ODLUKA
O UTVRĐIVANJU CENE ZAKUPA ZA POSLOVNI PROSTOR

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 17/2016, 3/2017, 10/2017, 10/2018 i 14/2018)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se cena zakupa za poslovni prostor u državnoj svojini i javnoj svojini Grada Požarevca, a koji prostor neposredno ne služi izvršavanju nadležnosti organa i organizacija Grada Požarevca kao jedinice lokalne samouprave, već za ostvarivanje prihoda putem davanja u zakup.

Član 2

Kriterijumi za obračun cene zakupa jesu zona (područje grada) u kojem je lociran poslovni prostor, njegova namena (odobrena delatnost) za vreme trajanja zakupa i veličina (površina) poslovnog prostora koji je predmet davanja u zakup, s tim da se cena iskazuje u evrima po m2 i to na sledeći način:

Red. broj

Namena - vrsta delatnosti

Prikaz cene zakupa po zonama, nameni i m2 poslovnog prostora (u evrima)

EKSTRA

PRVA

DRUGA

1

advokatske i kancelarije javnih izvršitelja, geodetske radnje i slično

9,18

6,42

5,51

2

delatnosti parlamentarnih političkih stranaka, humanitarnih i dobrovoljnih organizacija i udruženja građana taksativno navedenih u stavu 5. člana 3. ove odluke

1,42

1,18

0,70

3

poslovi iz delokruga rada agencija, direkcija, službi i drugih organizacija čiji je osnivač nosilac prava javne svojine

2,75

1,93

1,65

4

ugostiteljstvo

9,18

6,42

5,51

5

trgovina

9,18

5,51

4,59

6

industrijska proizvodnja (objekti do 1.000 m2)

 

 

1,64

7

industrijska proizvodnja (objekti veći od 1.000 m2) cena se umanjuje za 10% za svakih započetih 1.000 m2 na čitavu površinu objekta

 

 

 

8

zanatstvo

9,18

4,24

3,53

9

stari zanati

2,76

2,14

1,64

10

magacini i stovarišta

 

 

1,85

11

ostalo

3,68

2,96

2,14

12

poljoprivredna proizvodnja izvan druge zone u Požarevcu i na teritorijama naseljenih mesta na teritoriji Grada Požarevca - 0,30 (u evrima)

 

 

 

Popis ulica po zonama:

EKSTRA - Tabačka čaršija, Trg oslobođenja, Lenjinova, Drinska, Voje Dulića (od Drinske do Lenjinove), Parma, Stari korzo (od Trga oslobođenja do Voje Dulića) i Gradsko sokače;

PRVA - Veljka Dugoševića, Moše Pijade (od Trga R. Vujovića do pruge), Takovska, Voje Dulića (od Lenjinove do Bulevara), Sinđelićeva, Stari korzo (od Voje Dulića do Jovana Šerbanovića), Porečka i Nemanjina (od Takovske do raskrsnice sa Dunavskom);

DRUGA - Moše Pijade (od pruge do kraja ulice), Bratstva jedinstva, Kosovska, Šumadijska, Bože Dimitrijevića, Deligradska, Čede Vasovića i Đure Đakovića.

Poslovni prostor izdaje se u zakup za industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju, na period od 10 (deset) godina.

U slučaju većeg stepena zapuštenosti i ruiniranosti poslovnog prostora namenjenog za industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju, zakup se može ugovoriti i na duži vremenski period, a najduže do 30 godina.

Član 3

Cena zakupa obračunata na način kao u članu 2. ove odluke, predstavlja početnu cenu kod davanja u zakup usmenim javnim nadmetanjem i u postupku prikupljanja pismenih ponuda, kao i iznos zakupnine kod davanja u zakup neposrednom pogodbom.

U slučaju kada se poslovni prostor ne izda u zakup posle dva uzastopno sprovedena postupka javnog oglašavanja, početna cena zakupa po kojoj se isti daje u zakup umanjiće se na 80% od početne cene zakupa utvrđene na način kao u članu 2. ove odluke.

U slučaju kada se poslovni prostor u ponovljenom postupku javnog oglašavanja sa umanjenom početnom cenom zakupa, na način i pod uslovima iz prethodnog stava, ne izda u zakup, početna cena zakupa se umanjuje na 60%, od početne cene zakupa utvrđene na način kao u članu 2. ove odluke, po kojoj ceni će se nastaviti sa javnim oglašavanjem.

Zakupodavac zadržava pravo da svake godine uveća zakupninu utvrđenu ugovorom o zakupu, imajući u vidu tržišnu visinu zakupnine utvrđenu od strane nadležnog poreskog organa za određenu lokaciju.

Humanitarnim organizacijama koje imaju za cilj pomoć oboleloj deci i licima sa invaliditetom, udruženjima građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, parlamentarnim političkim strankama, koji poslovne prostorije ne koriste za sticanje prihoda, dobrovoljnim organizacijama koje učestvuju u spasilačkim akcijama, može se dati u zakup poslovni prostor uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 20% od početne cene komercijalnog zakupa utvrđene članom 2. ove odluke, za zonu u kojoj se nalazi poslovni prostor koji je predmet davanja u zakup.

Agencijama, direkcijama, službama i drugim organizacijama čiji je osnivač nosilac prava javne svojine, može se dati u zakup poslovni prostor, radi obavljanja poslova iz njihovog delokruga rada, na osnovu obrazlože odluke Gradskog veća Grada Požarevca, uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 30% a najviše do 50% od početne cene komercijalnog zakupa utvrđene članom 2. ove odluke, za zonu u kojoj se nalazi poslovni prostor koji je predmet davanja u zakup.

Član 4

Ugovorena zakupnina iskazuje se u evrima, a obračunava i fakturiše u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS, na dan fakturisanja.

Zakupnina se plaća najkasnije do 20-tog u mesecu, za prethodni mesec.

Zakupcu koji izvrši uplatu zakupnine u roku od 5 dana od dana prijema fakture, a nema dug po tom osnovu, zakupnina za sledeći mesec umanjuje se za 10%.

Plaćanje komunalnih usluga (voda i kanalizacija, iznošenje smeća, struja, grejanje, telefon i slično) distributerima obaveza je zakupca.

Član 5

Nadzor nad primenom ove odluke vrši organ uprave Grada Požarevca nadležan za poslove finansija.

Član 6

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju visine zakupa za poslovni prostor ("Službeni glasnik Grada Požarevca", br. 4/14 i 13/14).

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".