ODLUKA
O DIMNIČARSKIM USLUGAMA

("Sl. list grada Kikinde", br. 33/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti - dimničarske usluge, prava i obaveze davaoca i korisnika dimničarskih usluga na teritoriji Grada Kikinde (u daljem tekstu: Grad), finansiranje obavljanja dimničarskih usluga, način obezbeđivanja kontinuiteta u obavljanju dimničarskih usluga, nadzor nad vršenjem dimničarskih usluga, kao i druga pitanja vezana za obavljanje dimničarskih usluga.

Član 2

Dimničarske usluge, u smislu ove Odluke, su:

- čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja,

- čišćenje ventilacionih kanala i uređaja po zahtevu korisnika,

- uklanjanje čađi u dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima i

- pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja.

Član 3

Izrazi koji se upotrebljavaju u ovoj Odluci imaju sledeće značenje:

- dimovodni objekat (dimnjak) je vertikalna, približno vertikalna ili horizontalna konstrukcija (kanal, okno, šaht, cev, ispust za odvod produkata sagorevanja - fasadni ispust), koja produkte sagorevanja - dimne gasove, u podpritisku ili nadpritisku, odvodi iz ložišnog uređaja u spoljnu sredinu - atmosferu, odnosno obezbeđuje dovod vazduha ložišnom uređaju (kombinovani dimnjaci, koaksijalni fasadni ispusti);

- ložišni uređaj je deo ložišnog sistema u kojem se odvija loženje (sagorevanje) čvrstih, tečnih ili gasovitih goriva, pri čemu se proizvodi toplota i nastaju produkti sagorevanja (dimni gasovi);

- sanacija dimovodnog objekta je izvođenje potrebnih radova na postojećem dimovodnom objektu, kako bi on ispunio neophodne građevinske, protivpožarne i funkcionalno-tehničke zahteve;

- rekonstrukcija dimovodnog objekta je izvođenje naknadnih radova na postojećem dimovodnom objektu, kako bi se prilagodio zahtevima u pogledu čvrstoće i statičke stabilnosti i promene prethodnih parametara dimovodnog objekta poput broja priključaka, zamene, odnosno naknadne ugradnje dimničarskih vratanaca, završnih kapa i sl.;

- ventilacioni kanal je usisni i odsisni horizontalni, odnosno vertikalni otvor, instalacija i okno koji ima svrhu prinudnog ili prirodnog (termički uzgon) provetravanja, odzračivanja prostora objekta;

- ventilacioni uređaj je uređaj koji omogućuje prinudno strujanje svežeg ili istrošenog vazduha, odnosno dima i toksičnih produkata sagorevanja kroz ventilacioni kanal;

- rezervni dimovodni objekat (rezervni dimnjak) je dimovodni objekat koji se koristi samo u slučaju vanrednih potreba i okolnosti i na koga može da se priključi ložišni uređaj na čvrsto gorivo.

Član 4

Dimničarske usluge obavlja privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekat kojem Grad poveri obavljanje dimničarskih usluga u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: Davalac dimničarskih usluga).

Član 5

Korisnik dimničarske usluge je fizičko ili pravno lice koje je vlasnik, odnosno korisnik stana u stambenoj zgradi, vlasnik, odnosno korisnik porodične stambene zgrade i vlasnik, odnosno korisnik poslovnog prostora i objekata u kojima se nalaze dimovodni objekti, rezervni dimovodni objekti, ložišni uređaji, ventilacioni kanali i uređaji (u daljem tekstu: korisnik usluge).

II USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA DIMNIČARSKE USLUGE

Član 6

Dimničarske usluge obavljaju se u cilju obezbeđivanja ispravnog funkcionisanja dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, ventilacionih kanala i uređaja, preventivne zaštite života i imovine od požara, zaštite životne sredine, kao i energetske efikasnosti.

Član 7

Ispitivanje gasne propusnosti dimnjaka, merenje emisija zagađujućih materija iz ložišnih uređaja i stepena korisnosti ložišnih uređaja uključujući i merenja dovoljnog snabdevanja ložišta vazduhom za sagorevanje vrši se u skladu sa važećim propisima i standardima.

Član 8

Davalac dimničarskih usluga mora da poseduje minimalni tehnički kapacitet po broju korisnika komunalne usluge, odgovarajući prostor za smeštaj materijala i alata, a u skladu sa Uredbom Vlade RS koja reguliše uslove za obavljanje komunalnih delatnosti i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

Član 9

Davalac dimničarskih usluga mora da poseduje minimalnu stručnu osposobljenost kadrova u skladu sa Uredbom Vlade RS koja reguliše uslove za obavljanje komunalne delatnosti.

Član 10

Davalac dimničarskih usluga mora da uspostavi i primenjuje sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu i da postupa u skladu sa propisima u vezi zaštite životne sredine i načelima održivog razvoja.

Član 11

Davalac dimničarskih usluga donosi godišnji program obavljanja dimničarskih usluga (u daljem tekstu: Program), koji sadrži obim poslova i dinamiku izvršavanja dimničarskih usluga.

Program donosi Preduzeće do 15. novembra tekuće godine za narednu godinu, uz saglasnost Gradskog veća Grada Kikinde (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 12

Redovna kontrola i čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja vrši se u skladu sa Programom, u sledećim vremenskim razmacima:

- jednom godišnje, u porodičnim i više porodičnim stambenim zgradama,

- jednom u tri meseca, u ugostiteljskim objektima, pekarama, klanicama, kuhinjama za masovno spremanje hrane,

- jednom godišnje, u poslovnim prostorima i objektima sa ložišnim uređajem toplotne snage do 50 kW,

- dva puta godišnje, u poslovnim prostorima i objektima sa ložišnim uređajem toplotne snage od 50 kW do 1 MW,

- na zahtev korisnika, za dimnjake toplotne snage preko 1 MW.

Rezervni dimnjaci i dimnjaci koji se ne koriste stalno, odnosno na koje su povremeno priključeni ložišni uređaji, kontrolišu se i čiste jednom u tri godine.

Član 13

Redovna kontrola i čišćenje ventilacionih kanala i uređaja vrši se u sledećim vremenskim razmacima:

- jednom u tri godine, za vertikalni glavni (primarni) ventilacioni kanal i centralni ventilacioni uređaj, koji je namenjen isključivo za glavni (primarni) kanal i nalazi se na njegovom vrhu, u porodičnim i više porodičnim stambenim zgradama,

- jednom u tri godine, za ventilacioni kanal i uređaj (suve ventilacije - HVAC klima ventilacioni sistemi) za poslovne prostore i objekte (poslovni objekti tržnih centara i sl.) i

- svaka tri meseca, za ventilacioni kanal i uređaj poput odsisnih napa, filtera i ventilatora, u kojima se stvaraju zapaljiva prašina ili pare masnoće (za prostorije i objekte za masovno pripremanje hrane).

Uklanjanje čađi u dimnjacima i ložištima koji pripadaju instalacijama za masovno pripremanje hrane (u hotelima, bolnicama, pekarama, industriji prehrambenih proizvoda i sl.) kao i u dimnjacima, dimovodnim cevima i ložištima za centralno grejanje i u ostalim instalacijama za zajedničko grejanje u stambenim i poslovnim zgradama, u dimnjacima i dimovodnim cevima i ložištima industrijskih i zanatskih postrojenja i njima sličnih objekata i uređaja, u dimnjacima ciglana i ostalim dimovodnim i ložišnim objektima vrši se po potrebi (ukoliko se steknu uslovi u smislu protivpožarne bezbednosti).

Uklanjanje čađi u dimovodnim objektima i uređajima iznad otvorenih ložišta za pečenje mesa i mesnih prerađevina na žaru vrši se po potrebi (ukoliko se steknu uslovi u smislu protivpožarne bezbednosti).

Pri uklanjanju čađi vrši se generalno čišćenje dimovodnih objekata i uređaja sa iznošenjem čađi.

Član 14

Dimničarski pregled novoizgrađenih, dograđenih i adaptiranih objekata vrši se po završetku izgradnje stambenog ili drugog objekta, odnosno po završetku naknadno izvedenih radova na dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima, a pre izdavanja odobrenja za upotrebu radi utvrđivanja da li odgovaraju zahtevima tehničke ispravnosti.

Po izvršenom pregledu, ukoliko dimovodni objekti odgovaraju zahtevima tehničke ispravnosti, o istom se izdaje izveštaj radi pribavljenja odobrenja za upotrebu objekta.

Izdavanje izveštaja o tehničkoj ispravnosti dimovodnih objekata vrši se na teret Korisnika po cenovniku Davaoca dimničarskih usluga.

Član 15

Korisnik usluge može da zahteva, da se mimo propisane redovne kontrole iz čl. 12. i 13. ove Odluke izvrši kontrola ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, na teret podnosioca zahteva.

Član 16

O utvrđenim neispravnostima dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja koje utiču na upotrebljivost i sigurnost kao što su oštećenja (obrušavanje, pukotine, rastrešenost i sl.), nedozvoljeni građevinski radovi (zaziđivanje i sl.), Davalac dimničarskih usluga je dužan da odmah obavesti korisnika usluge i Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave Kikinda.

III PRAVA I OBAVEZE DAVAOCA I KORISNIKA USLUGA

Član 17

Davalac dimničarskih usluga je dužan da obezbedi:

1. trajno i nesmetano obavljanje dimničarskih usluga,

2. propisani obim i kvalitet dimničarskih usluga,

3. razvoj i unapređenje kvaliteta i vrsta dimničarskih usluga.

Član 18

Davalac dimničarskih usluga je dužan da na transparentan način, obavesti vlasnika, odnosno korisnika dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, koji podležu redovnoj kontroli i čišćenju, o planiranom terminu dolaska radi obavljanja dimničarske usluge ili da sa korisnikom usluge putem telefona, elektronske pošte (e-mail), interneta i slično, dogovori termin dolaska.

Član 19

Davalac dimničarskih usluga je dužan:

- da dimničarske usluge vrši na način i u rokovima propisanim ovom Odlukom I Programom iz člana 11. ove Odluke

- da o terminu vršenja dimničarskih usluga obavesti korisnika usluge u skladu sa članom 18. ove Odluke, i

- da neposrednom vršiocu dimničarskih usluga obezbedi posebnu legitimaciju, koju je dužan da pokaže pri pružanju usluge.

Izgled i sadržinu legitimacije iz stava 1. alineja 3. ovog člana propisuje Davalac dimničarskih usluga.

Član 20

Davalac dimničarskih usluga je dužan da vodi evidenciju (kontrolnu knjigu ili list) o izvršenim dimničarskim uslugama.

Kontrolna knjiga (ili list) vodi se za svaki dimovodni i ložišni objekat i uređaj i ventilacioni kanal i uređaj i sadrži:

- ulicu i kućni broj objekta,

- ime i prezime vlasnika, odnosno korisnika objekta, ime i prezime lica ili naziv organa koji upravlja zgradom,

- broj i vrstu dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

- opis obavljene dimničarske usluge, datum i potpis neposrednog vršioca dimničarske usluge, i

- potpis lica iz alineje 2. ovog stava, kao potvrdu o izvršenim dimničarskim uslugama.

Član 21

Uz kontrolnu knjigu ili list, Davalac dimničarskih usluga je dužan da vodi evidenciju dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja koji se obavezno kontrolišu i čiste, a koja sadrži:

- ulicu i kućni broj objekta,

- ime i prezime vlasnika, odnosno korisnika objekta, ime i prezime lica ili naziv organa koji upravlja zgradom,

- osnovne podatke o dimovodnom objektu (tip, vrstu, materijal, dimenzije i sl.) i ložišnog uređaja (tip, vrstu goriva, snagu i sl.), odnosno o ventilacionim kanalima i uređajima (tip, vrstu, materijal, dimenzije i sl.), koji se čiste, odnosno kontrolišu,

- napomene o stanju dimovodnih objekata, ložišnih uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, vanrednim događajima i sl.,

- datum uvođenja u evidenciju i

- datume čišćenja i kontrole.

Član 22

Davalac dimničarskih usluga mora čuvati podatke o dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima i ventilacionim kanalima i uređajima, kao i o obavljenim uslugama na propisan način.

Podatke iz stava 1. ovog člana, Davalac dimničarskih usluga mora čuvati i u elektronskom obliku.

Član 23

Davalac dimničarskih usluga je dužan da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga iz člana 1. ove Odluke, u trajanju od najmanje 15 dana.

Poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada i Davaoca dimničarskih usluga, i dostavlja se sredstvima javnog informisanja radi saopštenja.

Davalac dimničarskih usluga iz tačke 1. ovog člana, dužan je da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja iz stava 1. ovog člana dostavi Gradskoj upravi izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga iz stava 1. ovog člana takvi da većina korisnika nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom Davaoca dimničarskih usluga iz stava 1. ovog člana, Gradska uprava preispituje rad predmetnog preduzeća, sačinjava analizu sa predlogom mera za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika i dostavlja je Gradskom veću.

Gradsko veće, nakon razmatranja analize i predloženih mera iz stava 4. ovog člana, donosi akt kojim nalaže Davaocu dimničarskih usluga iz stava 4. ovog člana, da otkloni nedostatke koji su navedeni u izjašnjavanju korisnika, u roku koji ne može biti duži od 90 dana.

Davalac dimničarskih usluga iz tačke 1. ovog člana, dužan je da obezbedi korisnicima usluga zakonom propisane uslove koji omogućavaju brz i efikasan kontakt u vezi kvaliteta i korišćenja usluga.

Korisnici usluga iz člana 1. ove Odluke, mogu kontinuirano u toku godine dostavljati pitanja, primedbe i predloge pisanim putem ili lično u prostorijama i preko internet stranice Davaoca dimničarskih usluga iz tačke 1. ovog člana, a isti je dužan da na dostavljena pitanja, primedbe i predloge odgovori u roku od 2 dana.

Član 24

Korisnik dimničarskih usluga dužan je:

1. da omogući ulaz u prostorije i nesmetan prilaz dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima i ventilacionim kanalima i uređajima,

2. da omogući čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

3. da omogući uklanjanje čađi u dimovodnim objektima i uređajima jednom godišnje po prestanku grejne sezone, a jednom mesečno uklanjanje naslaga masti i čađi na dimovodnim objektima,

4. da omogući kontrolu dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja i

5. da plaća cenu za pružene dimničarske usluge.

Ako prestane sa upotrebom dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, korisnik može privremeno ili trajno da otkaže korišćenje dimničarskih usluga, o čemu pismeno obaveštava Davaoca dimničarskih usluga u kom slučaju Davalac dimničarskih usluga ne vrši dimničarsku uslugu. U takvom slučaju ložište treba fizički odvojiti od dimovoda, a isti Davalac dimničarskih usluga treba da plombira na priključnim mestima, a prethodno dimovod očisti.

Ako Davalac dimničarskih usluga utvrdi da se objekti i uređaji iz stava 1. ovog člana upotrebljavaju, izvršiće njihovo čišćenje i o tome odmah obavestiti organ upravljanja zgrade i nadležni organ uprave za poslove komunalne inspekcije.

U slučaju kada korisnik ponovo otpočne sa korišćenjem dimovodnih i ložišnih objekata za koje je otkazao dimničarsku uslugu, dužan je da odmah o tome obavesti Davaoca dimničarskih usluga.

Korisnik dimničarskih usluga koji koristi dimovodne objekte i uređaje za grejanje ne može prekidati korišćenje dimničarskih usluga po završetku grejne sezone pa ponovo prijaviti korišćenje istih kada započinje sledeća grejna sezona.

IV FINANSIRANJE OBAVLJANJA DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 25

Sredstva za obavljanje dimničarskih usluga obezbeđuju se iz:

- prihoda od pružanja dimničarskih usluga i

- drugih izvora, u skladu sa Zakonom.

Član 26

Cene dimničarskih usluga utvrđuju se cenovnikom, u skladu sa odredbama Zakona o komunalnim delatnostima.

Cenovnik donosi Davalac dimničarskih usluga uz saglasnost Gradonačelnika.

V NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U OBAVLJANJU DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 27

Davalac dimničarskih usluga je dužan da svoj rad i poslovanje organizuje tako da kroz realizaciju Programa iz člana 11. ove Odluke, obezbedi odgovarajući obim, vrstu i kvalitet dimničarskih usluga.

Član 28

Ako dođe do poremećaja ili prekida u radu Davaoca dimničarskih usluga usled vanredne situacije ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče, Davalac dimničarskih usluga je obavezan da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja odnosno prekida, i to:

1. radno angažuje zaposlene Davaoca dimničarskih usluga na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida, kao i da angažuje treća lica za obavljanje dimničarskih usluga,

2. preduzme mere koje utvrde nadležni organi Grada.

Kada Davalac dimničarskih usluga ne preduzme mere iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće može da angažuje drugo pravno lice ili preduzetnika na teret Davaoca dimničarskih usluga.

VI MERE ZABRANE

Član 29

Na dimovodnim objektima i ventilacionim kanalima nije dozvoljeno:

1. izvođenje građevinskih i drugih radova bez odgovarajućeg akta Gradske uprave,

2. postavljanje instalacija drugih infrastrukturnih objekata i uređaja i

3. koristiti ih suprotno nameni.

VII NADZOR

Član 30

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne delatnosti.

Član 31

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke, obavlja komunalni inspektor.

Za prekršaje propisane ovom odlukom komunalni inspektor ovlašćen je da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izda prekršajni nalog.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 32

Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj Davalac dimničarskih usluga ako:

1. ne donese godišnji Program obavljanja dimničarskih usluga (član 11.),

2. ne kontroliše i ne čisti dimovodne i ložišne objekte i uređaje u propisanim vremenskim razmacima (član 12.),

3. ne vrši redovnu kontrolu i čišćenje ventilacionih kanala i uređaja u propisanim vremenskim razmacima (član 13.),

4. na zahtev korisnika usluge ne izvrši kontrolu ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ne postupi u skladu sa članom 15. ove Odluke,

5. ne postupi u skladu sa članom 16. ove odluke,

6. ne obaveštava korisnike usluge o vremenu obavljanja dimničarske usluge na način iz člana 18. ove Odluke,

7. ne vodi evidenciju u skladu sa čl. 20. i 21. ove Odluke,

8. ne čuva podatke u skladu sa članom 22. ove Odluke,

9. ne preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida u obavljanju dimničarskih usluga (član 28. stav. 1).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Davaoca dimničarskih usluga novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Član 33

Kazniće se za prekršaj korisnik usluge - pravno lice novčanom kaznom od 100.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 dinara, korisnik usluge - preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 dinara, korisnik usluge - fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 dinara ako:

1. ne omogući kontrolu, i čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, ventilacionih kanala i uređaja i uklanjanje čađi u utvrđenim vremenskim razmacima (član 24.)

2. ako dimovodne i ložišne objekte i uređaje i ventilacione kanale i uređaje, koristi suprotno nameni, na način koji ugrožava bezbednost građana i stvara opasnost od požara (član 29. st. 3) izvodi građevinske i druge radove bez odgovarajućeg akta Gradske uprave (član 29. st. 1) i postavlja instalacije drugih infrastrukturnih objekata i uređaja (član 29. st. 2).

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o obavljanju dimničarske delatnosti ("Službeni list opštine Kikinda", broj 6/1967, 1/1975, 7/1988, 9/1988-dr. odluka, 9/1989 - dr. odluka, 8/1991 - dr. odluka, 5/1992 - dr. odluka, 7/1993 - dr. odluka, 11/1993 - dr. odluka, 3/2002 - dr. odluka i 7/2010 - dr. odluka).

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".