PRAVILNIK
O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA U OBLASTI OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA I VASPITANJA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje način, uslovi, prioriteti i kriterijumi za dodelu budžetskih sredstava (u daljem tekstu: sredstva) za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: AP Vojvodina), u skladu sa aproprijacijama odobrenim odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine u okviru posebnog razdela Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine - nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji AP Vojvodine čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, Regionalni centri za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine i udruženja sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, koja su kao jedan od ciljeva udruživanja predvidela i aktivnosti u oblasti obrazovanja (u daljem tekstu: korisnici).

Član 3

Programi i projekti iz člana 1. ovog pravilnika finansiraju se i sufinansiraju putem konkursa (u daljem tekstu: konkurs), koji Sekretarijat raspisuje najmanje jednom godišnje, u skladu sa finansijskim planom Sekretarijata.

Konkurs sadrži podatke o nazivu akta na osnovu kog se raspisuje konkurs, visinu ukupnih sredstava predviđenih za dodelu po konkursu, o tome ko može da se prijavi na konkurs i za koje namene, kriterijume po kojima će se rangirati prijave na konkurs, način i rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i drugu dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenost uslova za podnošenje prijave na konkurs.

Član 4

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Sekretarijata, u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine" i u jednom od javnih glasila, koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine.

Konkurs se može objaviti i na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u radu organa AP Vojvodine.

Član 5

Prijava na konkurs podnosi se u pismenoj formi, na jedinstvenom obrascu koji se objavljuje na internet stranici Sekretarijata i koji sadrži opšte podatke o podnosiocu i opšte podatke o programu/ projektu: naziv, prioritet, oblast (osnovno ili srednje obrazovanje), opšte i specifične ciljeve, period realizacije, učesnike i krajnje korisnike, aktivnosti, očekivane rezultate, finansijski plan, uticaj i održivost programa/projekata s rokom njegovog završetka.

Jedno pravno lice može da podnese najviše dve prijave.

Član 6

Uz prijavu na konkurs, podnosi se sledeća dokumentacija:

1) fotokopija rešenja o upisu u registar kod agencije za privredne registre za udruženja;

2) fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju;

3) fotokopija izvoda iz statuta udruženja ili osnivačkog akta (u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti koja je predviđena konkursom) overena od strane udruženja;

Sekretarijat će po službenoj dužnosti pribaviti podatke o činjenicama iz tačke 1. i 2. ovog člana, osim ako stranka izričito izjavi da će podatke pribaviti sama.

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Član 7

Komisija neće razmatrati:

- nepotpune prijave;

- neblagovremene prijave;

- nedopuštene prijave (prijave podnete od strane lica koja su neovlašćena i subjekata koji nisu predviđeni konkursom);

- prijave koje se ne odnose na konkursom predviđene namene iz člana 10. ovog pravilnika;

- prijave koje se odnose na nabavku opreme ili održavanje opreme koja je u funkciji realizacije projekta;

- prijave korisnika koji u prethodnom periodu nisu opravdali dodeljena sredstva putem finansijskih i narativnih izveštaja;

- prijave korisnika koji narativni/finansijski izveštaj o realizaciji programa/projekata iz prethodnog konkursnog perioda nisu dostavili u predviđenim rokovima;

- programe odnosno projekte čija realizacija ne može pretežno da se izvrši u toku tekuće budžetske godine.

Član 8

Pokrajinski sekretar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa za dodelu sredstava za programe i projekte u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija razmatra podnete prijave na konkurs.

Komisija utvrđuje ispunjenost propisanih uslova na konkursu.

Nakon razmatranja podnetih prijava na konkurs, Komisija sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava i dostavlja ga pokrajinskom sekretaru.

Član 9

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i odlučuje o raspodeli sredstava korisnicima rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana jeste konačno.

Rezultati konkursa se objavljuju na internet stranici Sekretarijata.

Član 10

Prilikom razmatranja prijava na konkurs, Komisija će uzeti u obzir programe i projekte u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, koji se odnose na:

1. Modernizaciju obrazovno-vaspitnog rada

1a) osavremenjivanje nastavnog procesa putem inovativnosti i kreativnosti svih učesnika;

1b) stručno usavršavanje nastavnog kadra (za nerazvijene i izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave prema jedinstvenoj listi razvijenosti regiona i jedinica lokalnih samouprava);

1v) medijska popularizacija obrazovanja radi isticanja dobrih primera iz prakse i savremenih trendova u obrazovanju.

2. Usaglašavanje obrazovanja s potrebama tržišta rada

- unapređivanje preduzetničkog duha, razvoj praktičnih i životnih veština;

- profesionalna orijentacija i karijerno vođenje, podizanje kvaliteta stručne prakse.

3. Negovanje multikulturalnosti/interkulturalnosti i tradicije, maternjeg jezika pripadnika nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica

- stvaranje uslova da se učenici pripadnici različitih nacionalnih zajednica bolje međusobno upoznaju kao i da steknu dodatna znanja o istoriji, kulturi i drugim važnim činjenicama o suživotu, jačanje međunacionalnog poverenja.

4. Podršku inkluzivnom obrazovanju i prevenciju ranog napuštanja formalnog obrazovanja

4a) društveno uključivanje i napredovanje učenika (sa smetnjama u razvoju, specifičnim poteškoćama u učenju i učenika iz društveno osetljivih grupa), kao i prevencija ranog napuštanja formalnog obrazovanja;

4b) podrška učenicima sa izuzetnim sposobnostima, razvoj talenata u skladu s njihovim obrazovno-vaspitnim potrebama (prilagođavanjem načina i uslova rada, obogaćivanjem i proširivanjem nastavnih sadržaja, takmičenjima učenika koja nisu u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja/međuregionalna, međunarodna).

5. Podsticanje vannastavnih aktivnosti

- organizovano i stručno vođeno slobodno vreme učenika u vannastavnom periodu i tokom školskih raspusta putem edukativnih kampova, susreta učenika, sekcija, sportskih, naučno-tehničkih, kulturnih i drugih sadržaja).

Član 11

Prilikom određivanja visine sredstava za dodelu, primenjuju se sledeći kriterijumi:

1. Odgovor na temu programa/projekta:

- Ciljevi i aktivnosti programa/projekta u skladu su s prioritetima konkursa;

- Ciljevi programa/projekta su jasni, konkretni i ostvarivi;

- Aktivnosti su realne i adekvatne za postizanje ciljeva;

- Primenjen je inovativni pristup u planiranju aktivnosti kojima se prenose znanja i iskustva škola i udruženja građana na širu društvenu zajednicu;

2. Uticaj predloženog programa/projekta

- Veličina ciljne grupe;

- Stepen uključenosti ciljne grupe kojoj je program/projekat namenjen;

- Vidljivost programa/projekta;

- Održivost rezultata programa/projekta;

- Uključenost partnerskih institucija u realizaciju programa/projekta.

3. Kompetentnost predlagača i dosadašnje iskustvo

- Dosadašnja iskustva u realizaciji programa/projekata koji doprinose unapređivanju obrazovno-vaspitnog rada.

Član 12

Obavezu dodele sredstava Sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem.

Član 13

Korisnik je dužan da dodeljena sredstva koristi namenski i zakonito, a neutrošena sredstva da vrati u budžet AP Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da podnese izveštaj o korišćenju sred- stava, najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od utvrđenog roka za realizaciju namene, za koju su sredstva dodeljena, s pripadajućom dokumentacijom koju su overila odgovorna lica.

Korisniku koji ne dostavi izveštaj u propisanom roku, šalje se opomena.

Ukoliko ni nakon 8 dana od dana prijema Opomene ne dostavi kompletan narativni i finansijski izveštaj, korisnik je u obavezi da izvrši povraćaj sredstava u budžet APV i gubi pravo apliciranja prilikom raspisivanja sledećeg konkursa.

Korisnik je u obavezi da dobijena sredstva vrati u budžet AP Vojvodine, ukoliko se utvrdi da se sredstva ne koriste za realizaciju namene za koju su dodeljena.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 14

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dodeli budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice za sufinansiranje programa i projekata u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini broj 128-451-42/2017-01 od 1. februara 2017. godine.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".