ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 36/2008 i "Sl. glasnik Grada Vranja", br. 2/2017 - dr. odluka, 27/2017 i 37/2018)

Član 1

Ova odluka utvrđuje boravišnu taksu, obveznike plaćanja boravišne takse, način plaćanja, uplate i korišćenja boravišne takse, oslobađanje od obaveze plaćanja, odnosno umanjenje iznosa boravišne takse, kao i ostala pitanja u vezi naplate i korišćenja boravišne takse, u smislu Zakona o turizmu.

Član 2

Obveznik boravišne takse je fizičko lice koje koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom, odnosno turističkom objektu izvan svog prebivališta.

Objektom u smislu stava 1. ovog člana smatra se hotel, motel, turistički apartman, kamp, odmaralište, prirodno lečilište, soba, stambena zgrada i stan, kao i svi drugi objekti u kojima se pružaju usluge smeštaja fizičkim licima.

Član 3

Boravišna taksa se plaća:

- za boravak u ugostiteljskim i turističkim objektima na području grada Vranja - 120,00 dinara,

- za boravak u objektima u Vranju koje izdaju fizička lica - 120,00 dinara,

- za boravak u objektima u Vranjskoj Banji koje izdaju fizička lica - 120,00 dinara,

- za boravak u ugostiteljskim i turističkim objektima na području Vranjske Banje - 120,00 dinara.

Boravišna taksa se plaća za svaki dan boravka u ugostiteljskom, odnosno turističkom objektu.

Član 4

Obaveze plaćanja boravišne takse oslobađaju se sledeći korisnici usluga smeštaja u ugostiteljskom, odnosno turističkom objektu:

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3) lica koja organizovano borave u turističkom objektu radi izvođenja istraživačkih, ekoloških i sličnih akcija, osim sportista koji se nalaze na pripremama i takmičenjima;

4) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni obaveze plaćanja takse;

5) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u stavu 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno organizatora radnih, istraživačkih i ekoloških akcija, uput lekarske komisije i dr.).

Član 5

Naplatu boravišne takse vrše privredni subjekti i fizička lica koja pružaju usluge smeštaja u ugostiteljskom, odnosno turističkom objektu (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Član 6

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, ili naplati boravišnu taksu u iznosu manjem od propisanog, dužan je da na teret sopstvenih sredstava uplati iznos nenaplaćene, odnosno manje naplaćene boravišne takse.

Ako davalac smeštaja naplati boravišnu taksu korisniku smeštaja koji se u smislu člana 4. ove Odluke oslobađa obaveze plaćanja boravišne takse, odnosno naplati boravišnu taksu u iznosu većem od propisanog, dužan je da iznos pogrešno naplaćene, odnosno više naplaćene boravišne takse vrati korisniku smeštaja.

Član 7

Davalac smeštaja je dužan da u računu za naplatu usluga smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, kao i osnov za oslobađanje od obaveze plaćanja boravišne takse, odnosno osnov za umanjenje iznosa boravišne takse.

Član 8

Sredstva od boravišne takse su prihod budžeta grada Vranja i uplaćuju se na poseban račun, broj: 840-714562843-56, sa pozivom na broj 97 - kontrolni broj po PIB-u-114-PIB.

Sredstva iz stava 1. ovog člana usmeravaju se Turističkoj organizaciji grada Vranja.

Sredstva od boravišne takse su strogo namenska i koriste se za programske aktivnosti na razvoju turizma.

Davalac smeštaja je dužan da sredstva od boravišne takse uplati na račun iz stava 1. ovog člana, najkasnije u roku od 5 dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Član 9

Sredstva od boravišne takse se koriste u skladu sa Programom Turističke organizacije grada Vranja, koji usvaja Skupština grada Vranja.

Član 10

U pogledu zastarelosti potraživanja, obračuna kamate, povraćaja pogrešno, odnosno više naplaćene boravišne takse, kao i ostalog koje ne utvrđuje ova Odluka, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana i poreski postupak i poreska administracija.

Član 11

Dinarski iznosi taksi usklađuju se godišnje, sa godišnjom stopom rasta troškova života, koju objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako da se iznos od pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Nadležni izvršni organ, na predlog Sekretarijata za finansije i privredu, objavljuje usklađene dinarske iznose taksi iz stava 1. ovog člana.

Član 12

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši Turistička inspekcija i Sekretarijat za finansije i privredu.

Član 13*

Novčanom kaznom od 150.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice - davalac usluga smeštaja:

1) ako ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja (član 6. stav 2.)

2) ako boravišnu taksu naplati u iznosu većem, odnosno manjem od propisanog (član 3.)

3) ako ne izvrši uplatu nenaplaćene boravišne takse, odnosno manje naplaćene boravišne takse, ili ne izvrši vraćanje iznosa pogrešno naplaćene, odnosno više naplaćene boravišne takse (član 7.)

4) ako račun za naplatu usluga smeštaja sačini suprotno odredbi (člana 8.)

5) ako sredstva od boravišne takse ne uplati u propisanom roku (član 9. stav 3.).

Novčanom kaznom od 15.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 15.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i fizičko lice - davalac usluga smeštaja.

Član 14

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 9/2005).

Član 15

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o boravišnoj taksi

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 27/2017)

Član 2

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja", a primenjivaće se od 1. januara 2018. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o boravišnoj taksi

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 37/2018)

Član 2

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja", a primenjivaće se od 1. januara 2019. godine.

Napomene

* Ova odluka je izmenjena i dopunjena Odlukom o izmenama i dopunama odluka Skupštine Grada Vranja kojima su utvrđene prekršajne kazne ("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 2/2017).