ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ZGRADE LEKARSKE KOMORE DUNAVSKE BANOVINE U NOVOM SADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 8/2019)

1. Zgrada Lekarske komore Dunavske banovine u Novom Sadu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Lekarske komore Dunavske banovine u Novom Sadu (u daljem tekstu: spomenik kulture), nalazi se na teritoriji Grada Novog Sada u gradu Novom Sadu, na Trgu Feher Ferenca broj 7, na katastarskoj parceli broj 645 K.O. Novi Sad II u državnoj svojini i javnoj svojini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Spomenik kulture je projektovao arhitekta Đorđe Tabaković (Arad, 1897 - Novi Sad, 1971) jedan od najzaposlenijih novosadskih projektanata između dva svetska rata, kada je po njegovim projektima u Novom Sadu podignuto oko 100 građevina različite namene. Projekat zgrade Lekarske komore Dunavske banovine Tabaković je završio u junu 1932. godine, a 12. avgusta iste godine, Odlukom Saveta Opštine Grada Novog Sada, izdata je građevinska dozvola Lekarskoj komori da može da izgradi zgradu u ulici Cara Nikolaja, današnjoj ulici Maksima Gorkog u Novom Sadu. Lekarska komora kao zdravstvena institucija Dunavske banovine (administrativna oblast koja je obuhvatala Baranju, Banat, Bačku, Srem, Šumadiju i područje Stiga sa sedištem u Novom Sadu) postojala je od 1929. do 1941. godine.

Ova dvospratna ugaona zgrada izgrađena je 1933. godine, ali je 1957. godine rekonstruisana prema Tabakovićevom projektu, kada su na fasadi okrenutoj prema ulici Maksima Gorkog postavljeni prozori umesto okulusa, karakterističnih za arhitekturu međuratnog perioda, a tavanski prostor pretvoren u stambeni. Projekti se nalaze u tehničkoj arhivi Skupštine Grada Novog Sada. Ova zgrada postala je reper za izgradnju drugih na prostoru današnjeg Trga Ferenca Fehera. Građena je u stilu moderne. Na strani okrenutoj prema Trgu Ferenca Fehera u prizemlju je ulaz u sredini, a levo i desno od njega smešten je po jedan poslovni prostor. Prizemni deo fasade oko lokala obložen je pločama od kamena. Levo i desno od ulaza nalazi se uklesan natpis "Lekarska komora". Ulazna vrata su dvokrilna, urađena u kombinaciji drveta i stakla. Prozorski otvori prvog i drugog sprata su spojeni malterskim vencima, a površine između njih naglašene su horizontalnim fugama. Strana zgrade okrenuta prema ulici Maksima Gorkog ima u prizemlju i na spratu na isti način rešenu dekoraciju fasade. Pri vrhu bočnog zida sa ravno malterisanom fasadom, nalazi se držač za zastavu. Potkrovni venac je zupčasto profilisan, a krovna konstrukcija je ravna, osim u delu prema ulici Maksima Gorkog, gde je krov blago zakošen. Unutrašnje stepenište izvedeno je od sivog, veštačkog kamena sa masivnom gvozdenom ogradom. U prostorijama prvog sprata nekada se nalazila Lekarska komora, ali je posle Drugog svetskog rata zgrada ustupljena Zanatskoj komori AP Vojvodine, dok je drugi sprat bio predviđen za stanove. Danas ovu poslovno-stambenu zgradu koristi Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

Ovaj spomenik kulture osim što se svrstava u značajna ostvarenja arhitekte Đorđa Tabakovića u razvoju moderne arhitekture u Vojvodini, zbog kulturno-istorijskih vrednosti značajan je i za doprinos razvoju zdravstvene kulture.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata deo katastarske parcele 7750 KO Novi Sad II uz katastarsku parcelu 645 KO Novi Sad II (deo trga do ivice kolovoza) i deo katastarske parcele 7756 KO Novi Sad II uz katastarsku parcelu 645 KO Novi Sad II (deo ulice do ivice kolovoza) u javnoj svojini Grada Novog Sada.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala, stilskih i funkcionalnih karakteristika;

2) zabrana prepravki, dogradnje i nadgradnje spomenika kulture;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

5) postavljanje uređaja za zaštitu od požara;

6) očuvanje kamene obloge na fasadi sa uklesanim nazivom "Lekarska komora";

7) redovno praćenje i održavanje gromobranskih instalacija;

8) korišćenje u poslovno-stambene svrhe;

9) zabrana postavljanja rashladnih uređaja na fasadama spomenika kulture.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojim gabaritom, volumenom, oblikom ili namenom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

3) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture;

4) zabrana postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline;

5) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i opasnih materija;

6) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

7) urbanističko i komunalno uređenje, hortikulturno opremanje, negovanje dekorativne flore i redovno održavanje prostora zaštićene okoline prevashodno namenjenog pešacima.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".