UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "JERMA"

("Sl. glasnik RS", br. 9/2019)

Član 1

Utvrđuje se Prostorni plan područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Jerma" (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuje se planski osnov za zaštitu, uređenje i održivo korišćenje Specijalnog rezervata prirode "Jerma", zaštićenog područja I kategorije od međunarodnog, nacionalnog i izuzetnog značaja, na delovima teritorija grada Pirota i opština Dimitrovgrad i Babušnica, kao i direktno sprovođenje u skladu sa zakonom.

Član 3

Prostorni plan se sastoji iz tekstualnog dela i grafičkih prikaza.

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Referalne karte i grafički prilozi Prostornog plana su:

1) Referalna karta broj 1. "Posebna namena prostora", u razmeri 1:50.000;

2) Referalna karta broj 2. "Mreža naselja i infrastrukturni sistemi", u razmeri 1:50.000;

3) Referalna karta broj 3. "Prirodni resursi, zaštita životne sredine, prirodnih i kulturnih dobara i turizam", u razmeri 1:50.000;

4) Referalna karta broj 4. "Karta sprovođenja" u razmeri 1:50.000;

5) Detaljna karta broj 1. "Zvonačka Banja - građevinsko područje Zvonačke Banje", u razmeri 1:2.500;

6) Detaljna karta 2. "Manastir Poganovo sa okolinom", u razmeri 1:2.500;

7) Detaljna karta 3. "Trnski Odorovci - građevinsko područje naselja Trnski Odorovci, sa centrom turističke zone Ćirinci", u razmeri 1:2.500.

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u osam primeraka, svojim potpisom overava ovlašćeno lice organa nadležnog za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan se sprovodi na sledeći način:

1) direktnom primenom Prostornog plana u zoni posebne namene, izdavanjem informacije o lokaciji i lokacijskih uslova, za delove teritorije koji nisu obuhvaćeni urbanističkim planovima i urbanističkim projektima;

2) izradom izmena i dopuna Prostornog plana sa elementima detaljne razrade ukoliko se utvrdi nacionalni interes za izgradnju višenamenskog vodoprivrednog objekta "Odorovci";

3) razradom u prostornim planovima jedinica lokalne samouprave (Pirot, Dimitrovgrad i Babušnica) - izradom uređajnih osnova za naselja i delove naselja van posebne namene definisane Prostornim planom;

4) razradom Prostornog plana planom generalne regulacije za naselje Zvonce;

5) razradom Prostornog plana planovima detaljne regulacije za: granični prelaz "Petačinci"; saobraćajnice; dalekovode; potrebe izgradnje postrojenja za biomasu i solarnih fotonaponskih postrojenja (solarnih elektrana); prostor grupnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda; glavne kolektore otpadnih voda; uređenje vodotokova, osim za deonice za koje se uređenje vrši u okviru postojeće parcele vodnog zemljišta;

6) razradom Prostornog plana urbanističkim projektima za: izgradnju infopunktova i ulaznih stanica pored glavnog putnog pravca kroz Specijalni rezervat prirode "Jerma"; Prirodnjački muzej u selu Trnski Odorovci, opština Dimitrovgrad; objekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora snage do 1,0 MW; lokalne rezervoare, prekidne komore i pumpne stanice; prostor pojedinačnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Uređenje, građenje, korišćenje i zaštita područja posebne namene sprovodiće se saglasno rešenjima iz Prostornog plana.

Član 5

Grafički prikazi iz člana 3. st. 3. i 4. ove uredbe, čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (tri kompleta), Ministarstvu zaštite životne sredine (jedan komplet), gradu Pirotu (jedan komplet), opštini Dimitrovgrad (jedan komplet) i opštini Babušnica (jedan komplet).

Član 6

Analitičko-dokumentaciona osnova planskog dokumenta izrađuje se u dva primerka (u analognom i digitalnom formatu) i trajno se čuva u ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja.

Član 7

Prostorni plan je dostupan zainteresovanim licima, u elektronskom obliku, u Centralnom registru planskih dokumenata, koji vodi organ nadležan za poslove državnog premera i katastra.

Član 8

Prostorni i urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Prostorni planovi jedinica lokalnih samouprava, urbanistički planovi i urbanistički projekti, kao i planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove uredbe, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom uredbom.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Tekstualni deo Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Jerma", koji je sastavni deo ove uredbe, objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 9/2019, možete pogledati OVDE