ODLUKA

O ORGANIZOVANJU ZOOHIGIJENSKE SLUŽBE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 37/2018)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Komunalnu delatnost zoohigijene obavlja JKP "Komrad" Vranje, u skladu sa zakonom, osnivačkim aktom JKP "Komrad" Vranje i drugim propisima Grada kojim se uređuje obavljanje ove komunalne delatnosti.

Član 2

U JKP "Komrad" Vranje (u daljem tekstu: Javno komunalno preduzeće) organizuje se Zoohigijenska služba, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Uređenje i organizacija Zoohigijenske službe vrši se u skladu sa zakonom i pratećim podzakonskim aktom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

Član 3

Zoohigijenska služba obavlja poslove samostalno i po nalogu nadležne inspekcije, u skladu sa zakonom i drugim propisima Grada kojim se uređuje držanje domaćih životinja, odnosno držanje pasa i mačaka na teritoriji grada Vranja.

DELATNOST ZOOHIGIJENSKE SLUŽBE

Član 4

Zoohigijenska služba obavlja sledeće poslove:

1) hvata i zbrinjava napuštene životinje u prihvatilište za životinje;

2) neškodljivo uklanja leševe životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja;

3) transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata iz tač. 2) ovog člana do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Član 5

Delatnost Zoohigijenske službe uređuje se Pravilnikom koji donosi Javno komunalno preduzeće.

Pravilnikom iz stava 1. ovog člana uređuje se postupak i način sakupljanja, transport, smeštaj i tretman životinja u prihvatilište, vođenje evidencije, udomljavanje, vraćanje vlasniku i sprovođenje drugih mera u skladu sa zakonom i drugim propisima Grada.

PRIHVATILIŠTE

Član 6

Zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja vrši se u Prihvatilištu za napuštene životinje (u daljem tekstu: Prihvatilište) na teritoriji grada Vranja, sa kojim Javno komunalno preduzeće zaključi ugovor, dok Grad ne obezbedi prihvatilište, u skladu sa zakonom i pratećim podzakonskim aktom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

Sredstva za rad prihvatilišta za obavljanje poslova iz stava 1.ovog člana obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 7

U Prihvatilištu se smeštaju:

1) napuštene i izgubljene životinje;

2) životinje čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu da se brinu o njima;

3) životinje koje Ministarstvo oduzme vlasnicima, odnosno držaocima,

4) životinje koje su u opasnosti.

Vlasnik Prihvatilišta dužan je da sarađuje sa nadležnim veterinarskim službama i organizacijama za zaštitu životinja, kao i da redovno obaveštava javnost o životinjama koje se nalaze u Prihvatilištu.

Član 8

Vlasnik, odnosno držalac domaće životinje koji izgubi životinju dužan je da taj gubitak bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana gubitka životinje, prijavi Zoohigijenskoj službi i Republičkoj veterinarskoj inspekciji.

Ako vlasnik, odnosno držalac domaće životinje ne prijavi gubitak u smislu stava 1.ovog člana, smatra se da je napustio životinju.

Član 9

Troškove sakupljanja, transporta i zbrinjavanja napuštenih životinja i izgubljenih životinja snosi vlasnik, odnosno držalac domaće životinje, ako je poznat.

Ukoliko vlasnik, odnosno držalac životinje nije poznat, troškove iz stava 1.ovog člana snosi Grad.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Javno komunalno preduzeće je u obavezi da uskladi akta sa odredbama ove odluke u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 11

Na pitanja koja nisu uređenja odredbama ove odluke neposredno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje veterinarstvo, zakona kojim se uređuje dobrobit životinja, podzakonskog akta o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti i drugih propisa kojima se uređuje ova oblast.

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 18/15-prečišćen tekst), odredbe Odluke o držanju pasa i mačaka ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 18/15-prečišćen tekst i 2718) i Odluke o komunalnim delatnostima ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 10/18) koje su u suprotnostima sa odredbama ove odluke.

Član 13

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja", a primenjivaće se od 1. februara 2019. godine.