PRAVILNIK

O NAČINU UTVRĐIVANJA ODGOVORNOSTI, VISINE I NAKNADE ŠTETE U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 9/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje način utvrđivanja odgovornosti, visine i naknade štete koju zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo) prouzrokuju na radu ili u vezi sa radom.

Član 2

Za štetu iz člana 1. ovog pravilnika zaposleni odgovaraju ako se dokaže da su štetu prouzrokovali namerno ili iz krajnje nepažnje tokom obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti Ministarstva ili nisu postupali u skladu sa propisima o načinu obavljanja policijskih i ostalih poslova u Ministarstvu.

Ukoliko štetu iz stava 1. ovog člana prouzrokuje više zaposlenih, svaki od njih odgovara u zavisnosti od udela u nastanku štete, odnosno ukoliko se ne može utvrditi udeo zaposlenih u nastanku štete za štetu odgovaraju u jednakim delovima.

II NAČIN UTVRĐIVANJA MATERIJALNE ODGOVORNOSTI, VISINE I NAKNADE ŠTETE

Član 3

Odmah po saznanju za nastanak štete, zaposleni su obavezni da o istoj obaveste neposrednog rukovodioca i podnesu mu izveštaj.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, neposredni rukovodilac prosleđuje rukovodiocu unutrašnje organizacione jedinice Ministarstva u kojoj je zaposleni raspoređen, odnosno premešten ili upućen (u daljem tekstu: rukovodilac).

Po prijemu izveštaja iz stava 1. ovog člana, rukovodilac pokreće postupak za utvrđivanje odgovornosti za štetu zaposlenog.

Član 4

Postupak za utvrđivanje materijalne odgovornosti zaposlenog smatra se pokrenutim dostavljanjem pisanog obaveštenja od strane rukovodioca o nastaloj šteti organizacionoj jedinici Ministarstva nadležnoj za materijalno-finansijske poslove (u daljem tekstu: jedinica).

Po prijemu obaveštenja iz stava 1. ovog člana, jedinica bez odlaganja preduzima sve neophodne radnje potrebne za utvrđivanje visine štete.

Nakon utvrđivanja visine štete, jedinica o tome pisanim putem obaveštava rukovodioca.

Član 5

Po prijemu obaveštenja iz člana 4. stav 3. ovog pravilnika, rukovodilac će zaposlenom ponuditi zaključenje sporazuma o naknadi štete sa Ministarstvom (u daljem tekstu: sporazum) i upoznati ga sa mogućnošću da štetu naknadi u jednakim mesečnim ratama i to:

1) za iznos štete do 100.000,00 dinara - najviše do 12 mesečnih rata;

2) za iznos štete preko 100.000,00 dinara - najviše do 24 mesečne rate.

Obrazac Sporazuma dat je u prilogu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Sporazum u ime i za račun Ministarstva zaključuje rukovodilac.

Sporazum se zaključuje u četiri istovetna primerka, od kojih jedan primerak zadržava zaposleni, jedan primerak se dostavlja odeljenju jedinice nadležnom za poslove finansija, jedan primerak se dostavlja organizacionoj jedinici Ministarstva u kojoj je zaposleni raspoređen, odnosno premešten ili upućen, a jedan primerak se dostavlja Komisiji za utvrđivanje odgovornosti, visine i naknade štete u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Komisija).

Izveštaj o ispunjenju preuzetih obaveza od strane zaposlenog po osnovu zaključenog sporazuma Komisiji dostavlja odeljenje jedinice nadležno za poslove finansija.

Za pružanje stručne pomoći u postupku zaključivanja sporazuma, nadležna je Komisija.

Član 6

Ukoliko zaposleni izjavi da odbija zaključenje sporazuma sa Ministarstvom, rukovodilac podnosi Komisiji predlog za utvrđivanje odgovornosti, visine i naknade štete zaposlenog (u daljem tekstu: predlog), uz koji prilaže sve spise konkretnog predmeta.

III KOMISIJA

Član 7

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: ministar), formira se Komisija.

Rešenjem se određuje predsednik, potpredsednik i članovi Komisije, služba koja obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove, kao i zadaci Komisije.

Komisija radi u sednici.

Sednica Komisije zatvorena je za javnost.

Radom Komisije rukovodi i rad organizuje predsednik Komisije.

Sednicom Komisije u slučaju sprečenosti predsednika Komisije, predsedava potpredsednik Komisije.

Član 8

Komisija zakazuje sednice, sprovodi postupak saslušanja zaposlenog čija se odgovornost utvrđuje i izvodi druge dokaze radi utvrđivanja činjenog stanja.

Za održavanje sednice Komisije neophodan je kvorum, prisustvo većine članova Komisije.

Komisija svoje akte donosi u formi odluke ili zaključka, a potpisuje ih predsednik Komisije, odnosno potpredsednik Komisije u slučaju sprečenosti predsednika Komisije.

Komisija odlučuje prostom većinom glasova ukupnog broja prisutnih članova.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, u slučaju da prilikom glasanja bude jednak broj glasova članova Komisije, presuđuje glas predsednika Komisije, odnosno potpredsednika Komisije u slučaju sprečenosti predsednika Komisije.

O svom radu Komisija sačinjava zapisnik.

Član 9

Komisija donosi odluku kojom se utvrđuje odgovornost zaposlenog, visina i naknada štete, kojom se zaposleni oslobađa odgovornosti ili zaključak o obustavi postupka, u roku od 120 dana od dana podnošenja predloga.

Odluka Komisije dostavlja se zaposlenom preko organizacione jedinice Ministarstva u kojoj je zaposleni raspoređen, odnosno premešten ili upućen, radi evidencije, dok se odluka Komisije kojom se utvrđuje odgovornost zaposlenog dostavlja i odeljenju jedinice nadležnom za poslove finansija radi daljeg praćenja.

Izveštaj o ispunjenju obaveza utvrđenih odlukom iz stava 1. ovog člana Komisiji dostavlja odeljenje jedinice nadležno za poslove finansija.

Zaključak o obustavi postupka dostavlja se zaposlenom preko organizacione jedinice Ministarstva u kojoj je zaposleni raspoređen, odnosno premešten ili upućen, radi evidencije.

Član 10

Dispozitiv odluke kojom je utvrđena odgovornost zaposlenog za štetu obavezno sadrži visinu štete, koju je potrebno naknaditi u roku od 15 dana, od dana prijema odluke.

U obrazloženju odluke kojom se utvrđuje odgovornost zaposlenog obavezno se navodi da će protiv zaposlenog biti pokrenut sudski postupak za naknadu štete, ukoliko ista ne bude naknađena u roku propisanom stavom jedan ovog člana.

Odluka sadrži pouku o pravnom leku.

Ukoliko zaposleni u roku ne naknadi štetu određenu odlukom, nakon prijema izveštaja iz člana 9. stav 3. ovog pravilnika, Komisija bez odlaganja preduzima dalje radnje u cilju pokretanja postupka za naknadu štete pred nadležnim sudom.

Član 11

Zaposleni koji je na radu ili u vezi sa radom namerno ili krajnjom nepažnjom prouzrokovao štetu trećem licu, a koju je trećem licu naknadilo Ministarstvo, dužno je da Ministarstvu naknadi iznos isplaćene štete.

Na postupak utvrđivanja ove štete i njene visine, shodno se primenjuju odredbe čl. 4-10. ovog pravilnika.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Postupci za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih za naknadu štete, koji do stupanja na snagu ovog pravilnika nisu okončani, okončaće se primenom propisa po kojima su započeti.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

 

Republika Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova

 

Broj:

_____________________

 

Datum:

_____________________

 

Na osnovu člana 5. Pravilnika o načinu utvrđivanja odgovornosti, visine i naknade štete u Ministarstvu unutrašnjih poslova ("Službeni glasnik RS", broj _________________________), zaposleni (navesti ime, prezime i JMBG) i Ministarstvo unutrašnjih poslova zaključuju

SPORAZUM O NAKNADI ŠTETE PRIČINJENE
MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Član 1

Zaposleni (navesti ime, prezime i JMBG) (u daljem tekstu: zaposleni) je dana (navesti datum) prouzrokovao štetu Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), na taj način što (navesti činjenje ili nečinjenje zaposlenog kojim je prouzrokovana šteta).

Šteta iz stava 1. ovog člana je procenjena na novčani iznos od (navesti novčani iznos).

Zaposleni je dužan da Ministarstvu naknadi štetu iz stava 2. ovog člana.

Član 2

Ministarstvo nudi zaposlenom da štetu iz člana 1. ovog sporazuma (u daljem tekstu: šteta) naknadi na jedan od sledećih načina:

1) uplatom celog iznosa štete od strane zaposlenog u korist računa budžeta Republike Srbije, sa pozivom na broj Ministarstva (navesti broj - sa pozivom na broj sporazuma) u roku od tri dana od potpisivanja sporazuma, o čemu će zaposleni dostaviti dokaz Ministarstvu u roku od tri dana od izvršene uplate. Ukoliko zaposleni ne naknadi štetu u ostavljenom roku, saglasan je da istu naknadi putem obustavljanja isplate plate koju zaposleni prima u Ministarstvu do namirenja celog iznosa štete, počev od prve sledeće isplate koja dospeva nakon proteka roka utvrđenog ovom tačkom;

2) u (navesti broj) jednakih mesečnih rata u iznosu od (navesti iznos) dinara, počev od (navesti datum), uplatom iznosa rate od strane zaposlenog u korist računa budžeta Republike Srbije, sa pozivom na broj Ministarstva (navesti broj - sa pozivom na broj sporazuma) u roku od tri dana od dospelosti rate, o čemu će zaposleni sukcesivno dostavljati dokaz Ministarstvu u roku od tri dana od izvršene uplate. Ukoliko zaposleni ne naknadi štetu u ostavljenom roku, saglasan je da istu naknadi putem obustavljanja isplate plate koju zaposleni prima u Ministarstvu do namirenja celog iznosa štete, počev od prve sledeće isplate koja dospeva nakon proteka roka utvrđenog ovom tačkom;

3) u (navesti broj) jednakih mesečnih rata u iznosu od (navesti iznos) dinara, obustavom isplate plate koju zaposleni prima za rad u Ministarstvu, počev od prve sledeće isplate plate koja dospeva nakon zaključenja sporazuma.

Član 3

Zaposleni se obavezuje da će štetu naknaditi na način naveden u članu 2. tačka (navesti broj tačke) ovog sporazuma.

Član 4

Zaposleni i Ministarstvo svojim potpisima na ovom sporazumu potvrđuju da je sporazum zaključen.

Član 5

Ovaj sporazum je sačinjen u četiri istovetna primerka, od kojih jedan primerak zadržava zaposleni, a tri primerka zadržava Ministarstvo.

U (navesti mesto), dana (navesti datum),

Zaposleni

 

Za Ministarstvo

_______________________

 

_______________________