ODLUKA

O UTVRĐIVANJU DOPRINOSA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Pančeva", br. 19/2017, 1/2018, 18/2018, 29/2018 i 34/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se i propisuje postupak obračuna i naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zone i namene objekata, iznosi koeficijenata zone i namene, kriterijumi, iznos i postupak umanjivanja doprinosa, posebna umanjenja za nedostajuću infrastrukturu i uslovi i način obračuna umanjenja za troškove infrastrukturnog opremanja sredstvima investitora, kao i druga pitanja od značaja za obračun i naplatu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Pripremanje zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje građevinskog zemljišta, raseljavanje, uklanjanje objekata, saniranje terena i druge radove.

Opremanje zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i izgradnju i uređenje površina javne namene.

Uređivanje građevinskog zemljišta obavlja se u skladu sa važećim planskim dokumentom prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja građevinskog zemljišta.

Program uređivanja građevinskog zemljišta donosi Skupština grada Pančeva, a pripremaju ga Sekretarijat za investicije gradske uprave grada Pančeva, Javno preduzeće "Urbanizam" Pančevo i Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Pančevo (u daljem tekstu: JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo).

Član 3

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: doprinos) plaća investitor.

Sredstva dobijena od doprinosa koriste se za uređivanje i pribavljanje građevinskog zemljišta u javnu svojinu i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

II OBRAČUN DOPRINOSA

Član 4

Iznos doprinosa se utvrđuje rešenjem o izdavanju građevinske dozvole, odnosno rešenjem o odobrenju izvođenja radova koje izdaje organ nadležan za sprovođenje postupka objedinjene procedure za izdavanje akata u ostvarivanju prava na izgradnji i korišćenju objekata (u daljem tekstu: nadležni organ), a na osnovu obračuna doprinosa.

Visina doprinosa za izgradnju objekta obračunava se tako što se osnovica koju čini prosečna cena kvadratnog metra stanova novogradnje u gradu Pančevu, prema poslednjim objavljenim podacima od strane Republičkog zavoda za statistiku za teritoriju grada, pomnoži sa ukupnom neto površinom objekta koji je predmet gradnje, izraženom u m2 i sa koeficijentom zone i koeficijentom namene objekta utvrđenim ovom Odlukom.

Član 5

Građevinsko zemljište potpuno komunalno opremljeno za građenje je zemljište na kome je izgrađena saobraćajnica sa javnim osvetljenjem, vodovodna i kanalizaciona mreža.

Doprinos ne obuhvata troškove elektrodistributivne mreže i objekata, TT mreže i objekata, kablovske distributivne sisteme, mreže i objekte toplifikacije i gasifikacije i drugo.

Radovi na izgradnji infrastrukture, koji nisu sadržani u planu detaljne regulacije, a nalaze se u granici projekta preparcelacije i parcelacije, odnosno kompleksa investitora i izvode se u cilju povezivanja objekata investitora sa odgovarajućim sistemom mreže infrastrukture, izvode se u okviru izgradnje objekata kojima služe.

Troškove iz stava 2. i 3. ovog člana snosi investitor.

a) ZONE

Član 6

Za utvrđivanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta određuju se sledećih pet zona u gradu:

Prva zona

obuhvata teritoriju oivičenu ulicama: od mosta na Tamišu ulicom Moše Pijade do ulice Svetog Save, ulicama Svetog Save do ulice Nemanjine, zatim Nemanjinom i dalje oko kružnog toka do ulice Oslobođenja, dalje ulicom Miloša Trebinjca do ulice 6. oktobra, ulicom 6. oktobra do ulice Cara Lazara i dalje ulicom Žarka Fogoraša do obale reke Tamiš, obalom reke Tamiš do starog drumskog mosta u ulici Moše Pijade, sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun doprinosa se vrši prema skupljoj tarifi. Za parcele koje se nalaze u obodnim ulicama zona, obračun doprinosa se vrši prema skupljoj tarifi (za obe strane ulice).

Druga zona

obuhvata teritoriju oivičenu ulicama: od starog drumskog mosta na Tamišu u ulici Moša Pijade, obalom Tamiša do ulice Tanaska Rajića, ulicom Dimitrija Tucovića od ulice Tanaska Rajića do pruge, zatim prugom, obuhvatajući železničke stanice Aerodrom i Predgrađe i dalje prugom do ulice Prvomajske, ulicom Prvomajskom do ulice Radivoja Koraća, ulicom Radivoja Koraća do jugoistočne granice kompleksa "Stara Utva", duž jugoistočne granice kompleksa "Stara Utva" i jugozapadne granice kompleksa "Stara Utva" i u produžetku duž jugozapadne granice kompleksa "Staklara" do ulice Prvomajske, duž ulice Prvomajske do kompleksa HIP "Petrohemija-Petroplast", granicom kompleksa "Petroplast" do granice kompleksa "Luka Dunav", istočnom granicom kompleksa "Luka Dunav" do obale kanala HIP "Azotara", duž kanala HIP "Azotara" do obale Dunava, obalom Dunava do reke Tamiš, levom obalom reke Tamiš do severne granice kompleksa "Luka Dunav", severnom granicom kompleksa do pristupnog puta u "Luci Dunav", duž pristupnog puta do raskrsnice sa ulicom Prvomajskom, ulicom Prvomajskom do obale Tamiša, duž leve obale Tamiša do ulice Žarka Fogaraša i na dalje graničnim ulicama prve zone, sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun doprinosa se vrši prema skupljoj tarifi. Za parcele koje se nalaze u obodnim ulicama zona, obračun doprinosa se vrši prema skupljoj tarifi (za obe strane ulice). Druga zona obuhvata i teritoriju kompleksa fabrika Južne industrijske zone (Petrohemija, Rafinerija, Azotara, Tehnogas), kao i kompleks Nove Utve na Jabučkom putu.

Treća zona

obuhvata veći deo naselja Kudeljarski nasip i Misa Vinogradi (Stara i Nova Misa) tako da od pruge za Zrenjanin ide ulicom Kudeljarska i susedna, dalje ulicom Vlasinskom, zatim ka severozapadu do granice GUP-a, granicom GUP-a do atarskog puta, atarskim putem do Novoseljanskog puta, Novoseljanskim putem do atarskog puta ka istoku do pruge za Vršac, dalje prugom za Vršac ka jugu i jugozapadu (prema gradu) do ulice Vojvođanske, ulicom Vojvođanskom do ulice Srbijanske, Srbijanskom do ulice Stara Kozaračka, ulicom Stara Kozaračka do ulice Bavaništanski put, Bavaništanskim putem do ulice Paje Marganović (prosek), zatim zapadno do ulice Mileševske, Mileševskom do Šeste nove i dalje do ulice Stevana Sremca, zatim do ulice Joakima Vujića, ulicom Joakima Vujića do ulice 7. jula, 7. jula do ulice Spoljnostarčevačke, Sopljnostarčevačkom do ulice Toze Markovića i dalje do pruge, prugom do ulice Prvomajske, sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice, izuzimajući kompleks Staklare i Stare Utve. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun doprinosa se vrši prema skupljoj tarifi. Za parcele koje se nalaze u obodnim ulicama zona, obračun doprinosa se vrši prema skupljoj tarifi (za obe strane ulice). Treća zona obuhvata i parcele koje se frontom naslanjaju na obe strane Jabučkog puta do granice GUP-a, izuzimajući kompleks Nove Utve, zatim parcele koje se frontom naslanjaju na obe strane Bavaništanskog puta do granice GUP-a i parcele koje se frontom naslanjaju na obe strane ulice Žarka Zrenjanina i ulice Spoljnotračevačke do granice GUP-a.

Četvrta zona

obuhvata svu teritoriju koja se prostire od granice prve, druge i treće zone do granice GUP-a, izuzimajući ulice koje pripadaju trećoj zoni sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun doprinosa se vrši prema skupljoj tarifi. Za parcele koje se nalaze u obodnim ulicama zona, obračun doprinosa se vrši prema skupljoj tarifi (za obe strane ulice).

Peta zona

obuhvata naselje Stari Tamiš u granicama GUP-a i naseljena mesta Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Dolovo, Glogonj, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo, zatim sve parcele koje nisu navedene u prethodnim zonama, područje koje je u granicama GUP-a, kao i područje van granica GUP-a, a nije obuhvaćeno ni jednom od navedenih zona.

b) NAMENA OBJEKATA

Član 7

Namene objekata utvrđene u skladu sa podzakonskim aktom o klasifikaciji objekata za koje se plaća doprinos su:

1. STAMBENE ZGRADE koje obuhvataju:

1.1. stambene zgrade sa više od dve stambene jedinice i preko 250m2 neto površine, dogradnja stambenih zgrada sa dve stambene jedinice do 250m2 neto površine sa povećanjem broja stambenih jedinica, stambene zgrade sa dva ili više stanova i zgrade za stanovanje zajednica,

1.2. stambene zgrade sa najviše dve stambene jedinice do 250m2 neto površine, dogradnja stambenih zgrada sa dva stana do 250m2 bez povećanja broja stambenih jedinica.

1.3. Pomoćni objekat koji je u funkciji glavnog stambenog objekta neto površine preko 45,00m2.

1.4. Pomoćni objekat koji je u funkciji glavnog stambenog objekta neto površine do 45,00m2.

2. NESTAMBENE ZGRADE koje obuhvataju:

2.1. hotele, ostale zgrade za kratkotrajni boravak, poslovne zgrade, zgrade za trgovinu na veliko i malo, zgrade za saobraćaj i komunikacije, zgrade za kulturno-umetničku delatnost (osim muzeja i biblioteka)

2.2. muzeje i biblioteke, školske zgrade i zgrade za naučnoistraživačku delatnost, bolnice i ostale zgrade za zdravstvenu zaštitu, sportske dvorane,

2.3. ostale nestambene zgrade (poljoprivredne zgrade, zgrade za obavljanje verskih i drugih obreda, istorijski i zaštićeni spomenici, i sl.),

3. OSTALE NEPOMENUTE GRAĐEVINE koje obuhvataju ostale građevine (osim zgrada) drugde neklasifikovane: odlagalište smeća, deponije i sl.

Objekti koji nisu navedeni u stavu 1. ovog člana, upodobiće se najsličnijoj navedenoj nameni u skladu sa ovom odlukom i podzakonskim aktom o klasifikaciji objekata.

v) KOEFICIJENTI ZA ZONU I NAMENU

Član 8

Za obračunavanje doprinosa određuju se sledeći koeficijenti:

Koeficijent za zonu (Kz):

Zone

Koeficijent

Prva zona

0,1

Druga zona

0,07

Treća zona

0,04

Četvrta zona

0,02

Peta zona

0,01

Koeficijent za namenu (Kn):

Namena objekta

Koeficijent

Stambene zgrade
1.1. Stambene zgrade
1.2. Stambene zgrade
1.3. Pomoćni objekat
1.4. Pomoćni objekat


0,8
0,4
0,4
0,2

Nestambene zgrade
2.1. Nestambene zgrade
2.2. Nestambene zgrade
2.3. Nestambene zgrade


1,2
0,8
0,4

Ostale nepomenute građevine

0,4

Ukoliko je planskim dokumentom predviđena mogućnost parkiranja na javnim parking površinama koeficijent namene uvećava se za 0,02 za svako nedostajuće parking mesto.

Ukoliko investitor svoju stambenu potrebu trajno rešava izgradnjom stambene zgrade iz sredstava budžeta Republike Srbije, lokalne samouprave ili sredstava donacije, na osnovu priloženog ugovora o dodeli sredstava, iznos obračunatog doprinosa umanjuje se za 80%.

Ukoliko se gradi objekat ili izvode radovi na objektu koji je na osnovu akta nadležnog organa Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave proglašen za projekat, odnosno investiciju od posebnog značaja, prilikom obračuna doprinosa za izgradnju objekta, odnosno izvođenje radova, iznos obračunatog doprinosa umanjuje se za 80%.

Član 9

Ukoliko je zemljište nepotpuno opremljeno komunalnom infrastrukturom, a koja je neophodan uslov za funkcionisanje objekta koji se gradi, što je utvrđeno lokacijskim uslovima, Investitor je dužan da uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole, dostavi ugovor o regulisanju međusobnih obaveza u vezi pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta zaključen sa Gradom i JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo, kojim će se definisati obaveze ugovornih strana na komunalnom opremanju zemljišta.

Iznos doprinosa, obračunat u skladu sa članom 4. ove Odluke umanjuje se za troškove pripremanja, odnosno opremanja neuređenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini sredstvima Investitora, kao i za vrednost zemljišta koje Investitor ustupa gradu za izgradnju infrastrukturnih objekata, a na osnovu ugovora zaključenog u skladu sa članom 22. ove odluke.

Član 10

Obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta vrši se na zahtev investitora iz člana 3. ove Odluke, a na osnovu dostavljene urbanističko - tehničke dokumentacije, odnosno pravosnažnih lokacijskih uslova, izvoda iz projekta za građevinsku dozvolu, separata projekta za građevinsku dozvolu koja se menja, projekta izvedenog stanja i dr. dokumentacije propisane važećim Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima.

Član 11

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se za objekte javne namene u javnoj svojini, objekte komunalne i druge infrastrukture, proizvodne i skladišne objekte, podzemne etaže objekata visokogradnje (prostor namenjen za garažiranje vozila, podstanice, trafostanice, ostave, vešernice i slično), osim za delove podzemnih etaža koji se koriste za komercijalne delatnosti, otvorena parkirališta, interne saobraćajnice, otvorena dečja igrališta, otvorene sportske terene i atletske staze.

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se za radove sanacije, adaptacije i rekonstrukcije u okviru postojećeg gabarita i volumena objekta, bez povećanja ukupne neto površine i bez promene namene.

Član 12

Po zahtevu grada u cilju realizacije projekata od značaja za lokalni ekonomski razvoj Vlada Republike Srbije može odobriti visinu naknade u drugačijem iznosu od iznosa predviđenog članom 4. ove Odluke.

Član 13

Ukoliko se menja namena objekta, odnosno dela objekta u drugu namenu objekta za koju je propisan veći iznos doprinosa, investitor je u obavezi da plati razliku doprinosa za drugu (novu) namenu objekta za koju je propisan veći iznos doprinosa.

Za pretvaranje poslovnog prostora u stambeni prostor ne plaća doprinos.

Član 14

Ukoliko u toku izgradnje nastanu izmene u odnosu na građevinsku dozvolu i investitor izgradi veću površinu obavezan je da dostavi novi projekat za građevinsku dozvolu, odnosno separat za građevinsku dozvolu na osnovu kojih će se sačiniti obračun doprinosa za razliku u površini, koji će biti sastavni deo izmenjenog rešenja o građevinskoj dozvoli.

Član 15

Investitor koji uklanja postojeći objekat koji je izgrađen u skladu sa zakonom, odnosno legalizovan ili ozakonjen u cilju izgradnje novog objekta na istoj lokaciji plaća doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta samo za razliku u broju kvadrata korisne površine između objekta koji planira da izgradi i objekta koji se uklanja.

Legalnost i površina objekta iz stava 1. ovog člana dokazuje se: izvodom iz lista nepokretnosti, građevinskom i upotrebnom dozvolom, rešenjem o legalizaciji ili ozakonjenju ili aktom nadležnog organa da je objekat građen u periodu kada za njegovu izgradnju nije bilo potrebno izdavanje građevinske dozvole. Ukoliko navedene isprave ne sadrže podatke o površini objekta, ista se utvrđuje na osnovu akta nadležnog organa, ili tehničke dokumentacije koja je sastavni deo građevinske dozvole i kopije plana.

Ukoliko investitor projektnom dokumentacijom nije u mogućnosti da prikaže neto površinu postojećeg objekta koji se ruši, neto površina porušenog objekta se utvrđuje množenjem bruto površine porušenog objekta sa koeficijentom 0,80.

Ukoliko je neto površina novog objekta manja od površine porušenog objekta, a investitor zadrži postojeću namenu objekta, ne vrši se obračun doprinosa.

Investitoru koji uklanja postojeće objekat iz člana 11. stav 1. ove odluke za koji se ne plaća doprinos, u cilju izgradnje novog objekta druge namene za koji se plaća doprinos, doprinos će se obračunati u punom iznosu doprinosa, u skladu sa ovom odlukom.

III NAČIN PLAĆANJA DOPRINOSA I SREDSTVA OBEZBEĐENJA

Član 16

Doprinos se može platiti jednokratno ili u ratama, u periodu od 36 meseci.

Ukoliko se doprinos plaća jednokratno, pre podnošenja prijave radova, investitor ima pravo na umanjenje u iznosu od 40%.

Ukoliko se doprinos plaća na 36 mesečnih rata, rate se usklađuju prema zvanično objavljenom indeksu rasta potrošačkih cena objavljenom od strane Republičkog zavoda za statistiku za period od baznog datuma obračuna doprinosa do poslednjeg dana u mesecu, a uplaćuju se do 20. u narednom mesecu.

U slučaju plaćanja doprinosa na rate, investitor je dužan da kao sredstvo obezbeđenja plaćanja dostavi:

- neopozivu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv, bez prigovora koja glasi na ukupan iznos nedospelih rata i koja je izdata na rok koji mora biti duži tri meseca od dana dospeća poslednje rate ili

- uspostavi hipoteku na objektu koji vredi najmanje 30% više od ukupnog iznosa nedospelih rata u korist grada.

U slučaju uspostavljanje hipoteke, kao sredstva obezbeđenja plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na rate, procena vrednosti hipotekovane nepokretnosti vrši se na osnovu nalaza i mišljenja stalnog sudskog veštaka građevinske struke.

U slučaju plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na rate za izgradnju objekata čija ukupna bruto razvijena građevinska površina ne prelazi 200m2 i koji ne sadrži više od dve stambene jedinice, iz stava 3. ovog člana, ne dostavljaju se sredstva obezbeđenja.

Investitor koji plaćanje vrši u ratama u slučaju jednokratnog plaćanja preostalih rata ima pravo na umanjenje od 40% na nedospele rate.

Član 17

Iznos, način plaćanja doprinosa i sredstva obezbeđenja plaćanja, ukoliko se doprinos plaća na rate, su sastavni deo rešenja o građevinskoj dozvoli, odnosno rešenja o odobrenju izvođenja radova.

Rešenje o građevinskoj dozvoli, odnosno rešenje o odobrenju izvođenja radova nadležni organ dostavlja Sekretarijatu za finansije gradske uprave grada Pančeva.

Investitor je dužan da izvrši uplatu doprinosa u celosti, odnosno ako plaća na rate da uplati prvu ratu i dostavi sredstva obezbeđenja, najkasnije do podnošenja prijave radova.

Investitor koji na ime obezbeđenja plaćanja doprinosa uspostavlja hipoteku na objektu u skladu sa članom 16. stav 4. alineja 2. dužan je da nadležnom organu dostavi overenu založnu izjavu sačinjenu u svemu u skladu sa zakonom kojim se uređuje hipoteka, sa nalazom i mišljenjem stalnog sudskog veštaka građevinske struke iz člana 16. stav 5. ove odluke. Nadležni organ dokumentaciju dostavlja Gradskom pravobranilaštvu grada Pančeva, radi upisa hipoteke prvog reda u registar nepokretnosti, u ime i za račun grada Pančeva, kao hipotekarnog poverioca.

Investitor koji na ime obezbeđenja plaćanja doprinosa dostavlja neopozivu bankarsku garanciju, u skladu sa članom 16. stav 4. alineja 1. dužan je da istu dostavi nadležnom organu, koji je dostavlja Sekretarijatu za finansije Gradske uprave grada Pančeva.

Investitor je dužan da prilikom podnošenja prijave radova dostavi potvrdu izdatu od strane Sekretarijata za finansije Gradske uprave grada Pančeva, kao dokaz o regulisanju obaveze u pogledu doprinosa u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 17a

Investitor je dužan da po uplati doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta podnese zahtev za izdavanje potvrde o uplati doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta Sekretarijatu za finansije Gradske uprave grada Pančeva (u daljem tekstu: Sekretarijat za finansije).

Uz zahtev za izdavanje potvrde investitor prilaže:

- pravosnažno rešenje o građevinskoj dozvoli, odnosno rešenje o odobrenju izvođenja radova i

- dokaz o uplati doprinosa.

Član 17b

Investitor kojem je od strane nadležnog organa izdato pravosnažno rešenje kojim se utvrđuje prestanak važenja rešenja o građevinskoj dozvoli u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, ukoliko je ishodovao novo rešenje o građevinskoj dozvoli za istu lokaciju, ima pravo da prilikom podnošenja zahteva iz člana 17a., podnese i zahtev za priznanje plaćenog doprinosa, odnosno naknade po rešenju o građevinskoj dozvoli koja je prestala da važi.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana investitor podnosi:

- potvrdu nadležnog organa o izmirenom doprinosu, odnosno naknadi u celosti po rešenju o građevinskoj dozvoli za koje je od strane nadležnog organa doneto pravosnažno rešenje kojim je utvrđeno da je isto prestalo da važi sa dokazom o uplati (u daljem tekstu: potvrda),

Po prijemu zahteva iz stava 1. ovog člana Sekretarijat za finansije pribavlja od Sekretarijata za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj obaveštenje o potvrdi pravosnažnosti novog rešenje o građevinskoj dozvoli na istoj lokaciji i pravosnažnosti rešenja kojim se utvrđuje prestanak važenja građevinske dozvole, a od Sekretarijata za poresku administraciju uverenje da nije doneto rešenje o povraćaju sredstava po rešenju o građevinskoj dozvoli koje je prestalo da važi.

U postupku izdavanja potvrde o uplati doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, investitoru se priznaje nominalan iznos ranije plaćenog doprinosa, odnosno naknade koji je naveden u potvrdi u skladu sa ostalim odredbama propisanim ovim članom odluke.

Investitor pravo iz ovog člana može ostvariti ukoliko potraživanje nije zastarelo u skladu sa propisima kojima se regulišu obligaciono-pravni odnosi i ukoliko je nominalni iznos ranije plaćenog doprinosa, odnosno naknade manji ili isti kao i iznos doprinosa utvrđen novim rešenjem o građevinskoj dozvoli.

Ukoliko je nominalni iznos ranije plaćenog doprinosa, odnosno naknade veći od iznosa doprinosa koji je utvrđen novim rešenjem o građevinskoj dozvoli, investitor pravo na priznanje ranije plaćenog doprinosa, odnosno naknade može ostvariti samo do visine doprinosa utvrđenog novim rešenjem o građevinskoj dozvoli, bez prava na povraćaj sredstava do punog iznosa ranije plaćenog doprinosa, odnosno naknade.

Ukoliko je nominalni iznos ranije plaćenog doprinosa, odnosno naknade manji od iznosa doprinosa utvrđenog novim rešenjem o građevinskoj dozvoli, Sekretarijat za finansije investitoru izdaje obaveštenje o iznosu razlike doprinosa za uplatu.

Dokaz o uplati razlike doprinosa, investitor dostavlja Sekretarijatu za finansije radi izdavanja potvrde o uplati doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za novo rešenje o građevinskoj dozvoli za istu lokaciju.

Član 18

Sastavni deo rešenje o upotrebnoj dozvoli je konačni obračun doprinosa.

Ukoliko postoji razlika između doprinosa utvrđenog rešenjem o građevinskoj dozvoli, odnosno rešenja o odobrenju izvođenja radova i konačnog obračuna, investitor je dužan da u roku od 15 dana od dana izdavanja upotrebne dozvole izvrši uplatu obračunatog doprinosa u celosti, odnosno ukoliko plaća na rate, da uplati prvu ratu u iznosu koji je utvrđen konačnim obračunom doprinosa.

Član 19

Ukoliko investitor dospelu ratu neplati do 20. u mesecu u skladu sa članom 16. stav 3. ove Odluke, Sekretarijat za finansije Gradske uprave grada Pančeva, obračunava kamatu počev od narednog dana.

Za period kašnjenja u plaćanju investitoru se obračunava kamata na neblagovremeno plaćene javne prihode u skladu sa zakonom.

Sekretarijat za finansije Gradske uprave grada Pančeva na osnovu pravosnažne građevinske, odnosno upotrebne dozvole, vodi evidenciju o obračunatom doprinosu, dinamici izmirenja doprinosa, rokovima plaćanja mesečnih rata i dostavljenim sredstvima obezbeđenja.

Član 20

Ukoliko investitor tri meseca uzastopno ili najviše tri meseca u toku 12 meseci, ne izmiri obaveze plaćanja na rate u roku kako je predviđeno članom 16. st. 3. ove odluke, Sekretarijat za finansije Gradske uprave grada Pančeva će poslati pismenu opomenu investitoru kojom mu nalaže da dospeli iznos plati odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema opomene, s obračunatom kamatom od dana dospelosti neplaćenih rata do dana uplate.

Ukoliko investitor ne postupi u roku koji je naveden u opomeni, Sekretarijat za finansije Gradske uprave grada Pančeva dostavlja Gradskom pravobranilaštvu grada Pančeva, zahtev za aktiviranje sredstava obezbeđenja predviđenih članom 16. stav 4. ove odluke, sa pratećom dokumentacijom, radi naplate dospelih neplaćenih rata sa obračunatom kamatom od dana dospelosti, kao i nedospelih rata valorizovanih od baznog datuma obračuna doprinosa do dana izdavanja opomene.

Troškovi postupka upisa, aktiviranja hipoteke i bankarske garancije, kao i drugih postupaka radi naplate doprinosa padaju na teret investitora.

IV UGOVOR O REGULISANJU MEĐUSOBNIH ODNOSA U VEZI KOMUNALNOG OPREMANJA NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA SREDSTVIMA FIZIČKIH I PRAVNIH LICA

Član 21

Građevinsko zemljište koje nije uređeno u smislu ove Odluke, a nalazi se u obuhvatu planskog dokumenta na osnovu koga se mogu izdati lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola, može se pripremiti, odnosno opremiti i sredstvima fizičkih ili pravnih lica (u daljem tekstu: Investitor).

Investitor objekta koji se gradi na neuređenom građevinskom zemljištu u javnoj svojini podnosi Sekretarijatu za investicije Gradske uprave grada Pančeva, (u daljem tekstu: Sekretarijat za investicije), odnosno JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo Predlog o finansiranju pripremanja, odnosno opremanja građevinskog zemljišta.

Pripremanje, odnosno opremanje građevinskog zemljišta se odnosi na izradu urbanističko-tehničkih dokumenata i tehničke dokumentacije, kao i izvođenje radova koji obuhvataju saobraćajne površine, saobraćajnu signalizaciju, javno osvetljenje, vodovod, kišnu i fekalnu kanalizaciju.

Uz predlog o finansiranju pripremanja, odnosno opremanja građevinskog zemljišta Investitor dostavlja:

• lokacijske uslove

• dokaz o rešenim imovinsko - pravnim odnosima za parcele na kojoj namerava da gradi objekat

• kopiju plana za parcele

• predlog dinamike i rokova izgradnje.

Član 22

Ukoliko Sekretarijat za investicije i JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo prihvate predlog Investitora iz člana 21. stav 2. ove odluke, Sekretarijat za investicije, Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva i Sekretarijat za finansije pripremaju nacrt Ugovora o pripremanju, odnosno opremanju građevinskog zemljišta, koji zaključuju Grad, JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo i investitor, a na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Pančeva.

JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo priprema i zaključuje Ugovor o pripremanju, odnosno opremanju građevinskog zemljišta sa investitorom, kada je predmet Ugovora izrada urbanističko-tehničkih dokumenata i tehničke dokumentacije, kao i izvođenje radova na vodovodu, kišnoj i fekalnoj kanalizaciji.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće:

• podatke o lokaciji, odnosno zoni u kojoj se planira opremanje građevinskog zemljišta;

• podatke iz planskog dokumenta i tehničke uslove za izgradnju;

• podatke iz programa uređivanja građevinskog zemljišta;

• granice lokacije koja se priprema, odnosno oprema sa popisom katastarskih parcela;

• dinamiku i rok izgradnje;

• obavezu Grada, odnosno JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo da obezbedi stručni nadzor u toku izvođenja radova;

• određivanje učešća svake ugovorne strane u obezbeđivanju, odnosno finansiranju izrade tehničke dokumentacije i stručne kontrole tehničke dokumentacije, izvođenju radova i izboru izvođača radova, kao i drugih troškova u vezi sa opremanjem građevinskog zemljišta, uključujući visinu i rokove obezbeđivanja finansijskih i drugih sredstava;

• određivanje objekata koji se grade i koji će preći u javnu svojinu grada

• određivanje iznosa učešća Investitora u finansiranju pripremanja, odnosno opremanja građevinskog zemljišta za koji će biti umanjen iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta

• vrednost zemljišta koje Investitor ustupa jedinici lokalne samouprave za izgradnju infrastrukturnih objekata

• sredstva obezbeđenja za ispunjenje obaveza ugovornih strana.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Investitori koji su po ranije važećim zakonima i opštim aktima jedinice lokalne samouprave, zaključili ugovore sa JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo o regulisanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u obavezi su da plaćaju naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta u svemu u skladu sa zaključenim ugovorom.

Član 24

Investitori koji su sa JP "Direkcija" Pančevo zaključili ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata, po ranije važećim zakonima i opštim aktima jedinice lokalne samouprave, po kojima naknada nije plaćena u celosti, imaju pravo na zaključivanje aneksa ugovora i obračun doprinosa u skladu sa ovom Odlukom.

Član 25

Investitor koji je ugovorio naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta po ranije važećim zakonima i opštim aktima grada, ima pravo na raskid ugovora i povraćaj uplaćenih sredstava u nominalnom iznosu.

Investitor će podneti zahtev JP "Urbanizam" Pančevo za raskid ugovora koji je zaključio sa JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo, a koje je promenilo poslovno ime u JP "Urbanizam" Pančevo.

Uz zahtev JP "Urbanizam" Pančevo investitor prilaže: potvrdu od nadležnog organa da nije izdata potvrda o prijemu dokumentacije, odnosno građevinska dozvola, kao i potvrdu od nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva za inspekcijske poslove da nije započeta izgradnja objekta.

Po raskidu ugovora investitor podnosi zahtev Sekretarijatu za finansije za povraćaj sredstava, uz koji dostavlja dokaz u originalu o raskidu ugovora.

Povraćaj sredstava iz budžeta investitoru, u roku od 30 dana od dana ispunjenja uslova za raskid ugovora, izvršiće osnovna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za utvrđivanje i kontrolu izvornih prihoda, a na osnovu naloga Sekretarijata za finansije Gradske uprave grada Pančeva.

Član 26

Postupci obračuna doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta koji do početka primene ove odluke nisu okončani, okončaće se prema odredbama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Pančeva" br. 4/15 i 14/16).

Grad će vršiti utvrđivanje visine doprinosa za komunalno opremanje, naplatu i kontrolu iste nakon preuzimanja baze podataka u elektronskoj formi i stanja na analitičkim karticama na dan 31.08.2017. godine od JP "Urbanizam" Pančevo.

Rok za primopredaju podataka iz prethodnog stava je 30.09.2017. godine o čemu će se sastaviti zapisnik o primopredaji.

Član 27

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Pančeva" br. 4/15 i 14/16).

Član 28

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Pančeva", br. 1/2018)

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".