ODLUKA
O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA

("Sl. list grada Vršca", br. 16/2018)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se naknade za korišćenje javnih dobara, i to: obveznik plaćanja, osnovica, visina, način utvrđivanja i plaćanja, pripadnost prihoda od naknade, kao i druga pitanja od značaja za utvrđivanje i plaćanje naknada za korišćenje javnih dobara.

Član 2

Ovom odlukom uvode se naknade za korišćenje javnih dobara, i to:

1) naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta;

2) naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine;

3) naknada za korišćenje javnih puteva;

4) naknade za korišćenje javne površine.

1) NAKNADA ZA PROMENU NAMENE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Obveznik

Član 3

Obveznik naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta je lice na čiji zahtev se vrši promena namene poljoprivrednog zemljišta u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište, odnosno lice koje je izvršilo promenu namene poljoprivrednog zemljišta bez prethodno plaćene naknade za promenu namene.

Zahtev za promenu namene poljoprivrednog zemljišta može podneti vlasnik, odnosno korisnik poljoprivrednog zemljišta kojem je posebnim aktom jedinice lokalne samouprave planirana druga namena, a koje se do privođenja planiranoj nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju.

Poljoprivredno zemljište je zemljište u smislu zakona kojim se uređuje poljoprivredno zemljište kao i uslovi njegovog korišćenja.

Osnovica

Član 4

Osnovica za promenu namene poljoprivrednog zemljišta jednaka je osnovici za porez na imovinu tog zemljišta u godini koja prethodi godini u kojoj je podnet zahtev za promenu namene zemljišta.

Osnovica za promenu namene poljoprivrednog zemljišta za koje nije utvrđen porez na imovinu u godini koja prethodi godini u kojoj se menja namena, odnosno osnovica za poljoprivredno zemljište koje je oslobođeno plaćanja poreza na imovinu utvrđuje se na osnovu prosečne cene kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta u odgovarajućoj, odnosno graničnoj zoni, određene aktom jedinice lokalne samouprave za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu.

Ukoliko je utvrđena prosečna cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta u više graničnih zona primeniće se cena kvadratnog metra koja je najpovoljnija za obveznika.

Ukoliko nije utvrđena prosečna cena u zoni niti graničnim zonama, vrednost zemljišta utvrđuje ovlašćeni sudski veštak za poslove poljoprivrede, u skladu sa propisom kojim se uređuje postupak eksproprijacije.

Visina naknade

Član 5

Visina naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta utvrđuje se primenom stope od 50% na osnovicu.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 6

Utvrđivanje naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta vrši rešenjem gradska uprava na čijoj teritoriji se nalazi poljoprivredno zemljište, na zahtev vlasnika, odnosno korisnika zemljišta ili po nalogu poljoprivrednog inspektora.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se:

1) dokaz o vlasništvu, odnosno pravu korišćenja poljoprivrednog zemljišta;

2) kopija plana katastarske parcele;

3) izvod iz odgovarajućeg planskog dokumenta o nameni katastarske parcele;

4) saglasnost ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede za promenu namene poljoprivrednog zemljišta u slučajevima u kojima se namena poljoprivrednog zemljišta menja radi:

(1) pošumljavanja poljoprivrednog zemljišta;

(2) eksploatacije mineralnih sirovina (gline, šljunka, peska, treseta, kamena i dr.), i/ili izvođenja radova na odlaganju jalovine, pepela, šljake i drugih materija na poljoprivrednom zemljištu na određeno vreme;

5) dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi.

U slučaju kada je poljoprivrednom zemljištu planskim dokumentom promenjena namena u građevinsko, do privođenja zemljišta nameni može se koristiti za poljoprivrednu proizvodnju, a obveznik naknade je dužan da plati naknadu za promenu namene poljoprivrednog zemljišta pre izdavanja građevinske dozvole.

Utvrđenu obavezu iz stava 1. ovog člana obveznik naknade dužan je da plati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.

Oslobođenja

Član 7

Naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta ne plaća se u slučaju:

1) gradnje ili rekonstrukcije porodične stambene zgrade poljoprivrednog domaćinstva u cilju poboljšanja uslova stanovanja članova tog domaćinstva ili u slučaju prirodnog razdvajanja poljoprivrednog domaćinstva najviše do 200 m2 stambenog prostora;

2) izgradnje ekonomskih objekata koji se koriste za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno koji su u funkciji primarne poljoprivredne proizvodnje, a vlasniku je poljoprivreda osnovna delatnost i ako ne poseduje drugo odgovarajuće poljoprivredno zemljište;

3) promene namene, odnosno vrste zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko izvršene na osnovu zakona, planskog dokumenta ili odluke nadležnog organa do 15. jula 1992. godine, odnosno do dana stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Službeni glasnik RS", broj 49/92);

4) određivanja lokacije za groblje ili proširenje groblja;

5) izgradnje objekata koji služe za odbranu od poplava, za odvodnjavanje i navodnjavanje zemljišta ili za uređenje bujica;

6) regulacije vodotoka u funkciji uređenja poljoprivrednog zemljišta;

7) izgradnje i proširenja poljskih puteva koji doprinose racionalnom korišćenju poljoprivrednog zemljišta;

8) pošumljavanja poljoprivrednog zemljišta kada je poljoprivrednom osnovom ili projektom rekultivacije utvrđeno da će se to zemljište racionalnije koristiti ako se pošumi, bez obzira na klasu, po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede;

9) podizanja poljozaštitnih pojaseva;

10) izgradnje objekata koji su aktom Vlade proglašeni objektima od značaja za Republiku Srbiju, kao i za izgradnju objekata javne namene u skladu sa programom uređivanja građevinskog zemljišta kada je obveznik plaćanja Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave, kao i javna preduzeća čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave.

Ekonomski objekti su objekti koji su u funkciji primarne poljoprivredne proizvodnje u smislu zakona kojim se uređuje poljoprivredno zemljište.

Ispunjenost uslova za oslobođenje od plaćanja naknade iz stava 1. ovog člana, na zahtev vlasnika, odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta, rešenjem utvrđuje gradska uprava.

Uz zahtev iz stava 3. ovog člana, obveznik naknade podnosi sledeću dokumentaciju:

1) dokaz o vlasništvu ili pravu korišćenja poljoprivrednog zemljišta;

2) kopiju plana katastarske parcele;

3) izvod iz odgovarajućeg planskog dokumenta o nameni katastarske parcele;

4) saglasnost ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede za promenu namene poljoprivrednog zemljišta;

5) podatak o površini za koju se vrši promena namene i idejni projekat objekta u slučaju izgradnje objekta;

6) podatke o uslovima stanovanja i članovima porodičnog domaćinstva u slučaju izgradnje porodičnog stambenog objekta iz stava 1. tačka 1) ovog člana;

7) kopiju planskog dokumenta ili odluke nadležnog organa u slučaju kada je promena namene izvršena do dana stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Službeni glasnik RS", broj 49/92);

8) dokaz nadležnog organa o identifikaciji parcele u slučaju iz tačke 7) ovog stava;

9) dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi.

Na rešenje iz stava 3. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi poljoprivrede.

Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.

Pripadnost prihoda

Član 8

Prihodi od naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta u visini od 60% pripadaju budžetu Republike Srbije, a u visini od 40% pripadaju budžetu jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi poljoprivredno zemljište čija se namena menja.

2) NAKNADA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

Obveznik naknade

Član 9

Obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine je pravno lice i preduzetnik koje obavlja određene aktivnosti koje utiču na životnu sredinu, odnosno fizičko lice koje utiče na životnu sredinu.

Bliže kriterijume za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu (u daljem tekstu: aktivnosti) prema količini zagađenja, kao i iznose naknada za određene aktivnosti iz stava 1. ovog člana u okviru iznosa propisanih u Prilogu 6, Tabela 2. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara (u daljem tekstu zakona), kao i kriterijume koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu, utvrđuje Vlada na predlog ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi zaštite životne sredine.

Osnovica

Član 10

Osnovica naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obavljanje aktivnosti je ostvareni prihod od obavljanja te aktivnosti.

Ostvareni prihod od obavljanja aktivnosti, u smislu ove odluke, je iznos koji pravno lice, odnosno preduzetnik ostvari od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu obavljanjem aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

Visina naknade

Član 11

Naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine utvrđuje se u visini od ¬¬ 0,20% od ostvarenog prihoda od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu obavljanjem aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 12

Utvrđivanje, kontrolu i naplatu naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine iz člana 9. stav 1. ove odluke - obavljanjem aktivnosti na teritoriji Grada Vršca, vrši Odeljenje za lokalnu poresku administraciju, Gradske uprave Grada Vršca, rešenjem za kalendarsku godinu.

Utvrđena obaveza iz stava 1. ovog člana, plaća se u jednakim mesečnim ratama, u roku od 15 dana po isteku meseca.

Do utvrđivanja naknade iz stava 1. ovog člana za tekuću godinu, obveznik naknade plaća akontaciju u visini mesečne obaveze za prethodnu godinu.

Manje plaćen iznos akontacionih obaveza obveznik je dužan da izmiri u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja kojim se utvrđuje obaveza naknade za tekuću godinu.

Više plaćen iznos naknade na osnovu akontacionih uplata obveznik koristi za izmirenje mesečne obaveze za naredni mesečni period.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Ako je jedno lice obveznik plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine iz člana 9. stav 1. ove odluke po više osnova ukupan iznos naknade koju taj obveznik plaća ne može biti veći od 0,4% prihoda iz redovnog poslovanja ostvarenog u prethodnoj godini.

Više utvrđeni iznos naknade je iznos koji je obvezniku utvrđen iznad 0,4% prihoda iz redovnog poslovanja ostvarenog u prethodnoj godini.

U slučaju da je obvezniku naknade utvrđen iznos naknade veći od 0,4% prihoda iz redovnog poslovanja ostvarenog u prethodnoj godini, obveznik je dužan da Odeljenju za lokalnu poresku administraciju podnese zahtev za umanjenje više utvrđenog iznosa naknade.

Uz zahtev za umanjenje više utvrđene naknade iz stava 3. ovog člana, obveznik, dostavlja:

- dokaz o prihodu iz redovnog poslovanja ostvarenom u prethodnoj godini;

- rešenje Odeljenja za lokalnu poresku administraciju o utvrđenoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Odeljenje za lokalnu poresku administraciju, dužno je da na osnovu zahteva obveznika naknade iz stava 11. ovog člana, rešenjem utvrdi ukupan iznos umanjenja naknade i pojedinačne iznose umanjenja za svaku vrstu utvrđene naknade iz člana 9. stav 1. ove odluke, na nivou Grada Vršca.

Sadržinu i izgled zahteva za umanjenje utvrđene naknade uređuje ministar u čijoj su nadležnosti poslovi zaštite životne sredine.

Član 13

Obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine iz člana 9. stav 1. ove odluke, dužan je da podnese prijavu sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade Odeljenju za lokalnu poresku administraciju do 31. jula svake godine za koju se utvrđuje naknada.

Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se i u slučaju promene podataka koji su od uticaja na utvrđivanje naknade, u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Izgled, sadržinu i način dostavljanja prijave iz stava 1. ovog člana bliže uređuje ministar u čijoj su nadležnosti poslovi zaštite životne sredine.

Član 14

Pravno lice i preduzetnik koji obavlja aktivnosti koje utiču na životnu sredinu u skladu sa Uredbom o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", br. 109/09 i 8/10) plaća naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine po osnovu obavljanja određenih aktivnosti koje utiču na životnu sredinu u periodu od 1. januara 2019. godine do 1. marta 2019. godine, na osnovu ukupnog iznosa koji je utvrđen za 2018. godinu srazmerno navedenom periodu po osnovu člana 87. stav 3. tač. 1) i 2) Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09, 36/09-dr. zakon, 72/09 - dr. zakon, 43/11 - US, 14/16 i 76/18), u jednakim mesečnim ratama, u roku od 15 dana po isteku meseca za prethodni mesec.

Rešenje o utvrđivanju naknade iz stava 1. ovog člana za period od 1. januara 2019. godine do 1. marta 2019. godine donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave. Obvezniku koji prestane sa obavljanjem delatnosti u periodu od 1. januara 2019. godine do 1. marta 2019. godine, naknada iz stava 1. ovog člana za navedeni period utvrđuje se od početka godine do dana prestanka obavljanja delatnosti.

Obveznik koji započne obavljanje određenih aktivnosti koje utiču na životnu sredinu u periodu od 1. januara 2019. godine do 1. marta 2019. godine ne plaća naknadu iz stava 1. ovog člana za navedeni period.

Pripadnost prihoda

Član 15

Prihodi ostvareni od naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine pripadaju budžetu Grada Vršca.

3) NAKNADE ZA KORIŠĆENJE JAVNIH PUTEVA

Vrste naknada

Član 16

Naknade za korišćenje javnih puteva u smislu ove odluke su:

1) naknada za vanredni prevoz, i to za:

(1) prekoračenje dozvoljene dimenzije;

(2) prekoračenje dozvoljene ukupne mase;

(3) prekoračenje dozvoljenog osovinskog opterećenja;

2) naknada za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za obaveštavanje ili oglašavanje pored javnog puta, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač javnog puta, u skladu sa propisima;

3) naknada za korišćenje delova putnog zemljišta javnog puta i drugog zemljišta koje koristi upravljač javnog puta;

4) naknada za postavljanje vodovoda, kanalizacije, električnih vodova, elektronske komunikacione mreže i sl. na javnom putu.

Javni put jeste put u smislu zakona kojim se uređuju javni putevi.

1) Naknada za vanredni prevoz

Obveznik naknade

Član 17

Obveznik naknade za vanredni prevoz je lice kome je izdata dozvola za obavljanje vanrednog prevoza u skladu sa zakonom kojim se uređuju javni putevi.

Osnovica

Član 18

Osnovica naknade za vanredni prevoz (prekoračenje najveće dozvoljene dužine, širine, visine vozila izražene u metrima, prekoračenje najveće dozvoljene ukupne mase vozila (zbir mase vozila i mase tereta na vozilu), odnosno prekoračenje najvećeg dozvoljenog osovinskog opterećenja vozila (zbir mase vozila i mase tereta na vozilu) je dužina relacije izražena u kilometrima (km) koju vozilo prelazi, sa ili bez tereta.

Visina naknade

Član 19

Visina naknade za vanredni prevoz u zavisnosti od prekoračenja najveće dozvoljene dimenzije vozila (dužine, širine, odnosno visine), prekoračenje najveće ukupne mase vozila i skupa vozila, prekoračenja najvećeg dozvoljenog osovinskog opterećenja vozila ili skupa vozila za jednostruke, dvostruke, trostruke, odnosno četvorostruke osovine, propisana je u tabelama 4.1. do 4.6.

Tabela 4.1. - Visina naknade za vanredni prevoz za prekoračenje najveće dozvoljene dimenzije

1.

Za prekoračenje najveće dozvoljene dužine vozila, ako vozilo prazno ili sa teretom prelazi dozvoljenu dužinu

dinara/km

1)

do 20% (vučno voz. sa prikol. do 21,6 m; tegljač sa polup. do 19,8 m)

10,00

2)

preko 20%

20,00

2.

Za prekoračenje najveće dozvoljene širine vozila od 2,55 metara, ako vozilo prazno ili sa teretom ima sledeću širinu:

 

1)

od 2,55 do 3,00 m

10,00

2)

od 3,01 do 4,00 m

20,00

3)

preko 4,00 m

40,00

3.

Za prekoračenje najveće dozvoljene visine od 4,00 metara, ako vozilo prazno ili sa teretom ima sledeću visinu:

 

1)

od 4,01 do 4,50 m

10,00

2)

preko 4,50 m

20,00

Tabela 4.2. - Visina naknade za prekoračenje najveće ukupne mase vozila i skupa vozila iznad 40 tona odnosno iznad 44 tona

Prekoračenje > 40 t (44t)

Naknada din/km

Prekoračenje > 40 t (44t)

Naknada din/km

Prekoračenje > 40 t (44t)

Naknada din/km

Prekoračenje > 40 t (44t)

Naknada din/km

1

5,40

41

653,68

81

2.478,74

121

5.525,71

2

6,30

42

684,57

82

2.540,31

122

5.617,19

3

8,10

43

717,16

83

2.602,76

123

5.710,42

4

10,80

44

749,76

84

2.666,10

124

5.802,78

5

14,40

45

783,22

85

2.729,43

125

5.896,90

6

18,90

46

817,53

86

2.793,64

126

5.991,90

7

23,40

47

851,85

87

2.858,73

127

6.086,90

8

29,70

48

887,88

88

2.924,70

128

6.183,65

9

36,00

49

923,91

89

2.991,55

129

6.280,41

10

43,20

50

961,65

90

3.059,28

130

6.378,05

11

51,30

51

1.000,25

91

3.127,89

131

6.476,56

12

60,30

52

1.038,00

92

3.196,50

132

6.575,08

13

70,20

53

1.077,46

93

3.266,87

133

6.675,36

14

81,00

54

1.116,92

94

3.337,24

134

6.776,51

15

91,80

55

1.158,10

95

3.408,49

135

6.877,67

16

103,50

56

1.199,28

96

3.480,61

136

6.979,70

17

116,10

57

1.242,17

97

3.552,74

137

7.082,62

18

129,60

58

1.285,06

98

3.626,63

138

7.186,41

19

144,00

59

1.328,81

99

3.700,52

139

7.291,08

20

159,30

60

1.373,42

100

3.776,16

140

7.395,76

21

175,50

61

1.418,03

101

3.851,81

141

7.502,19

22

191,70

62

1.464,35

102

3.928,34

142

7.608,62

23

208,80

63

1.511,53

103

4.005,74

143

7.715,93

24

226,80

64

1.558,72

104

4.084,03

144

7.824,13

25

246,60

65

1.606,76

105

4.162,31

145

7.933,20

26

265,50

66

1.655,65

106

4.242,36

146

8.043,15

27

286,20

67

1.705,41

107

4.322,40

147

8.151,34

28

307,80

68

1.756,02

108

4.403,33

148

8.264,81

29

329,40

69

1.806,63

109

4.485,13

149

8.376,52

30

351,90

70

1.858,96

110

4.567,81

150

8.489,99

31

375,30

71

1.911,29

111

4.651,38

151

8.603,46

32

400,50

72

1.964,48

112

4.734,94

152

8.716,93

33

424,80

73

2.018,52

113

4.820,26

153

8.832,16

34

450,90

74

2.073,43

114

4.905,58

154

8.948,27

35

477,90

75

2.129,19

115

4.991,78

155

9.064,38

36

504,90

76

2.184,95

116

5.078,87

156

9.182,24

37

533,70

77

2.242,42

117

5.166,83

157

9.300,11

38

562,50

78

2.299,90

118

5.255,67

158

9.418,86

39

592,20

79

2.358,23

119

5.344,51

159

9.538,49

40

622,80

80

2.418,05

120

5.435,11

160

9.675,70

 

Napomene:

1.

Za prekoračenja veća od 160,00 t obračunava se 9.675,70 din/km + 100 din/km za svaku sledeću tonu.

2.

Za prekoračenje ukupne mase vozila ili skupa vozila, čije se vrednosti završavaju do ≤ 0,5 t, obračunavaju se za manju celu vrednost, a prekoračenja ukupne mase čije se vrednosti završavaju iznad 0,5 t, obračunavaju se za veću celu vrednost.

Tabela 4.3. Visina naknade za prekoračenje najvećeg dozvoljenog osovinskog opterećenja vozila ili skupa vozila za jednostruke osovine

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

0,1

11,88

2,6

94,30

5,1

313,34

7,6

672,71

0,2

13,37

2,7

100,24

5,2

325,22

7,7

690,53

0,3

14,11

2,8

106,18

5,3

337,10

7,8

707,60

0,4

16,34

2,9

112,86

5,4

348,98

7,9

725,42

0,5

17,82

3

119,54

5,5

361,60

8

743,24

0,6

19,31

3,1

126,97

5,6

374,22

8,1

761,81

0,7

20,79

3,2

133,65

5,7

386,840

8,2

779,63

0,8

22,28

3,3

141,08

5,8

400,21

8,3

798,19

0,9

24,50

3,4

149,24

5,9

413,570

8,4

817,49

1

26,73

3,5

156,67

6

426,94

8,5

836,80

1,1

28,96

3,6

164,84

6,1

440,300

8,6

855,36

1,2

31,93

3,7

173,00

6,2

454,41

8,7

875,41

1,3

34,90

3,8

181,91

6,3

468,52

8,8

894,71

1,4

38,61

3,9

190,82

6,4

482,63

8,9

914,76

1,5

41,58

4

198,25

6,5

497,48

9

934,81

1,6

45,29

4,1

208,64

6,6

512,33

9,1

955,60

1,7

49,00

4,2

218,30

6,7

527,18

9,2

976,39

1,8

53,46

4,3

227,95

6,8

542,77

9,3

997,18

1,9

57,92

4,4

237,60

6,9

558,36

9,4

1.017,97

2

62,37

4,5

247,00

7

573,95

9,5

1.039,50

2,1

66,83

4,6

258,39

7,1

589,55

9,6

1.061,03

2,2

72,02

4,7

268,79

7,2

605,88

9,7

1.082,57

2,3

77,22

4,8

279,92

7,3

622,22

9,8

1.104,84

2,4

82,42

4,9

291,06

7,4

639,29

9,9

1.127,12

2,5

88,36

5

302,20

7,5

655,63

10

1.149,39

 

Napomene:

1.

Za prekoračenja veća od 10,00 t obračunava se 1.149,39 din/km + 20 din/km za svaku sledeću 0,1 tonu.

2.

Naknada za prekoračenje propisanog osovinskog opterećenja vozila ili skupa vozila za jednostruke osovine, obračunava se prema formuli:

 

Pjo = Sjo - Djo

 

pri čemu se od stvarnog osovinskog opterećenja svake osovine (Sjo) oduzme dozvoljeno opterećenje (Djo), i dobijena vrednost prekoračenja (Pjo) pomnoži sa dužinom pređenog puta (km).

3.

Dobijena prekoračenja osovinskog opterećenja, čije se vrednosti završavaju do ≤ 0,05 t, obračunavaju se za manju celu vrednost, a prekoračenja osovinskog opterećenja čije se vrednosti završavaju iznad 0,05 t, obračunavaju se za veću celu vrednost.

Tabela 4.4. Visina naknade za prekoračenje najvećeg dozvoljenog osovinskog opterećenja vozila ili skupa vozila za dvostruke osovine

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

0,1

16.34

2,6

129.66

5,1

430.84

7,6

924.97

0,2

18.38

2,7

137.83

5,2

447.84

7,7

949.47

0,3

19.39

2,8

145.99

5,3

463.54

7,8

972.95

0,4

22.46

2,9

155.18

5,4

479.84

7,9

997.46

0,5

24.50

3

164.37

5,5

497.20

8

1.021.96

0,6

26.54

3,1

174.58

5,6

514.55

8,1

1.047.48

0,7

28.58

3,2

183.77

5,7

531.91

8,2

1.071.98

0,8

30.63

3,3

193.98

5,8

550.28

8,3

1.097.50

0,9

33.69

3,4

205.21

5,9

568.36

8,4

1.124.05

1

36.75

3,5

215.42

6

587.04

8,5

1.150.60

1,1

39.82

3,6

226.65

6,1

605.42

8,6

1.176.12

1,2

43.90

3,7

237.88

6,2

624.81

8,7

1.203.68

1,3

47.98

3,8

250.13

6,3

644.21

8,8

1.230.23

1,4

53.08

3,9

262.38

6,4

663.61

8,9

1.257.79

1,5

57.17

4

272.59

6,5

684.03

9

1.285.36

1,6

62.28

4,1

286.88

6,6

704.45

9,1

1.313.95

1,7

67.38

4,2

300.15

6,7

724.86

9,2

1.342.53

1,8

73.51

4,3

313.43

6,8

746.31

9,3

1.371.12

1,9

79.63

4,4

326.70

6,9

767.74

9,4

1.399.70

2

85.76

4,5

340.99

7

789.18

9,5

1.429.31

2,1

91.88

4,6

355.29

7,1

810.62

9,6

1.458.92

2,2

99.03

4,7

369.58

7,2

833.08

9,7

1.488.53

2,3

106.18

4,8

384.89

7,3

855.55

9,8

1.519.15

2,4

113.32

4,9

400.21

7,4

879.03

9,9

1.548.78

2,5

121.49

5

415.52

7,5

901.49

10

1.580.41

Tabela 4.5. Visina naknada za prekoračenje najvećeg dozvoljenog osovinskog opterećenja vozila ili skupa vozila za trostruke osovine

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

0,1

19.68

2,6

156.25

5,1

519.20

7,6

1.114.68

0,2

22.15

2,7

167.89

5,2

538.89

7,7

1.144.19

0,3

23.37

2,8

175.94

5,3

558.57

7,8

1.172.49

0,4

27.10

2,9

187.00

5,4

578.24

7,9

1.202.02

0,5

29.85

3

198.08

5,5

599.17

8

1.231.54

0,6

31.98

3,1

210.38

5,6

620.08

8,1

1.262.32

0,7

34.82

3,2

221.46

5,7

640.99

8,2

1.291.83

0,8

36.91

3,3

243.70

5,8

663.19

8,3

1.322.60

0,9

40.60

3,4

247.29

5,9

685.28

8,4

1.354.58

1

44.29

3,5

259.59

6

707.44

8,5

1.386.58

1,1

47.98

3,6

273.14

6,1

729.58

8,6

1.417.33

1,2

52.90

3,7

286.66

6,2

752.96

8,7

1.450.55

1,3

57.83

3,8

301.42

6,3

776.34

8,8

1.482.53

1,4

63.98

3,9

316.18

6,4

799.72

8,9

1.515.76

1,5

68.89

4

328.50

6,5

824.32

9

1.548.98

1,6

75.05

4,1

345.72

6,6

848.91

9,1

1.583.43

1,7

81.20

4,2

361.72

6,7

873.54

9,2

1.617.88

1,8

88.52

4,3

377.71

6,8

899.37

9,3

1.652.33

1,9

95.96

4,4

393.70

6,9

925.20

9,4

1.686.77

2

103.35

4,5

410.92

7

951.04

9,5

1.722.45

2,1

110.73

4,6

428.15

7,1

976.87

9,6

1.758.12

2,2

119.34

4,7

445.39

7,2

1.003.94

9,7

1.793.80

2,3

127.95

4,8

463.83

7,3

1.031.00

9,8

1.830.72

2,4

136.56

4,9

482.28

7,4

1.059.30

9,9

1.867.64

2,5

146.41

5

500.75

7,5

1.086.38

10

1.904.54

Tabela 4.6. Visina naknade za prekoračenje najvećeg dozvoljenog osovinskog opterećenja vozila ili skupa vozila za četvorostruke osovine

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

Prekoračenje tona

Naknada din/km

0,1

22.48

2,6

178.42

5,1

592.84

7,6

1.272.77

0,2

25.27

2,7

189.65

5,2

615.32

7,7

1.306.48

0,3

26.69

2,8

200.89

5,3

637.80

7,8

1.338.78

0,4

30.29

2,9

213.53

5,4

660.27

7,9

1.372.49

0,5

33.71

3

226.17

5,5

684.15

8

1.406.21

0,6

36.53

3,1

240.23

5,6

708.02

8,1

1.441.34

0,7

39.33

3,2

252.86

5,7

731.90

8,2

1.475.06

0,8

42.15

3,3

266.92

5,8

757.19

8,3

1.510.15

0,9

46.35

3,4

282.36

5,9

782.47

8,4

1.546.69

1

50.57

3,5

296.12

6

807.77

8,5

1.583.22

1,1

54.79

3,6

313.88

6,1

833.05

8,6

1.618.34

1,2

60.39

3,7

327.31

6,2

859.74

8,7

1.656.27

1,3

66.03

3,8

344.17

6,3

886.425

8,8

1.698.79

1,4

73.05

3,9

361.03

6,4

913.11

8,9

1.730.73

1,5

78.67

4

375.09

6,5

941.23

9

1.768.66

1,6

85.68

4,1

394.75

6,6

969.33

9,1

1.807.99

1,7

92.71

4,2

413.02

6,7

997.42

9,2

1.847.27

1,8

101.41

4,3

431.28

6,8

1.026.92

9,3

1.886.66

1,9

109.58

4,4

449.54

6,9

1.056.41

9,4

1.925.99

2

118.00

4,5

521.93

7

1.085.91

9,5

1.966.73

2,1

126.42

4,6

488.87

7,1

1.115.41

9,6

2.007.49

2,2

136.26

4,7

508.55

7,2

1.146.32

9,7

2.048.20

2,3

146.10

4,8

529.61

7,3

1.177.24

9,8

2.090.36

2,4

155.96

4,9

550.59

7,4

1.209.54

9,9

2.132.51

2,5

167.18

5

571.76

7,5

1.240.45

10

2.174.65

 

Napomene:

1.

Naknada za prekoračenje propisanog osovinskog opterećenja vozila ili skupa vozila za dvostruke, trostruke i višestruke osovine, obračunava se prema formuli: Pvo = Svo - Dvo / Bo pri čemu se od stvarnog osovinskog opterećenja dvostruke, trostruke i višestruke osovine (Svo) oduzme dozvoljeno osovinsko opterećenje (Dvo) i podeli sa brojem osovina (Bo), i dobijena vrednost prekoračenja (Pvo) pomnoži sa dužinom pređenog puta (km).

2.

Dobijena prekoračenja osovinskog opterećenja, čije se vrednosti završavaju do ≤ 0,05 t, obračunavaju se za manju celu vrednost, a prekoračenja osovinskog opterećenja čije se vrednosti završavaju iznad 0,05 t, obračunavaju se za veću celu vrednost.

3.

Zbir očitanih naknada za osovine ili skupove osovina, čini naknadu za prekoračenje dozvoljenog osovinskog opterećenja.

4.

Ukupna naknada računa se tako, da se naknada za pojedinačno prekoračenje (din/km) pomnoži sa udaljenošću (km) od mesta polaska do mesta dolaska vanrednog prevoza.

5.

Ako vozilo ili skup vozila sa ili bez tereta, prekoračuje više vrednosti, ukupna naknada se izračunava, tako što se naknade za svako pojedinačno prekoračenje (din/km) saberu i pomnože sa udaljenošću (km) od mesta polaska do mesta dolaska vanrednog prevoza.

6.

Prilikom računanja ukupno pređenih kilometara vanrednog prevoza, svaki započeti kilometar uzima se kao puni kilometar.

Prekoračenje najvećeg dozvoljenog osovinskog opterećenja vozila iz stava 1. ovog člana se utvrđuje kao razlika stvarnog osovinskog opterećenja i dozvoljenog osovinskog opterećenja. Prekoračenje za dvostruke, trostruke i višestruke osovine, obračunava se kao količnik razlike stvarnog osovinskog opterećenja dvostruke, trostruke i višestruke osovine i dozvoljenog osovinskog opterećenja i broja osovina.

Najveća dozvoljena dužina, širina, visina vozila, odnosno najveće osovinsko opterećenje je najveća dozvoljena dužina, širina, visina vozila, odnosno najveće osovinsko opterećenje u skladu sa propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 20

Naknadu za vanredni prevoz utvrđuje upravljač javnog puta za vozilo sa ili bez tereta rešenjem u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva.

Kada vozilo, sa ili bez tereta prekoračuje dozvoljenu dužinu, širinu i visinu na više mesta naknada iz člana 27. stav 1. tačka 1) podtačka (1) ove odluke utvrđuje se za svaku vrstu prekoračenja posebno, i to samo za najveću dimenziju iz svakog prekoračenja primenom visine naknade propisane u Tabeli 4.1. ove odluke.

Ukoliko vozilo, sa ili bez tereta, prekoračuje više dimenzija, ukupna naknada predstavlja zbir naknada za prekoračenja po pojedinim dimenzijama.

Ukupan iznos naknade za prekoračenje najvećih dozvoljenih dimenzija vozila obračunava se kao proizvod zbira jediničnih naknada za dužinu, širinu, visinu (din/km) i dužine relacije d izražene u kilometrima (km).

Naknada iz člana 27. stav 1. tačka 1) podtačka (2) ove odluke za prekoračenje ukupne mase vozila ili skupa vozila iznad 40 t, odnosno kada je zakonom propisana manja dozvoljena ukupna masa vozila ili skupa vozila i 44 t za troosovinsko motorno vozilo sa dvoosovinskom ili troosovinskom poluprikolicom kada se prevozi 40-stopni ISO kontejner kao kombinovana prevozna operacija, obračunava se kao proizvod visine naknada propisanih u Tabeli 4.2. ove odluke i dužine pređene relacije. Za prekoračenja veća od 160 t, visina naknade iz Tabele 4.2. uvećava se za 100 dinara/km za svaku sledeću tonu.

Naknada iz člana 27. stav 1. tačka 1) podtačka (3) ove odluke obračunava se za vozilo sa ili bez priključnog vozila na jednoj ili više jednostrukih osovina, ili na dvostrukoj, trostrukoj ili višestrukoj osovini koje prekoračuje dozvoljeno osovinsko opterećenje, množenjem visine naknade propisane u Tabelama 4.3. do 4.6. ove odluke za utvrđeno prekoračenje sa dužinom pređenog puta izražene u kilometrima (km).

Za prevoze koji se vrše po jednoj dozvoli za više identičnih prevoza, naknada se obračunava tako što se naknada za pojedinačni prevoz množi sa brojem odobrenih prevoza.

Utvrđena obaveza iz stava 1. ovog člana plaća se pre otpočinjanja vanrednog prevoza, a najkasnije u roku od 15 dana od dana utvrđivanja visine naknade.

Za vozila ili priključna vozila za koja se izdaje vremenska dozvola utvrđuje se godišnja naknada, čija je visina propisana u Tabeli 4.7. ove odluke.

Tabela 4.7. Visina naknade za vozila ili priključna vozila za koja se izdaje

Vrsta naknade

godišnji iznos u dinarima

Naknada za vozila ili priključna vozila za koja se izdaje vremenska dozvola

55.000

 

2) Naknada za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za obaveštavanje ili oglašavanje pored javnog puta, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač javnog puta

Obveznik naknade

Član 21

Obveznik naknade za postavljanje sredstava za oglašavanje pored odnosno na ulicama i opštinskim putevima, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač ulice ili opštinskog puta (u daljem tekstu: naknada za postavljanje reklamnih tabli pored opštinskog puta) je lice koje je postavilo sredstvo za oglašavanje na osnovu plana postavljanja sredstava za oglašavanje na ulicama i opštinskim putevima, nakon sprovedenog postupka javnog konkursa odnosno kroz realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva sa elementom koncesije.

Bliže uslove i kriterijume za sprovođenje javnog konkursa odnosno za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva sa elementom koncesije, iz stava 2. ovog člana, uključujući i način određivanja naknade za postavljanje reklamnih tabli pored opštinskog puta, uređuje se aktom nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Osnovica

Član 22

Osnovica naknade za postavljanje reklamnih tabli pored opštinskog puta je ukupna površina svih strana za oglašavanje postavljene table izražena u metrima kvadratnim (m2).

Visina naknada

Član 23

Visina minimalne naknade za postavljanje reklamnih tabli pored opštinskog puta, propisana je u Tabeli 4.8. ove odluke.

Tabela 4.8. Visina naknade za postavljanje sredstava za oglašavanje pored odnosno na ulicama i opštinskim putevima, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač ulice ili opštinskog puta u skladu sa propisima

Za postavljanje sredstava za oglašavanje pored opštinskih puteva, odnosno ulica, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač ulice ili opštinskog puta

Visina dnevne naknade u dinarima

dnevno/m2

17,00

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 24

Naknadu za postavljanje reklamnih tabli na opštinskom putu, utvrđuje jedinica lokalne samouprave prilikom zaključivanja ugovora sa obveznikom naknade po okončanom javnom konkursu, odnosno ugovora o javno - privatnom partnerstvu.

3) Naknada za korišćenje delova putnog zemljišta javnog puta i drugog zemljišta koje koristi upravljač javnog puta

Obveznik naknade

Član 25

Obveznik naknade za korišćenje delova putnog zemljišta javnog puta i drugog zemljišta koje koristi upravljač javnog puta (u daljem tekstu: naknada za korišćenje delova putnog zemljišta), a koje je u opštoj upotrebi je korisnik tog zemljišta.

Osnovica

Član 26

Osnovica naknade za korišćenje delova putnog zemljišta je metar kvadratni (m2) putnog zemljišta u zavisnosti od značaja puta, a koje obveznik naknade koristi za pristup i izgradnju objekata, osim domaćinstva.

Visina naknade

Član 27

Iznos naknade za korišćenje putnog zemljišta opštinskog puta i ulice i drugog zemljišta koje koristi upravljač opštinskog puta i ulice propisana je u Tabeli 4.9. ove odluke.

Tabela 4.9. Iznos naknade za korišćenje delova putnog zemljišta i drugog zemljišta koje koristi upravljač opštinskog puta i ulice

Površina korišćenog putnog zemljišta

Iznos naknade (dinara/m2 korišćenog putnog zemljišta)

Opštinski put

Ulica kojom se kreće javni gradski prevoz

Ulica kojom se ne kreće javni gradski prevoz

1

do 50 m2

1.000,00

1.000,00

400,00

2

51 - 250 m2

600,00

600,00

240,00

3

251 - 500 m2

300,00

300,00

120,00

4

preko 500 m2

150,00

150,00

60,00

Jedinica lokalne samouprave propisuje svojim aktom iznos naknade i olakšice za naknade za opštinske puteve i ulice.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 28

Naknada za korišćenje delova putnog zemljišta opštinskog puta utvrđuje se rešenjem upravljača opštinskog puta i ulice.

Naknada se plaća u 12 jednakih mesečnih rata, do 15. u mesecu za prethodni mesec.

4) Naknada za postavljanje vodovoda, kanalizacije, električnih vodova, elektronske komunikacione mreže i sl. na javnom putu

Obveznik naknade

Član 29

Obveznik naknade za postavljanje vodovoda, kanalizacije, električnih vodova, elektronske komunikacione mreže i sl. na javnom putu i u zaštitnom pojasu javnog puta (u daljem tekstu: naknada za postavljanje instalacija) je lice koje koristi javni put za postavljanje instalacija.

Osnovica

Član 30

Osnovica naknade za postavljanje instalacija je dužina postavljenih instalacija izražena u metrima (m).

Visina naknade

Član 31

Visina naknade za postavljanje instalacija u zavisnosti od prečnika (širine) i vrste instalacija na opštinskom putu i ulici propisana je u Tabeli 4.10. ove odluke.

Tabela 4.10. Iznos naknade za postavljanje vodovoda, kanalizacije, električnih vodova, elektronske komunikacione mreže i sl. na opštinskom putu i ulici

Instalacije

Iznos naknade u dinarima po metru postavljenih instalacija prečnika do 0,01 metara*

optički kablovi

50,00 din/m

elektro i gasne

30,00 din/m

vodovod i kanalizacija

20,00 din/m

* Za postavljanje instalacija pored, ispod ili iznad (ukrštaj) opštinskog puta i ulice plaća se naknada zavisno od vrste instalacije, po metru postavljenih instalacija prečnika (ili širine) do 0,01 metar, za instalacije većeg prečnika naknada se linearno uvećava srazmerno povećanju prečnika (ili širine).

Član 32

Odredbe ove odluke ne odnose se na konstituisanje službenosti prolaza ukoliko se radi o objektima komunalne infrastrukture koja je javna svojina Grada Vršca i kada se gradi za potrebe organa i organizacija čiji je osnivač Grad Vršac odnosno ukoliko je investitor indirektni budžetski korisnik.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 33

Utvrđivanje naknade za postavljanje instalacija utvrđuje upravljač javnog puta, prilikom zaključivanja ugovora sa obveznikom naknade.

Naknada za postavljanje instalacija na opštinskom putu ili ulici utvrđuje se rešenjem upravljača opštinskog puta i ulice.

Naknada iz stava 1. ovog člana plaća se u rokovima utvrđenim ugovorom, odnosno rešenjem.

Pripadnost prihoda

Član 34

Prihodi ostvareni od naknada iz člana 27. stav 1. ove odluke na opštinskom putu i ulici pripadaju i uplaćuju se na račun upravljača tih puteva i ulica.

4) NAKNADE ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

Član 35

Naknade za korišćenje javne površine su:

1) naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2) naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave;

3) naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju.

Pod korišćenjem prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, u smislu stava 1. tačke 1) ovog člana, smatra se zauzeće javne površine:

- objektom privremenog korišćenja: kiosk, tezga, bašta, aparat za sladoled, bankomat, automat za prodaju štampe, pokretni objekat za prodaju robe na malo i vršenje zanatskih i drugih usluga, montažni objekat za obavljanje delatnosti javnih komunalnih preduzeća, telefonska govornica i slični objekti, bašta ugostiteljskog objekta;

- za zabavni park, cirkus, sportske terene, za održavanje koncerata, festivala i drugih manifestacija, za održavanje sportskih priredbi, za objekte i stanice za iznajmljivanje bicikla, za korišćenje posebno obeleženog prostora za teretno vozilo za snabdevanje, odnosno za početnu obuku vozača i drugo.

- Korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe u smislu stava 1. tačke 1) ovog člana odnosi se na privremeno korišćenje prostora na javnoj površini i ne obuhvata korišćenje trajnog karaktera izgradnjom objekata infrastrukture.

- Javna površina jeste površina utvrđena planskim dokumentom jedinice lokalne samouprave koja je dostupna svim korisnicima pod jednakim uslovima:

- javna saobraćajna površina (put, ulica, pešačka zona i sl.);

- trg;

- javna zelena površina (park, skver, gradska šuma i sl.);

- javna površina bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine).

Član 36

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Gradska Uprava.

Obveznik naknade

Član 37

Obveznik naknade za korišćenje javne površine je korisnik javne površine. Obaveza nastaje danom početka korišćenja javne površine za čije je korišćenje propisano plaćanje naknade.

Obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluga.

Član 38

Osnovica naknade za korišćenje prostora na javnoj površini je površina korišćenog prostora izražena u metrima kvadratnim (m2).

Visina naknade

Član 39

Najviši iznos naknade za korišćenje javne površine utvrđuje se u dnevnom iznosu i to:

- naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti do 122,00 din./m2.

- naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave do 100,00 din./m2.

- naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju do 180,00 din./m2.

- Visina naknada utvrđena ovom odlukom može se izmeniti jedanput godišnje, i to u postupku utvrđivanja budžeta Grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina naknade utvrđenja ovom odlukom, može se izmeniti u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 40

Na teritoriji Grada Vršca naknada se plaća u različitom iznosu zavisno od: vremena korišćenja prostora, vrste delatnosti, površine, vrste objekta, tehničko-upotrebne karakteristike objekta, ukoliko se javna površina koristi za postavljanje objekata, po zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća naknada.

Član 41

Naknada iz člana 35. tačke 1. i 2. ove odluke, utvrđuje se i plaća po zonama:

I zona - Trg Svetog Teodora Vršačkog.

II zona - Trg pobede, Svetosavski trg, ul. Sterijina od ul. Stevana Nemanje do ul. Vuka Karadžića (od kućnog broja 1 do 39 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 32 sa parne strane), ul. Vuka Karadžića, ul. Nikite Tolstoja od ul. Vuka Karadžića do ul. Vaska Pope (od kućnog broja 1 do 35 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 24 sa parne strane), ul. Mihajla Pupina do ul. Vaska Pope (parna strana ulice od kućnog broja 2 do 32), ul. Abraševićeva, ul. Dvorska, ul. Anđe Ranković, ul. Feliksa Milekera, ul. Dositejeva i Kumanovska.

III zona - ul. Stevana Nemanje, Trg Zelena pijaca, ul. Žarka Zrenjanina, ul. Sterijina od ul. Vuka Karadžića do njenog kraja (od kućnog broja 41 do kraja ulice sa neparne, odnosno od kućnog broja 34 do kraja ulice sa parne strane), ul. Dimitrija Tucovića do ul. Žarka Zrenjanina (od kućnog broja 1 do 23 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 28a sa parne strane ulice), ul. Gavrila Principa, Vaska Pope, Vojnički trg, Bulevar oslobođenja, ul. 2. Oktobar, ul. Miloša Obilića, ul. Đure Cvejića, ul. Nikole Neškovića, ul. Crnog Jovana, ul. Lomina, ul. Đure Daničića, Trg Andrije Lukića, Pašićev trg, ul. Žive Jovanovića, ul. Arhitekte Brašovana, ul. Zmaj Jovina, naselje "Hemograd", ul. Sremska, od početka do ul. Žarka Zrenjanina (od kućnog broja 1 do 5 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 22 sa parne strane ulice), i Gundulićeva od Vojničkog trga do Sterijine (od kućnog broja 51 do 57 sa neparne strane ulice).

IV zona - obuhvata celokupnu površinu katastarske opštine Vršac, odnosno, sve ulice i trgove u gradu koji nisu obuhvaćeni zonama I, II i III.

V zona - obuhvata ostala naseljena mesta na području Grada Vršca.

Član 42

1) Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, utvrđuje se i plaća za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzetog prostora, prema području na kome se javna površina nalazi, i to:

1. za postavljanje rashladnih uređaja za prodaju osvežavajućih bezalkoholnih pića, industrijskog sladoleda i kremova, postavljanje aparata za kokice, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu i to u:

I zoni

100,00 dinara

II zoni

80,00 dinara

III zoni

65,00 dinara

IV zoni

55,00 dinara

V zoni

35,00 dinara.

2. Za postavljanje izložbenih pultova (tezgi) za izlaganje robe koje se prodaju u poslovnom objektu visina naknade utvrđuje se u dnevnom iznosu i to u:

I zoni

65,00 dinara

II zoni

55,00 dinara

III zoni

40,00 dinara

IV zoni

30,00 dinara

V zoni

20,00 dinara.

3. Za postavljanje pultova (tezgi) za vanpijačnu prodaju robe visina naknade utvrđuje se u dnevnom iznosu i to u:

I zoni

 

II zoni

120,00 dinara

III zoni

100,00 dinara

IV zoni

80,00 dinara

V zoni

50,00 dinara.

4. Za postavljanje šatora za cirkuse, zabavne i luna parkove visina naknade utvrđuje se u dnevnom iznosu od:

I zoni

42,00 dinara

II zoni

28,00 dinara

III zoni

14,00 dinara

IV zoni

12,00 dinara

V zoni

7,00 dinara.

5. Za postavljanje bašti ispred ugostiteljskih objekata, visina naknade se utvrđuje u dnevnom iznosu od:

I zoni

25,00 dinara

II zoni

20,00 dinara

III zoni

15,00 dinara

IV zoni

10,00 dinara

V zoni

5,00 dinara.

Ukoliko se na javnoj površini ispred ugostiteljskog objekta postavlja platforma, odnosno platforma sa pripadajućom nadstrešnicom, naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, se utvrđuje srazmerno odobrenom vremenu korišćenja bašte, u punom iznosu, po površini platforme.

Za objekte iz stava 2. ovog člana, u preostalom delu kalendarske godine, naknada se umanjuje za 50 %.

Ukoliko se ispred ugostiteljskog objekta postavlja bašta zatvorenog tipa, utvrđuje se naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, u punom iznosu.

U okviru tačke 5. člana 42. ove odluke, prvom zonom su obuhvaćeni sledeći trgovi i ulice:

Trg pobede, Svetosavski trg, ulica Sterijina od ulice Anđe Ranković do ulice Vuka Karadžića (od broja 18 do broja 26), ulica Vuka Karadžića (od broja 1 do broja 5 neparna strana i od broja 2 do broja 6 parna strana ulice).

Drugom zonom obuhvaćena je ulica Đure Jakšića.

6. Za postavljanje pokretnih objekata, u cilju reklamne prezentacije, visina naknade se utvrđuje u dnevnom iznosu:

I zoni

120,00 dinara

7. Za postavljanje manjih priključnih vozila ili tezge za prodaju sezonske robe (bostan, cveće), visina naknade se utvrđuje u dnevnom iznosu od:

I zoni

 

II zoni

120,00 dinara

III zoni

115,00 dinara

IV zoni

90,00 dinara

V zoni

60,00 dinara.

8. Za korišćenje javne površine zbog zaustavljanja vozilom radi snabdevanja po osnovu odobrenja utvrđuje se naknada po vozilu, u svim zonama, dnevno u iznosu od 80,00 dinara.

9. Za postavljanje pokretnih dečjih autića utvrđuje se visina naknade u dnevnom iznosu od 100,00 dinara po autiću.

10. Za privremene objekte - kioske, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

- za objekte do 10 m2

 

I zoni

30 dinara, po m2

II zoni

25 dinara, po m2

III zoni

20 dinara, po m2

IV zoni

15 dinara, po m2

V zoni

10 dinara, po m2

- za objekte od 11 m2 do 20 m2

 

I zoni

20 dinara, po m2

II zoni

15 dinara, po m2

III zoni

10 dinara, po m2

IV zoni

8 dinara, po m2

V zoni

4 dinara, po m2

- za objekte preko 20 m2

 

I zoni

15 dinara, po m2

II zoni

10 dinara, po m2

III zoni

8 dinara, po m2

IV zoni

5 dinara, po m2

V zoni

3 dinara, po m2.

Član 43

2) Naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave utvrđuje se u dnevnom iznosu, za korišćeni prostor izražen u metrima kvadratnim i to:

- do 3 m2 reklamne površine

38,00 dinara

- od 3 do 9 m2 reklamne površine

16,00 dinara

- od 9 do 20 m2 reklamne površine

6,00 dinara

- preko 20 m2 reklamne površine

3,00 dinara,

Za postavljanje oglasnog sredstva ili objekta na trotoaru, naknada iz tačke 1. umanjuje se za 20 procenata.

Ukoliko se objekti, odnosno oglasna sredstva iz tačke 1. ovog člana postavljaju na površinama koje nisu javne (građevinski objekti, ograde i sl.), naknada se umanjuje:

- za objekte i oglasna sredstva do 3 m2 reklamne površine, za 10 procenata,

- za objekte i oglasna sredstva od 3 do 9 m2 reklamne površine, za 20 procenata,

- za objekte i oglasna sredstva od 9 do 20 m2 reklamne površine, za 30 procenata,

- za objekte i oglasna sredstva preko 20 m2 reklamne površine, za 40 procenata.

Naknadu iz ovog člana ne plaća Crveni krst Srbije - Crveni krst Vojvodine za korišćenje "Humanih bilborda".

Član 44

3) Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju, utvrđuje se po m2 zauzete javne površine u dnevnom iznosu i to:

1. Pri izgradnji, rekonstrukciji i adaptaciji objekata (postavljanje građevinske skele, zaštitnih ograda i sl.)

5,00 din.

2. Za deponovanje građevinskog materijala, ogrevnog ili drugog materijala, odnosno robe

10,00 din.

3. Pri zauzimanju javnih površina koje zahteva izmenu kretanja vozila i pešaka ili parkiranje vozila

20,00 din.

Naknadu iz stava 1. ovog člana plaća investitor građevinskih radova od dana početka gradnje, odnosno zauzeća javne površine do završetka radova, odnosno uklanjanja materijala ili stvari.

Naknada iz stava 1. ovog člana plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

Naknada iz stava 1. ovog člana ne plaća se ako se zauzimanje javne površine vrši radi izgradnje i održavanja kolovoza ili druge javne površine, radi otklanjanja havarija na instalacijama vodovoda, kanalizacije i toplovoda, kao i za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovoda, kanalizacije i toplovoda.

Način utvrđivanja i plaćanja

Član 45

Utvrđivanje naknade za korišćenje javne površine vrši se prema površini korišćenog prostora, srazmerno vremenu korišćenja tog prostora ili prema tehničko-upotrebnim karakteristikama objekta i prema stvarno zauzetoj površini.

Naknadu iz stava 1. ovog člana, utvrđuje organ jedinice lokalne samouprave nadležan za utvrđivanje, kontrolu i naplatu javnih prihoda rešenjem, po odobrenju nadležnog odeljenja Gradske uprave.

Naknada iz stava 1. ovog člana po osnovu zauzeća javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova uvećava se za 100% ako investitor produži dozvoljeni rok za zauzimanje javne površine. Pod produženjem roka podrazumeva se prekoračenje roka završetka izgradnje evidentiranog u pismenoj izjavi investitora o početku građenja odnosno izvođenja radova i roku završetka građenja, odnosno izvođenja radova prema Zakonu o planiranju i izgradnji.

Obaveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Naknadu za korišćenje javnih površina ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Naknada za korišćenje javnih površina po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog izgradnje, rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih komunalnih preduzeća u svrhu dovođenja objekata u funkciju.

Pod dovođenjem objekta u funkciju podrazumevaju se radovi na tekućem (redovnom) održavanju objekta, za koje se ne izdaje odobrenje po Zakonu o planiranju i izgradnji.

Prihodi ostvareni od naknade za korišćenje javnih površina pripadaju budžetu Grada Vršca.

Uplata prihoda od naknada

Član 46

Naknade za korišćenje javnih dobara utvrđene ovom odlukom uplaćuju se na račune propisane za uplatu javnih prihoda.

Opomena za plaćanje naknade

Član 47

Obvezniku naknade, koji u celosti ili delimično, nije platio naknadu u roku propisanom ovom odlukom, Odeljenje za lokalnu poresku administraciju šalje opomenu.

Opomena iz stava 1. ovog člana sadrži vrstu naknade, iznos naknade koji je dospeo za naplatu, druge troškove, nalog da dospeli iznos sa obračunatom kamatom plati odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema opomene, sa obračunatom kamatom od dana izdavanja opomene do dana uplate dospele naknade.

Opomena iz stava 1. ovog člana sadrži i pouku obvezniku naknade da u roku od pet dana može sa licem nadležnim za utvrđivanje i naplatu da raspravi sporna pitanja u vezi dospelog iznosa naknade za naplatu.

Odlaganje plaćanja i plaćanje na rate

Član 48

Lice nadležno za utvrđivanje i naplatu naknade može, na obrazloženi zahtev obveznika naknade, u celosti ili delimično, odložiti plaćanje dugovane naknade, odnosno odobriti plaćanje dospele a neizmirene obaveze na rate, pod uslovom da plaćanje dugovane naknade za obveznika predstavlja neprimereno veliko opterećenje, odnosno obvezniku nanosi bitnu ekonomsku štetu.

O odlaganju plaćanja dugovane naknade, po ispunjenju uslova iz stava 1. ovog člana, odlučuje ovlašćeno lice u licu koje je nadležno za utvrđivanje i naplatu konkretne naknade.

Aktom iz stava 2. ovog člana može se odobriti odlaganje plaćanja dugovane naknade na rate, najduže do 24 meseca.

Odlaganje plaćanja dugovane naknade vrši se potpisivanjem sporazuma sa obveznikom naknade, odnosno donošenjem rešenja lica nadležnog za utvrđivanje i naplatu naknade.

Ako se obveznik naknade ne pridržava rokova iz sporazuma, odnosno rešenja o odlaganju plaćanja dugovane naknade, ili ukoliko u periodu za koji je odloženo plaćanje dugovane naknade ne izmiri tekuću obavezu, lice nadležno za utvrđivanje i plaćanje naknade će po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje i dospeli, a neplaćeni dug naplatiti u postupku prinudne naplate.

Primena drugih propisa

Član 49

U pogledu postupka utvrđivanja, kontrole, naplate, povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano ovim zakonom lica nadležna za utvrđivanje naknade shodno primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

Postupak utvrđivanja, kontrole i naplate naknade koji sprovodi organ jedinice lokalne samouprave nadležan za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda, vrši se u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

Izuzetno, na postupak utvrđivanja naknada koje utvrđuju, obračunavaju i naplaćuju, upravljači javnog puta primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak, a na postupak prinudne naplate primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje postupak izvršenja i obezbeđenja.

Evidencija

Član 50

Lice nadležno za utvrđivanje naknade u skladu sa ovim zakonom, vodi evidenciju obveznika naknade, zaduženje po osnovu obaveze plaćanja naknade, uplate naknade po obveznicima naknade, kao i o drugim podacima koji se odnose na plaćanje naknade u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

Način usklađivanja

Član 51

Visine dinarskih iznosa naknada usklađuju se godišnje, sa godišnjim indeksom potrošačkih cena za period od 1. oktobra prethodne godine do 30. septembra tekuće godine, koji objavljuje republički organ u čijoj su nadležnosti poslovi statistike.

Prilikom usklađivanja visine naknada iz stava 1. ovog člana, osnovica za usklađivanje su poslednji objavljeni usklađeni iznosi.

Zaokruživanje usklađenih iznosa naknada iz stava 1. ovog člana vrši se tako što se iznos manji i jednak 0,50 dinara ne uzima u obzir, a iznos preko 0,50 dinara zaokružuje na 1,00 dinar.

Izuzetno od stava 4. ovog člana kada su iznosi naknada propisani ovim zakonom na jedno, odnosno više decimalnih mesta zaokruživanje usklađenih dinarskih iznosa vrši se na propisani broj decimalnih mesta.

Prvo usklađivanje visine naknada izvršiće se u 2019. godini, primenom indeksa potrošačkih cena prema podacima republičkog organa u čijoj su nadležnosti poslovi statistike, za period od prvog dana narednog meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona do 30. septembra 2019. godine.

Vlada, na predlog ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, utvrđuje i objavljuje usklađene visine naknada iz stava 1. ovog člana u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Usklađeni iznosi naknada iz stava 7. ovog člana primenjivaće se od prvog januara naredne godine u odnosu na godinu u kojoj se vrši usklađivanje.

III KAZNENE ODREDBE

Član 52

Novčanom kaznom od 500.000,00 do 2.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1) ako ne plati utvrđenu naknadu (član 6. stav 4, član 12. stav 2, član 20. stav 8, član 24. stav 1, član 28. stav 2, član 33. stav3 i član 45. stav 4);

2) ako obveznik naknade ne dostavi propisani obrazac, odnosno prijavu ili dostavi nepotpun obrazac, odnosno prijavu, kao i obrasce uz obračun naknade, ili obrazac, odnosno prijava sadrži netačne podatke (član 13. stav 1 i 2).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000,00 do 500.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se obveznik naknade - fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara.

Za radnje iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 dinara.

NADZOR

Član 53

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 54

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe: Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list Opštine Vršac", br. 19/2012, 17/2013, 8/2014 i 20/2016) i Odluka o visini naknada za korišćenje opštinskih puteva ("Sl. list Opštine Vršac", br. 12/2015). Odluka o zaštiti i unapređivanju životne sredine ("Sl. list Opštine Vršac" br. 16/2011, 12/2012, 19/2012, 17/2013, 4/2014 i 15/2014, "Sl. List Grada Vršca" br. 22/2017) prestaje da važi 1. marta 2019. godine.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Vršca", a primenjivaće se od 1. januara 2019. godine, osim odredaba od člana 9. do člana 15. ove odluke koje će se primenjivati od 1. marta 2019. godine.

Obrasce koji su sastavni deo ove odluke, objavljene u "Sl. listu grada Vršca", br. 16/2018, možete pogledati OVDE