ZAKLJUČAK

O PRIZNAVANJU PRAVA NA NAKNADU DELA TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO ILI FIZIČKO LICE U RADNOJ 2018/19 GODINI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 25/2018 i 3/2019)

I Grad Kragujevac - Gradska uprava za vanprivredne delatnosti, će u radnoj 2018/19 godini, na osnovu podnetih zahteva roditelja, staratelja, usvojitelja ili hranitelja (u daljem tekstu: roditelj) vršiti priznavanje, odnosno produženje prava na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice (u daljem tekstu: privatna predškolska ustanova) u skladu sa raspoloživim sredstvima budžeta grada Kragujevca u 2018/19 godini i kapacitetima verifikovanih privatnih predškolskih ustanova, za maksimalno 2000 dece za koje budu podneti zahtevi za produženje, odnosno priznavanje prava.

Priznavanje prava iz stava 1. ovog poglavlja, vršiće se na osnovu podnetih zahteva roditelja, sve do objavljivanja Jedinstvenog javnog konkursa za prijem dece na celodnevni boravak u predškolske ustanove čiji je osnivač grad Kragujevac.

II Pravo iz poglavlja I ovog zaključka, Gradska uprava za vanprivredne delatnosti, priznavaće, u skladu sa aktima nadležnih organa grada kojima je uređeno navedeno pravo, uz poštovanje redosleda koje dete, za koje se traži priznavanje prava ima na Listi čekanja za prijem u Ustanove na teritoriji grada Kragujevca za radnu godinu (u daljem tekstu: Lista čekanja).

Izuzetak od pravila utvrđenog stavom 1. ovog poglavlja, postoji samo u slučaju kada je podnet Zahtev za priznavanje prava na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, radi upisa deteta u predškolsku ustanovu, u koju je već upisano drugo dete u porodici ("spajanje dece").

Slučaj iz stava 2. ovog poglavlja, postoji kada je jedno dete upisano u predškolsku ustanovu "Nada Naumović" ili "Đurđevdan", a drugo dete po osnovu obnovljenog zahteva za produženje prava ili priznatog prava u 2018/19, u neku od privatnih predškolskih ustanova na teritoriji grada Kragujevca, pa se navedenim zahtevom traži ostvarivanje prava na naknadu kako bi sva deca u porodici bila upisana u istu privatnu predškolsku ustanovu.

III Obavezuje se Komisija za prijem dece na celodnevni boravak u predškolske ustanove čiji je osnivač grad Kragujevac (u daljem tekstu: Komisija) da prilikom utvrđivanja Liste čekanja, sa Liste bodovanja i rangiranje dece za koju su podneti zahtevi za prijem u predškolske ustanove čiji je osnivač grad Kragujevac za 2018/19 godinu (u daljem tekstu: Jedinstvena lista bodovanja) pomeri svu decu koja su:

- upisana u predškolske ustanove "Nada Naumović" i "Đurđevdan" u radnoj 2018/19 godini,

- upisana u verifikovane privatne predškolske ustanove, po osnovu obnovljenih zahteva roditelja, odnosno na osnovu produženja prava, na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice u 2018/19 godini,

obzirom da je Grad Kragujevac omogućio njihov upis i boravak u predškolskim ustanovama na teritoriji grada Kragujevca, odnosno da je pitanje njihovog upisa i boravka u predškolskim ustanovama na teritoriji grada Kragujevca rešeno.

Obavezuje se Komisija, da prilikom ažuriranja Liste čekanja u 2018/19 godini, sa Liste čekanja, pomeri i decu koja budu upisana u verifikovane privatne predškolske ustanove, po osnovu priznavanja prava roditeljima na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice u radnoj 2018/19 godini.

IV Obavezuje se Gradska uprava za vanprivredne delatnosti, da uz poštovanje odredaba poglavlja I i II ovog zaključka, u 2018/19 godini, organizuje sve neophodne aktivnosti vezane za priznavanje navedenog prava, organizuje i utvrdi dinamiku pozivanja roditelja radi podnošenja zahteva za ostvarivanja prava iz poglavlja I ovog zaključka, kao i da blagovremeno dostavlja Komisiji radi ažuriranja Liste čekanja, podatke o deci koja po osnovu priznatog prava i izdatih rešenja budu upisana u privatne predškolske ustanove.

V Ovaj zaključak objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".