ODLUKA

O UTVRĐIVANJU DOPRINOSA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA I ZAKUPNINE ZA ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 6/2015, 9/2015, 23/2015, 8/2017, 15/2018, 39/2018 i 25/2019 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se način i postupak utvrđivanja i plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i zakupnina na građevinsko zemljište u javnoj svojini dato u zakup radi izgradnje objekata za koji se izdaje privremena građevinska dozvola.

Član 2

Građevinsko zemljište je zemljište koje je određeno zakonom ili planskim dokumentom za izgradnju i korišćenje objekata, kao i zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom.

Građevinsko zemljište može biti izgrađeno i neizgrađeno, uređeno i neuređeno.

Član 3

Uređeno građevinsko zemljište je zemljište koje je u skladu sa planskim dokumentom komunalno opremljeno za građenje i korišćenje.

Neuređeno građevinsko zemljište je zemljište koje nije opremljeno u smislu ove Odluke, a nalazi se u obuhvatu planskog dokumenta grada Vranja.

Uređivanje građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: građevinsko zemljište) obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje građevinskog zemljišta, uklanjanje objekata i druge radove u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Opremanje građevinskog zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i izgradnju i uređenje površina javne namene.

Građevinsko zemljište potpuno komunalno opremljeno za građenje je zemljište do koga je izgrađen pristupni put i javna rasveta, vodovodna i kanalizaciona mreža.

Član 4

Uređivanje građevinskog zemljišta obavlja se u skladu sa važećim planskim dokumentom prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja, koje donosi Skupština Grada Vranja (za područje Gradske opštine Vranje), odnosno Skupština Gradske opštine Vranjska Banja (za područje Gradske opštine Vranjska Banja), uz staranje o zaštiti, racionalnom i održivom korišćenju građevinskog zemljišta.

Član 5

Poslove uređivanja građevinskog zemljišta obezbeđuje Grad Vranje (za područje Gradske opštine Vranje), preko organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica), odnosno Gradska opština Vranjska Banja (za područje Gradske opštine Vranjska Banja), preko nadležnog organa Gradske opštine Vranjska Banja, u skladu sa Statutom Grada Vranja.

Nacrt programa uređivanja građevinskog zemljišta priprema nadležna organizaciona jedinica, odnosno nadležni organ Gradske opštine Vranjska Banja, a utvrđuje ga Gradsko veće Grada Vranja, odnosno Opštinsko veće Gradske opštine Vranjska Banja.

U vršenju poslova obezbeđivanja uređivanja građevinskog zemljišta, Gradska opština Vranjska Banja, preko svojih organa, ima ovlašćenja propisana ovom odlukom za uređivanje građevinskog zemljišta koje obezbeđuje Grad Vranje, preko svojih organa.

Član 6

Uređivanje građevinskog zemljišta obezbeđuje se uređivanjem javnih površina, raščišćavanjem, sanacijom terena, izgradnjom komunalnih objekata i instalacija do priključka građevinske parcele na te instalacije.

Sanacija terena u okviru građevinske parcele, izgradnja komunalnih objekata i instalacija do priključka na mrežne instalacije izgrađene u trupu pristupnog javnog puta obaveza je investitora objekta.

II PRIPREMANJE I OPREMANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA SREDSTVIMA FIZIČKIH ILI PRAVNIH LICA

Član 7

Neuređeno građevinsko zemljište koje nije opremljeno u smislu ove Odluke, a nalazi se u obuhvatu planskog dokumenta na osnovu koga se mogu izdati lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola, može se pripremiti i komunalno opremiti i sredstvima fizičkih ili pravnih lica (investitora).

Grad Vranje može sa investitorom u skladu sa programom uređivanja građevinskog zemljišta ugovoriti i procentualno učešće u sufinansiranju izgradnje objekata komunalne infrastrukture iz čl. 3. st. 5. ove Odluke.

Odlukom Gradskog veća može se utvrditi učešće Grada Vranja u sufinansiranju izgradnje objekata iz stava 2. ovog člana i to najviše do 50% od vrednosti investicija.

III IZVORI FINANSIRANJA UREĐIVANJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 8

Finansiranje uređivanja građevinskog zemljišta, pribavljanje građevinskog zemljišta, izgradnja i održavanje objekata komunalne infrastrukture obezbeđuje se iz doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zakupnine za građevinsko zemljište, otuđenja ili razmene građevinskog zemljišta, pretvaranje prava zakupa u pravo svojine u skladu sa Zakonom i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta dužan je da plati investitor (fizičko ili pravno lice) koji vrši izgradnju, dogradnju i promenu namene objekta.

Otuđenje građevinskog zemljišta se vrši na osnovu godišnjeg programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini. Godišnji program otuđenja donosi Skupština grada Vranja na predlog nadležne organizacione jedinice i Gradskog veća.

Član 9

Obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta vrši nadležna organizaciona jedinica.

IV OBRAČUN DOPRINOSA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 10

Iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se rešenjem o izdavanju građevinske dozvole tako što se osnovica koju čini prosečna cena kvadratnog metra stanova novogradnje na teritoriji grada Vranja, prema poslednjim objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, pomnoži sa ukupnom neto površinom objekta koji je predmet gradnje izraženom u metrima kvadratnim, sa koeficijentom zone i sa koeficijentom namene objekta, utvrđenim ovom Odlukom.

Član 11

Obaveza plaćanja doprinosa, iznos doprinosa za plaćanje, način plaćanja doprinosa i sredstva obezbeđenja u slučaju plaćanja na rate uređuju se rešenjem o građevinskoj dozvoli, a u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Sastavni deo rešenja o građevinskoj dozvoli je obračun doprinosa.

Ukoliko investitor podnese zahtev za izmenu građevinske dozvole i dostavi novi projekat, odnosno separat za izmenu građevinske dozvole, sačiniće se novi obračun doprinosa, koji će biti sastavni deo izmenjenog rešenja o građevinskoj dozvoli.

Sastavni deo rešenja o upotrebnoj dozvoli je konačni obračun doprinosa.

Član 12

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata troškove za elektrodistributivne objekte i mreže, telekomunikacione objekte i mreže, kablovski distributivni sistem, objekte i mreže toplifikacije i gasifikacije koje investitor posebno ugovara sa nadležnim javnim i drugim preduzećima.

Član 13

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, obračunava se po sledećoj formuli:

C-ukupna = P-cena x P-neto x Kn x Kuz x Kko, gde je:

C-ukupna - ukupna cena nakon obračuna,

P-cena - prosečna cena kvadratnog metra stanova novogradnje na teritoriji grada Vranja prema poslednjim objavljenim podacima Rep. zavoda za statistiku

P-neto - neto površina objekta,

Kn - koeficijent za namenu,

Kuz - koeficijent urbanističke zone, i

Kko - koeficijent komunalne opremljenosti.

IV A Zone

Član 14

Granice urbanističkih zona utvrđuju se polazeći od tržišne vrednosti građevinskog zemljišta, odnosno posebnih urbanističkih pogodnosti i pristupačnosti lokacije, kao i urbanističkih parametara, odnosno planom maksimalno utvrđenog stepena izgrađenosti zemljišta.

Kod primene ove Odluke primenjivaće se urbanističke zone određene Odlukom o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Vranja za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu i ostalih lokalnih javnih prihoda.

IV B Namena objekata

Član 15

Namene objekata - prostora za koji se utvrđuje doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta može biti:

1) Stambena - individualni i kolektivni stambeni objekti, stambeni prostor u stambeno-poslovnim objektima, stambeni prostor u okviru ateljea i prateći garažni prostor u stambenim objektima, kao i pripadajući deo garažnog prostora u stambeno poslovnim objektima;

2) Komercijalna - poslovni objekti, hoteli, ugostiteljski objekti, trgovinski objekti-prostori sa pratećim prostorom, poslovno-stambeni apartmani, benzinske pumpe bez i sa nadstrešnicom, ateljei, objekti-prostori uslužnog zanatstva, menjačnice, kancelarije, kladionice, kockarnice, video klubovi, garaže kao zasebni komercijalni objekti, auto-poligoni u privatnom vlasništvu kao komercijalni objekti i sl. i ostali prostori poslovno-komercijalnog karaktera u okviru stmabeno-poslovnih, privredno-proizvodnih i ostalih objekata, skladišta, stovarišta i magacini u okviru komercijalne namene, kao i pripadajući garažni prostor u ovim objektima;

3) Proizvodna - privredno-proizvodni objekti, skladišta, stovarišta i magacini u okviru proizvodne namene, natkrivena proizvodna postrojenja, kao i objekti proizvodnog zanatstva, industrije i građevinarstva, poljoprivredni objekti, ekonomski objekti i garažni prostor u ovim objektima i elektrane;

4) Javna - objekti namenjeni za javno korišćenje; mogu biti objekti javne namene u javnoj svojini po osnovu posebnih zakona (linijski infrastrukturni objekti, objekti za potrebe državnih organa, republičkih i organa lokalne samouprave itd) i ostali objekti javne namene koji mogu biti u svim oblicima svojine (bolnice, domovi zdravlja, domovi za stare, objekti obrazovanja, predškolske ustanove, otvoreni i zatvoreni sportski i rekreativni objekti, objekti kulture, saobraćajni terminali, pošte i drugi objekti), pijace, javne garaže kao posebni objekti, otvoreni parkinzi, objekti - prostori tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu važećeg Zakona o crkvama i verskim zajednicama i objekti za službene potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava stranih država, odnosno kancelarija, međunarodnih organizacija u Republici Srbiji.

Objekti - prostori koji nisu obuhvaćeni ovim članom upodobiće se najsličnijoj navedenoj nameni.

Kod objekata sa višenamenskim sadržajem doprinos se posebno obračunava prema kvadratnom metru neto površine za svaku namenu u objektu.

Član 16

Površina objekta - prostora koji se gradi, dograđuje ili rekonstruiše za koji se utvrđuje doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta jednaka je ukupnoj neto površini objekta (P neto), izražena u metrima kvadratnim, obračunata po srpskom standardu SRPS U.C2.100: 2002.

IV V Koeficijenti

Član 17

Za obračunavanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuju se sledeći koeficijenti:

Koeficijent za zonu (Kuz):

Urbanistička zona

koeficijent

I zona

0,09

II zona

0,06

III zona

0,05

IV zona

0,04

V zona

0,035

VI zona

0,025

Koeficijent za namenu (Kn):

Namena objekta

koeficijent

Individualno stambena

0,30

Kolektivno stambena

0,70

Komercijalna

1,00

Proizvodna

0

Javna

0,65

Za objekte koji se grade duž ulica koje dele dve urbanističke zone, za trgove i javne površine, kao i za gradsko građevinsko zemljište koje se nalazi uz granice zone, visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se prema utvrđenim merilima za višu urbanističku zonu.

Koeficijent komunalne opremljenosti (Kko) - umanjenja:

U slučaju potpune komunalne opremljenosti građevinskog zemljišta koeficijent komunalne opremljenosti je 1.

Član 18

Ukoliko je građevinsko zemljište nepotpuno opremljeno komunalnom infrastrukturom, visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta - ukupna cena nakon obračuna umanjuje se za određeni procenat u skladu sa sledećom tabelom:

Nedostajuća komunalna infrastruktura

Procenat umanjenja

Nedostajući pristupni put

18%

Nedostajuća kanalizaciona mreža

17%

Nedostajuća vodovodna mreža

10%

Nedostajuća javna rasveta

5%

Procenat umanjenja po osnovu nedostajuće komunalne infrastrukture ne može biti veći od 50% u odnosu na koeficijent potpune komunalne opremljenosti.

Iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta umanjuje se i za troškove infrastrukturnog opremanja građevinskog zemljišta sredstvima investitora na osnovu zaključenog ugovora kao i za vrednost zemljišta koje investitor ustupa jedinici lokalne samouprave za izgradnju infrastrukturnih objekata.

Investitoru koji svojim sredstvima učestvuje u pripremanju, odnosno opremanju građevinskog zemljišta, iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta može se umanjiti najviše do procenta umanjenja za nedostajuću komunalnu infrastrukturu utvrđenu stavom 1. ovog člana. Procenat umanjenja obračunava se u odnosu na ukupan iznos obračunatog doprinosa.

IV G Oslobađanja od doprinosa i druge pogodnosti

Član 19

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se za:

1) objekte javne namene u javnoj svojini;

2) objekte komunalne i druge infrastrukture;

3) proizvodne i skladišne objekte;

4) podzemne etažne objekata visokogradnje (prostor namenjen za garažiranje vozila, podstanice, trafostanice, ostave, vešernice i sl.), osim za delove podzemne etaže koji se koriste za komercijalne delatnosti;

5) otvorena dečja igrališta;

6) otvorene sportske terene;

7) atletske staze;

8) pomoćne objekte koji su u funkciji objekata propisanih ovim članom;

9) izgradnju objekata socijalnog stanovanja i objekata za raseljavanje, čiji je investitor Republika Srbija ili Grad Vranje;

10) objekte čiji je investitor i vlasnik, odnosno korisnik Grad Vranje, kao i u slučajevima kada je posebnim sporazumom između Republike Srbije, investitora i Grada Vranja regulisano oslobađanje od plaćanja taksi, naknada i doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, kao vid investicionog podsticaja za ulaganje u grad Vranje;

11) verske objekte;

12) izgradnju komunalnih i drugih objekata koji se finansiraju iz budžeta Grada Vranja;

13) adaptaciju i rekonstrukciju objekta u okviru postojećeg gabarita objekta izgrađenog u skladu sa zakonom, bez povećanja ukupne neto površine i bez promene njegove namene;

14) izgradnju ili rekonstrukciju krova objekta;

15) izgradnju porušenog ili oštećenog objekta usled više sile.

Član 20

U cilju realizacije projekta od značaja za lokalni ekonomski razvoj, doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta se može umanjiti i u većem procentu od kriterijuma iz čl. 18. ove odluke, do potpunog oslobađanja u procentu od 100%, o čemu konačnu odluku donosi Gradsko veće Grada Vranja po prethodno pribavljenom mišljenju Vlade RS, u skladu sa važećim zakonima i drugim propisima.

Član 21

Ukoliko se nakon izdavanja građevinske dozvole vrši promena namena objekta, odnosno dela objekta, iz jedne u drugu namenu za koju je propisan veći iznos doprinosa, investitor je u obavezi da plati razliku doprinosa za drugu (novu) namenu objekta za koju je u skladu sa ovom Odlukom propisan veći iznos doprinosa.

Za pretvaranje već izgrađenog objekta u prostor za koji je utvrđen viši koeficijent namene, odnosno kod izgradnje novog objekta umesto postojećeg, porušenog objekta gde se u novoj gradnji menja namena objekta u celini ili dela objekta u namenu za koju je utvrđen viši koeficijent namene, doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta se utvrđuje kao razlika između obračunatog doprinosa za novu namenu objekta ili dela objekta i obračunatog doprinosa za prvobitnu namenu objekta ili dela objekta.

Za pretvaranje poslovnog prostora u stambeni prostor ne plaća se naknada, o čemu se izdaje posebna potvrda od strane nadležnog organa i ne vraća se naknada.

Član 22

Obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za novu namenu i prvobitnu namenu objekta ili dela objekta vrši se po važećim cenama na dan obračuna.

Član 23

(Brisan)

Član 24

Investitor koji uklanja postojeći objekat, izgrađen u skladu sa zakonom, u cilju izgradnje novog objekta na istoj lokaciji, plaća doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta samo za razliku u broju kvadrata neto površine između objekta koji planira da izgradi i legalno izgrađenog objekta koji ruši.

Izgradnja objekta u smislu stava 1. ovog člana dokazuje se: izvodom iz zemljišnih knjiga, odnosno izvodom iz lista nepokretnosti, građevinskom i upotrebnom dozvolom ili aktom nadležnog organa Gradske uprave da je objekat izgrađen u periodu kada za njegovu izgradnju nije bilo potrebno izdavanje građevinske dozvole.

Ukoliko navedene isprave ne sadrže podatke o površini objekta, ista se utvrđuje na osnovu akta nadležnog organa Gradske uprave, ili tehničke dokumentacije koja je sastavni deo građevinske i upotrebne dozvole, kopije plana ili uviđaja na licu mesta od strane ovlašćenog lica nadležne organizacione jedinice.

Za objekte izgrađene u periodu kada nije postojala obaveza pribavljanja građevinske dozvole, umesto nje dostavlja se uverenje Republičkog geodetskog zavoda-Službe za katastar nepokretnosti o snimanju i površini objekta.

Član 25

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju:

- pomoćnih objekata koji su u funkciji glavnih objekata iz čl. 15. ove Odluke sa namenama: stambena, komercijalna i javna u drugim oblicima svojine i nalaze se na istoj katastarskoj parceli,

- površina otvorenih prostora (balkoni, terase, prohodne terase, tremovi i lođe), i

- objekata zanatstva i očuvanja tradicije i kulturnog nasleđa,

obračunava se tako što se koeficijent namene glavnog objekta množi sa 0,5.

Član 26

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta obračunatog u skladu sa odredbama ove Odluke, dodatno se umanjuje za 25% za izgradnju staklenika i staklene bašte.

Član 27

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju antenskih tornjeva, betonskih i metalnih silosa i drugih sličnih objekata, obračunava se tako što se koeficijent za komercijalnu namenu množi sa 2.

Član 28

(Brisan)

V NAČIN PLAĆANJA DOPRINOSA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA I SREDSTAVA OBEZBEĐENJA

Član 29

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta može se platiti odmah nakon izdavanja građevinske dozvole, a najkasnije do podnošenja prijave radova.

Plaća se jednokratno ili u ratama, u periodu od 36 meseci.

Član 30

Investitor koji uplati doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta jednokratno u celosti do podnošenja prijave radova, ima pravo na umanjenje od 30%.

Član 31

Kod ugovaranja plaćanja u ratama, investitor je dužan da izvrši uplatu prve rate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i dostavi sredstvo obezbeđenja u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji najkasnije do podnošenja prijave radova.

Rate će se usklađivati prema zvanično objavljenom pokazatelju rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji, koji objavljuje nadležni republički organ za poslove statistike, za period od baznog datuma obračuna doprinosa do poslednjeg dana u mesecu koji prethodi mesecu plaćanja rate, a uplaćivaće se najkasnije do 20. u narednom mesecu.

Član 32

Vrednost objekta na kome se uspostavlja hipoteka, procenjuje tročlana komisija koju na predlog nadležnog organa Gradske uprave obrazuje Gradsko veće grada Vranja.

Investitor koji gradi objekat čija ukupna bruto razvijena građevinska površina ne prelazi 200 m2 i koji ne sadrži više od dve stambene jedinice, nije u obavezi da podnosi sredstvo obezbeđenja u slučaju plaćanja doprinosa na rate.

Član 33

Pravo na umanjenje ima i investitor za preostali dug koji plaćanje vrši u ratama, u slučaju jednokratnog plaćanja preostalih nedospelih rata.

Visina umanjenja utvrđuje se tako što se najpre utvrdi procenat preostalih nedospelih rata u odnosu na ukupan broj odobrenih rata (36), pa se za taj procenat umanjuje preostali dug, a najviše do 30% od preostalog duga.

Obveznik koji plaća doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta za razliku u površini ili promeni namene između ugovorene i konačno izvedene površine, doprinos mora da plati jednokratno.

Član 34

Ukoliko investitor ne izmiri dospeli iznos doprinosa u propisanom roku, naplata će se izvršiti prinudnim putem u postupku propisanom važećim Zakonom o poreskom sistemu i poreskoj administraciji.

Troškovi prinudne naplate padaju na teret investitora.

Član 35

Kada je urbanističkim planom ili aktom nadležnog organa predviđena fazna izgradnja objekta, kao i kada je na istoj lokaciji predviđena izgradnja više objekata, za koje se građevinska dozvola izdaje prema fazama izgradnje objekta, odnosno posebno za objekte, doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta se obračunava prema utvrđenoj visini za tu obračunsku godinu.

Član 36

Iznos, način plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i sredstva obezbeđenja plaćanja, ukoliko se doprinos plaća na rate, sastavni su deo rešenja o građevinskoj dozvoli.

Član 37

Nadležna organizaciona jedinica, u ime i za račun grada Vranja vode evidenciju o obračunatom doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta, dinamici izmirivanja, rokovima plaćanja mesečnih rata, izdaje potvrdu o izvršenoj obavezi plaćanja, pokreće postupke za aktiviranje sredstava obezbeđenja u slučaju neplaćanja za najviše 3 (tri) uzastopne mesečne rate i pokreće druge postupke radi naplate.

VI UGOVOR O REGULISANJU MEĐUSOBNIH ODNOSA U VEZI PRIPREMANJA I OPREMANJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA SREDSTVIMA FIZIČKIH ILI PRAVNIH LICA

Član 38

Investitor koji gradi objekat na neuređenom građevinskom zemljištu, podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici predlog o finansiranju pripremanja, odnosno komunalnog opremanja građevinskog zemljišta.

Uz predlog o finansiranju investitor dostavlja:

- lokacijske uslove,

- dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima za parcelu na kojoj namerava da gradi objekat,

- kopiju plana,

- predlog dinamike i rokova izgradnje objekta.

Nadležna organizaciona jedinica dužna je da postupe u roku od 15 dana od dana prijema predloga u smislu ocenjivanja predloga i davanja odgovora.

Član 39

Nadležna organizaciona jedinica nakon razmatranja predloga investitora iz člana 7. stav 1. ove Odluke, a na osnovu pribavljene dokumentacije, priprema elaborat o finansiranju, odnosno sufinansiranju pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta sa predlogom ugovora.

Elaborat iz stava 1 ovog člana sadrži:

- podatke o lokaciji, odnosno zoni u kojoj se planira opremanje građevinskog zemljišta,

- podatke iz planskog dokumenta i tehničke uslove za izgradnju nedostajuće infrastrukture,

- za sufinansiranje, podatke iz programa uređivanja građevinskog zemljišta,

- granicu lokacije koja se priprema, odnosno oprema sa popisom katastarskih parcela,

- dinamiku i rok izgradnje nedostajuće infrastrukture,

- obavezu investitora i nadležnog javnog preduzeća Javnih preduzeća da obezbede stručni nadzor u toku izvođenja radova,

- određivanju učešća svake ugovorne strane u obezbeđivanju, odnosno finansiranju izrade tehničke dokumentacije i stručne kontrole tehničke dokumentacije, izvođenju radova i izboru izvođača radova, kao i drugih troškova u vezi sa opremanjem građevinskog zemljišta, uključujući visinu i rokove obezbeđivanja finansijskih i drugih sredstava,

- određivanje objekta koji se gradi i koji će preći u javnu svojinu grada Vranja,

- određivanje iznosa učešća od strane investitora, a kod sufinansiranja, određivanje procenta i iznosa učešća ugovornih strana,

- sredstva obezbeđenja ispunjenja obaveza ugovornih strana.

Član 40

Saglasnost na elaborat o finansiranju pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta sredstvima investitora, kao i na učešće Grada Vranja u sufinansiranju objekata i to najviše do 50% od vrednosti investicija, daje Gradsko veće.

Član 41

Na osnovu dobijene saglasnosti na elaborat iz čl. 40. ove odluke, Grad Vranje sa investitorom zaključuje ugovor o zajedničkom pripremanju, odnosno opremanju građevinskog zemljišta koji, u ime Grada Vranja, potpisuje Gradonačelnik.

Ugovor mora da sadrži sve elemente propisane važećim Zakonom o planiranju i izgradnji, a naročito:

- podatke o lokaciji, odnosno zoni u kojoj se planira opremanje građevinskog zemljišta,

- podatke iz planskog dokumenta i tehničke uslove za izgradnju,

- podatke iz programa uređivanja građevinskog zemljišta,

- granicu lokacije koja se priprema, odnosno oprema sa popisom katastarskih parcela,

- dinamiku i rok izgradnje nedostajuće infrastrukture,

- obavezu investitora i nadležnog javnog preduzeća Javnog preduzeća da obezbedi stručni nadzor u toku izvođenja radova,

- određivanje učešća svake ugovorne strane u obezbeđivanju, odnosno finansiranju izrade tehničke dokumentacije i stručne kontrole tehničke dokumentacije, izvođenju radova i izboru izvođača radova, kao i drugih troškova u vezi sa opremanjem građevinskog zemljišta, uključujući visinu i rokove obezbeđivanja finansijskih i drugih sredstava.

- određivanje objekta koji se gradi i koji će preći u javnu svojinu grada Vranja,

- određivanje iznosa učešća od strane investitora, a kod sufinansiranja, određivanje procenta i iznosa učešća ugovornih strana,

- sredstva obezbeđenja ispunjenja obaveza ugovornih strana.

VII ZAKUPNINA ZA ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

Član 42

Zakupnina za zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: zakupnina) utvrđuje se pod tržišnim uslovima, u skladu sa zakonom, Odlukom o građevinskom zemljištu i ovom Odlukom.

Zakupnina za postavljanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera (kiosci i barake) obračunava se prema odredbama posebne odluke koja reguliše ovu oblast.

Obveznik plaćanja zakupnine je lice kome se daje u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini radi izgradnje.

Član 43

Početni iznos zakupnine utvrđuje se u visini procenjene tržišne vrednosti konkretne parcele, koja se pribavlja od strane Ministarstva finansija RS - Uprave prihoda u Vranju.

Utvrđivanje tržišne vrednosti u smislu stava 1. ovog člana, vrši se prema nameni zemljišta, komunalne opremljenosti zemljišta, zonama i drugim kriterijumima propisanim ovom Odlukom.

Član 44

Visina zakupnine određena u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta u skladu sa zakonom i ovom Odlukom, ne može se naknadno umanjivati.

Član 45

Odredbe ove Odluke o utvrđivanju cene zakupnine, shodno se primenjuju i na utvrđivanje cene otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini radi izgradnje i kod razmene nepokretnosti.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 46

Prihodi od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i zakupnine za zakup građevinskog zemljišta su prihod budžeta Grada Vranja, odnosno prihod budžeta Gradske opštine Vranjska Banja.

Čl. 47-49

(Brisani)

Član 50

Na pitanja koja nisu regulisana ovom Odlukom, neposredno se primenjuju odredbe Zakona o planiranju i izgradnji, podzakonskih akata u funkciji ovog Zakona i drugih propisa.

Član 51

Danom primene ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje i obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i zakupnine za zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini ("Sl. glasnik grada Vranja", br. 10/14 od 16.4.2014. godine i br. 21/14 od 23.9.2014. godine.

Član 52

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte u postupku legalizacije i zakupnine za zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 9/2015)

Član 2

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte u postupku legalizacije i zakupnine za zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 8/2017)

Član 18

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i zakupnine za zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 15/2018)

Član 15

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".