UREDBA
O KRITERIJUMIMA ZA RASPODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE ZA FINANSIRANJE RADA NACIONALNIH SAVETA NACIONALNIH MANJINA

("Sl. glasnik RS", br. 8/2019)

Predmet uredbe

Član 1

Ovom uredbom uređuju se kriterijumi za raspodelu sredstava iz budžeta Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji su upisani u Registar nacionalnih saveta.

Struktura raspodele sredstava

Član 2

Sredstva iz budžeta Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina (u daljem tekstu: sredstva) raspoređuju se tako da se 30% sredstava raspoređuje u jednakim iznosima svim registrovanim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji (u daljem tekstu: nacionalni saveti), a ostatak sredstava 70% srazmerno:

1) broju pripadnika određene nacionalne manjine koju nacionalni savet predstavlja prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva;

2) ukupnom broju ustanova, fondacija i privrednih društava čiji je osnivač ili suosnivač nacionalni savet ili čija su osnivačka prava delimično ili u celini preneta na nacionalni savet i koja obavljaju delatnost u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma;

3) obimu aktivnosti ustanova, fondacija i privrednih društava iz tačke 2) ovog stava, u skladu sa sistemom bodovanja utvrđenim ovom uredbom.

Ostatak sredstava 70% iz stava 1. ovog člana raspoređuje se na sledeći način:

1) 50% raspoređuje se nacionalnim savetima srazmerno procentualnoj zastupljenosti pripadnika nacionalne manjine koju nacionalni savet predstavlja u odnosu na ukupan broj pripadnika nacionalnih manjina koje imaju registrovan nacionalni savet;

2) 20% raspoređuje se nacionalnim savetima srazmerno broju ustanova, fondacija i privrednih društava čiji su osnivači ili suosnivači nacionalni saveti ili čija su osnivačka prava delimično ili u celini na njih preneta i koja obavljaju delatnost u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma;

3) 30% raspoređuje se u skladu sa sistemom bodovanja i dodeljuje se prema obimu aktivnosti ustanova, fondacija i privrednih društava iz stava 1. tačka 2) ovog člana.

Kriterijumi za raspodelu sredstava

Član 3

Ustanove, fondacije i privredna društva koja su od značaja za raspodelu sredstava za finansiranje rada nacionalnih saveta iz budžeta Republike Srbije moraju ispunjavati sledeće kriterijume:

1) da su im osnivači ili suosnivači nacionalni saveti ili da su osnivačka prava na njima u celini ili delimično preneta na nacionalni savet;

2) da obavljanjem svoje delatnosti doprinose:

- u oblasti kulture: stvaranju uslova za negovanje, očuvanje i razvoj kulture i umetnosti nacionalne manjine; predstavljanju kulturnih dobara od izuzetnog značaja za nacionalnu manjinu; negovanju i podsticanju narodnog stvaralaštva nacionalne manjine; zaštiti i prezentaciji folklornog nasleđa nacionalne manjine; očuvanju, negovanju, podsticanju i razvoju književnog, dramskog, scenskog, muzičkog i likovnog stvaralaštva i organizovanju memorijala, festivala, jubilarnih manifestacija, umetničkih kolonija, kampova i sl. od značaja za nacionalnu manjinu; očuvanju i negovanju narodnih običaja i starih zanata od značaja za nacionalnu manjinu; negovanju i razvoju amaterizma i ansambala od značaja za nacionalnu manjinu, očuvanju i negovanju jezika i pisma nacionalne manjine, kao i ostvarivanju drugih delatnosti od značaja za kulturu nacionalne manjine;

- u oblasti obrazovanja: ostvarivanju predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja od značaja za nacionalnu manjinu (na jeziku nacionalne manjine, dvojezično ili kroz izučavanje jezika sa elementima nacionalne kulture);

- u oblasti obaveštavanja: obezbeđivanju informisanja na jeziku i pismu nacionalne manjine putem štampanih medija (izdavanje dnevnih i periodičnih novina) i elektronskih medija (emitovanje radio i televizijskih programa i samostalna elektronska izdanja);

- u oblasti službene upotrebe jezika i pisama: unapređenju službene upotrebe jezika i pisama.

Za svaku ustanovu, fondaciju i privredno društvo koji ispunjavaju kriterijume iz stava 1. ovog člana dodeljuje se jedan bod, u cilju raspodele sredstava iz člana 2. stav 2. tačka 2) ove uredbe.

Podaci od značaja za dodelu sredstava prema obimu aktivnosti

Član 4

U oblasti kulture uzima se u obzir broj, teritorijalni obuhvat, vremensko trajanje, kontinuitet i redovnost održavanja kulturnih manifestacija, broj učesnika i interesovanje i posećenost od strane publike, medijski publicitet kao i prateće i naknadne manifestacije (posebni nastupi, predstavljanje pobednika, izdavanje zbornika, kataloga, drugih publikacija i sl.), kao i sve druge aktivnosti koje su usmerene na negovanje i očuvanje kulturne baštine nacionalne manjine i razvoj i prezentaciju kulture i kulturnog stvaralaštva nacionalne manjine.

U oblasti obrazovanja uzima se u obzir broj vaspitnih grupa u kojima se obrazovni rad sa decom ostvaruje na jeziku nacionalne manjine ili dvojezično, broj odeljenja u kojima se nastava organizuje na jeziku nacionalne manjine, dvojezično ili kroz izučavanje jezika sa elementima nacionalne kulture, u skladu sa zakonom, kao i druge aktivnosti usmerene na ostvarivanje prava na obrazovanje na manjinskim jezicima.

U oblasti obaveštavanja uzima se u obzir broj štampanih medija i periodičnost njihovog izdavanja, broj elektronskih medija, satnica emitovanja programa na radiju i televiziji, broj poseta koje internet medij ostvari na mesečnom nivou, kao i druge aktivnosti usmerene na ostvarivanje prava na informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

U oblasti službene upotrebe jezika i pisama uzima se u obzir pružanje stručne pomoći prilikom prevođenja propisa Republike Srbije na jezik nacionalne manjine i stručni rad vezan za proučavanje i utvrđivanje tradicionalnih naziva i toponima na jezicima nacionalne manjine i druge aktivnosti usmerene na unapređenje službene upotrebe jezika i pisama.

Sistem bodovanja

Član 5

Sistemom bodovanja utvrđuju se kriterijumi za bodovanje u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma i određuju merila za svaki od kriterijuma, u cilju raspodele sredstava iz člana 2. stav 2. tačka 3) ove uredbe.

Sistem bodovanja odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Ukupan broj bodova prema kriterijumima i merilima po oblastima iz člana 2. stav 2. tačka 3) ove uredbe, kao osnov za raspodelu sredstava za narednu budžetsku godinu, utvrđuje budžetski korisnik kod koga su opredeljena sredstva u budžetu za finansiranje nacionalnih saveta imajući u vidu predloge koje nacionalni saveti dostavljaju do 1. oktobra tekuće godine.

Na osnovu ukupnog broja bodova iz stava 1. ovog člana, izračunava se procenat učešća nacionalnih saveta u raspodeli sredstava iz člana 2. stav 2. tačka 3) ove uredbe.

Dostavljanje dokumentacije od strane nacionalnog saveta

Član 6

Nacionalni saveti su u postupku raspodele sredstava u obavezi da dostave svoje predloge za dodelu sredstava.

Uz predlog iz stava 1. ovog člana, nacionalni savet dostavlja i dokumentaciju i akte kojima se dokazuje ispunjenost kriterijuma za raspodelu sredstava iz člana 3. ove uredbe kao i potrebne podatke iz člana 4. ove uredbe koji se odnose na obavljanje delatnosti određene ustanove, fondacije ili privrednog društva u prethodnom periodu u okviru koga se mogu sagledati aktivnosti određene ustanove, fondacije ili privrednog društva.

Predlog mora biti potpisan od strane predsednika nacionalnog saveta, odnosno drugog odgovornog lica, u skladu sa zakonom.

Korektivni faktor

Član 7

U postupku dodele sredstava proverava se i vrednuje dostavljena dokumentacija iz člana 6. ove uredbe.

U postupku provere mogu se od nacionalnog saveta zatražiti dodatni podaci i dokumentacija kojim se potvrđuje tačnost prethodno dostavljenih podataka.

Ukoliko nacionalni savet ne dostavi podatke iz člana 6. stav 2. ove uredbe za određenu ustanovu, fondaciju ili privredno društvo, ta ustanova, fondacija ili privredno društvo neće se uzeti u obzir u postupku raspodele budžetskih sredstava.

Ukoliko se iz dostavljene dokumentacije od strane nacionalnog saveta može ustanoviti da određena ustanova, fondacija ili privredno društvo tokom vremenskog perioda za koji se dostavljaju podaci nije obavljala svoju delatnost, toj ustanovi, fondaciji ili privrednom društvu dodeljuje se 0,1 bod i ista se ne uzima u obzir u postupku dodele sredstava sistemom bodovanja iz člana 5. ove uredbe.

Obaveza namenskog korišćenja

Član 8

Nacionalni saveti su u obavezi da dodeljena sredstva namenski koriste, u skladu sa zakonom.

Odluka o visini dodeljenih sredstava

Član 9

Odluku o visini sredstava koja se dodeljuju za svaki registrovani nacionalni savet donosi budžetski korisnik kod koga su opredeljena sredstva u budžetu za finansiranje nacionalnih saveta, u skladu sa zakonom.

Prelazne odredbe

Član 10

Do donošenja odluke o raspodeli sredstava iz budžeta Republike Srbije za 2019. godinu, sredstva za finansiranje rada nacionalnih saveta isplaćivaće se u iznosima koji su opredeljeni na nivou mesečne kvote za 2018. godinu, dok će se sredstva za finansiranje rada nacionalnih saveta koji su po prvi put 2018. godine upisani u Registar nacionalnih saveta isplaćivati na nivou mesečne kvote u visini jednakih iznosa koji se u skladu sa zakonom dodeljuju svim registrovanim nacionalnim savetima u 2019. godini.

Rok za dostavljanje predloga nacionalnih saveta iz člana 6. ove uredbe u 2019. godini je 1. april 2019. godine.

Prestanak važenja prethodnog propisa

Član 11

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o postupku raspodele sredstava iz budžeta Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina ("Službeni glasnik RS", br. 95/10 i 33/13).

Stupanje na snagu

Član 12

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

Sistem bodovanja

 

Kriterijumi

Merila

Kultura

 

Izdavanje zbornika, kataloga i drugih publikacija

25 bodova

Izdavanje časopisa za kulturu

15 bodova

Kulturna manifestacija

10 bodova

Izvođenje pozorišnih predstava

10 bodova

Višejezični časopis

5 bodova

Obrazovanje

 

Predškolsko obrazovanje (broj vaspitnih grupa)

 

- na jeziku nacionalne manjine

20 bodova

- dvojezično obrazovanje

15 bodova

Osnovno obrazovanje (broj odeljenja)

 

- na jeziku nacionalne manjine

20 bodova

- dvojezično obrazovanje

15 bodova

- izučavanje jezika sa elementima nacionalne kulture

10 bodova

Srednje obrazovanje (broj odeljenja)

 

- na jeziku nacionalne manjine

20 bodova

- dvojezično obrazovanje

15 bodova

- izučavanje jezika sa elementima nacionalne kulture

10 bodova

Obaveštavanje

 

Štampani mediji (broj dnevnih i periodičnih novina)

 

Na jeziku nacionalne manjine

 

- dnevne novine

30 bodova

- nedeljne novine

20 bodova

- dvonedeljne ili mesečne novine

15 bodova

- tromesečne novine

10 bodova

- višemesečne ili godišnje novine

5 bodova

Dvojezične/višejezične novine

 

- nedeljne novine

10 bodova

- dvonedeljne ili mesečne novine

5 bodova

- tromesečne novine

3 boda

- višemesečne ili godišnje novine

2 boda

Elektronski mediji (dužina programa i poseta na mesečnom nivou)

 

- radio program za svaki čas emitovanja programa

1 bod

- TV program za svaki čas emitovanja programa

1 bod

- preko 50 poseta sajtu za internet medij

1 bod

Službena upotreba jezika i pisma nacionalne manjine

 

pružanje stručne pomoći prilikom prevođenja propisa Republike Srbije na jezik nacionalne manjine i stručni rad vezan za proučavanje i utvrđivanje tradicionalnih naziva i toponima na jezicima nacionalne manjine i druge aktivnosti usmerene na unapređenje službene upotrebe jezika i pisama

15 bodova