PRAVILNIK

O METODOLOGIJI FORMIRANJA CENE USLUGE DNEVNOG BORAVKA U OSNOVNOJ ŠKOLI ZA DECU PREDŠKOLSKOG UZRASTA SA SMETNJAMA U RAZVOJU I UČEŠĆU KORISNIKA U TROŠKOVIMA USLUGE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 6/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se metodologija formiranja cene usluge dnevnog boravka u osnovnoj školi za decu predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju (u daljem tekstu: dnevni boravak) i učešće korisnika u troškovima usluge.

Član 2

Cena usluge dnevnog boravka iz člana 1. ovog pravilnika (u daljem tekstu: cena usluge), za korisnike kojima se dnevni boravak obezbeđuje u osnovnoj školi sa kojom Grad Novi Sad ima zaključen ugovor o obavljanju poslova dnevnog boravka, utvrđuje se u dnevnom i mesečnom iznosu po korisniku.

Član 3

Elementi za utvrđivanje cene usluge, za kapacitet do 50 korisnika, za rad u osam grupa, su:

- zarade zaposlenih, i to: jedan pedagog-rukovodilac, 16 defektologa, tri medicinske sestre, jedna servirka sa polovinom punog radnog vremena, jedan kuvar sa polovinom punog radnog vremena, jedan administrativno-finansijski radnik i dve spremačice;

- socijalni doprinosi na teret poslodavca, naknade troškova prevoza na posao i sa posla, i ostala davanja zaposlenima u skladu sa propisima kojima se uređuju primanja zaposlenih u oblasti socijalne zaštite;

- materijalni troškovi za utrošenu električnu energiju, grejanje, vodu, odvođenje otpadnih voda, radio i televizijsku pretplatu, naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta i ekologiju;

- sredstva za tekuće popravke, održavanje i opremanje;

- troškovi registracije, troškovi goriva i održavanja vozila;

- troškovi ishrane korisnika, materijal za radne aktivnosti korisnika i didaktički materijal, troškovi prevoza korisnika;

- ostali materijalni i nematerijalni troškovi (kancelarijski materijal, sanitarni pregled radnika, sredstva za održavanje higijene, sredstva za zaštitnu odeću i obuću i dr.);

- usluge obrazovanja i usavršavanja zaposlenih, usluge komunikacija, troškovi platnog prometa i bankarskih usluga, kao i drugih usluga.

Član 4

Cena usluge u mesečnom iznosu po korisniku, utvrđuje se deljenjem planiranih rashoda na godišnjem nivou iz člana 3. ovog pravilnika sa brojem 12, i sa brojem upisane dece korigovanim za prosečnu prisutnost u prethodnoj kalendarskoj godini.

Cena usluge u dnevnom iznosu po korisniku (u daljem tekstu: dnevna cena) utvrđuje se deljenjem cene u mesečnom iznosu po korisniku iz stava 1. ovog člana sa brojem radnih dana u mesecu.

Za dane odsustva dnevna cena se umanjuje za 50%.

Cenu usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje Gradsko veće Grada Novog Sada za svaku kalendarsku godinu.

Član 5

Planirani rashodi na godišnjem nivou iz člana 4. ovog pravilnika usaglašeni su sa ukupno planiranim sredstvima u budžetu Grada Novog Sada za finansiranje usluge dnevnog boravka u osnovnoj školi za decu predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju.

Član 6

Korisnici iz člana 1. ovog pravilnika koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada ne učestvuju u troškovima usluge dnevnog boravka.

Korisnici sa teritorije druge opštine mogu da se smeštaju, na teret te opštine, u dnevni boravak na teritoriji Grada Novog Sada, u skladu sa ugovorom zaključenim između osnovne škole iz člana 2. ovog pravilnika i druge opštine.

Član 7

Sredstva za obavljanje poslova dnevnog boravka u osnovnoj školi iz člana 2. ovog pravilnika obezbeđuju se iz budžeta Grada Novog Sada.

Pružanje usluga dnevnog boravka urediće se ugovorom koji sa osnovnom školom iz člana 2. ovog pravilnika zaključi Gradonačelnik Grada Novog Sada, ili lice koje on ovlasti.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana urediće se: kapacitet dnevnog boravka, broj zaposlenih prema utvrđenim standardima, način prenosa sredstava iz budžeta Grada, poslovi za čije obavljanje se mogu angažovati volonteri, u skladu sa Zakonom o volontiranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 36/10), prostor za obavljanje delatnosti, i dr.

Obezbeđivanje sredstava za pružanje usluga dnevnog boravka vršiće se prema mogućnostima budžeta Grada Novog Sada.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".