ODLUKA

O NAČINU I POSTUPKU RASPODELE SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROGRAMA UDRUŽENJA GRAĐANA U OBLASTI POLJOPRIVREDE

("Sl. list grada Subotice", br. 29/2018)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak finansiranja i sufinansiranja (u daljem tekstu: finansiranje) programa i projekata (u daljem tekstu: programi) udruženja u oblasti poljoprivrede, koji su registrovani na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad), odnosno imaju sedište ili ogranak i deluju na tom području.

Član 2

Pod udruženjem, u smislu ove odluke, podrazumeva se dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa iz oblasti poljoprivrede, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom, upisana u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom, a koja je registrovana na teritoriji Grada, odnosno ima sedište ili ogranak na teritoriji Grada i deluje na tom području (u daljem tekstu: Korisnici sredstava).

Član 3

Visina sredstava za namene iz člana 1. ove odluke utvrđuje se odlukom o budžetu Grada, finansijskim planovima za izvršenje budžeta i Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada za tekuću godinu.

Član 4

Sredstva za programe korisnicima sredstava raspoređuju se po sledećim kriterijumima:

- programi koji su usklađeni sa Strategijom razvoja poljoprivrede za Grad Suboticu,

- programi koji unapređuju rad udruženja (nabavka opreme, štampanje propagandnog materijala, organizovanje manifestacija i seminara),

- programi koji su vezani za zaštitu geografskog porekla poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Grada i predstavljanje na sajmovima,

- programi koji predstavljaju inovaciju na polju organske poljoprivredne proizvodnje,

- sufinansiranje programa iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, fondova Evropske unije, poklona, donacija, legata, kredita i drugo,

- zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa: ako su ranije korišćena sredstva budžeta, da li su ispunjene ugovorne obaveze i

- druge aktivnosti obuhvaćene strateškim razvojem poljoprivrede na teritoriji Grada, a utvrđeni su programima korisnika.

Član 5

Sredstva za finansiranje programskih aktivnosti dodeljuju se putem javnog konkursa.

Javni konkurs za raspodelu sredstava raspisuje se nakon donošenja odluke o budžetu Grada Subotice i Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Subotice za tekuću godinu.

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada, sredstvima javnog informisanja i portalu e-Uprava.

Član 6

Konkurs iz člana 4. ove odluke raspisuje Gradonačelnik, a konkursni postupak sprovodi Komisija za sprovođenje konkursa za finansiranje programa udruženja u oblasti poljoprivrede (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i četiri člana koji su poznavaoci oblasti rada korisnika sredstava.

Predsednika i članove Komisije imenuje Gradonačelnik.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Članovi Komisije dužni su da potpišu izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem Komisije (Izjava o nepostojanju sukoba interesa).

Imenovano lice ne može preduzimati radnje u svojstvu člana komisije pre nego što potpiše Izjavu iz stava 3. ovog člana.

U slučaju saznanja da se nalazi u sukobu interesa, član Komisije je dužan da o tome odmah obavesti ostale članove Komisije i da se izuzme iz daljeg rada Komisije.

Ukoliko se utvrdi sukob interesa, Gradonačelnik će svojim aktom imenovati novog člana Komisije.

Članovi Komisije ne dobijaju naknadu za svoj rad.

Član 7

Sukob interesa u smislu ove odluke postoji ako član Komisije ili članovi njegove porodice (bračni ili vanbračni drug, dete ili roditelj), zaposleni ili član organa udruženja koje učestvuje na konkursu ili bilo kog drugog udruženja povezanog na bilo koji način sa tim udruženjem ili u odnosu na ta udruženja, ima bilo koji materijalni ili nematerijalni interes, suprotan javnom interesu i to u slučajevima porodične povezanosti, ekonomskih interesa ili drugog zajedničkog interesa.

Član 8

Konkurs obavezno sadrži sledeće podatke:

- ko može učestvovati na konkursu

- namenu i iznos sredstava koja se dodeljuju

- pregled konkursne dokumentacije koju je potrebno dostaviti, uz popunjen obrazac prijave

- trajanje programa

- bliža merila i dopunske kriterijume za vrednovanje programa

- posebne uslove i ograničenja

- postupak i rok za prijavljivanje na konkurs.

Član 9

Prijave na konkurs podnose se Komisiji na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursne dokumentacije.

Rok za podnošenje prijava ne može biti kraći od 15 dana od dana raspisivanja konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Član 10

Obrazac iz člana 7. ove odluke sadrži:

- podatke o podnosiocu prijave (naziv, adresa, e-mail, PIB, matični broj, banka i broj računa),

- podatke o ovlašćenom licu (ime, adresa, kontakt, funkcija ovlašćenog lica),

- podatke o programu (opis programa, mesto i vreme realizacije, vrednost programa, iznos sredstava tražen od Grada).

Član 11

Komisija utvrđuje listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada i na portalu e-Uprava.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri dana od dana objavljivanja liste iz stava 1. ovog člana.

Na listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru, koja mora biti obrazložena, Komisija donosi u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Odluku o izboru programa kao i dodeli sredstava po konkursu donosi Gradonačelnik, na osnovu predloga Komisije za raspodelu sredstava, u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Odluka iz stava 6. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada i na portalu e-Uprava.

Na osnovu odluke iz stava 6. ovog člana zaključuje se ugovor sa korisnikom sredstava kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Isplata dodeljenih sredstava vrši se nakon zaključivanja ugovora iz stava 8. ovog člana.

Član 12

Sredstva koja se u skladu sa ovom odlukom odobre za realizaciju programa jesu namenska sredstva i mogu da se koriste isključivo za realizaciju konkretnog programa u skladu sa ugovorom.

Korisnik sredstava dužan je da pre sklapanja ugovora dostavi izjavu da sredstva za realizaciju odobrenog programa nisu na drugi način već obezbeđena, izjavu o nepostojanju sukoba interesa i interni akt o antikorupcijskoj politici.

Član 13

Komisija prati realizaciju programa za koje su odobrena sredstva.

Praćenje realizacije obuhvata:

1. obavezu udruženja da obaveštava o realizaciji programa u rokovima predviđenim ugovorom

2. pregledanje izveštaja od strane Komisije

3. monitoring posete

4. obavezu udruženja da omogući predstavnicima Komisije da izvrše uvid u dokumentaciju nastalu u toku realizacije programa/projekta

5. prikupljanje informacija od korisnika programa

6. druge aktivnosti predviđene ugovorom.

Praćenje može obuhvatiti i reviziju ovlašćenog revizora, ukoliko je to predviđeno ugovorom.

Udruženje odnosno realizator programa je dužno da Komisiji omogući praćenje realizacije programa.

Član 14

Udruženje izrađuje narativne i finansijske izveštaje.

Narativni izveštaj sadrži: detaljan opis aktivnosti i rezultata realizacije programa u odnosu na planirane aktivnosti definisane ugovorom, kao i obrazloženje za svako odstupanje od programa.

Finansijski izveštaj sadrži: prikaz budžeta koji je sastavni deo ugovora, sa pregledom svih nastalih troškova, kao i celokupnu dokumentaciju koja ukazuje na namenski utrošak istih.

Izveštaje predviđene prethodnim stavovima ovog člana udruženje dostavlja u rokovima predviđenim ugovorom.

Član 15

Pregledom finansijskih izveštaja iz člana 13. ove odluke, Komisija utvrđuje da li su budžetska sredstva namenski korišćena i da li postoji računovodstvena dokumentacija koja ukazuje na namenski utrošak istih.

Plaćanja i izdaci koji nisu u skladu sa ugovorom ili su bez pripadajuće računovodstvene dokumentacije neće biti priznati o čemu se udruženje obaveštava pismenim putem.

Pregledom narativnog izveštaja ostvaruje se uvid i vrši procena kvaliteta i uspešnosti programa.

O izvršenoj proceni Komisija obaveštava korisnika sredstava.

Udruženje na zahtev Komisije je dužno da u roku od osam dana dostavi dopunsku dokumentaciju i dodatno objašnjenje navoda iznetih u izveštaju.

Član 16

U cilju praćenja realizacije programa Komisija može organizovati monitoring posete.

Pod monitoring posetom smatra se: poseta udruženju, odnosno održavanje sastanaka sa predstavnicima udruženja, prisustvo događajima i manifestacijama.

Komisija izrađuje izveštaj o monitoring posetama koji može da sadrži preporuke i mere koje treba preduzeti za otklanjanje nedostataka, u roku od 10 dana od dana obavljene posete.

Član 17

Korisnik sredstava, u izuzetnim situacijama, može tražiti saglasnost od Grada radi preraspodele sredstava za realizaciju planiranih aktivnosti u okviru odobrenog programa.

Zahtevom za preraspodelu sredstava ne može se tražiti povećanje rashoda koji se odnose na ljudske resurse.

Preraspodela sredstava se može izvršiti tek nakon dobijanja pismene saglasnosti ili potpisivanjem aneksa ugovora.

Član 18

Komisija obaveštava korisnika sredstava da će pokrenuti postupak za raskid ugovora i povraćaj sredstava sa pripadajućom kamatom ukoliko utvrdi da su dodeljena sredstva nenamenski utrošena.

Udruženje je dužno da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 19

Komisija izrađuje izveštaj o realizovanoj finansijskoj podršci programima udruženja iz budžetskih sredstava u prethodnoj kalendarskoj godini.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada i na portalu e-Uprava, kao i na oglasnoj tabli Grada.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu i postupku raspodele sredstava za finansiranje programa udruženja građana u oblasti poljoprivrede iz budžeta Grada Subotice ("Sl. list Grada Subotice", br. 7/14).

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".