POKRAJINSKA UREDBA

O POSTUPKU ZA DODELU POKRAJINSKIH PRIZNANJA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 6/2019)

Član 1

Ovom pokrajinskom uredbom utvrđuje se postupak za dodelu pokrajinskih priznanja.

Član 2

Pokrajinska priznanja dodeljuju se za značajna ostvarenja u sledećim oblastima:

1. kultura - za podsticaj razvoju kulture;

2. umetnost - za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu;

3. nauka - za naučno ostvarenje, odnosno naučni rad, koji predstavlja doprinos razvoju naučne oblasti, objavljen u naučnoj i stručnoj literaturi, odgovarajućim naučnim časopisima ili drugim načinom javnog saopštavanja;

4. obrazovanje - za izuzetne rezultate postignute u vaspitno-obrazovnom radu, predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, vaspitačima u predškolskim ustanovama, nastavnicima u osnovnim i srednjim školama i pedagozima i psiholozima u ovim ustanovama sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine;

5. privreda - za dugogodišnji rad u privredi i izuzetne rezultate u svim oblastima privređivanja, kao i za doprinos u ostvarivanju ekonomskog razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine;

6. sport - najboljim sportistima i sportskim organizacijama za rad ili rezultate izuzetne vrednosti, kojima su dali značajan doprinos afirmaciji, razvoju i unapređivanju sporta;

7. ravnopravnost polova - za izuzetan doprinos u oblasti ravnopravnosti polova;

8. ljudska i manjinska prava - za angažovanje i postignute rezultate u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava, unapređivanja tolerancije, jednakosti i ravnopravnosti.

Pokrajinska priznanja dodeljuju se povodom datuma od pokrajinskog značaja, i to:

1) pokrajinska priznanja iz stava 1. t. 1), 4), 5), 6) i 7) ovog člana dodeljuju se 25. novembra;

2) pokrajinska priznanja iz stava 1. t. 2) i 3), ovog člana dodeljuju se 15. maja;

3) pokrajinsko priznanje iz stava 1. tačka 8) ovog člana dodeljuje se 10. decembra.

Član 3

Pokrajinsko priznanje dodeljuje se za rezultate postignute u godini koja prethodi godini u kojoj se ono dodeljuje.

Član 4

Postupak za dodelu pokrajinskog priznanja sprovodi pokrajinski organ uprave u čijem je delokrugu oblast za koju se priznanje dodeljuje.

Član 5

Za dodelu pokrajinskog priznanja iz člana 2. stav 1. t. 2) i 3) ove pokrajinske uredbe, pokrajinski organ uprave u čijem je delokrugu oblast za koju se priznanje dodeljuje najkasnije do 1. marta objavljuje u dnevnim novinama javni poziv sa obaveštenjem o uslovima za dodelu pokrajinskog priznanja i roku za dostavljanje predloga kandidata.

Za dodelu pokrajinskog priznanja iz člana 2. stav 1. t. 1), 4), 5), 6), 7) i 8) ove pokrajinske uredbe, pokrajinski organ uprave u čijem je delokrugu oblast za koju se priznanje dodeljuje najkasnije do 1. oktobra u dnevnim novinama objavljuje javni poziv sa obaveštenjem o uslovima za dodelu priznanja i roku za dostavljanje predloga kandidata.

Član 6

Pravo predlaganja kandidata za pokrajinska priznanja imaju pravna i fizička lica.

Predlozi kandidata za pokrajinska priznanja dostavljaju se pokrajinskom organu uprave u čijem je delokrugu oblast za koju se priznanje dodeljuje.

Član 7

Predlog se dostavlja u pisanoj formi sa obrazloženjem i sadrži naznaku oblasti za koju se kandidat predlaže, kao i podatke o kandidatu i rezultatima njegovog rada.

Uz predlog, dostavlja se i odgovarajuća dokumentacija koja se posle odlučivanja o dodeli pokrajinskog priznanja ne vraća predlagaču.

Član 8

Pokrajinski organ uprave u čijem je delokrugu oblast za koju se pokrajinsko priznanje dodeljuje, u roku od 10 dana od dana isteka roka za dostavljanje predloga kandidata, sačinjava listu predloženih kandidata koju, sa kompletnom dokumentacijom, dostavlja Komisiji za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja (u daljem tekstu: Komisija).

Član 9

Odluku o dodeli pokrajinskog priznanja donosi Komisija.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju obavlja pokrajinski organ u čijoj je nadležnosti oblast za koju se predlaže priznanje.

Član 10

Član Komisije ne može da bude kandidat za dodelu pokrajinskog priznanja.

Član 11

Pokrajinsko priznanje dodeljuje se u vidu diplome i u novčanom iznosu.

Oblik i sadržina diplome iz stava 1. ovog člana utvrdiće se na osnovu idejnog rešenja koje će izabrati Komisija nakon sprovedenog javnog poziva.

Visina novčanog iznosa pokrajinskog priznanja utvrđuje se u neto iznosu od 100.000,00 dinara sa pripadajućim porezima i doprinosima.

Član 12

Komisija je samostalna u radu.

Rad Komisije je javan.

Komisija donosi odluke većinom glasova ukupnog broja članova.

Član 13

Komisija o svom radu podnosi izveštaj Pokrajinskoj vladi, u roku od 30 dana nakon donošenja odluke o dodeli pokrajinskih priznanja.

Član 14

Na rad Komisije shodno se primenjuju odredbe Poslovnika o radu Pokrajinske vlade.

Član 15

Ova pokrajinska uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".