njihova visina i način plaćanja.

Član 2

Troškovima, u smislu ove odluke, smatraju se troškovi oglašavanja javne prezentacije urbanističkog projekta, troškovi nadležnog organa nastali u postupcima i radnjama za potvrđivanje urbanističkog projekta, izdavanja informacije o lokaciji, kao i troškovi sprovođenja objedinjene procedure.

U okviru sprovođenja objedinjene procedure organ nadležan za poslove državnog premera i katastra ima pravo na naknadu stvarnih troškova izdavanja dokumenata iz njihove nadležnosti (kopija plana, izvod iz katastra vodova, prepis lista nepokretnosti i uvid u elektronsku bazu podataka katastra nepokretnosti), a imaoci javnih ovlašćenja imaju pravo na naknadu stvarnih troškova za izdavanje uslova za projektovanje i priključenje na saobraćajnu, komunalnu i drugu infrastrukturu.

Naknadu troškova iz stava 1. i 2. ovog člana plaća podnosilac zahteva, odnosno investitor.

Član 3

Visina naknade troškova za obaveštavanje o javnoj prezentaciji urbanističkog projekta određuje se u zavisnosti od stvarnih troškova za objavljivanje oglasa o javnoj prezentaciji urbanističkog projekta u lokalnom listu.

Visina naknade troškova za izdavanje informacije o lokaciji utvrđuje se na ime stvarnih troškova nadležnog organa.

Visina naknade troškova za izdavanje lokacijskih uslova su troškovi nadležnog organa za štampanje grafičkih priloga i izradu lokacijskih uslova.

Visina naknade troškova za izdavanje rešenja za odobrenje izvođenja radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola, rešenja za građevinsku dozvolu, obaveštenja o prijavi radova i rešenja o upotrebnoj dozvoli odnosi se na troškove nadležnog organa za izradu rešenja, odnosno obaveštenja.

Pribavljanje tehničkih informacija, tehničkih uslova i posebnih uslova za uređenje prostora koja izrađuju imaoci javnih ovlašćenja čiji je osnivač grad Pančevo, vrši se bez naknade troškova kada su podnosioci zahteva Gradska uprava grada Pančeva, mesne zajednice, javna i javno-komunalna preduzeća, ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina Vojvodina i grad Pančevo i investitori verskih objekata crkava i verskih zajednica.

Član 4

Lokalni list u kome se objavljuje oglas o javnoj prezentaciji urbanističkog projekta dostavlja fakturu o plaćanju stvarnih troškova za objavljivanje oglasa podnosiocu zahteva za potvrđivanje urbanističkog projekta.

Član 5

Podnosilac zahteva za izdavanje informacije o lokaciji i lokacijskih uslova obavezan je da, uz zahtev, priloži i dokaz o uplati 6.310,00 dinara na ime stvarnih troškova nadležnog organa.

Podnosilac zahteva za izdavanje rešenja za odobrenje izvođenja radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola, rešenja za građevinsku dozvolu, obaveštenja o prijavi radova i rešenja o upotrebnoj dozvoli obavezan je da, uz zahtev, priloži i dokaz o uplati 1.050,00 dinara na ime stvarnih troškova nadležnog organa za izradu rešenja, odnosno obaveštenja.

Naknadu troškova iz člana 2. stav 2. podnosilac zahteva, odnosno investitor plaća do momenta izdavanja akata u postupku objedinjene procedure.

Član 6

Visina naknade troškova utvrđena odredbama ove odluke menja se jedanput godišnje i to u postupku utvrđivanja budžeta grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina naknade troškova može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene, zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 7

U rešavanju zahteva za izdavanje Rešenja o lokacijskoj dozvoli i Informacija o lokaciji podnetih pre stupanja na snagu ove odluke, troškovi izdavanja Rešenja o lokacijskoj dozvoli i Informacija o lokaciji će se obračunavati na osnovu odluke koja je važila u vreme podnošenja zahteva.

Član 8

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o troškovima u postupcima kod nadležnog organa za poslove prostornog i urbanističkog planiranja u gradu Pančevu ("Službeni list grada Pančeva", broj 25/09, 25/10 i 24/13), osim u onim slučajevima predviđenim članom 7. ove odluke.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o troškovima nadležnog organa u vezi urbanističkog planiranja i sprovođenja postupka objedinjene procedure

("Sl. list grada Pančeva", br. 34/2018)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".