ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 14/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se obaveza i način plaćanja boravišne takse na teritoriji Grada Požarevca.

Član 2

Obveznik boravišne takse je fizičko lice koje koristi usluge smeštaja izvan svog prebivališta u ugostiteljskom, turističkom i drugom objektu za smeštaj lica.

Objektom u smislu stav 1. ovog člana smatra se: hotel, motel, turistički apartman, kamp, odmaralište, sobe odnosno kuće i stanovi u kojima se pružaju usluge smeštaja i ishrane fizičkim licima i drugi objekti u kojima se pružaju usluge u skladu sa Zakonom o turizmu.

Član 3

Boravišna taksa se plaća za svaki dan boravka u turističkom odnosno ugostiteljskom objektu.

Član 4

Boravišna taksa iz člana 3. ove odluke plaća se: za boravak u turističkom odnosno ugostiteljskom objektu 80,00 dinara dnevno.

Lica od sedam do petnaest godina starosti, plaćaju boravišnu taksu umanjenu za 50%.

Član 5

Boravišnu taksu iz člana 4. ove odluke ne plaćaju:

1. deca do 7 godina,

2. lica upućena na specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije,

3. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama,

4. osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba,

5. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni obaveze plaćanja takse,

6. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u stavu 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno organizatora radnih, istraživačkih i ekoloških akcija, uput lekarske komisije i dr.).

Član 6

Naplatu boravišne takse vrši pravno, fizičko lice i preduzetnik koji pruža usluge smeštaja (u daljem tekstu davalac smeštaja), u skladu sa Zakonom o turizmu.

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge.

Član 7

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu dužan je da na svoj teret uplati iznos ne naplaćene boravišne takse.

Član 8

Davalac smeštaja je dužan da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučaju iz člana 5. ove odluke da navede osnov za oslobođenje od plaćanja boravišne takse.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje na odgovarajući uplatni račun javnih prihoda: 840-714552 843-83, u roku od 5 dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Član 10

Sredstva boravišne takse su prihod budžeta grada na čijoj su teritoriji pružene usluge smeštaja i koriste se za obezbeđivanje informativno propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, za obezbeđivanje turističke signalizacije, za rad turističko informativnih centara, a na osnovu programa koji donosi Skupština grada.

II KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice koje pruža usluge smeštaja ako:

1. ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge (član 6. ove odluke),

2. boravišnu taksu naplati u iznosu većem ili manjem od propisane (član 4. ove odluke) ili je naplati od lica koja su oslobođena od plaćanja boravišne takse (član 5. ove odluke),

3. u računu posebno ne iskaže iznos boravišne takse, odnosno ne navede osnov za oslobođenje od plaćanja takse (član 8. ove odluke),

4. ako sredstva od boravišne takse ne uplati u propisanom roku (član 9. ove odluke).

Novčanom kaznom od 8.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Preduzetnik koji pruža usluge smeštaja za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 40.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 20.000,00 dinara, fizičko lice koje pruža usluge smeštaja.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni glasnik Grada Požarevca", br. 15/17).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca", a primenjivaće se od 1.1.2019. godine.