ODLUKA
O IZVEŠTAVANJU O ADEKVATNOSTI KAPITALA BANKE

("Sl. glasnik RS", br. 103/2016 i 8/2019)

1. Ovom odlukom uređuju se način i rokovi izveštavanja banke o adekvatnosti kapitala banke, odnosno o kapitalu banke, kapitalnim zahtevima i pokazateljima adekvatnosti kapitala, kao i sadržina i oblik izveštaja koje su banke dužne da dostavljaju Narodnoj banci Srbije.

Najviše matično društvo bankarske grupe čiju kontrolu na konsolidovanoj osnovi vrši Narodna banka Srbije (u daljem tekstu: najviše matično društvo) dužno je da odredbe ove odluke primenjuje na konsolidovanoj osnovi.

2. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja sledeće izveštaje koji se odnose na kapital, kapitalne zahteve i pokazatelje adekvatnosti kapitala banke:

- Izveštaj o kapitalu banke - na Obrascu KAP;

- Izveštaj o podacima potrebnim za obračun pojedinih elemenata kapitala i odbitnih stavki od kapitala banke, kao i o zaštitnim slojevima kapitala - na Obrascu KAP-DET;

- Izveštaj o elementima rizične aktive i pokazateljima adekvatnosti kapitala - na Obrascu PAK.

Forma obrazaca iz ove tačke data je u Prilogu 1.

3. Banka koja primenjuje standardizovani pristup kreditnom riziku dužna je da podatke o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik dostavi u Zbirnom izveštaju o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik, rizik druge ugovorne strane i rizik izmirenja/isporuke po osnovu slobodnih isporuka prema standardizovanom pristupu - na Obrascu SP, kao i da dostavi sledeće pojedinačne izveštaje:

- Izveštaj o izloženostima prema državama i centralnim bankama - na Obrascu SP-DCB;

- Izveštaj o izloženostima prema teritorijalnim autonomijama i jedinicama lokalne samouprave - na Obrascu SP-TALS;

- Izveštaj o izloženostima prema javnim administrativnim telima - na Obrascu SP-JAT;

- Izveštaj o izloženostima prema međunarodnim razvojnim bankama - na Obrascu SP-MRB;

- Izveštaj o izloženostima prema međunarodnim organizacijama - na Obrascu SP-MO;

- Izveštaj o izloženostima prema bankama - na Obrascu SP-B;

- Izveštaj o izloženostima prema privrednim društvima - na Obrascu SP-PD;

- Izveštaj o izloženostima prema fizičkim licima - na Obrascu SP-FL;

- Izveštaj o izloženostima obezbeđenim hipotekama na nepokretnostima - na Obrascu SP-OHN;

- Izveštaj o izloženostima u statusu neizmirenja obaveza - na Obrascu SP-SNO;

- Izveštaj o visokorizičnim izloženostima - na Obrascu SP-VRI;

- Izveštaj o izloženostima po osnovu pokrivenih obveznica - na Obrascu SP-PO;

- Izveštaj o izloženostima prema bankama i privrednim društvima sa kratkoročnim kreditnim rejtingom - na Obrascu SP- KKR;

- Izveštaj o izloženostima po osnovu ulaganja u otvorene investicione fondove - na Obrascu SP-OIF;

- Izveštaj o izloženostima po osnovu vlasničkih ulaganja - na Obrascu SP-VU;

- Izveštaj o ostalim izloženostima - na Obrascu SP-OI;

- Izveštaj o kapitalnim zahtevima za kreditni rizik po osnovu sekjuritizacije prema standardizovanom pristupu - na Obrascu SP-SEK;

- Izveštaj o detaljnim podacima o sekjuritizaciji - na Obrascu SEK-DET;

- Izveštaj o geografskoj raspodeli izloženosti prema lokaciji dužnika (SP) - na Obrascu GR1;

- Izveštaj o ukupnim kapitalnim zahtevima za kreditni rizik po zemljama dužnika - na Obrascu GR3.

Podaci u zbirnom izveštaju iz stava 1. ove tačke dobijaju se sabiranjem odgovarajućih podataka iz pojedinačnih izveštaja iz alineja od prve do šesnaeste tog stava.

4. Ako je banka dobila saglasnost Narodne banke Srbije za izračunavanje aktive ponderisane kreditnim rizikom primenom pristupa zasnovanog na internom rejtingu (u daljem tekstu: saglasnost za IRB pristup), dužna je da za klase izloženosti na koje primenjuje taj pristup dostavlja Zbirni izveštaj o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik, rizik druge ugovorne strane i rizik izmirenja/isporuke po osnovu slobodnih isporuka prema IRB pristupu - na Obrascu IRB, kao i da dostavi sledeće pojedinačne izveštaje:

- Izveštaj o izloženostima prema državama i centralnim bankama - na Obrascu IRB-DCB;

- Izveštaj o izloženostima prema bankama - na Obrascu IRB-B;

- Izveštaj o izloženostima po osnovu specijalizovanog kreditiranja iz klase izloženosti prema privrednim društvima - na Obrascu IRB-SK (PD);

- Izveštaj o izloženostima prema malim i srednjim preduzećima iz klase izloženosti prema privrednim društvima - na Obrascu IRB-MSP (PD);

- Izveštaj o ostalim izloženostima prema privrednim društvima - na Obrascu IRB-OI (PD);

- Izveštaj o izloženostima obezbeđenim hipotekama na nepokretnostima prema malim i srednjim preduzećima iz klase izloženosti prema fizičkim licima - na Obrascu IRB-MSPH (FL);

- Izveštaj o izloženostima prema fizičkim licima obezbeđenim hipotekama na nepokretnostima, osim izloženosti prema malim i srednjim preduzećima - na Obrascu IRB-OFLH;

- Izveštaj o kvalifikovanim revolving izloženostima prema fizičkim licima - na Obrascu IRB-RFL;

- Izveštaj o ostalim izloženostima prema malim i srednjim preduzećima iz klase izloženosti prema fizičkim licima - na Obrascu IRB-OMSP (FL);

- Izveštaj o ostalim izloženostima prema fizičkim licima, osim izloženosti prema malim i srednjim preduzećima - na Obrascu IRB-OI (FL);

- Izveštaj o izloženostima po osnovu vlasničkih ulaganja - na Obrascu IRB-VU.

Podaci u zbirnom izveštaju iz stava 1. ove tačke dobijaju se sabiranjem odgovarajućih podataka iz pojedinačnih izveštaja iz alineja od prve do desete tog stava.

5. Banka koja primenjuje IRB pristup dužna je da, pored izveštaja iz tačke 4. ove odluke, dostavlja i sledeće izveštaje:

- Izveštaj o kapitalnim zahtevima za kreditni rizik po osnovu sekjuritizacije prema IRB pristupu - na Obrascu IRB-SEK;

- Izveštaj o detaljnim podacima o sekjuritizaciji - na Obrascu SEK-DET;

- Izveštaj o geografskoj raspodeli izloženosti prema lokaciji dužnika (IRB) - na Obrascu GR2;

- Izveštaj o ukupnim kapitalnim zahtevima za kreditni rizik po zemljama dužnika - na Obrascu GR3.

6. U Izveštaju o izloženostima po osnovu vlasničkih ulaganja (Obrazac IRB-VU), banka iskazuje iznose aktive ponderisane kreditnim rizikom za izloženosti po osnovu vlasničkih ulaganja na koje primenjuje IRB pristup.

7. Ako je banci u okviru saglasnosti za IRB pristup omogućeno da na određene klase izloženosti i dalje primenjuje standardizovani pristup, dužna je da za te klase dostavlja odgovarajuće izveštaje o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik, rizik druge ugovorne strane i rizik izmirenja/isporuke po osnovu slobodnih isporuka prema standardizovanom pristupu.

U skladu sa stavom 1. ove tačke, banka je dužna da, za one klase izloženosti na koje primenjuje standardizovani pristup, Narodnoj banci Srbije dostavi zbirni izveštaj - na Obrascu SP, kao i pojedinačne izveštaje prema standardizovanom pristupu na obrascima SP iz tačke 3. ove odluke.

8. Banka koja je izložena riziku izmirenja/isporuke po osnovu neizmirenih transakcija dužna je da Narodnoj banci Srbije dostavlja Izveštaj o kapitalnom zahtevu po osnovu rizika izmirenja/isporuke - na Obrascu RII.

9. Forma obrazaca iz tač. 3. do 8. ove odluke data je u Prilogu 2.

10. Ako banka ima pozicije u knjizi trgovanja, dužna je da dostavlja sledeće izveštaje:

- Izveštaj o knjizi trgovanja - dnevna stanja - na Obrascu DKT;

- Izveštaj o elementima knjige trgovanja - na Obrascu EKT.

11. Ako izračunava kapitalne zahteve za cenovni rizik, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi sledeće izveštaje:

- Izveštaj o kapitalnom zahtevu za opšti cenovni rizik po osnovu dužničkih hartija od vrednosti - na Obrascu DHOV-OC1 ili Obrascu DHOV-OC2;

- Izveštaj o kapitalnom zahtevu za specifični cenovni rizik po osnovu dužničkih hartija od vrednosti - na Obrascu DHOV-SC;

- Izveštaj o kapitalnom zahtevu za specifični cenovni rizik po osnovu sekjuritizovanih pozicija - na Obrascu DHOV-SEK;

- Izveštaj o kapitalnom zahtevu za specifični cenovni rizik po osnovu pozicija iz portfolija namenjenog trgovanju zasnovanom na korelacijama - na Obrascu DHOV-PTK;

- Izveštaj o kapitalnom zahtevu za cenovni rizik po osnovu vlasničkih hartija od vrednosti - na Obrascu VHOV.

12. Ako izračunava kapitalni zahtev za devizni rizik, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi Izveštaj o kapitalnom zahtevu za devizni rizik - na Obrascu KDR.

13. Ako izračunava kapitalni zahtev za robni rizik, banka je dužna da, u zavisnosti od odabranog pristupa za izračunavanje ovog kapitalnog zahteva, Narodnoj banci Srbije dostavi Izveštaj o kapitalnom zahtevu za robni rizik - pojednostavljeni pristup - na Obrascu RR-PP, Izveštaj o kapitalnom zahtevu za robni rizik - pristup lestvice dospeća - na Obrascu RR-PLD, odnosno Izveštaj o kapitalnom zahtevu za robni rizik - prošireni pristup lestvice dospeća - na Obrascu RR-PPLD.

14. Ako izračunava kapitalni zahtev po osnovu pozicija u opcijama, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi Izveštaj o kapitalnom zahtevu za cenovni, devizni i robni rizik po osnovu pozicija u opcijama - na Obrascu PO.

15. Ako je dobila saglasnost za primenu pristupa internih modela za obračun kapitalnog zahteva za cenovni, devizni i robni rizik, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja Izveštaj o kapitalnom zahtevu za cenovni, devizni i robni rizik primenom pristupa internih modela - na Obrascu PIM i Izveštaj o kapitalnom zahtevu za cenovni, devizni i robni rizik primenom pristupa internih modela - detaljan pregled - na Obrascu PIM-DET.

16. Forma obrazaca iz tač. 10. do 15. ove odluke data je u Prilogu 3.

17. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja Izveštaj o kapitalnom zahtevu za operativni rizik - na Obrascu OR, bez obzira na to koji pristup primenjuje za izračunavanje kapitalnog zahteva za taj rizik.

Ako je dobila saglasnost Narodne banke Srbije za primenu naprednog pristupa za izračunavanje kapitalnog zahteva za operativni rizik, banka je dužna da dostavlja Izveštaj o bruto gubicima po linijama poslovanja i vrstama događaja - na Obrascu OR-DET i Izveštaj o materijalno značajnim gubicima po osnovu operativnog rizika - na Obrascu OR-MZG.

Forma obrazaca iz ove tačke data je u Prilogu 4.

18. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja Izveštaj o kapitalnom zahtevu za rizik prilagođavanja kreditne izloženosti (CVA rizik) - na Obrascu PKI.

Forma obrasca iz ove tačke data je u Prilogu 5.

19. Banka je dužna da sve izveštaje iz ove odluke, izuzev izveštaja iz tačke 10. te odluke, tromesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije, i to:

1) izveštaje za prvo tromesečje, sa stanjem na dan 31. marta tekuće godine - najkasnije 20. aprila tekuće godine;

2) izveštaje za drugo tromesečje, sa stanjem na dan 30. juna tekuće godine - najkasnije 20. jula tekuće godine;

3) izveštaje za treće tromesečje, sa stanjem na dan 30. septembra tekuće godine - najkasnije 20. oktobra tekuće godine;

4) izveštaje za četvrto tromesečje, sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine - najkasnije 5. marta naredne godine.

Banka iz tačke 10. ove odluke dužna je da izveštaje iz te tačke dostavlja mesečno, sa stanjem na poslednji kalendarski dan u prethodnom mesecu - najkasnije 20. u mesecu.

20. Najviše matično društvo dužno je da sve izveštaje iz ove odluke, sastavljene na konsolidovanom nivou za bankarsku grupu (u daljem tekstu: konsolidovani izveštaji), sa stanjem na dan 30. juna tekuće godine, dostavlja najkasnije 30. septembra tekuće godine.

Najviše matično društvo dužno je da konsolidovane izveštaje za bankarsku grupu sastavljene na osnovu revidiranih finansijskih izveštaja, sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine, dostavlja najkasnije 31. maja naredne godine.

21. Izuzetno od tač. 19. i 20. ove odluke, banka, odnosno najviše matično društvo dužni su da, na zahtev Narodne banke Srbije, sačine izveštaje sa stanjem na dan koji ona odredi i da ih dostave u roku koji ona odredi.

22. Banka je dužna da izveštaje iz ove odluke dostavlja u vidu elektronske poruke, u formatu i na način koji su propisani posebnim uputstvom kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

Banka je dužna da podatke u izveštajima iz ove odluke prikaže tačno i potpuno, u skladu s propisima Narodne banke Srbije.

23. Prilozi iz ove odluke odštampani su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

24. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi izveštaje propisane ovom odlukom, sa stanjem na dan 31. decembra 2016. godine, najkasnije 20. aprila 2017. godine, radi provere sposobnosti banaka za dostavljanje izveštaja u skladu sa odredbama ove odluke i njihove odgovarajuće pripreme za to izveštavanje.

Obaveza dostavljanja izveštaja iz stava 1. ove tačke ne odnosi se na najviše matično društvo bankarske grupe čiju kontrolu na konsolidovanoj osnovi vrši Narodna banka Srbije.

25. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o izveštavanju o adekvatnosti kapitala banke ("Službeni glasnik RS", br. 45/11 i 46/11 - ispravka).

26. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 30. juna 2017. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o izveštavanju o adekvatnosti kapitala banke

("Sl. glasnik RS", br. 8/2019)

2. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 31. marta 2019. godine.

 

Prilog 1

_____________________________

 

(poslovno ime i sedište)

 

 

Obrazac KAP

 

Izveštaj o kapitalu banke

strana 1

sa stanjem na dan __________________20__. godine

 

 (u hiljadama dinara)

Redni broj

Naziv pozicije

Iznos

1

KAPITAL

 

1.1

OSNOVNI KAPITAL

 

1.1.1

Osnovni akcijski kapital

 

1.1.1.1

Instrumenti osnovnog akcijskog kapitala i pripadajuća emisiona premija

 

1.1.1.1.1

Uplaćen iznos instrumenata osnovnog akcijskog kapitala

 

1.1.1.1.1.1

Od čega, uplaćeni akcijski kapital koji je ispunjavao uslove za uključivanje u osnovni kapital banke do 30.6.2017. a koji banka uključuje u osnovni akcijski kapital do 31.12.2022. u skladu s prelaznim odredbama Odluke o adekvatnosti kapitala banke

 

1.1.1.1.2

Napomena: Instrumenti kapitala koji su prestali da ispunjavaju uslove za uključivanje u osnovni akcijski kapital

 

1.1.1.1.3

Pripadajuća emisiona premija uz instrumente osnovnog akcijskog kapitala

 

1.1.1.1.4

(-) Ulaganja u sopstvene instrumente osnovnog akcijskog kapitala

 

1.1.1.1.4.1

(-) Direktna ulaganja u sopstvene instrumente osnovnog akcijskog kapitala

 

1.1.1.1.4.2

(-) Indirektna ulaganja u sopstvene instrumente osnovnog akcijskog kapitala

 

1.1.1.1.4.3

(-) Sintetička ulaganja u sopstvene instrumente osnovnog akcijskog kapitala

 

1.1.1.1.5

(-) Sopstveni instrumenti osnovnog akcijskog kapitala koje je banka dužna ili može bita dužna da otkupi na osnovu ugovorne obaveze

 

1.1.1.2

Dobit

 

1.1.1.2.1

Dobit iz ranijih godina koja ispunjava uslove za uključivanje u osnovni akcijski kapital

 

1.1.1.2.1.1

Od čega: Dobit iz prethodne godine za koju skupština banke još nije donela odluku da će biti raspoređena u osnovni akcijski kapital, a koja ispunjava uslove za uključivanje u osnovni akcijski kapital

 

1.1.1.2.1.2

Napomena: Dobit iz ranijih godina koja ne ispunjava uslove za uključivanje u osnovni akcijski kapital

 

1.1.1.2.2

Dobit iz tekućeg perioda koja ispunjava uslove za uključivanje u osnovni akcijski kapital

 

1.1.1.2.2.1

Od čega: Dobit iz tekućeg perioda koja pripada matičnom entitetu

 

1.1.1.2.2.2

Napomena Dobit iz tekućeg perioda koja ne ispunjava uslove za uključivanje u osnovni akcijski kapital

 

1.1.1.3

(-) Gubitak

 

1.1.1.3.1

(-) Gubici iz ranijih godina

 

1.1.1.3.2

(-) Gubitak tekućeg perioda

 

1.1.1.3.2.1

(-) Od čega: gubitak tekućeg perioda koji se odnosi na matični entitet

 

1.1.1.4

Revalorizacione rezerve i ostali nerealizovani dobici/gubici

 

1.1.1.4.1

Revalorizacione rezerve i ostali nerealizovani dobici

 

1.1.1.4.2

(-) Nerealizovani gubici

 

1.1.1.5

Rezerve iz dobiti, ostale rezerve i rezerve za opšte bankarske rizike

 

1.1.1.5.1

Rezerve iz dobiti

 

1.1.1.5.2

Ostale rezerve

 

1.1.1.5.3

Rezerva za opšte bankarske rizike

 

1.1.1.6

Učešća bez prava kontrole (manjinska učešća) koja se priznaju u osnovnom akcijskom kapitalu

 

1.1.1.7

(+/-) Regulatorna prilagođavanja vrednosti elemenata osnovnog akcijskog kapitala

 

1.1.1.7.1

(-) Povećanje kapitala koje je rezultat sekjuritizacije izloženosti

 

1.1.1.7.2

(+/-) Fer vrednost rezervi u vezi sa dobicima (-) ili gubicima (+) po osnovu instrumenata zaštite od rizika novčanog toka za finansijske instrumente koji se ne vrednuju po fer vrednosti, uključujući i projektovane novčane tokove

 

1.1.1.7.3

(+/-) Dobici (-) ili gubici (+) po osnovu obaveza banke vrednovanih po fer vrednosti koji su posledica promene kreditne sposobnosti banke

 

1.1.1.7.4

(+/-) Dobici (-) ili gubici (+) koji proizlaze iz kreditnog rizika banke po osnovu obaveza po derivatima vrednovanim po fer vrednosti

 

1.1.1.7.5

(-) Dodatna prilagođavanja vrednosti

 

1.1.1.8

(-) Gudvil umanjen za povezane odložene poreske obaveze

 

1.1.1.8.1

(-) Gudvil evidentiran u okviru nematerijalnih ulaganja pre umanjenja za povezane odložene poreske obaveze

 

1.1.1.8.2

(-) Gudvil uključen u vrednovanje značajnih ulaganja

 

1.1.1.8.3

Odložene poreske obaveze po osnovu gudvila koje bi prestale da postoje u slučaju obezvređenja ili prestanka priznavanja gudvila u skladu sa MSFI/MRS

 

1.1.1.9

(-) Ostala nematerijalna ulaganja umanjena za povezane odložene poreske obaveze

 

1.1.1.9.1

(-) Ostala nematerijalna ulaganja pre umanjenja za povezane odložene poreske obaveze

 

1.1.1.9.2

Odložene poreske obaveze po osnovu ostalih nematerijalnih ulaganja koje bi prestale da postoje u slučaju obezvređenja ili prestanka priznavanja tih nematerijalnih ulaganja u skladu sa MSFI/MRS

 

1.1.1.10

(-) Odložena poreska sredstva koja zavise od buduće profitabilnosti, izuzev onih koja proističu iz privremenih razlika, umanjena za povezane odložene poreske obaveze

 

1.1.1.11

(-) Negativan iznos dobijen obračunom u skladu s tačkom 134. Odluke o adekvatnosti kapitala banke, za banke koje su dobile saglasnost Narodne banke Srbije za primenu IRE pristupa

 

1.1.1.12

(-) Imovina u penzijskom fondu sa definisanim naknadama u bilansu stanja

 

1.1.1.12.1

(-) Imovina u penzijskom fondu sa definisanim naknadama u bilansu stanja pre umanjenja

 

1.1.1.12.2

Odložene poreske obaveze po osnovu imovine u penzijskom fondu sa definisanim naknadama koje bi prestale da postoje u slučaju obezvređenja ili prestanka priznavanja te imovine u skladu sa MSFI/MRS

 

1.1.1.12.3

Imovina u penzijskom fondu sa definisanim naknadama koju banka može neograničeno da koristi

 

1.1.1.13

(-) Direktna, indirektna i sintetička ulaganja u instrumente osnovnog akcijskog kapitala lica u finansijskom sektoru koja imaju uzajamna ulaganja u banci, a koja su izvršena radi prikazivanja većeg iznosa kapitala banke

 

1.1.1.14

(-) Iznos za koji odbitne stavke od dodatnog osnovnog kapitala premašuju iznos dodatnog osnovnog kapitala

 

1.1.1.15

(-) Izloženosti koje ispunjavaju uslove za primenu pondera rizika od 1.250%: učešća u licima koja nisu lica u finansijskom sektoru u iznosu preko 10% kapitala tih lica, odnosno učešća koja omogućavaju efektivno rešenje znatnog uticaja na upravljanje pravnim licem ili na poslovnu politiku tog pravnog lica

 

1.1.1.16

(-) Izloženosti koje ispunjavaju uslove za primenu pondera rizika od 1.250%: sekjuritizovane pozicije

 

1.1.1.17

(-) Izloženosti koje ispunjavaju uslove za primenu pondera rizika od 1.250%: slobodne isporuke

 

1.1.1.18

(-) Izloženosti koje ispunjavaju uslove za primenu pondera rizika od 1.250%: izloženosti iz grupe za koje banka ne može da utvrdi ponder rizika primenom IRB pristupa

 

1.1.1.19

(-) Izloženosti koje ispunjavaju uslove za primenu pondera rizika od 1.250%: izloženosti po osnovu vlasničkih ulaganja prema pristupu internih modela

 

1.1.1.20

(-) Primenljivi iznos direktnih, indirektnih i sintetičkih ulaganja banke u instrumente osnovnog akcijskog kapitala lica u finansijskom sektoru u kojem banka nem, značajno ulaganje

 

1.1.1.21

(-) Iznos za koji odložena poreska sredstva koja zavise od buduće profitabilnosti i proističu iz privremenih razlika, umanjena za povezane odložene poreske obaveze, prelaze 10% osnovnog akcijskog kapitala banke izračunatog u skladu s tačkom 21. stav 2. Odluke o adekvatnosti kapitala banke

 

1.1.1.22

(-) Primenljivi iznos direktnih, indirektnih i sintetičkih ulaganja banke u instrumente osnovnog akcijskog kapitala lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje koja prelaze 10% osnovnog akcijskog kapitala banke izračunatog u skladu s tačkom 21. stav 2. Odluke o adekvatnosti kapitala banke

 

1.1.1.23

(-) Iznos zbira odloženih poreskih sredstava i ulaganja u lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje iz tačke 21. stav 1. Odluke o adekvatnost! kapitala banke koji prelazi limit iz tačke 21. stav 3. te odluke.

 

1.1.1.24

(-) Iznos poreza u vezi sa elementima osnovnog akcijskog kapitala koji se može predvideti u vreme obračuna kapitala, osim ako je banka prethodno korigovala iznos elemenata osnovnog akcijskog kapitala u iznosu u kojem ti porezi smanjuju iznos do kojeg se elementi osnovnog akcijskog kapitala mogu koristiti za pokriće rizika ili gubitaka

 

1.1.1.25

(-) Bruto iznos potraživanja od dužnika - fizičkog lica (osim poljoprivrednika i preduzetnika) po osnovu odobrenih potrošačkih kredita, gotovinskih kredita ili ostalih kredita koji se iskazuju na računima 102, 107 i 108 u skladu sa odlukom kojom se propisuju Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za banke kod kojih je stepen kreditne zaduženosti tog dužnika pre odobrenja kredita bio veći od procenta utvrđenog u skladu sa odlukom kojom se uređuje klasifikacija bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke ili će taj procenat biti veći usled odobrenja kredita, pri čemu se ova odbitna stavka primenjuje bez obzira na to da pi je nakon odobrenja kredita stepen kreditne zaduženosti dužnika postao niži od tog procenta

 

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

________________________

(ime i prezime)

________________________

(i-mejl adresa)

________________________

(telefon za kontakt)

Prilog 1
Obrazac KAP
strana 2

_____________________________

 

(poslovno ime i sedište)

 

Izveštaj o kapitalu banke

sa stanjem na dan __________________20__. godine

 

 (u hiljadama dinara)

Redni broj

Naziv pozicije

Iznos

1.1.1.26

(-) Bruto iznos potraživanja od dužnika - fizičkog pica (osim poljoprivrednika i preduzetnika) po osnovu odobrenih potrošačkih kredita, gotovinskih kredita ili ostalih kredita, izuzev kredita prikazanih na poziciji 1.1.1.27 ovog obrasca, koji se iskazuju na računima 102, 107 i 108 u skladu sa odlukom kojom se propisuju Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za banke, a koji po osnovu kriterijuma ugovorene ročnosti ispunjavaju uslov za primenu odbitne stavke od osnovnog akcijskog kapitala propisane odlukom kojom se uređuje adekvatnost kapitala banke*

 

1.1.1.26.1

Od čega: krediti čija je ugovorena ročnost duža od 2920 dana - ako su ti krediti odobreni u periodu od 1. januara do 31. decembra 2019. godine

 

1.1.1.26.2

Od čega: krediti čija je ugovorena ročnost duža od 2555 dana - ako su ti krediti odobreni u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine

 

1.1.1.26.3

Od čega: krediti čija je ugovorena ročnost duža od 2190 dana - ako su ti krediti odobreni počev od 1. januara 2021. godine

 

1.1.1.27

(-) Bruto iznos potraživanja od dužnika - fizičkog lica (osim poljoprivrednika i preduzetnika) po osnovu potrošačkih kredita odobrenih za kupovinu motornih vozila koji se iskazuju na računu 102 u skladu sa odlukom kojom se propisuju Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za banke, a čija je ugovorena ročnost duža od 2920 dana - ako su ti krediti odobreni počev od 1. januara 2019. godine

 

1.1.1.28

(-) Iznos rezerve za procenjene gubitke obračunate u skladu s propisima Narodne banke Srbije (ako je tim propisima utvrđena obaveza izdvajanja ove rezerve)

 

1.1.2

Dodatni osnovni kapital

 

1.1.2.1

Instrumenti dodatnog osnovnog kapitala i pripadajuća emisiona premija

 

1.1.2.1.1

Uplaćen iznos instrumenata dodatnog osnovnog kapitala

 

1.1.2.1.1.1

Od čega: uplaćeni akcijski kapital koji je ispunjavao uslove za uključivanje u osnovni kapital banke do 30.6 2017. a koji banka uključuje u dodatni osnovni kapital do 31.12 2022. u skladu sa prelaznim odredbama Odluke o adekvatnosti kapitala banke

 

1.1.2.1.2

Napomena: Instrumenti kapitala koji su prestali da ispunjavaju uslove za uključivanje u dodatni osnovni kapital

 

1.1.2.1.3

Pripadajuća emisiona premija uz instrumente dodatnog osnovnog kapitala

 

1.1.2.1.4

(-) Ulaganja u sopstvene instrumente dodatnog osnovnog kapitala

 

1.1.2.1.4.1

(-) Direktna ulaganja u sopstvene instrumente dodatnog osnovnog kapitala

 

1.1 2.1.4.2

(-) Indirektna ulaganja u sopstvene instrumente dodatnog osnovnog kapitala

 

1.1.2.1.4.3

(-) Sintetička ulaganja u sopstvene instrumente dodatnog osnovnog kapitala

 

1.1.2.1.5

(-) Sopstveni instrumenta dodatnog osnovnog kapitala koje je banka dužna da otkupi na osnovu postojeće ugovorne obaveze

 

1.1.2.2

Instrumenti osnovnog kapitala izdati od strane podređenih društava koji se priznaju u dodatnom osnovnom kapital

 

1.1.2.3

(-) Direktna, indirektna i sintetička ulaganja u instrumente dodatnog osnovnog kapitala lica u finansijskom sektoru koja imaju uzajamna ulaganja u banci koja su izvršena radi prikazivanja većeg iznosa kapitala banke

 

1.1.2.4

(-) Primenljivi iznos direktnih, indirektnih i sintetičkih ulaganja u instrumente dodatnog osnovnog kapitala lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

1.1.2.5

(-) Direktna, indirektna i sintetička ulaganja u instrumente dodatnog osnovnog kapitala lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

1.1.2.6

(-) Iznos za koji odbitne stavke od dopunskog kapitala premašuju iznos dopunskog kapitala

 

1.1.2.7

(-) Iznos svih poreza u vezi sa elementima dodatnog osnovnog kapitala koji se može predvideti u vreme obračuna kapitala, osim ako je banka prethodno korigovala iznos tih elemenata - u iznosu u kojem ti porezi umanjuju iznos do kojeg se elementi dodatnog osnovnog kapitala banke mogu koristiti za pokriće rizika ili gubitaka

 

1.1.2.8

Iznos odbitnih stavki od dodatnog osnovnog kapitala iznad visine dodatnog osnovnog kapitala (oduzima se od osnovnog akcijskog kapitala)

 

1.2

DOPUNSKI KAPITAL

 

1.2.1

Instrumenti dopunskog kapitala, subordinirane obaveze i pripadajuća emisiona premija

 

1.2.1.1

Uplaćen iznos instrumenata dopunskog kapitala

 

1.2.1.1.1

Od čega: uplaćene preferencijalne kumulativne akcije i hibridni instrumenti kapitala koji su ispunjavali uslove za uključivanje u dopunski kapital banke do 30.6.2017. a koje banka uključuje u dopunski kapital do 31.12.2022. u skladu s prelaznim odredbama Odluke o adekvatnosti kapitala banke

 

1.2.1.1.2

Napomena: Instrumenta kapitala koji su prestali da ispunjavaju uslove za uključivanje u dopunski kapital

 

1.2.1.2

Uplaćen iznos subordiniranih obaveza

 

1.2.1.2.1

Od čega: uplaćen iznos subordiniranih obaveza koje su ispunjavale uslove za uključivanje u dopunski kapital banke do 30.6.2017. a koje banka uključuje u dopunski kapital do 31.12.2022. u skladu s prelaznim odredbama Odluke o adekvatnosti kapitala banke

 

1.2.1.2.2

Napomena: Subordinirane obaveze koje su prestale da ispunjavaju uslove za uključivanje u dopunski kapital

 

1.2.1.3

Pripadajuća emisiona premija uz instrumente dopunskog kapitala

 

1.2.1.4

(-) Stečeni sopstveni instrumenti dopunskog kapitala i subordinirane obaveze

 

1.2.1.4.1

(-) Direktna ulaganja u sopstvene instrumente dopunskog kapitala i subordinirane obaveze

 

1.2.1.4.2

(-) Indirektna ulaganja u sopstvene instrumente dopunskog kapitala i subordinirane obaveze

 

1.2.1.4.3

(-) Sintetička ulaganja u sopstvene instrumente dopunskog kapitala i subordinirane obaveze

 

1.2.1.5

(-) Sopstveni instrumenti dopunskog kapitala i subordinirane obaveze koje je banka dužna da otkupi na osnovu postojeće ugovorne obavez

 

1.2.2

Instrumenti kantala izdati od strane podređenih društava koji se priznaju u dopunskom kapitalu

 

1.2.3

Pozitivan iznos dobijen obračunom u skladu s tačkom 134. Odluke o adekvatnosti kapitala banke koji nije umanjen za poreske efekte, u visini od najviše 0,6% iznosa rizikom ponderisanih izloženosti za kreditni rizik, za banke koje su dobile saglasnost Narodne banke Srbije za primenu 1KV pristupa

 

1.2.4

Standardizovani pristup: opšta prilagođavanja za kreditni rizik koja nisu umanjena za poreske efekte, u visini od najviše 1,25% iznosa rizikom ponderisanih izloženosti za kreditni rizik

 

1.2.5

(-) Direktna, indirektna i sintetička ulaganja u instrumente dopunskog kapitala i subordinirane obaveze lica u finansijskom sektoru koja imaju uzajamna ulaganja u banci koja su izvršena radi prikazivanja većeg iznosa kapitala banke

 

1.2.6

(-) Primenljivi iznos direktnih, indirektnih i sintetičkih ulaganja u instrumente dopunskog kapitala i subordinirane obaveze lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

1.2.7

(-) Direktna, indirektna i sintetička ulaganja banke u instrumente dopunskog kapitala i subordinirane obaveze lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganja

 

1.2.8

Iznos odbitnih stavki od dopunskog kapitala iznad visine dopunskog kapitala (oduzima se od dodatnog osnovnog kapitala)

 

* Potrošački krediti, gotovinski krediti i ostali krediti koji istovremeno ispunjavaju uslove za primenu ove odbitne stavke od osnovnog akcijskog kapitala i odbitne stavke od osnovnog akcijskog kapitala koja se prikazuje na poziciji 1.1.1.25 ovog obrasca prikazuju se samo na poziciji 1.1.1.25.

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

________________________

(ime i prezime)

________________________

(i-mejl adresa)

________________________

(telefon za kontakt)

Prilog 1

_____________________________

(poslovno ime i sedište)

 

 

Obrazac KAP-DET

 

Izveštaj o podacima potrebnim za obračun pojedinih elemenata kapitala i odbitnih stavki od kapitala banke, kao i o zaštitnim slojevima kapitala

sa stanjem na dan __________________20__. godine

strana 1

 

 (u hiljadama dinara)

Redni broj

Naziv pozicije

Iznos

I - ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA I OBAVEZE

1

Odložena poreska sredstva

 

1.1

Odložena poreska sredstva koja ne zavise od buduće profitabilnosti

 

1.2

Odložena poreska sredstva koja zavise od buduće profitabilnosti i ne proističu iz privremenih razlika

 

1.3

Odložena poreska sredstva koja zavise od buduće profitabilnosti i proističu iz privremenih razlika

 

2

Odložene poreske obaveze

 

2.1

Odložene poreske obaveze koje ne umanjuju odložena poreska sredstva koja zavise od buduće profitabilnosti

 

2.2

Odložene poreske obaveze koje umanjuju odložena poreska sredstva koja zavise od buduće profitabilnosti

 

2.2.1

Povezane odložene poreske obaveze koje umanjuju odložena poreska sredstva koja zavise od buduće profitabilnosti i ne proističu iz privremenih razlika

 

2.2.2

Povezane odložene poreske obaveze koje umanjuju odložena poreska sredstva koja zavise od buduće profitabilnosti i proističu iz privremenih razlika

 

II - PRILAGOĐAVANJA ZA KREDITNI RIZIK I IZNOS OČEKIVANIH GUBITAKA

3

IRB pristup: višak (+) ili manjak (-) prilagođavanja za kreditni rizik, dodatnih prilagođavanja vrednosti i ostalih smanjenja kapitala u odnosu na iznos očekivanih gubitaka, za izloženosti koje nisu u statusu neizmirenja obaveza

 

3.1

Prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja vrednosti i ostala smanjenja kapitala koja se mogu uključiti u obračun iznosa očekivanih gubitaka

 

3.1.1

Opšta prilagođavanja za kreditni rizik

 

3.1.2

Specifična prilagođavanja za kreditni rizik

 

3.1.3

Dodatna prilagođavanja vrednosti i ostala smanjenja kapitala

 

3.2

Ukupan iznos očekivanih gubitaka po osnovu izloženosti koje nisu u statusu neizmirenja obaveza

 

4

IRB pristup: višak (+) ili manjak (-) specifičnih prilagođavanja za kreditni rizik u odnosu na iznos očekivanih gubitaka, za izloženosti koje su u statusu neizmirenja obaveza

 

4.1

Specifična prilagođavanja za kreditni rizik

 

4.2

Ukupan iznos očekivanih gubitaka po osnovu izloženosti koje su u statusu neizmirenja obaveza

 

5

Iznos rizikom ponderisanih izloženosti za kreditni rizik za potrebe obračuna maksimalnog iznosa viška prilagođavanja za kreditni rizik u odnosu na očekivane gubitke koji se može uključiti u dopunski kapital

 

6

Opšta prilagođavanja za kreditni rizik koja nisu umanjena za poreske efekte podobna za uključivanje u dopunski kapital

 

7

Iznos rizikom ponderisanih izloženosti za kreditni rizik potrebe obračuna maksimalnog iznosa opštih prilagođavanja za kreditni rizik koji se može uključiti u dopunski kapital

 

III - LIMITI ZA PRIMENU IZUZETAKA KOD ODBITNIH STAVKI OD OSNOVNOG AKCIJSKOG KAPITALA

8

Limit do kojeg se ulaganja u lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje ne odbijaju od kapitala

 

9

Limit od 10% osnovnog akcijskog kapitala izračunatog u skladu s tačkom 21. stav 2 Odluke o adekvatnosti kapitala banke

 

10

Limit od 17,65% osnovnog akcijskog kapitala izračunatog u skladu s tačkom 21. stav 3 Odluke o adekvatnosti kapitala banke

 

11

Podoban kapital iz tačke 13. stav 8. Odluke o adekvatnosti kapitala banke

 

IV - ULAGANJA U KAPITAL LICA U FINANSIJSKOM SEKTORU U KOJIMA BANKA NEMA ZNAČAJNO ULAGANJE

12

Ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

12.1

Direktna ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

12.1.1

Bruto direktna ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

12.1.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

12.2

Indirektna ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

12.2.1

Bruto indirektna ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajna ulaganja

 

12.2.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

12.3

Sintetička ulaganja u instrumente osnovnog akcijskog kapitala lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

12.3.1

Bruto sintetička ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

12.3.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

13

Ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

13.1

Direktna ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

13.1.1

Bruto direktna ulaganja ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

13.1.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

13.2

Indirektna ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

13.2.1

Bruto indirektna ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

13.2.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

13.3

Sintetička ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

13.3.1

Bruto sintetička ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

13.3.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

14

Ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

14.1

Direktna ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

14.1.1

Bruto direktna ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

14.1.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

14.2

Indirektna ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

14.2.1

Bruto indirektna ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

14.2.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

14.3

Sintetička ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

14.3.1

Bruto sintetička ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka nema značajno ulaganje

 

14.3.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

________________________

(ime i prezime)

________________________

(i-mejl adresa)

________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 1
Obrazac KAP-DET

strana 2

_____________________________

(poslovno ime i sedište)

Izveštaj o podacima potrebnim za obračun pojedinih elemenata i odbitnih stavki od kapitala banke, kao i o zaštitnim slojevima kapitala

sa stanjem na dan __________________20__. godine

 

 (u hiljadama dinara)

Redni broj

Naziv

Iznos

V - ULAGANJA U KAPITAL LICA U FINANSIJSKOM SEKTORU U KOJIMA BANKA IMA ZNAČAJNO ULAGANJE

15

Ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

15.1

   Direktna ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektor u kojima banka ima značajno ulaganje

 

15.1.1

Bruto direktna ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

15.1.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

15.2

   Indirektna ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

15.2.1

Bruto indirektna ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

15.2.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

15.3

   Sintetička ulaganja u osnovni akcijski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

15.3.1

Bruto sintetička ulaganja u instrumente osnovnog akcijskog kapitala lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

15.3.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

16

Ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

16.1

   Direktna ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

16.1.1

Bruto direktna ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

16.1.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

16.2

   Indirektna ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

16.2.1

Bruto indirektna ulaganja u instrumente dodatnog osnovnog kapitala lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

16.2.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

16.3

   Sintetička ulaganja u dodatni osnovni kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

16.3.1

Bruto sintetička ulaganja u instrumente dodatnog osnovnog kapitala lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

16.3.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

17

Ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

17.1

   Direktna ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

17.1.1

Bruto direktna ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

17.1.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

17.2

   Indirektna ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajna ulaganja u ta lica

 

17.1.1

Bruto indirektna ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

17.1.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

17.3

   Sintetička ulaganja u dopunski kapital lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

17.3.1

Bruto sintetička ulaganja u instrumente dopunskog kapitala lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima značajno ulaganje

 

17.3.2

(-) Iznos kratkih pozicija kojima je dozvoljeno netirati duge pozicije

 

VI - RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST PO OSNOVU ULAGANJA KOJA SE NE ODBIJAJU OD ODGOVARAJUĆIH ELEMENATA KAPITALA

18

Rizikom ponderisana izloženost po osnovu ulaganja u instrumente osnovnog akcijskog kapitala lica u finansijskom sektoru koja se ne odbijaju od osnovnog akcijskog kapitala

 

19

Rizikom ponderisana izloženost po osnovu ulaganja u instrumente dodatnog osnovnog kapitala lica u finansijskom sektoru koja se ne odbijaju od dodatnog osnovnog kapitala

 

20

Rizikom ponderisana izloženost po osnovu ulaganja u instrumente dopunskog kapitala lica u finansijskom sektoru koja se ne odbijaju od dopunskog kapitala

 

VII - ZAŠTITNI SLOJEVI KAPITALA

21

Zahtev za kombinovani zaštitni sloj kapitala

 

21.1

   Zaštitni sloj za očuvanje kapitala

 

21.2

   Kontraciklični zaštitni sloj kapitala

 

21.3

   Zaštitni sloj kapitala za strukturni sistemski rizik

 

21.4

   Zaštitni sloj kapitala za sistemski značajne banke

 

VIII - DODATNI KAPITALNI ZAHTEVI

22

Dodatni kapitalni zahtevi

 

IX - GEOGRAFSKI RASPORED IZLOŽENOSTI

23

Strane izloženosti

 

24

Domaće izloženosti

 

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

________________________

(ime i prezime)

________________________

(i-mejl adresa)

________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 1

 

_____________________________

(poslovno ime i sedište)

 

Obrazac PAK

 

Izveštaj o elementima rizične aktive i pokazateljima adekvatnosti kapitala

sa stanjem na dan __________________20__. godine

 

(u hiljadama dinara, osim pokazatelja adekvatnosti kapitala koji se prikazuju u procentima)

Redni broj

Naziv pozicije

Iznos

1

RIZIČNA AKTIVA

 

1.1

RIZIKOM PONDERISANE IZLOŽENOSTI ZA KREDITNI RIZIK, RIZIK DRUGE UGOVORNE STRANE, RIZIK SMANJENJA VREDNOSTI KUPLJENIH POTRAŽIVANJA I RIZIK IZMIRENJA/ISPORUKE PO OSNOVU SLOBODNIH ISPORUKA

 

1.1.1

Rizikom ponderisane izloženosti - standardizovani pristup

 

1.1.1.1

Izloženosti po klasama (isključujući sekjuritizovane pozicije)

 

1.1.1.1.1

Izloženosti prema državama i centralnim bankama

 

1.1.1.1.2

Izloženosti prema teritorijalnim autonomijama i jedinicama lokalne samouprave

 

1.1.1.1.3

Izloženosti prema javnim administrativnim telima

 

1.1.1.1.4

Izloženosti prema međunarodnim razvojnim bankama

 

1.1.1.1.5

Izloženosti prema međunarodnim organizacijama

 

1.1.1.1.6

Izloženosti prema bankama

 

1.1.1.1.7

Izloženosti prema privrednim društvima

 

1.1.1.1.8

Izloženosti prema fizičkim licima

 

1.1.1.1.9

Izloženosti obezbeđene hipotekama na nepokretnostima

 

1.1.1.1.10

Izloženosti koje se nalaze u statusu neizmirenja obaveza

 

1.1.1.1.11

Visokorizične izloženosti

 

1.1.1.1.12

Izloženosti po osnovu pokrivenih obveznica

 

1.1.1.1.13

Izloženosti prema bankama i privrednim društvima sa kratkoročnim kreditnim rejtingom

 

1.1.1.1.14

Izloženosti po osnovu ulaganja u otvorene investicione fondove

 

1.1.1.1.15

Izloženosti po osnovu vlasničkih ulaganja

 

1.1.1.1.16

Ostale izloženosti

 

1.1.1.2

Izloženosti po osnovu sekjuritizovanih pozicija

 

1.1.1.2.1

Od čega: po osnovu resekjuritizovanih pozicija

 

1.1.2

Rizikom ponderisane izloženosti - IRB pristup

 

1.1.2.1

Rizikom ponderisane izloženosti - FIRB pristup

 

1.1.2.1.1

FIRB pristup: Izloženosti prema državama i centralnim bankama

 

1.1.2.1.2

FIRB pristup: Izloženosti prema bankama

 

1.1.2.1.3

FIRB pristup: Izloženosti prema privrednim društvima - MSP

 

1.1.2.1.4

FIRB pristup: Izloženosti prema privrednim društvima - specijalizovano kreditiranje

 

1.1.2.1.5

FIRB pristup: Izloženosti prema privrednim društvima - ostalo

 

1.1.2.2

Rizikom ponderisane izloženosti - AIRB pristup

 

1.1.2.2.1

AIRB pristup: Izloženosti prema državama i centralnim bankama

 

1.1.2.2.2

AIRB pristup: Izloženosti prema bankama

 

1.1.2.2.3

AIRB pristup: Izloženosti prema privrednim društvima - MSP

 

1.1.2.2.4

AIRB pristup: Izloženosti prema privrednim društvima - specijalizovano kreditiranje

 

1.1.2.2.5

AIRB pristup: Izloženosti prema privrednim društvima - ostalo

 

1.1.2.2.6

Izloženosti prema fizičkim licima obezbeđene hipotekama na nepokretnostima - MSP

 

1.1.2.2.7

Ostale izloženosti prema fizičkim licima obezbeđene hipotekama na nepokretnostima - ostalo

 

1.1.2.2.8

Izloženosti prema fizičkim licima - kvalifikovane revolving izloženosti

 

1.1.2.2.9

Ostale izloženosti prema fizičkim licima - MSP

 

1.1.2.2.10

Ostale izloženosti prema fizičkim licima

 

1.1.2.3

IRB pristup: Izloženosti po osnovu vlasničkih ulaganja

 

1.1.2.4

IRB pristup: Izloženosti po osnovu sekjuritizovanih pozicija

 

1.1.2.4.1

Od čega: po osnovu resekjuritizacije

 

1.1.2.5

Izloženosti po osnovu ostale imovine

 

1.1.3

Rizična aktiva po osnovu doprinosa u fond za neizmirenje obaveza centralnog tržišnog učesnika

 

1.2

RIZIČNA AKTIVA PO OSNOVU IZLOŽENOSTI RIZIKU IZMIRENJA/ISPORUKE (OSIM PO OSNOVU SLOBODNIH ISPORUKA)

 

1.2.1

Izloženost riziku izmirenja/isporuke po osnovu pozicija iz bankarske knjige

 

1.2.2

Izloženost riziku izmirenja/isporuke po osnovu pozicija iz knjige trgovanja

 

1.3

RIZIČNA AKTIVA PO OSNOVU IZLOŽENOSTI TRŽIŠNIM RIZICIMA

 

1.3.1

Izloženost tržišnim rizicima - banka koja ne primenjuje pristup internih modela

 

1.3.1.1

Izloženost cenovnom riziku po osnovu pozicija u dužničkim hartijama od vrednosti

 

1.3.1.2

Izloženost cenovnom riziku po osnovu pozicija u vlasničkim hartijama od vrednosti

 

1.3.1.3

Izloženost deviznom riziku

 

1.3.1.4

Izloženost robnom riziku

 

1.3.2

Izloženost tržišnim rizicima - banka koja primenjuje pristup internih modela

 

1.4

RIZIČNA AKTIVA PO OSNOVU IZLOŽENOSTI OPERATIVNOM RIZIKU

 

1.4.1

Pristup osnovnog indikatora

 

1.4.2

Standardizovani, odnosno alternativni standardizovani pristup

 

1.4.3

Napredni pristup

 

1.5

RIZIČNA AKTIVA PO OSNOVU IZLOŽENOSTI RIZIKU PRILAGOĐAVANJA KREDITNE IZLOŽENOSTI

 

1.5.1

Napredni metod

 

1.5.2

Standardizovani metod

 

1.6

RIZIČNA AKTIVA PO OSNOVU PREKORAČENJA LIMITA IZLOŽENOSTI IZ KNJIGE TRGOVANJA

 

2

POKAZATELJ ADEKVATNOSTI OSNOVNOG AKCIJSKOG KAPITALA

 

2.1

Višak (+) ili nedostatak (-) osnovnog akcijskog kapitala

 

2.2

Minimalni pokazatelj adekvatnosti osnovnog akcijskog kapitala određen banci

 

3

POKAZATELJ ADEKVATNOSTI OSNOVNOG KAPITALA

 

3.1

Višak (+) ili nedostatak (-) osnovnog kapitala

 

3.2

Minimalni pokazatelj adekvatnosti osnovnog kapitala određen banci

 

4

POKAZATELJ ADEKVATNOSTI KAPITALA

 

4.1

Višak (+) ili nedostatak (-) kapitala

 

4.2

Minimalni pokazatelj adekvatnosti kapitala određen banci

 

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

________________________

(ime i prezime)

________________________

(i-mejl adresa)

________________________

(telefon za kontakte)

 

Prilog 2

____________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP

 

Zbirni izveštaj o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik, rizik druge ugovorne strane i rizik izmirenja/isporuke po osnovu slobodnih isporuka prema standardizovanom pristupu

strana 1

 

 (u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP
strana 2

 

 (u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

     

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

      

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

 

 

 

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza za koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

 

______________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-DCB

 

Izveštaj o izloženostima prema državama i centralnim bankama

strana 1

 

 (u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-DCB
strana 2

 

 (u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza za koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

______________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-TALS

 

Izveštaj o izloženostima prema teritorijalnim autonomijama i jedinicama lokalne samouprave

strana 1

 

 

 (u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza za koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-TALS

strana 2

 

 (u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

 

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza za koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

______________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-JAT

 

Izveštaj o izloženostima prema javnim administrativnim telima

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika  

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza za koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-JAT

strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza za koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

 

_______________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-MRB

 

Izveštaj o izloženostima prema međunarodnim razvojnim bankama

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-MRB

strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

__________________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-MO

 

Izveštaj o izloženostima prema međunarodnim organizacijama

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-MO

strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

_________________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-B

 

Izveštaj o izloženostima prema bankama

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-B

strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza za koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

 

_________________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-PD

 

Izveštaj o izloženostima prema privrednim društvima

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-PD

strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza za koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

______________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-FL

 

Izveštaj o izloženostima prema fizičkim licima

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

28

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-FL

strana 2

 

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

27

Izloženosti obezbeđene hipotekama na poslovnim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza na koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Izloženosti u statusu neizmirenja obaveza za koje se primenjuje ponder kreditnog rizika 150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

______________________________

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

 

Obrazac SP-OHN

 

Izveštaj o izloženostima obezbeđenim hipotekama na nepokretnostima

strana 1

 

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava 

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

 

Prilog 2
Obrazac SP-OHN

strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

_____________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-SNO

 

Izveštaj o izloženostima u statusu neizmirenja obaveza

strana 1

 

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-SNO

strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

 _____________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-VRI

 

Izveštaj o visokorizičnim izloženostima

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-VRI

strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

_______________________________

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-PO

 

Izveštaj o izloženostima po osnovu pokrivenih obveznica

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

specifična prilagođavanja za kreditni rizik, dodatna prilagođavanja, iznos potrebne rezerve za procenjene gubitke koji se odbija od osnovnog akcijskog kapitala i druga umanjenja

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE - Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Ga)

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

 

od čega: potrebna rezerva*

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* do 1.1.2019. godine, nakon čega se ova kolona ne popunjava

 

U ____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

___________________________

(ime i prezime)

___________________________

(i-mejl adresa)

___________________________

(telefon za kontakte)

Prilog 2
Obrazac SP-PO

strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

RIZIKOM PONDERISANA IZLOŽENOST

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

(-) Prilagođena vrednost sredstva obezbeđenja (Cvam)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: prilagođavanje za volatilnost i ročnu neusklađenost

 

 

od čega: sa kreditnim rejtingom podobne agencije za rejting

od čega:
izloženosti kojima je ponder
dodeljen prema
nivou kreditnog kvaliteta države
porekla dužnika

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

2

od čega: izloženosti prema malim i srednjim preduzećima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

od čega: izloženosti obezbeđene hipotekama na stambenim nepokretnostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

od čega: izloženosti koje ispunjavaju uslove za trajna izuzeća od primene IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

od čega: izloženosti za koje se primenjuje standardizovani pristup, a za koje je dobijena saglasnost za postepeno uvođenje IRB pristupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

6

Bilansne pozicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Vanbilansne stavke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Finansijski derivati i transakcije s dugim rokom izmirenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: kroz centralizovano poravnjanje transakcija preko QCCP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

13

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

35%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

75%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

150%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

370%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

1250%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sledeći