PRAVILNIK

O IZDAVANJU ODOBRENJA STRANOM AVIO-PREVOZIOCU ZA OBAVLJANJE MEĐUNARODNOG JAVNOG AVIO-PREVOZA SA REPUBLIKOM SRBIJOM

("Sl. glasnik RS", br. 8/2019)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju bliži uslovi i način izdavanja odobrenja stranom avio-prevoziocu za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom.

Značenje izraza

Član 2

Pojedini izrazi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) avio-taksi prevoz je vanredni avio-prevoz putnika, pošte ili robe, odvojeno ili u kombinaciji, koji se obavlja po zahtevu vazduhoplovom kapaciteta do 19 putničkih sedišta;

2) država operatera vazduhoplova je država koja je avio-prevoziocu izdala sertifikat vazduhoplovnog operatera (Air Operator Certificate, AOC);

3) država registracije je država u čiji je registar vazduhoplov upisan;

4) medicinski prevoz je vanredni avio-prevoz bolesnih i povređenih lica i osoba sa invaliditetom vazduhoplovom koji je opremljen neophodnom opremom za medicinski prevoz;

5) međunarodni javni avio-prevoz je javni avio-prevoz koji se obavlja iznad teritorije dve ili više država;

6) međunarodni javni avio-prevoz sa Republikom Srbijom obuhvata poletanje ili sletanje na aerodrom u Republici Srbiji u cilju iskrcavanja/ukrcavanja putnika ili utovara/istovara robe i pošte;

7) redovni avio-prevoz je serija letova sa sledećim karakteristikama:

(1) na svakom letu, sedišta ili kapaciteti za prevoz robe i/ili pošte dostupni su javnosti za pojedinačnu kupovinu, neposredno od avio-prevozioca ili od njegovih ovlašćenih zastupnika;

(2) prevoz se obavlja između dva ista ili više istih aerodroma:

- prema objavljenom redu letenja; ili

- letovima koji su toliko redovni ili učestali, da su prepoznatljivi kao sistematična serija letova;

8) saobraćajno pravo je pravo pristupa tržištu, izraženo kroz dogovorene fizičke ili geografske specifikacije ili njihovu kombinaciju, kojim se određuje ko ili šta može da se prevozi vazduhoplovom duž odobrene rute ili njenog dela. Fizička specifikacija saobraćajnog prava obuhvata pravo prevoza putnika, robe i pošte, odvojeno ili u kombinaciji, a geografska specifikacija saobraćajnog prava se izražava kao jedna od vazduhoplovnih sloboda koje se odnose na pravo obavljanja saobraćaja koje jedna država na svojoj teritoriji daje stranom avio-prevoziocu;

9) serija letova označava dva leta ili više letova koji su ugovoreni istim ugovorom o prevozu;

10) strani avio-prevozilac je avio-prevozilac kojem je strana država izdala sertifikat vazduhoplovnog operatera;

11) čarter prevoz je vanredni avio-prevoz putnika, prtljaga, pošte i robe koji se obavlja pod posebno dogovorenim uslovima, kao pojedinačni let ili kao serija letova.

Odobrenje stranom avio-prevoziocu za obavljanje javnog avio-prevoza

Član 3

Za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom strani avio-prevozilac mora da poseduje odobrenje koje izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat), izuzev ako je drugačije predviđeno potvrđenim međunarodnim ugovorom.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana Direktorat izdaje ako su ispunjeni uslovi propisani zakonom kojim se uređuje vazdušni saobraćaj, kao i uslovi propisani ovim pravilnikom.

Nakon izdavanja odobrenja iz stava 1. ovog člana, strani avio-prevozilac je dužan da pribavi posebno odobrenje Direktorata ako namerava da izvrši:

1) promenu tipa vazduhoplova, osim ako je do promene došlo usled nepredviđenih okolnosti;

2) promenu u redu letenja koja se odnosi na ukupan obim odobrenog avio-prevoza;

3) promenu aerodroma poletanja/sletanja u Republici Srbiji;

4) promenu aerodroma poletanja/sletanja u drugoj državi, ako je ta promena od značaja sa stanovišta korišćenja saobraćajnih prava podnosioca zahteva ili utiče na prava domaćih avio-prevozilaca.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana nije potrebno za prelet teritorije Republike Srbije i za sletanje u nekomercijalne svrhe na teritoriju Republike Srbije, ako je vazduhoplov registrovan u državi članici Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) i ako avio-prevozilac koji koristi vazduhoplov poseduje sertifikat vazduhoplovnog operatera koji je izdat od strane države članice ICAO.

Zahtev za izdavanje odobrenja

Član 4

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje redovnog avio-prevoza ili serije čarter letova koju čini više od četiri leta, strani avio-prevozilac dostavlja Direktoratu na obrascu datom u Prilogu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Pored zahteva iz stava 1. ovog člana, strani avio-prevozilac je dužan da dostavi Direktoratu i popunjeni upitnik u sledećim slučajevima:

1) ako prvi put podnosi zahtev za obavljanje redovnog avio-prevoza ili serije čarter letova koju čini više od četiri leta; ili

2) ako duže od pet meseci nije obavljao redovni avio-prevoz ili seriju čarter letova koju čini više od četiri leta.

Sadržaj upitnika iz stava 2. ovog člana je dostupan na internet stranici Direktorata.

Uredno popunjeni obrazac zahteva i upitnik se podnose putem pošte, elektronske pošte ili faksa.

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje pojedinačnih čarter letova, serije čarter letova koju čine manje od četiri leta, avio-taksi prevoza i medicinskog prevoza, kao i zahtev za izmene i dopune zahteva za odobrenje svih vrsta javnog avio-prevoza, se dostavlja Direktoratu poštom, elektronskom poštom, faksom, kao i vazduhoplovnim sistemima komunikacije (SITA/AFTN), na kontakt adrese objavljene u Zborniku vazduhoplovnih informacija (AIP).

Sadržaj zahteva za izdavanje odobrenja za obavljanje čarter prevoza, avio-taksi prevoza i medicinskog prevoza

Član 5

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje pojedinačnog čarter leta ili serije do četiri čarter leta mora da sadrži sledeće podatke:

1) naziv i sedište avio-prevozioca;

2) svrhu leta/letova;

3) datum obavljanja prevoza;

4) broj leta;

5) tip i registarsku oznaku vazduhoplova;

6) podatke o aerodromu poletanja/sletanja, kao i vremenima poletanja i sletanja;

7) naziv, sedište i kontakt podatke naručioca prevoza, a u slučaju prevoza robe i pošiljaoca/primaoca vlasnika robe.

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje avio-taksi prevoza i medicinskog prevoza mora da sadrži sledeće podatke:

1) naziv i sedište avio-prevozioca;

2) svrhu leta;

3) datum obavljanja leta;

4) broj leta;

5) tip i registarsku oznaku vazduhoplova;

6) podatke o aerodromu poletanja/sletanja, kao i vremenima poletanja i sletanja.

Osnovna dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za izdavanje odobrenja

Član 6

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje javnog avio-prevoza podnosilac zahteva je dužan da priloži kopije sledećih dokumenata:

1) sertifikata vazduhoplovnog operatera, uključujući operativne specifikacije;

2) operativne dozvole, ako je primenjivo;

3) polise osiguranja ili drugog odgovarajućeg uverenja o osiguranju o odgovornosti za štetu pričinjenu putnicima, prtljagu, trećim licima i robi.

Dokumentacija u vezi sa obezbeđivanjem u vazduhoplovstvu

Član 7

U cilju provere usklađenosti sa Nacionalnim programom za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu i propisima Republike Srbije u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za obavljanje redovnog avio-prevoza ili serije čarter letova koju čini više od četiri leta je dužan da uz zahtev za izdavanje odobrenja, pored osnovne dokumentacije, dostavi kopije sledećih dokumenata:

1) sopstvenog programa za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu;

2) dokumenta kojim se dokazuje da je nadležni organ države operatera vazduhoplova odobrio program iz tačke 1) ovog stava.

Strani avio-prevozilac je dužan da dostavi i sve naknadne izmene i dopune sopstvenog programa za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu.

Dokumentacija u vezi sa prethodnim određivanjem avio-prevozioca za obavljanje redovnog avio-prevoza

Član 8

Ako je Republika Srbija zaključila međunarodni ugovor koji predviđa prethodno određivanje avio-prevozioca za obavljanje redovnog avio-prevoza, uz zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje redovnog avio-prevoza strani avio-prevozilac iz države sa kojom je zaključen takav ugovor je dužan da podnese i kopiju dokumenta kojim je određivanje izvršeno.

Dokumentacija u vezi sa obavljanjem čarter, avio-taksi i medicinskog prevoza

Član 9

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje čarter prevoza, pored osnovne dokumentacije iz člana 6. ovog pravilnika, podnosilac zahteva je dužan da dostavi i kopiju ugovora o prevozu između avio-prevozioca i naručioca prevoza.

Ako se zahtev iz stava 1. ovog člana odnosi na prevoz robe, podnosilac zahteva je dužan da dostavi i pisanu potvrdu ili dokument kojom se roba identifikuje (npr. lista pakovanja ili vazduhoplovni tovarni list).

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ako se zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje čarter prevoza podnosi radi deportacije državljana Republike Srbije, podnosilac zahteva nije dužan da dostavi kopiju ugovora o prevozu, već Direktorat dostavlja kopiju zahteva za izdavanje odobrenja ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, radi potvrde prijema lica koja se deportuju na tom letu.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje pojedinačnih čarter letova i serije čarter letova koju čine do četiri leta, kao i za obavljanje avio-taksi i medicinskog prevoza, podnosilac zahteva je dužan da za svaki vazduhoplov koji je naveden u zahtevu priloži kopiju potvrde o plovidbenosti vazduhoplova i, ako je primenjivo, kopiju potvrde o proveri plovidbenosti.

Dokumentacija u vezi sa obavljanjem prevoza zakupljenim vazduhoplovom

Član 10

Ako se zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje javnog avio-prevoza odnosi na vazduhoplov koji nije naveden u sertifikatu vazduhoplovnog operatera podnosioca zahteva, a koristi se na osnovu ugovora o zakupu vazduhoplova, podnosilac zahteva je dužan da Direktoratu dostavi kopiju ugovora o zakupu vazduhoplova i, ako je primenjivo, kopiju dokumenta kojim nadležni organ države zakupca odobrava ugovor o zakupu vazduhoplova.

Rokovi za podnošenje zahteva za izdavanje odobrenja

Član 11

Strani avio-prevozilac podnosi zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje redovnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom posebno za letnji, a posebno za zimski saobraćajni period, najkasnije 30 dana pre dana kada se planira obavljanje prvog leta, ako nije drukčije uređeno potvrđenim međunarodnim ugovorom.

Nakon izdavanja odobrenja iz stava 1. ovog člana, strani avio-prevozilac može da zahteva njegovu izmenu ili dopunu najkasnije deset dana pre dana kada se planira obavljanje prvog leta po izmenjenom i/ili dopunjenom redu letenja.

Strani avio-prevozilac podnosi zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje čarter prevoza sa Republikom Srbijom u sledećim rokovima:

1) za pojedinačne letove - najkasnije tri radna dana pre dana kada se planira obavljanje leta;

2) za serije do četiri leta - najkasnije sedam radnih dana pre dana kada se planira obavljanje prvog leta;

3) za serije preko četiri leta - najkasnije 15 radnih dana pre dana kada se planira obavljanje prvog leta.

Strani avio-prevozilac podnosi zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje avio-taksi prevoza sa Republikom Srbijom najkasnije jedan radni dan pre dana kada se planira obavljanje leta.

Strani avio-prevozilac podnosi zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje medicinskog prevoza sa Republikom Srbijom najkasnije šest časova pre planiranog obavljanja leta.

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje serije koju čine više od četiri leta koja ima sezonski karakter ili karakter redovnosti, podnosi se posebno za svaki saobraćajni period i to najranije početkom saobraćajnog perioda koji prethodi saobraćajnom periodu na koji se zahtev odnosi.

Provera ispunjenosti uslova za izdavanje odobrenja

Član 12

Po prijemu zahteva za izdavanje odobrenja za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, Direktorat proverava da li je zahtev potpun i blagovremen, kao i da li je dostavljena propisana dokumentacija.

Direktorat izdaje odobrenje stranom avio-prevoziocu za obavljanje javnog avio-prevoza ako utvrdi:

1) da je međunarodnim ugovorom utvrđena mogućnost da se koriste saobraćajna prava neophodna za obavljanje zahtevanog javnog avio-prevoza;

2) da je podnosilac zahteva propisno ovlašćen za obavljanje zahtevanog javnog avio-prevoza;

3) da država čiji je nadležni organ izdao ovlašćenje iz tačke 2) ovog stava i država registracije vazduhoplova ispunjavaju međunarodne standarde u oblasti bezbednosti i obezbeđivanja u vazduhoplovstvu;

4) da strani avio-prevozilac poseduje odgovarajuće osiguranje od odgovornosti za štetu pričinjenu putnicima, prtljagu, trećim licima i robi;

5) da se strani avio-prevozilac ili vazduhoplov koji on namerava da koristi ne nalaze na listi avio-prevozilaca kojima je zabranjeno letenje u Evropskoj uniji.

Ako nije ispunjen uslov iz stava 2. tačka 1) ovog člana primenjuju se, u zavisnosti od vrste avio-prevoza, postupci pribavljanja saglasnosti domaćih avio-prevozilaca ili ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja, utvrđeni zakonom kojim se uređuje vazdušni saobraćaj.

Reciprocitet

Član 13

Ako strana država u postupku izdavanja odobrenja za obavljanje javnog avio-prevoza domaćim avio-prevoziocima postavlja uslove ili ograničenja koji su stroži od uslova propisanih u Republici Srbiji, Direktorat može da primeni recipročne mere u postupku odlučivanja o zahtevu za izdavanje odobrenja avio-prevoziocima kojima je ta država izdala sertifikat vazduhoplovnog operatera (AOC).

Ako je potvrđenim međunarodnim ugovorom na uopšten način predviđena mogućnost korišćenja saobraćajnih prava pod uslovima koji su povoljniji od uslova utvrđenih propisima država potpisnica ugovora, Direktorat može da primeni povoljnije uslove na avio-prevozioce iz države strane ugovornice, pod uslovom da avio-prevozioci Republike Srbije imaju jednake mogućnosti za obavljanje iste vrste avio-prevoza za teritoriju te države.

Dodatne provere

Član 14

Ako je podnet zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje redovnog javnog avio-prevoza ili serije čarter letova koju čini više od četiri leta, Direktorat vrši dodatnu proveru u cilju utvrđivanja da li avio-prevozilac, država operatera vazduhoplova i država registracije vazduhoplova ispunjavaju međunarodne standarde u oblasti bezbednosti u vazduhoplovstvu.

Proveru iz stava 1. ovog člana Direktorat može da izvrši i u drugim slučajevima kada na osnovu podnetog zahteva i priložene dokumentacije oceni da za tim postoji potreba.

Dodatna provera se vrši prvenstveno korišćenjem podataka o proverama podnosioca zahteva ili države izdavaoca sertifikata vazduhoplovnog operatera, sadržanih u onim bazama podataka međunarodnih vazduhoplovnih organizacija kojima Direktorat ima pristup, ali i drugih podataka za koje Direktorat nalazi da su pouzdani.

Ako se vršenjem dodatne provere utvrdi da postoje značajni nedostaci u pogledu operativnih postupaka i prakse podnosioca zahteva ili u pogledu standarda vazduhoplovne bezbednosti koje primenjuje država izdavaoca sertifikata vazduhoplovnog operatera, Direktorat može, pre donošenja odluke o zahtevu, da:

1) zahteva od podnosioca zahteva da dostavi dodatne dokaze da će traženi prevoz obavljati u skladu sa standardima vazduhoplovne bezbednosti koji se primenjuju u Republici Srbiji;

2) obavi konsultacije sa nadležnim organima države izdavaoca sertifikata vazduhoplovnog operatera u cilju otklanjanja utvrđenih nedostataka;

3) izvrši odit (proveru) podnosioca zahteva ako:

(1) se podnosilac zahteva saglasi;

(2) prethodne provere podnosioca zahteva i države izdavaoca sertifikata vazduhoplovnog operatera ukazuju da postoji mogućnost da odit dovede do pozitivnog rezultata;

(3) odit može da se sprovede u objektima podnosioca zahteva bez opasnosti po bezbednost predstavnika Direktorata.

Stavljanje van snage odobrenja

Član 15

Odobrenje izdato stranom avio-prevoziocu za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom Direktorat stavlja van snage ako utvrdi da strani avio-prevozilac ne obavlja saobraćaj u skladu sa uslovima utvrđenim u potvrđenom međunarodnom ugovoru i/ili odobrenju, ili ako strani avio-prevozilac više ne ispunjava neki od uslova propisanih zakonom kojim se uređuje vazdušni saobraćaj ili ovim pravilnikom.

Prestanak važenja drugih propisa

Član 16

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o načinu izdavanja odobrenja za letenje vazduhoplova ("Službeni list SFRJ", broj 43/82) i Pravilnik o uslovima pod kojima se izdaje odobrenje stranom avio-prevoziocu za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom ("Službeni glasnik RS", broj 65/15).

Stupanje Pravilnika na snagu

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Prilog

OBRAZAC ZAHTEVA ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA OBAVLJANJE REDOVNOG AVIO-PREVOZA ILI SERIJE ČARTER LETOVA KOJU ČINI VIŠE OD ČETIRI LETA

 

 

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA REPUBLIKE SRBIJE
CIVIL AVIATION DIRECTORATE OF THE REPUBLIC OF SERBIA

DCV-OMS-OB-004

ZAHTEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA OBAVLJANJE MEĐUNARODNOG JAVNOG AVIO-PREVOZA SA REPUBLIKOM SRBIJOM
REQUEST FOR ISSUANCE APPROVAL FOR THE OPERATION OF INTERNATIONAL COMMERCIAL AIR SERVICES WITH THE REPUBLIC OF SERBIA

Redovni avio prevoz /
Scheduled operations

 

Serija čarter letova /
Series of charter flights

 

Putnički /
Passenger

 

Teretni /
Cargo

 

 

PODACI O ZAHTEVANOM PREVOZU / INFORMATION ON REQUESTED SERVICES

Broj leta /
Flight number

Linije (sa oznakama aerodroma i vremenima poletanja / sletanja) /
Routes (with airport codes and take-off / landing times)

Period / Period

Dani / Days

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNE NAPOMENE (saobraćajna prava, tačke međusletanja, tačke dalje, itd.) /
ADDITIONAL REMARKS (traffic rights, intermediate points, points beyond, etc.)

 

 

 

 

 

 

PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA / APPLICANT INFORMATION

Naziv avio-prevozioca / Name of air carrier*

 

Sedište avio-prevozioca / Principal place of business

 

Troslovna ICAO oznaka / ICAO 3-letter designator

 

Lice za kontakt / Contact person

Ime I prezime /
Name and surname

Funkcija / Title



 

Kontakt podaci / Contact information

Telefon / Telephone

 

E-mail

 

Faks / Fax

 

Potpis podnosioca zahteva /
Applicant signature

 

* Ili poslovno ime, ako je primenjivo / Or business name, if applicable

 

PODACI O VAZDUHOPLOVIMA / AIRCRAFT INFORMATION

Tip vazduhoplova /
Aircraft type

Registarska
oznaka /
Registration mark

Zakupodavac /
Lessor*

Sporazum 83 bis /
83 bis Agreement *

Napomene /
Remarks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ako je primenjivo / If applicable

 

Dokumenta koja je potrebno priložiti uz zahtev / Documents to be enclosed with the request

1.

Upitnik* / Questionnaire*

2.

Kopija sertifikata vazduhoplovnog operatera, uključujući operativne specifikacije / A copy of Air Operator Certificate, including Operation Specifications

3.

Kopija operativne dozvole, ako je primenjivo / A copy of the Operating License, if applicable

4.

Kopija polise osiguranja ili drugog odgovarajućeg uverenja o osiguranju o odgovornosti za štetu / A copy of the insurance policy or other appropriate insurance certificate on liability for damage

5.

Program za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu avio-prevozioca / Air carrier Aviation Security Program

6.

Kopija odobrenja programa za obezbeđivanje / A copy of the Aviation Security Program Approval

7.

Kopija dokumenta kojim se avio-prevozilac određuje za obavljanje redovnog avio-prevoza, ako je primenjivo / A copy of the act designating the air carrier for the operation of scheduled air services

8.

Ugovor o zakupu vazduhoplova, ako je primenjivo I Aircraft lease agreement, if applicable

9.

Kopija dokumenta kojim nadležni organ države zakupca odobrava ugovor o zakupu, ako je primenjivo / A copy of the act by the competent authority of the Lessee State approving the lease agreement, if applicable

* Samo u slučaju kada avio-prevozilac prvi put zahteva odobrenje za obavljanje redovnog avio-prevoza ili ako duže od pet meseci nije obavljao redovni avio-prevoz ili seriju čarter letova koju čini više od četiri lega. Obrazac upitnika je dostupan na internet stranici Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije www.cad.gov.rs.
* Only in the case when the air carrier requests authorization for the operation of scheduled air services for the first time or it did not operate scheduled air services or series of four or more charter flights for longer than five months. The questionnaire form is available on the website of the Directorate of Civil Aviation of the Republic of Serbia www.cad.gov.rs.