ODLUKA
O UTVRĐIVANJU URBANISTIČKIH ZONA OBAVEZNOG INVESTICIONOG ODRŽAVANJA I UNAPREĐENJA SVOJSTAVA ZGRADA I ZONA OBAVEZNOG ODRŽAVANJA SPOLJNOG IZGLEDA ZGRADA NA TERITORIJI GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 33/2018)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju urbanističke zone (u daljem tekstu: zone) na teritoriji grada Kikinde u okviru kojih se propisuje obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, odnosno u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, kao i zone unutar kojih se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast stanovanja i održavanja zgrada (u daljem tekstu: zakon).

Aktivnosti na održavanju zgrade u smislu ove odluke obuhvataju aktivnosti održavanja zajedničkih delova zgrade propisane zakonom i podzakonskim aktom.

Član 2

Zonama iz člana 1. ove odluke obuhvaćene su stambene zgrade, stambeno- poslovne zgrade, poslovne zgrade, zgrade javne namene, zgrade koje su proglašene za kulturno dobro i zgrade u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama.

Zgrade od kojih preti opasnost za nastanak štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, kao i zgrade za koje se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada, mogu biti deo jedne ili više zasebno utvrđenih zona.

Zone utvrđene ovom odlukom date su u grafičkom prikazu koji je sastavni deo ove odluke.

Član 3

Obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, kao i različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada za zone iz člana 2. ove odluke, propisuje se za lica koja u skladu sa zakonom vrše poslove upravljanja zgradom, i to:

1) vlasnik, za zgrade bilo koje namene u kojima je jedno lice isključivi vlasnik svih delova zgrade;

2) vlasnici posebnih delova, za porodične kuće;

3) stambena zajednica preko svojih organa ili profesionalni upravnik kome su povereni poslovi upravljanja, u stambenoj zgradi koja ima zajedničke delove zgrade i najmanje tri posebna dela čiji su vlasnici različita lica;

4) vlasnici posebnih delova preko svojih organa, u zgradama koje nemaju nijedan poseban deo namenjen za stanovanje, preko udruženja osnovanog u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje i pravni položaj udruženja.

Lica iz stava 1. ovog člana imaju obavezu da održavaju zgradu na način da od zgrade, odnosno zajedničkih delova zgrade ne preti opasnost nastanka štete.

Član 4

Zone za koje se propisuje obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa u cilju sprečavanja štetnih posledica iz člana 1. ove odluke utvrđuju se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) gustina naseljenosti (urbanistička zona sa većom gustinom naseljenosti, kao što su uži gradski centar, zone višeporodičnog stanovanja i slično);

2) frekventnost korisnika prostora (urbanistička zona sa većom frekventnošću korisnika prostora, kao što su uži gradski centar, urbano područje, zone u kojima su objekti izgrađeni na regulacionoj liniji i slično).

Član 5

Saglasno članu 4. ove odluke na teritoriji grada Kikinde utvrđuju se sledeće zone:

1) zona A - stambene i stambeno-poslovne zgrade u užem centru grada, koji je utvrđen Planom generalne regulacije centralnog dela naselja Kikinda ("Službeni list grada Kikinde", br. 9/16);

2) zona B - javne i poslovne zgrade u užem centru grada, koji je utvrđen Planom generalne regulacije centralnog dela naselja Kikinda ("Službeni list grada Kikinde", br. 9/16);

3) zona V - ostale stambene zgrade na teritoriji grada.

Član 6

Utvrđuju se sledeće zone za koje se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada na teritoriji grada Kikinde:

1) zona G - zgrade u prostorno kulturno-istorijskoj celini, koja je utvrđena Odlukom o utvrđivanju gradskog jezgra Kikinde za prostornu kulturno- istorijsku celinu ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 128/03);

2) zona D - zgrade koje su proglašene za kulturno dobro.

Član 7

U zoni G opisanom u članu 6. ove odluke, je zabranjeno vršiti promenu spoljnog izgleda zgrada, odnosno promenu izgleda uličnih fasada, postavljanje klima uređaja, zastakljivanje balkona, postavljanje svetlećih reklama i slično.

U zoni G se propisuje obavezno održavanje spoljnog izgleda fasade zgrade (tekuće i investiciono održavanje, uklanjanje grafita i drugo).

Radovi na održavanju spoljnog izgleda zgrada koje su proglašene za kulturno dobro, a nalaze se u zoni utvrđenoj ovom odlukom, izvode se u skladu sa aktima kojima se utvrđuju uslovi zaštite spomenika kulture.

Član 8

Učešće Grada Kikinde u sufinansiranju aktivnosti investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrada može po zonama iznositi maksimalno:

- zona A

50%

- zona B

50%

- zona V

30%

- zona G

40%

- zona D

40%

Član 9

Ukoliko lica iz člana 3. stav 1. ove odluke, za zgrade koje se nalaze u zonama za koje je propisana obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, ne preduzmu obavezne aktivnosti, grad Kikinda preuzima obavezu preduzimanja tih aktivnosti, a na teret navedenih lica.

Član 10

Skupštine stambenih zajednica registrovanih na teritoriji grada Kikinde dužne su da usklade godišnje programe održavanja zgrade sa odredbama ove odluke u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Član 11

Ovu odluku objaviti u "Službenom listu Grada Kikinde".