ODLUKA

O LOKALNIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 37/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se lokalne administrativne takse za spise i radnje u upravnim stvarima, kao i za druge spise i radnje koje organi jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: organi Grada) izdaju, odnosno obavljaju u okviru poslova iz svoje izvorne nadležnosti.

Lokalne administrativne takse (u daljem tekstu: takse) se ne utvrđuju za spise i radnje iz nadležnosti organa Grada za koje je, zakonom kojim se uređuju republičke administrativne takse, propisano plaćanje republičkih administrativnih taksi.

Član 2

Visina taksi utvrđuje se Taksenom tarifom, koja je sastavni deo ove odluke.

Visina taksi ne može biti veća od iznosa republičkih administrativnih taksi, koje su propisane za odgovarajuće, odnosno slične spise ili radnje.

Taksa se ne može naplatiti ako nije propisana Taksenom tarifom, niti se može naplatiti u iznosu većem ili manjem od propisanog.

Član 3

Taksa se plaća u novcu, na način i pod uslovima propisanim zakonom i ovom odlukom.

Taksa se plaća u dinarima, osim za slučajeve za koje je zakonom i ovom odlukom drukčije propisano.

II TAKSENI OBVEZNIK

Član 4

Takseni obveznik je lice na čiji zahteva se pokreće postupak, odnosno vrši radnja, propisana Taksenom tarifom.

Ako za propisanu taksu postoji više taksenih obaveza, njihova obaveza je solidarna.

Član 5

Takseni obveznik koji iz inostranstva podnosi zahtev za pokretanje postupka, odnosno za izvršenje radnje predviđene Taksenom tarifom, taksu plaća u stranoj valuti kod diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije i to pre uručenja rešenja ili druge isprave, odnosno pre prvog saslušanja, ako zakonom nije drukčije određeno.

Organ kome je podnet zahtev dužan je da dostavi diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije obaveštenje u dva primerka, sa naznačenim iznosom takse koju je obveznik dužan da plati predstavništvu.

III NASTANAK TAKSENE OBAVEZE

Član 6

Taksa se plaća u trenutku nastanka taksene obaveze, ako za pojedine slučajeve zakonom ili ovom odlukom nije drukčije određeno.

Član 7

Taksena obaveza nastaje:

1) za zahteve - u trenutku njihovog podnošenja, a za zahteve date na zapisnik - u trenutku kada se zapisnik sastavi;

2) za rešenja, dozvole i druge isprave - u trenutku podnošenja zahteva za njihovo izdavanje; i

3) za upravne radnje - u trenutku podnošenja zahteva za izvršenje tih radnji.

Član 8

Ako takseni obveznik organu neposredno podnese zahtev, uz koji nije priložio dokaz o plaćenoj taksi u propisanom iznosu, odgovorno lice organa nadležnog za prijem zahteva tražiće od tog obveznika da podnese dokaz o uplati propisane takse u određenom roku, u skladu sa zakonom.

U slučaju da takseni obveznik u ostavljenom roku ne podnese dokaz da je taksa uplaćena u propisanom iznosu, naplata takse se vrši pre uručenja zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno pre saopštenja da je radnja izvršena.

Član 9

U rešenju ili drugoj ispravi za koju je taksa naplaćena mora se naznačiti da je taksa plaćena, iznos koji je plaćen i tarifni broj po kome je taksa naplaćena.

IV NAČIN PLAĆANJA TAKSE

Član 10

Taksa se plaća u gotovom novcu, uplatom u korist računa - Gradske administrativne takse: 840-742241843-03 po modelu 97 sa pozivom na broj 47-114.

Takseni obveznik je dužan da priloži odgovarajući dokaz da je taksu platio preko organizacije ovlašćene za vršenje platnog prometa, ili preko odgovarajuće službe Gradske uprave.

Član 11

Dinarski iznosi taksi iz Taksene tarife usklađuju se godišnje, sa godišnjom stopom rasta cena na malo, koju objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako da se iznos od pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Gradsko veće, na predlog Odeljenja za budžet i finansije, objavljuje usklađene dinarske iznose taksi iz stava 1. ovog člana.

V OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA TAKSE

Član 12

Oslobađaju se plaćanja takse:

Oslobađaju se takse:

1) organi, organizacije i institucije Republike Srbije;

2) organi i organizacije autonomnih pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave;

3) organi, organizacije i institucije Grada Vranja i gradskih opština Grada Vranja;

4) organizacije obaveznog socijalnog osiguranja;

5) ustanove osnovane od strane Republike Srbije, autonomnih pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave;

6) Crveni krst Srbije;

Član 13

Taksa se ne plaća za:

1. spise i radnje u postupcima koji se vode po službenoj dužnosti;

2. spise i radnje u postupku za povraćaj više ili pogrešno plaćenih javnih prihoda;

3. spise i radnje u postupku za ispravljanje grešaka u rešenjima, drugim ispravama i službenim evidencijama;

4. spise i radnje u postupku ostvarivanja prava iz socijalne zaštite, finansijske podrške porodice sa decom i predškolskog vaspitanja i obrazovanja;

5. podneske upućene organu za predstavke i pritužbe;

6. spise i radnje u postupcima za utvrđivanje prava nastalih u vezi sa elementarnim nepogodama i drugim vanrednim događajima.

Član 14

U rešenju, odnosno drugoj ispravi koja se izdaje bez plaćanja takse mora se naznačiti svrha izdavanja i osnov oslobađanja od plaćanja takse.

Rešenje, odnosno isprava iz stava 1. ovog člana može se upotrebiti u druge svrhe samo ukoliko se za istu plati odgovarajuća taksa, ako je za te svrhe propisana obaveza plaćanja takse.

VI POVRAĆAJ TAKSE

Član 15

Takseni obveznik koji je platio taksu koju nije bio dužan da plati, ili je taksu platio u većem iznosu, ima pravo na povraćaj takse.

Postupak za povraćaj takse pokreće se na zahtev taksenog obveznika.

Rešenje o povraćaju takse donosi organ nadležan za poslove javnih prihoda uz primenu propisa o povraćaju viška ili pogrešno, odnosno nepravilno uplaćenih poreza.

Član 16

Pravo na povraćaj takse zastareva protekom dve godine po isteku godine u kojoj je taksa nepravilno ili pogrešno naplaćena, odnosno naplaćena u većem iznosu.

VII NADZOR

Član 17

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za opšte poslove.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 18

Novčanom kaznom od 25.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj odgovorno lice, ako:

1) Izvrši radnju po podnetom zahtevu, bez dokaza o naplati takse

2) u rešenju, ili drugoj ispravi za koju je taksa plaćena, ne označi da je taksa plaćena, iznos koji je plaćen i tarifni broj po kojem je taksa plaćena (član 9);

3) ne obavesti taksenog obveznika, koji je podneo zahtev bez dokaza o plaćenoj taksi u propisanom iznosu, da je dužan da plati propisanu taksu i da o tome podnese dokaz, ili taksu ne naplati pre uručenja zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno ako u propisanom roku ne obavesti nadležni organ radi pokretanja postupka prinudne naplate (član 8. i član 20); i

4) u rešenju ili drugoj ispravi, koji se izdaju bez plaćanja takse, ne označi svrhu izdavanja i na osnovu kojeg tarifnog broja je oslobođen od takse (član 14. stav 1.).

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Strani državljanin, pod uslovima reciprociteta, ima ista prava i obaveze po ovoj odluci kao i državljani Republike Srbije.

Član 20

U pogledu prinudne naplate takse, obračuna kamate i drugog što nije propisano ovom odlukom, shodno se primenjuju odredbe Zakona o republičkim administrativnim taksama i propisi koji uređuju poreski postupak i poresku administraciju.

Član 21

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim administrativnim taksama ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 33/09, 37/10, 32/11, 37/11-ispr, 43/12, 42/13, 40/16 i 23/17).

Član 22

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".

 

TAKSENA TARIFA

 

I ZAHTEVI

Tarifni broj 1.

Za zahtev, ako ovom odlukom nije drugačije propisano

265,00

Napomena:

Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se:

1) Za naknadne podneske, kojima stranka zahteva samo ažuriranje postupka po ranije podnetom zahtevu.

2) Kada je izdavanje spisa, odnosno vršenje radnje po tom zahtevu oslobođeno plaćanje takse u skladu sa ovom Odlukom

Za zahtev za davanje tumačenja, objašnjenja, odnosno mišljenja o primeni gradskih propisa iz izvornih nadležnosti, fizičkom licu

1.250,00

Za zahtev za davanje tumačenja, objašnjenja, odnosno mišljenja o primeni gradskih propisa iz izvornih nadležnosti pravnom licu, odnosno preduzetniku, odnosno fizičkom licu upisanom u poseban registar, koje obavlja delatnost slobodne profesije, uređenu posebnim propisom

8.000,00

Za zahtev za sprovođenje postupka prinudnog izvršenja

300,00

 

II PRAVNI LEKOVI

Tarifni broj 2

Za žalbe protiv akata organa Grada, koje donose u obavljanju poslova iz svojih izvornih nadležnosti ako

odlukom drugačije nije propisano

470,00

Za vanredne pravne lekove

1.800,00

NAPOMENA:

Ako se u istoj upravnoj stvari podnosi jedna žalba protiv više rešenja, taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prema broju rešenja koja se osporavaju žalbom

Tarifni broj 3

Za žalbu protiv rešenja o prekršaju komunalnog inspektora

800,00

 

III REŠENJA

Tarifni broj 4

Za rešenja i zaključke koje donose organi Grada, u obavljanju poslova iz svoje izvorne nadležnosti, ako ovom odlukom nije drugačije propisano

420,00

NAPOMENA:

Ako se rešenja donosi po zahtevu više lica, taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prema broju obveznika kojima se rešenje uručuje

Taksa za rešenje iz ovog tarifnog broja, koje se donosi po žalbi, plaća se kada je za odlučivanje o žalbi nadležan organ Grada.

IV UVERENJA

Tarifni broj 5.

Za uverenje odnosno potvrdu koja izdaju organi Grada, u obavljanju poslova iz svoje izvorne nadležnosti

265,00

 

V OPOMENA

Tarifni broj 6.

Za opomenu kojim se obveznik poziva da plati taksu

200,00

 

VI SPISI I RADNJE U OBLASTI PROSTORNOG PLANIRANJA I IZGRADNJE

Tarifni broj 7.

Izdavanje informacije o lokaciji:

1. Za građevinske parcele površine do 600m2

1.500,00

2. Za građevinske parcele površine preko 600 m2

5.000,00

Tarifni broj 8.

1. Za podnošenje prigovora na urbanisti projekat ili urbanistički plan

420,00

2. Izdavanje potvrda, uverenja, podataka i mišljenja u vezi sa urbanističkim planovima i odlukama

660,00

Tarifni broj 9.

Izdavanje lokacijske dozvole:

1. Za porodične stambene objekte, porodične stambene objekte sa poslovnim prostorom i druge objekte koji se grade na građevinskim parcelama namenjenim za porodično stanovanje

1.900,00

2. Za ostale objekte - za više porodično stanovanje, administraciju, saobraćajne, vodoprivredne i energetske objekte, kao i objekte komunalne infrastrukture i druge privredne i neprivredne objekte neproizvodne delatnosti

11.495,00

3. Za proizvodne objekte i objekte iz oblasti poljoprivrede

5.225,00

Tarifni broj 10.

1. Za sprovođenje postupka za izradu, donošenje i izmenu urbanističkog plana, i to:

 

- za podnošenje zahteva

715,00

- za pokretanje postupka izrade ili izmene urbanističkog plana

63.415,00

2. Za potvrđivanje projekta preparcelacije za ispravku granica susednih parcela

6.655,00

3. Za potvrdu projekta parcelacije i preparcelacije

6.270,00

4. Za potvrdu urbanističkog projekta

28.600,00

5. Za potvrdu urbanističkog projekta za proizvodne objekte i objekte iz oblasti poljoprivrede

14.300,00

Napomena: Naknada se plaća prilikom podnošenja zahteva.

 

Tarifni broj 11.

Izdavanje odgovarajućeg akta za postavljanje objekata privremenog karaktera:

1. Za montažne objekte, kioske i nadstrešnice

3.795,00

2. Za balon hale za sportske namene

25.410,00

Tarifni broj 12.

Za obradu zahteva sa uviđajem na terenu za poslove iz izvorne nadležnosti organa Grada

3.080,00

Tarifni broj 13.

Za utvrđivanje uslova za postavljanje stolova, uličnih tezgi, tendi, letnjih bašti i slično

1.265,00

Tarifni broj 14.

1. Za donošenje rešenja o utvrđivanju zemljišta za redovnu upotrebu objekta i postupak pripreme

3.080,00

2. Za donošenje rešenja o ispravci granica građevinske parcele

3.080,00

3. Za donošenje rešenja o poništaju rešenja zbog neprivođenja zemljišta nameni

1.925,00

4. Za donošenje rešenja o otuđenju ili davanju u zakup zemljišta u javnoj svojini

1.925,00

5. Za donošenje rešenja o konverziji prava korišćenja u pravo svojine na zemljištu u javnoj svojini uz naknadu

3.080,00

6. Za zahtev za utvrđivanje zauzeća državne imovine

1.210,00

7. Za zahtev za izdavanje potvrde o rešenim imovinskim odnosima

1.210,00

8. Za zahtev za donošenje rešenja o vraćanju utrina i pašnjaka selima na korišćenje

1.210,00

9. Za zahtev za zaključenje ugovora o zakupu stana

2.420,00

10. Za zahtev za zaključenje ugovora o otkupu stana

3.300,00

11. Za donošenje rešenja o administrativnom prenosu nepokretnosti

2.800,00

12. Za donošenje rešenja o prestanku prava korišćenja

3.080,00

13. Za izdavanje tapije

3.080,00

14. Za donošenje rešenja o zakupu građevinskog zemljišta

300,00

15. Za donošenje rešenja o zakupu poslovnog prostora i povremenom korišćenju službenih prostorija

300,00

Tarifni broj 15.

Za donošenje rešenja o uticaju objekata i delatnosti na životnu sredinu

2.870,00

Tarifni broj 16.

1. Za donošenje rešenja o davanju u zakup stanova iz državne svojine

1.540,00

2. Za donošenje rešenja o iseljenju bespravno useljenih lica u stanove u državnoj svojini

3.630,00

Tarifni broj 17.

1. Za donošenje rešenja o registraciji stambene zajednice

300,00

2. Za vođenje jedinstvene evidencije stambenih zajednica

300,00

 

VI SPISI I RADNJE U OBLASTI DRUMSKOG SAOBRAĆAJA

Tarifni broj 18.

1. Za saglasnost na godišnji program rada na održavanju i zaštiti javnog puta

1.500,00

2. Za izdavanje rešenja o tehničkom regulisanju saobraćaja u vezi redovnog održavanja javnog puta

1.500,00

3. Za izdavanje rešenja o tehničkom regulisanju saobraćaja u vezi urgentnog održavanja javnog puta

1.500,00

4. Za izdavanje rešenja o tehničkom regulisanju saobraćaja u vezi rehabilitacije javnog puta

1.500,00

5. Za izdavanje rešenja o tehničkom regulisanju saobraćaja u vezi režima saobraćaja u zimskom periodu

1.500,00

6. Za izdavanje saglasnosti na saobraćajni projekat

750,00

7. Za izdavanje rešenja za obustavu (zabranu) saobraćaja

1.500,00

Tarifni broj 19.

Za izdavanje rešenja za kretanje, zaustavljanje i parkiranje vozila u pešačkoj zoni, i to:

dnevno

100,00

mesečno

1.000,00

godišnje

4.000,00

Tarifni broj 20.

Za izdavanje rešenja za kretanje, zaustavljanje i parkiranje teretnog vozila do 3,5 t u "plavoj" zoni i to:

dnevno

100,00

mesečno

1.000,00

godišnje

4.000,00

Tarifni broj 21.

Za izdavanje rešenja za kretanje, zaustavljanje i parkiranje teretnog vozila preko 3,5 t u "plavoj" zoni i to:

dnevno

200,00

mesečno

3.000,00

godišnje

15.000,00

Tarifni broj 22.

Izdavanje rešenja za izmenu režima saobraćaja

1.700,00

Tarifni broj 23.

Izdavanje rešenja o upisu podataka u evidenciju teretnih vozila za sopstvene potrebe

650,00 din
po vozilu

Tarifni broj 24.

Za izdavanje rešenja za odobrenje za obavljanje taksi prevoza

1.500,00

1. Za izdavanje taksi dozvole

2.100,00

2. Za izdavanje taksi dozvole za vozača

1.100,00

3. Za izdavanje krovne oznake

10.000,00

4. Za davanje saglasnosti na korišćenje krovne oznake (koje izdaje pravno lice)

3.000,00

4. Za produženje taksi dozvole za vozilo

860,00

5. Za produženje taksi dozvole za vozača

500,00

6. Za upis promene vozila u taksi dozvoli

1.100,00

7. Za izdavanje duplikata taksi dozvole

500,00

8. Za promenu podataka u taksi dozvoli

500,00

9. Za donošenje rešenja o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi delatnosti

3.160,00

10. Za donošenje rešenja o overi reda vožnje u linijskom prevozu

6.350,00

11. Za izdavanje odobrenja za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata

4.790,00

Tarifni broj 25.

Za izdavanje rešenja za odobrenje za obavljanje "limo" servisa

20.000,00

Tarifni broj 26.

Za overu tehničke dokumentacije za izvođenje radova na periodičnom održavanju gradskih i opštinskih saobraćajnica plaća se 0,2% od predračunske vrednosti radova

VII OSTALI SPISI I RADNJE

Tarifni broj 27.

Za overu:

 

1. Cenovnika

1.400,00

2. Ugovora za obavljanje poslova van prostorija poslodavca

150,00

3. Ugovora za obavljanje poslova kućnog - pomoćnog osoblja

150,00

Tarifni broj 28.

1. Za pružanje pravne pomoći građanima i pravnim licima

50% od važeće advokatske tarife

2. Za pružanje administrativnih usluga preduzetnicima za upis u registar i promenu podataka

770,00