PRAVILNIK

O SADRŽINI, OBLIKU I NAČINU DOSTAVLJANJA GODIŠNJEG OPERATIVNOG PLANA I GODIŠNJEG IZVEŠTAJA O POSLOVANJU

("Sl. glasnik RS", br. 7/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina, oblik i način dostavljanja godišnjeg operativnog plana i godišnjeg izveštaja o poslovanju nosioca eksploatacije, koji obavlja eksploataciju mineralnih sirovina na odgovarajućem eksploatacionom polju odnosno ležištu mineralnih sirovina (u daljem tekstu: Godišnji operativni planovi i Godišnji izveštaji o poslovanju), koji podnose:

1) nosioci eksploatacije koji obavljaju eksploataciju svih vrsta čvrstih mineralnih sirovina;

2) nosioci eksploatacije koji obavljaju eksploataciju nafte, gasa i podzemne vode iz kojih se dobijaju korisne mineralne sirovine i geotermalna energija, kao i podzemne vode vezane za rudarsku tehnologiju i gasovi koji se u njima javljaju (u daljem tekstu: nosioci eksploatacije koji obavljaju eksploataciju nafte, gasa i podzemne vode).

Član 2

Godišnji operativni plan se izrađuje na osnovu ostvarenih proizvodnih i finansijskih rezultata nosioca eksploatacije na poslovima eksploatacije mineralnih sirovina u prethodnoj godini, i to fizičkog obima proizvodnje u prethodnoj godini, kao i na osnovu stanja pripremljenih rezervi mineralnih sirovina za otkopavanje u tekućoj godini, projektne dokumentacije po kojoj će se izvoditi rudarski radovi na eksploataciji mineralnih sirovina iz ležišta u tekućoj godini, planirane proizvodnje po ležištu, planiranih finansijskih efekata proizvodnje, plana mera zaštite životne sredine na rudniku, plana investicija za tekuću godinu, predračuna sredstava za naknadu za korišćenje mineralnih sirovina i ostalih planiranih mera.

Član 3

Godišnji operativni planovi sadrže sledeće podatke:

1) Podaci o operativnom planu nosioca eksploatacije, koji obavljaju eksploataciju svih vrsta čvrstih mineralnih sirovina, po ležištu za tekuću kalendarsku godinu, koji su dati u Prilogu 1. - Godišnji operativni plan nosioca eksploatacije koji obavljaju eksploataciju svih vrsta čvrstih mineralnih sirovina, po ležištu za tekuću 20___. kalendarsku godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

2) Podaci o operativnom planu nosioca eksploatacije, koji obavljaju eksploataciju nafte, gasa i podzemne vode, po eksploatacionom polju za tekuću kalendarsku godinu, koji su dati u Prilogu 2. - Godišnji operativni plan nosioca eksploatacije koji obavljaju eksploataciju nafte, gasa i podzemne vode, po eksploatacionom polju za tekuću 20___. kalendarsku godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Godišnji operativni planovi pored podataka iz člana 3. ovog pravilnika sadrže i:

1) Situacione planove planiranih rudarskih radova za narednu kalendarsku godinu (štampana karta u odgovarajućoj standardnoj razmeri 1:500 ili 1:1.000 ili 1:2.500 ili 1:5.000 ili 1:10.000, odnosno digitalna, georeferencirana karta sa vektorskim podacima, koja se izrađuje u softverskim paketima zasnovanim na "GIS" i "CAD" tehnologiji i dostavljaju se isključivo u jednom od sledećih fajl formata: *.shp, *.mxd, *.dwg, *.dxf, *.mif, *.dgn, *.kml, ili *.xml; drugi fajl formati, kao što su *.pdf, *dwf, *.cdr i dr. ne smatraju se validnim).

Na situacione planove iz stava 1. ove tačke se nanose: konture overenih bilansnih rezervi, konture odobrenih rudarskih radova po projektima, položaj planiranih rudarskih radova (na eksploataciji, pripremi, istraživanju mineralnih sirovina, odlagalištu, flotacijskom jalovištu, deponiji gotovih proizvoda i drugim vrstama deponija) na početku i na kraju kalendarske godine, položaj stacionarnih rudarskih objekata i drugih infrastrukturnih objekata koji se nalaze na eksploatacionom polju.

2) Odštampane situacione planove stanja rudarskih radova iz tačke 1. ovog stava, overene od strane pravnog lica ovlašćenog za rudarska merenja ili geodetska snimanja.

Grafički dokumenti iz stava 1. tačka 1. ovog člana izdaju se u formi karte, koje se izrađuju kao digitalne karte i štampane karte (analogni prikaz).

Član 5

Godišnji izveštaj o poslovanju izrađuje se na osnovu ostvarenih proizvodnih i finansijskih rezultata nosioca eksploatacije na poslovima eksploatacije mineralnih sirovina u okviru eksploatacionog polja u prethodnoj godini, i to projektne dokumentacije po kojoj su se izvodili rudarski radovi na eksploataciji mineralnih sirovina iz ležišta u prethodnoj godini, prikaza proizvodnih rezultata iz ležišta, fizičkog obima proizvodnje po vrstama mineralnih sirovina, proizvedenih gotovih proizvoda, potrošnje energenata, tovarnog bilansa postrojenja za preradu mineralne sirovine, tehničko-tehnoloških parametara, mera zaštite životne sredine sprovedene na rudniku, realizovanih investicija u proizvodnji u toku prethodne godine, iznosa obračunate i plaćene naknade za korišćenje mineralnih sirovina, izveštaja o bezbednosti i zdravlju na radu za prethodnu godinu, pojavama akcidentnih stanja i ostalih rezultata o poslovanju.

Član 6

Godišnji izveštaji o poslovanju sadrže sledeće podatke:

1) Podaci o poslovanju nosioca eksploatacije koji obavljaju eksploataciju svih vrsta čvrstih mineralnih sirovina, po ležištu za prethodnu kalendarsku godinu, koji su dati u Prilogu 3. - Obrazac GIP broj 1. - Godišnji izveštaj o poslovanju nosioca eksploatacije koji obavljaju eksploataciju svih vrsta čvrstih mineralnih sirovina, po ležištu, za prethodnu 20____ kalendarsku godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

2) Podaci o poslovanju nosioca eksploatacije koji obavljaju eksploataciju nafte, gasa i podzemne vode, po eksploatacionom polju za prethodnu kalendarsku godinu, koji su dati koji su dati u Prilogu 4. - Obrazac GIP broj 2. - Godišnji izveštaj o poslovanju nosioca eksploatacije koji obavljaju eksploataciju nafte, gasa i podzemne vode, po eksploatacionom polju za prethodnu kalendarsku 20__. godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

3) Podaci o okolnostima svake veće nesreće u kojoj su uključeni nosioci eksploatacije koji obavljaju eksploataciju nafte, gasa, a registrovana su na teritoriji Republike Srbije za istraživanje i/ili eksploataciju nafte i gasa, i sami ili preko pravnih lica kojima su poverili izvođenje delatnosti, obavljaju istraživanje i/ili eksploataciju nafte i gasa podmorskih nalazišta izvan teritorija Evropske unije, koji su dati u Prilogu 5. - Obrazac GIP broj 3. - Podaci o okolnostima svake veće podmorske nesreće izvan teritorija Evropske unije, u kojoj su uključeni nosioci eksploatacije koji obavljaju eksploataciju i/ili istraživanja nafte, gasa izvan teritorije Evropske unije, a registrovani su na teritoriji Republike Srbije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Godišnji izveštaji o poslovanju pored podataka iz člana 6. ovog pravilnika sadrže i:

1) Situacioni plan eksploatacionog polja (štampana karta u odgovarajućoj standardnoj razmeri od 1:1.000 do 1:25.000), koji se izrađuje na jednom listu topografske osnove, koja pokriva površinu od ekonomskog značaja za rudnik, sa ucrtanim položajem eksploatacionog polja u kome se nalazi rudnik odnosno ležište, naznačenim katastarskim opštinama sa brojevima katastarskih parcela, naznačenim prelomnim tačkama kontura overenih bilansnih rezervi, glavnim rudarskim objektima i transportnim komunikacijama rudnika sa javnom infrastrukturom.

2) Situacioni plan stanja rudarskih radova na dan 31. decembra prethodne kalendarske godine (štampana karta u odgovarajućoj standardnoj razmeri 1:500 ili 1:1.000 ili 1:2.500 ili 1:5.000 ili 1:10.000, odnosno digitalna, georeferencirana karta sa vektorskim podacima, koja se izrađuje u softverskim paketima zasnovanim na "GIS" i "CAD" tehnologiji i dostavljaju se isključivo u jednom od sledećih fajl formata: *.shp, *.mxd, *.dwg, *.dxf, *.mif, *.dgn, *.kml, ili *.xml; drugi fajl formati, kao što su *.pdf, *dwf, *.cdr i dr. ne smatraju se validnim).

3) Tovarni bilans postrojenja za pripremu mineralnih sirovina overen od strane rukovodioca postrojenja.

4) Odštampane situacione planove iz tač. 1. i 2. ovog stava, overene od strane pravnog lica ovlašćenog za rudarska merenja ili geodetska snimanja.

Grafički dokumenti iz stava 1. tačka 1. ovog člana izdaju se u formi karte, koje se izrađuju kao digitalne karte i štampane karte (analogni prikaz).

Član 8

Godišnji operativni planovi i Godišnji izveštaji o poslovanju dostavljaju se u skladu odredbama iz čl. 3 i 6. ovog pravilnika, organu koji je izdao odobrenje nosiocu eksploatacije, u papirnom obliku i u elektronskoj formi u skladu sa propisima kojima se uređuje elektronski dokument i elektronsko poslovanje.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržini godišnjih izveštaja o poslovanju preduzeća koja obavljaju eksploataciju mineralnih sirovina za prethodnu kalendarsku godinu ("Službeni glasnik RS", broj 7/11) i odredbe čl. 15-19. Pravilnika o sadržini dugoročnog programa eksploatacije ležišta mineralnih sirovina i godišnjih planova izvođenja rudarskih radova ("Službeni glasnik RS", broj 27/97).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Priloge 1-5, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 7/2019, možete pogledati OVDE