ODLUKA
O UTVRĐIVANJU DOPRINOSA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Vršca", br. 16/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se postupak obračuna i naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zone i vrste namena objekata, iznosi koeficijenata zone i namene, kriterijumi, iznos i postupak umanjivanja doprinosa, posebna umanjenja za nedostajuću infrastrukturu i uslovi i način obračuna umanjenja za troškove infrastrukturnog opremanja sredstvima investitora i druga pitanja koja su od značaja za obračun i naplatu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Vršca.

Član 2

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Pripremanje zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje građevinskog zemljišta, raseljavanje, uklanjanje objekata, saniranje terena i druge radove.

Opremanje zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i izgradnju i uređenje površina javne namene.

Uređivanje građevinskog zemljišta obavlja se u skladu sa važećim planskim dokumentom prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 3

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor. U skladu sa ugovorom o finansiranju, ako takav postoji, obaveza plaćanja doprinosa se može preneti na finansijera.

Sredstva dobijena od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje i pribavljanje građevinskog zemljišta u javnu svojinu, i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

II OBRAČUN DOPRINOSA

Član 4

Iznos doprinosa se utvrđuje rešenjem o izdavanju građevinske dozvole, odnosno rešenjem o odobrenju izvođenja radova koje izdaje organ nadležan za sprovođenje postupka objedinjene procedure za izdavanje akata u ostvarivanju prava na izgradnji i korišćenju objekata (u daljem tekstu: nadležni organ), a na osnovu obračuna doprinosa.

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekta obračunava se tako što se osnovica koju čini prosečna cena kvadratnog metra stanova novogradnje za Grad Vršac prema poslednjim objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike (Republičkog zavoda za statistiku), pomnoži sa ukupnom neto površinom objekta koji je predmet gradnje, izraženom u m2 i sa koeficijentom zone i koeficijentom namene objekta utvrđenim ovom Odlukom.

Formula za izračunavanje doprinosa po m2 neto površine objekta glasi:

A=B*C*D

A - iznos doprinosa (din/m2)

B - prosečna cena stana u novogradnji na području Grada Vršca, koju je objavio Republički zavod za statistiku

C - koeficijent zone

D - koeficijent namene

Član 5

Građevinsko zemljište potpuno komunalno opremljeno za građenje je zemljište na kome je izgrađena saobraćajnica sa javnim osvetljenjem, vodovodna i kanalizaciona mreža.

Doprinos ne obuhvata troškove elektrodistributivne mreže i objekata, TT mreže i objekata, kablovske distributivne sisteme, mreže i objekte toplifikacije i gasifikacije i drugo.

Radovi na izgradnji infrastrukture, koji nisu sadržani u Planu, a nalaze se u granici projekta preparcelacije i parcelacije, odnosno kompleksa investitora i izvode se u cilju povezivanja objekata investitora sa odgovarajućim sistemom mreže infrastrukture, izvode se u okviru izgradnje objekata kojima služe.

Troškove iz stava 2. i 3. ovog člana snosi investitor.

Član 6

Za utvrđivanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za područje Grada Vršca, određuju se četiri zone i to:

I zona: Područje Grada Vršca dato u spisku ulica u članu 6. Odluke,

II zona: Područje grada Vršca dato u spisku ulica u članu 6. Odluke,

III zona: Područje Grada Vršca dato u spisku ulica u članu 6. Odluke,

IV zona: Naseljena mesta. Zone I, II, III i IV su sledeće:

PRVA ZONA

Prva zona počinje od raskrsnice ulica Dimitrija Tucovića i Skadarske i proteže se do ugla ulica Dimitrija Tucovića i Gavrila Principa. Od navedene raskrsnice granica ide ulicom Gavrila Principa do ulice Stanoja Glavaša, odakle se proteže do ulice Nikole Tesle i nastavlja istom ulicom do početka ulice Žive Jovanovića. Od Ulice Žive Jovanovića granica zone nastavlja do raskrsnice sa Bregalničkom ulicom odakle skreće severoistočno do ulice Miloša Obilića i nastavlja ulicom Đure Daničića do Nikole Neškovića ulice. Zatim se granica nastavlja ulicom Nikole Neškovića do početka Njegoševe ulice i ide Njegoševom ulicom do raskrsnice sa Prizrenskom ulicom. Granica se nastavlja Prizrenskom ulicom do raskrsnice ulica Prizrenske, Podvršanske i Stevana Nemanje, gde se i završava opis granice Prve zone. Ulica kojom ide granica zone pripada ovoj zoni.

DRUGA ZONA

Druga zona počinje od početka ulice Podvršanske koja se naslanja na Prvu zonu i proteže se Podvršanskom ulicom do Prvomajske ulice. Granica se dalje nastavlja Prvomajskom ulicom do Karpatske ulice i nastavlja ulicom Ličkom, Narodnog Heroja Milana Tepića sve do Boračke ulice. Granica dalje ide Boračkom ulicom do Goranske ulice gde skreće i nastavlja navedenom ulicom do međnog kamena br. 60. Granica se dalje proteže granicom građevinskog reona do međnog kamena br. 61, od međnog kamena 61 granica ide do međnog kamena 62 i dalje nastavlja da se proteže granicom katastarskih parcela br. 6729 i 6730 do međnog kamena br. 63 i 64. Od granične belege 64 granica nastavlja do granične belege. Granica ide dalje do tačke 65 i proteže se granicom građevinskog reona do tačke 67, odakle nastavlja međom katastarske parcele br. 6949 do međne tačke br. 68 i 69 i proteže se ulicom Dimitrija Tucovića do Mihajla Pupina ulice, odakle nastavlja ulicom Mihajla Pupina i Abraševićevom ulicom do Podvršanske ulice. Druga zona produžava od raskrsnice ulica Skadarska, Dimitrija Tucovića gde se naslanja na Prvu zonu, nastavlja ulicom Skadarska do ulice Petra Drapšina. Granica nastavlja ulicom Petra Drapšina do ulice Žarka Zrenjanina gde skreće i nastavlja ulicom Žarka Zrenjanina do raskrsnice sa Sremskom, gde skreće i proteže se Sremskom ulicom do raskrsneice sa Sterijinom ulicom. Granica Druge zone dalje nastavlja Sterijinom ulicom do raskrsnice sa ulicom Svetozara Marković, gde skreće i produžava navedenom ulicom do kućnog broja 75. Granica skreće i obuhvata celo naselje "Hemograd" do ulice Vojvode Knićanina. Granica dalje nastavlja ulicom Vojvode Knićanina i Arhitekte Brašovana do raskrsnice sa Bulevarom oslobođenja. Zatim granica skreće u navedenu ulicu do ulice Drugog oktobra, gde se nastavlja do Nevesinjske ulice kojom se proteže do raskrsnice sa ulicom Zagorke Malivuk. Granica dalje nastavlja ulicom Zagorke Malivuk do raskrsnice sa ulicom Filipa Višnjića, gde skreće i produžava ulicom Filipa Višnjića, do raskrsnice sa Dejana Brankova. Granica dalje skreće u ulicu Bore Kostića i nastavlja Školskom i Dubrovačkom do raskrsnice sa Deligradskom i Nikole Neškovića ulicom gde se naslanja sa Prvu zonu raskrsnice ulica Đure Daničića i Nikole Neškovića gde se završava opis granice Druge Zone. Ulica kojom ide granica zone pripada ovoj zoni.

TREĆA ZONA

Obuhvata preostala područja koja nisu ušla u Prvu i Drugu zonu, a nalaze se u granici obuhvata Generalnog plana Vršca i Generalnog urbanističkog plana Vršca.

ČETVRTA ZONA

I Obuhvata područje naseljenih mesta na području Grada Vršca. Naseljena mesta:

 

1. Vlajkovac

13. Kuštilj

 

2. Uljma

14. Vojvodinci

 

3. Izbište

15. Malo Središte

 

4. Šušara

16. Veliko Središte

 

5. Zagaica

17. Gudurica

 

6. Parta

18. Markovac

 

7. Orešac

19. Mali Žam

 

8. Straža

20. Vatin

 

9. Potporanj

21. Ritiševo

 

10. Mesić

22. Vršački Ritovi

 

11. Jablanka

23. Pavliš

 

12. Sočica

 

II Obuhvata područje van građevinskih reona naseljenih mesta u gradu Vršcu na kojima je moguća izgradnja objekata u skladu sa Prostornim planom opštine Vršac.

Član 7

Namene objekata u smislu ove Odluke su:

- stambena: individualni i kolektivni stambeni objekti, stambene i poslovne ostave u stambenim i stambeno-poslovnim objektima, stambeni prostor u stambeno-poslovnim objektima, i prateći garažni prostor u stambenim i stambeno-poslovnim objektima;

- komercijalna: poslovni objekti i kancelarije, hoteli, ugostiteljski objekti, trgovinski objekti, poslovno-stambeni apartmani, menjačnice, kladionice, kockarnice, ostali prostori poslovno-komercijalnog karaktera u okviru stambeno-poslovnih, privredno-proizvodnih i ostalih objekata, garaže kao zasebni komercijalni objekti, stanice za snabdevanje gorivom sa svim pratećim objektima i sadržajima i drugi objekti komercijalnog i uslužnog karaktera i objekti u funkciji komercijalnih objekata;

- proizvodna: proizvodni objekti, skladišta, stovarišta i magacini u okviru proizvodne namene, kao i objekti proizvodnog zanatstva, industrije i građevinarstva, poljoprivredni objekti, ekonomski objekti i garažni prostor u ovim objektima i drugi objekti u funkciji proizvodnih objekata;

- javna: objekti namenjeni za javno korišćenje i mogu biti objekti javne namene u javnoj svojini po osnovu posebnih zakona (linijski infrastrukturni objekti, objekti za potrebe državnih organa, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave itd.) i ostali objekti javne namene koji mogu biti u svim oblicima svojine (bolnice, domovi zdravlja, domovi za stare, objekti obrazovanja, otvoreni i zatvoreni sportski i rekreativni objekti, objekti kulture, saobraćajni terminali, pošte i drugi objekti) i objekti - prostori tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama ("Službeni glasnik RS", broj 36/2006);

- ostala: magacinski prostor (prehrambeni, trgovački,...) komunalni objekti, garažni prostor u svim navedenim objektima,, stovarišta, pijace, pomoćni objekti (garaže, ostave,...).

Objekti koji nisu navedeni u stavu 1 ovog člana, upodobiće se najsličnijoj navedenoj nameni.

Član 8

Za obračunavanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta određuju se sledeći koeficijenti:

Tabela 1- Koeficijent zone za obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta

ZONA

KOEFICIJENT

I

0,052

II

0,040

III

0,024

IV

0,012

Tabela 2 - Koeficijent namene za obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta

NAMENA

KOEFICIJENT

STAMBENA višeporodična

1,00

STAMBENA porodična

0,43 za I zonu
0,33 za II, III i IV zonu

KOMERCIJALNA

1,10

PROIZVODNA

0,0

OSTALA

0,17 za I zonu
0,1 za II, III i IV zonu

JAVNA

0,20

Ukoliko investitor svoju stambenu potrebu trajno rešava izgradnjom stambene zgrade iz sredstava budžeta Republike Srbije, lokalne samouprave ili sredstava donacije, na osnovu priloženog ugovora o dodeli sredstava, iznos obračunatog doprinosa umanjuje se za 80%.

Član 9

Za rekonstrukciju objekata po m2 neto površine za koju je rekonstrukcijom uvećana površina objekta doprinos za uređenje se obračunava u visini od 70% u odnosu na obračunatu visinu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata.

Član 10

Koeficijenti komunalne opremljenosti: U slučaju opremljenosti građevinskog zemljišta pristupnim putem, kanalizacionom i vodovodnom mrežom i javnom rasvetom, koeficijent komunalne opremljenosti je 1, s tim da kapacitet priključaka ne utiče na cenu utvrđenog doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Ukoliko je lokacija nepotpuno opremljena komunalnom infrastrukturom, doprinos obračunat u skladu sa članom 4. ove Odluke umanjuje se za određeni procenat, u skladu sa sledećom tabelom:

Nedostajuća komunalna infrastruktura

Procenat umanjenja

pristupni put

20%

kanalizaciona mreža

10%

vodovodna mreža

10%

javna rasveta

10%

Ako za objekat, koji se gradi, infrastruktura nije potrebna onda nema umanjenja (na primer za funkcionisanje magacina i skladišta voda, kanalizacija i JO nije potrebna infrastruktura pa nema umanjenja).

Član 11

Obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta vrši se na zahtev investitora iz člana 3. ove Odluke, a na osnovu dostavljene urbanističko-tehničke dokumentacije, odnosno pravosnažnih lokacijskih uslova, izvoda iz projekta za građevinsku dozvolu, separata projekta za građevinsku dozvolu koja se menja, projekta izvedenog stanja i dr. dokumentacije propisane važećim Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima.

Ukoliko se na parceli na kojoj se gradi nov objekat ruši stari, neophodno je dostaviti, ako postoji, i Rešenje o rušenju, u postupku objedinjene procedure.

Član 12

Licu sa utvrđenim stepenom invaliditeta, priznaje se umanjenje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u procentu utvrđenog invaliditeta, i to samo za prvu izgradnju porodičnog stambenog objekta čija ukupna bruto razvijena građevinska površina ne prelazi 200 m2 i koji ne sadrži više od jedne stambene jedinice i kojim trajno rešava svoje stambeno pitanje, ukoliko podnese validne dokaze: nalaz, ocenu i mišljenje Organa veštačenja, kao i odgovarajuće rešenje izdato od strane nadležnog organa o utvrđenom stepenu invalidnosti, odnosno utvrđenom stepenu - procentu telesnog oštećenja, organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove planiranja i izgradnje, odeljenja za lokalne javne prihode i uverenje Službe za katastar nepokretnosti da na teritoriji Grada Vršca nema drugu nepokretnost.

Ispunjenost uslova iz stava 1 ovog člana utvrđuje Gradsko veće Grada Vršca.

Član 13

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se za objekte javne namene u javnoj svojini, otvorena dečija igrališta, otvorene sportske terene i atletske staze, otvorena parkirališta, interne saobraćajnice, objekte komunalne i druge infrastrukture, proizvodne i skladišne objekte, podzemne etaže objekata visokogradnje (prostor namenjen za garažiranje vozila, podstanice, trafostanice, ostave, vešernice i sl.), osim za delove podzemne etaže koje se koriste za komercijalne delatnosti (podzemna etaža se nalazi potpuno ispod terena i nema otvore, pa se ne može koristiti za stanovanje).

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se za radove na sanaciji, adaptaciji i rekonstrukciji u okviru postojećeg gabarita i volumena legalno izgrađenog objekta, bez povećanja ukupne neto površine i bez promene namene.

Član 14

Za izgradnju objekata za obavljanje delatnosti koja je od značaja za privredni razvoj opštine, doprinos se može umanjiti maksimalno do 50%, uz saglasnost gradskog veća Grada Vršca, a u skladu sa sledećom tabelom:

Broj zaposlenih

Procenat umanjenja

5-9

10%

10-15

20%

16-20

30%

21-25

40%

Preko 25

50%

Kako bi ostvario pravo na umanjenje utvrđeno u stavu 1. ovog člana Investitor je dužan da uz zahtev za obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, pored dokumentacije utvrđene članom 11. ove Odluke, dostavi i overenu Izjavu da će u novoizgrađenom objektu zaposliti određeni broj lica, koja će biti u radnom odnosu najmanje tri (3) godine od dana dobijanja Upotrebne dozvole.

Tri godine posle izdavanja upotrebne dozvole, uz potvrdu da je u predmetnom objektu u periodu od 3 (tri) godine bio zaposlen određen broj lica iz Izjave, investitor ostvaruje pravo na vraćanje dela uplaćenih sredstava u procentu kako to ova Odluka predviđa.

Član 15

Ukoliko se menja namena objekta, odnosno dela objekta u drugu namenu objekta za koju je propisan veći iznos doprinosa, investitor je u obavezi da plati razliku doprinosa za drugu (novu) namenu objekta za koju je propisan veći iznos doprinosa.

Za pretvaranje poslovnog prostora u stambeni prostor ne plaća ce doprinos.

Član 16

Ukoliko u toku izgradnje nastanu izmene u odnosu na građevinsku dozvolu i investitor izgradi veću površinu obavezan je da dostavi novi projekat za građevinsku dozvolu, odnosno separat za građevinsku dozvolu na osnovu kojih će se sačiniti obračun doprinosa za razliku u površini, koji će biti sastavni deo izmenjenog rešenja o građevinskoj dozvoli.

Član 17

Investitor koji uklanja postojeći objekat koji je izgrađen u skladu sa zakonom, u cilju izgradnje novog objekta na istoj lokaciji plaća doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta samo za razliku u broju kvadrata korisne površine između objekta koji planira da izgradi i objekta koji se uklanja.

Prilikom obračuna površina postojećeg objekta, neto površina se utvrđuje uvidom u izdatu upotrebnu dozvolu ili tehničku dokumentaciju na osnovu koje je izdata upotrebna dozvola, odnosno uvidom u pravosnažno rešenje o legalizaciji, odnosno ozakonjenje objekata i tehničku dokumentaciju na osnovu koje su ta rešenja izdata.

Investitor koji uklanja postojeći objekat koji je ozakonjen u postupku po Zakonu o ozakonjenju objekata ("Službeni glasnik Republike Srbije" br.96/2015) nema pravo iz stava 1. ovog člana, osim ukoliko nadležnom organu dostavi dokaz da je za objekat ili njegov deo plaćena naknada, odnosno doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta.

Legalnost i površina objekta iz stava 1 ovog člana dokazuje se: izvodom iz zemljišnih knjiga, odnosno izvodom iz Lista nepokretnosti; građevinskom i upotrebnom dozvolom ili aktom nadležnog odeljenja da je objekat građen u periodu kada za njegovu izgradnju nije bilo potrebno izdavanje građevinske dozvole. Ukoliko navedene isprave ne sadrže podatke o površini objekta, ista se utvrđuje na osnovu akta nadležnog odeljenja, ili tehničke dokumentacije koja je sastavni deo građevinske dozvole, kopije plana ili uviđaja na licu mesta od strane ovlašćenog lica opštinske uprave odnosno građevinske inspekcije.

Ukoliko investitor projektnom dokumentacijom nije u mogućnosti da prikaže neto površinu postojećeg objekta koji se ruši, neto površina porušenog objekta se utvrđuje množenjem bruto površine porušenog objekta sa koeficijentom 0,80.

Ukoliko je neto površina novog objekta manja od površine porušenog objekta, a investitor zadrži postojeću namenu objekta, ne vrši se obračun doprinosa.

III NAČIN PLAĆANJA DOPRINOSA I SREDSTVA OBEZBEĐENJA

Član 18

Doprinos se može platiti jednokratno ili u ratama, u periodu od 36 meseci.

Ukoliko se doprinos plaća jednokratno, pre podnošenja prijave radova, investitor ima pravo na umanjenje u iznosu od 30%.

Ukoliko se doprinos plaća na 36 mesečnih rata, rate se usklađuju prema zvanično objavljenom indeksu rasta potrošačkih cena objavljenom od strane Republičkog zavoda za statistiku za period od baznog datuma obračuna doprinosa do poslednjeg dana u mesecu, a uplaćuju se do 20. u narednom mesecu.

U slučaju plaćanja doprinosa na rate, investitor je dužan da kao sredstvo obezbeđenja plaćanja dostavi:

- neopozivu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv, bez prigovora koja glasi na ukupan iznos nedospelih rata i koja je izdata na rok koji mora biti duži tri meseca od dana dospeća poslednje rate ili

- uspostavi hipoteku na objektu koji vredi najmanje 30% više od ukupnog iznosa nedospelih rata u korist Grada.

U slučaju uspostavljanje hipoteke, kao sredstva obezbeđenja plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na rate, procena vrednosti hipotekovane nepokretnosti vrši se na osnovu nalaza i mišljenja stalnog sudskog veštaka građevinske struke.

U slučaju plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na rate za izgradnju objekata čija ukupna bruto razvijena građevinska površina ne prelazi 200m2 i koji ne sadrži više od dve stambene jedinice, iz stava 3. ovog člana, ne dostavljaju se sredstva obezbeđenja.

Investitor koji plaćanje vrši redovno u ratama u slučaju jednokratnog plaćanja preostalih rata ima pravo na umanjenje od 30% na nedospele rate.

Član 19

Iznos, način plaćanja doprinosa i sredstva obezbeđenja plaćanja, ukoliko se doprinos plaća na rate, su sastavni deo rešenja o građevinskoj dozvoli, odnosno rešenja o odobrenju izvođenja radova.

Rešenje o građevinskoj dozvoli, odnosno rešenje o odobrenju izvođenja radova nadležni organ dostavlja nadležnom organu jedinice lokalne samouprave.

Investitor je dužan da izvrši uplatu doprinosa u celosti, odnosno ako plaća na rate da uplati prvu ratu i dostavi sredstva obezbeđenja, najkasnije do podnošenja prijave radova.

Investitor koji na ime obezbeđenja plaćanja doprinosa uspostavlja hipoteku na objektu u skladu sa članom 18 stav 4. alineja 2. dužan je da nadležnom organu dostavi overenu založnu izjavu sačinjenu u svemu u skladu sa zakonom kojim se uređuje hipoteka, sa nalazom i mišljenjem stalnog sudskog veštaka građevinske struke iz člana 16.stav 5 ove odluke. Nadležni organ dokumentaciju dostavlja Gradskom pravobranilaštvu Grada Vršca, radi upisa hipoteke prvog reda u registar nepokretnosti, u ime i za račun Grada Vršca, kao hipotekarnog poverioca.

Investitor koji na ime obezbeđenja plaćanja doprinosa dostavlja neopozivu bankarsku garanciju, u skladu sa članom 18. stav 4. alineja 1. dužan je da istu dostavi nadležnom organu, koji je dostavlja nadležnom organu jedinice lokalne samouprave.

Investitor je dužan da prilikom podnošenja prijave radova dostavi potvrdu izdatu od strane nadležnog organa jedinice lokalne samouprave Grada Vršca, kao dokaz o regulisanju obaveze u pogledu doprinosa u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 20

Sastavni deo rešenje o upotrebnoj dozvoli je konačni obračun doprinosa.

Ukoliko postoji razlika između doprinosa utvrđenog rešenjem o građevinskoj dozvoli, odnosno rešenja o odobrenju izvođenja radova i konačnog obračuna, investitor je dužan da u roku od 15 dana od dana izdavanja upotrebne dozvole izvrši uplatu obračunatog doprinosa u celosti, odnosno ukoliko plaća na rate, da uplati prvu ratu u iznosu koji je utvrđen konačnim obračunom doprinosa.

Član 21

Ukoliko investitor dospelu ratu ne plati do 20. u mesecu u skladu sa članom 18. stav 3. ove Odluke, Nadležni organ jedinice lokalne samouprave Grada Vršca, obračunava kamatu počev od narednog dana.

Za period kašnjenja u plaćanju investitoru se obračunava kamata na neblagovremeno plaćene javne prihode u skladu sa zakonom.

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave Grada Vršca na osnovu pravosnažne građevinske, odnosno upotrebne dozvole, vodi evidenciju o obračunatom doprinosu, dinamici izmirenja doprinosa, rokovima plaćanja mesečnih rata i dostavljenim sredstvima obezbeđenja.

Član 22

Ukoliko investitor tri meseca uzastopno ili najviše tri meseca u toku 12 meseci, ne izmiri obaveze plaćanja na rate u roku kako je predviđeno članom 18. st. 3 ove odluke, nadležni organ jedinice lokalne samouprave Grada Vršca će poslati pismenu opomenu investitoru kojom mu nalaže da dospeli iznos plati odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema opomene, s obračunatom kamatom od dana dospelosti neplaćenih rata do dana uplate.

Ukoliko investitor ne postupi u roku koji je naveden u opomeni, nadležni organ jedinice lokalne samouprave Grada Vršca dostavlja Gradskom pravobranilaštvu Grada Vršca, zahtev za aktiviranje sredstava obezbeđenja predviđenih članom 18. stav 4. ove odluke, sa pratećom dokumentacijom, radi naplate dospelih neplaćenih rata sa obračunatom kamatom od dana dospelosti, kao i nedospelih rata valorizovanih od baznog datuma obračuna doprinosa do dana izdavanja opomene.

Troškovi postupka upisa, aktiviranja hipoteke i bankarske garancije, kao i drugih postupaka radi naplate doprinosa padaju na teret investitora.

IV UGOVOR O REGULISANJU MEĐUSOBNIH ODNOSA U VEZI KOMUNALNOG OPREMANJA NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA SREDSTVIMA FIZIČKIH I PRAVNIH LICA

Član 23

Građevinsko zemljište koje nije uređeno u smislu ove Odluke, a nalazi se u obuhvatu planskog dokumenta na osnovu koga se mogu izdati lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola, može se pripremiti, odnosno opremiti i sredstvima fizičkih ili pravnih lica.

Zainteresovano lice, odnosno investitor objekta koji se gradi na neuređenom građevinskom zemljištu podnosi nadležnom organu jedinice lokalne samouprave odnosno Odeljenju za investicije i kapitalna ulaganja gradske uprave Grada Vršca predlog o finansiranju pripremanja, odnosno opremanja građevinskog zemljišta.

Uz predlog o finansiranju lice iz stava 2. ovog člana dostavlja:

- pravosnažne lokacijske uslove

- dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima za parcelu na kojoj namerava da gradi objekat

- kopija plana za parcele

- predlog dinamike i rokova izgradnje.

Član 24

Ukoliko nadležni organ jedinice lokalne samouprave odnosno Odeljenje za investicije i kapitalna ulaganja gradske uprave Grada Vršca prihvati predlog investitora iz člana 23. stav 2. ove odluke, međusobno zaključuju Ugovor o pripremanju, odnosno opremanju građevinskog zemljišta.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće:

- podatke o lokaciji, odnosno zoni u kojoj se planira opremanja građevinskog zemljišta;

- podatke iz planskog dokumenta i tehničke uslove za izgradnju;

- podatke iz programa uređivanja građevinskog zemljišta;

- granice lokacije koja se priprema, odnosno oprema sa popisom katastarskih parcela;

- dinamiku i rok izgradnje;

- obavezu imaoca javnih ovlašćenja da obezbedi stručni nadzor u toku izvođenja radova;

- određivanje učešća svake ugovorne strane u obezbeđivanju, odnosno finansiranju izrade tehničke dokumentacije i stručne kontrole tehničke dokumentacije, izvođenju radova i izboru izvođača radova, kao i drugih troškova u vezi sa opremanjem građevinskog zemljišta, uključujući visinu i rokove obezbeđivanja finansijskih i drugih sredstava;

- određivanje objekata koji se grade i koji će preći u javnu svojinu grada;

- određivanje iznosa učešća investitora u finansiranju pripremanja, odnosno opremanja građevinskog zemljišta za koji će biti umanjen iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta;

- vrednost zemljišta koje investitor ustupa jedinici lokalne samouprave za izgradnju infrastrukturnih objekata;

- sredstva obezbeđenja za ispunjenje obaveza ugovornih strana.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Investitori koji su zaključili ugovore sa JP "VAROŠ" Vršac o regulisanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta do 11.09.2017. godine u obavezi su da plaćaju doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta u svemu u skladu sa zaključenim Ugovorom.

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja. Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. list opštine Vršac" br. 3/2015 i 16/2015).