PRAVILNIK

O REGISTRACIJI, ODNOSNO ODOBRAVANJU OBJEKATA ZA SAKUPLJANJE, PRERADU I UNIŠTAVANJE SPOREDNIH PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG POREKLA

("Sl. glasnik RS", br. 12/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju objekti za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla koji se registruju, odnosno odobravaju, način i postupak registracije, odnosno odobravanja objekata, izgled obrasca zahteva za upis ovih objekata u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata, kao i sadržina i način vođenja Registra objekata i Registra odobrenih objekata.

Član 2

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na:

1) objekte u kojima nastaju sporedni proizvodi životinjskog porekla obavljanjem delatnosti klanja, proizvodnje i prometa hrane životinjskog porekla, koji su registrovani ili odobreni u skladu sa propisima kojima se uređuju uslovi u pogledu higijene hrane, osim objekata za koje je ovim pravilnikom propisana obaveza registrovanja ili odobravanja;

2) objekte u kojima nastaju sporedni proizvodi životinjskog porekla, kao posledica držanja, čuvanja i uzgajanja životinja ili vođenja brige o njima, osim objekata za koje je ovim pravilnikom propisana obaveza registrovanja ili odobravanja;

3) zakopavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na licu mesta u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju uslovi za sporedne proizvode;

4) prevoznike neprerađenog stajnjaka koji taj stajnjak prevoze između dva mesta na istom gazdinstvu ili između gazdinstva i krajnjeg korisnika, koji taj stajnjak direktno primenjuje na sopstvenom zemljištu;

5) objekte za izradu trofeja ili štavljenih trofeja isključivo za sopstvene potrebe, odnosno koji nisu namenjene za dalje ustupanje uz naknadu ili bez naknade;

6) prevoznike, koji prevoze suvu neobrađenu vunu i dlaku, pod uslovom da su ta vuna i dlaka zatvorene u nepropusnim pakovanjima i da se direktno isporučuju objektu za proizvodnju dobijenih proizvoda izvan lanca ishrane životinja ili u međuobjekat, uz uslove koji sprečavaju širenje patogenih organizama;

7) korisnike organskih đubriva i oplemenjivača zemljišta, ako operater ne drži i ne uzgaja životinje;

8) rukovanje i isporuku organskih đubriva i oplemenjivača zemljišta u pakovanjima za prodaju na malo od najviše 50 kg mase, koji se koriste za upotrebu izvan lanca hrane i lanca hrane za životinje.

Član 3

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) operater jeste pravno ili fizičko lice pod čijom kontrolom su sporedni proizvodi životinjskog porekla i proizvodi dobijeni od sporednih proizvoda životinjskog porekla. Operater jeste i lice koje koristi sporedne proizvode životinjskog porekla i proizvode dobijene od sporednih proizvoda životinjskog porekla, kao i lice koje vrši poslove trgovine i prevoza tih proizvoda;

2) odobravanje objekata za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla jeste postupak pokrenut po zahtevu stranke za upis u Registar odobrenih objekata i za utvrđivanje ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje delatnosti;

3) prevoz jeste sastavni deo delatnosti sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla i od njih dobijenih proizvoda, koji se obavlja kao samostalna, odnosno uslužna delatnost ili kao sastavni deo odobrene, odnosno registrovane delatnosti u skladu sa ovim pravilnikom;

4) registracija objekta za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla jeste postupak pokrenut po zahtevu stranke za upis u Registar objekata bez prethodnog utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje delatnosti.

Član 4

Objekti za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla koji se registruju ili odobravaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo (u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom su svi objekti koji su pod kontrolom operatera u kojima se obavlja delatnost sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla, odnosno dobijenih proizvoda (u daljem tekstu: delatnost) u bilo kojoj fazi nastanka, prevoza, sakupljanja, rukovanja, obrade, prerade, skladištenja, stavljanja u promet, distribucije, korišćenja ili uklanjanja.

Član 5

Objekti za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla koji se registruju dati su u Prilogu 1 - Objekti koji se registruju, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Operater, pre početka obavljanja delatnosti, podnosi ministarstvu nadležnom za poslove veterinarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo) zahtev za upis objekata iz člana 5. ovog pravilnika u Registar objekata, u skladu sa Zakonom.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu 1 - Zahtev za upis objekta u Registar objekata, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Posle prijema zahteva iz člana 6. ovog pravilnika Ministarstvo proverava da li je zahtev pravilno popunjen i na osnovu uredno podnetog zahteva vrši upis objekta u Registar objekata i dodeljuje veterinarski kontrolni broj.

Član 8

Objekti za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla koji se odobravaju dati su u Prilogu 2 - Objekti koji se odobravaju, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 9

Operater, pre početka obavljanja delatnosti, podnosi Ministarstvu zahtev za upis objekta iz člana 8. ovog pravilnika u Registar odobrenih objekata, u skladu sa Zakonom.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu 2 - Zahtev za upis objekta u Registar odobrenih objekata, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 10

Posle prijema zahteva iz člana 9. ovog pravilnika Ministarstvo proverava da li je zahtev pravilno popunjen i utvrđuje da li objekat za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla ispunjava propisane uslove.

Član 11

Kada se utvrdi da objekat za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla ispunjava sve propisane uslove, objekat se odobrava, upisuje u Registar odobrenih objekata i dodeljuje mu se veterinarski kontrolni broj, koji je jedinstven za taj objekat i sastoji se od:

1) slova RS, kao ISO oznaka Republike Srbije;

2) brojčane oznake.

Član 12

U slučaju kada se utvrdi da objekat za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla ispunjava veterinarsko-sanitarne uslove, odnosno uslove za izgradnju objekta uključujući neophodnu opremu, a iz dokumentacije za sprovođenje samokontrole može se zaključiti da su stvoreni uslovi za bezbedno rukovanje i preradu i ispunjenje drugih propisanih uslova u skladu sa propisom kojim se uređuju sporedni proizvodi životinjskog porekla, objekat se privremeno odobrava, privremeno upisuje u Registar odobrenih objekata i dodeljuje mu se veterinarski kontrolni broj.

Privremeno odobrenje iz stava 1. ovog člana može biti najduže do tri meseca.

Kada se u roku iz stava 2. ovog člana, u objektu za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, objekat se odobrava, upisuje u Registar odobrenih objekata i zadržava se dodeljeni veterinarski kontrolni broj.

Kada se u roku iz stava 2. ovog člana, u objektu za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla utvrdi napredak u odnosu na prethodno utvrđeno činjenično stanje u pogledu ispunjenja svih propisanih uslova, privremeno odobrenje se produžava, pri čemu ukupni period na koje se odnosi privremeno odobrenje ne može biti duži od šest meseci.

Kada se u objektu za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla kome je produženo privremeno odobrenje utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, objekat se odobrava, upisuje u Registar odobrenih objekata i zadržava se dodeljeni veterinarski kontrolni broj, a ako se utvrdi da u objektu nisu ispunjeni svi propisani uslovi, objekat se ne odobrava, briše se iz Registra odobrenih objekata i ukida se dodeljeni veterinarski kontrolni broj.

Član 13

Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata podeljen je na sledeće odeljke:

1) odeljak I: Objekti u kojima se vrši sakupljanje, skladištenje i rukovanje sporednim proizvodima životinjskog porekla;

2) odeljak II: Objekti za skladištenje dobijenih proizvoda;

3) odeljak III: Objekti za spaljivanje, kospaljivanje i sagorevanje;

4) odeljak IV: Objekti za preradu sporednih proizvoda životinjskog porekla;

5) odeljak V: Objekti za preradu topljene masti;

6) odeljak VI: Objekti za proizvodnju biogasa;

7) odeljak VII: Objekti za proizvodnju komposta;

8) odeljak VIII: Objekti za proizvodnju hrane za kućne ljubimce;

9) odeljak IX: Objekti u kojima se rukuje sporednim proizvodima životinjskog porekla ili dobijenim proizvodima za potrebe izvan lanca ishrane životinja;

10) odeljak X: Objekti za korišćenje sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda u izuzetnim slučajevima;

11) odeljak XI: Centar za sakupljanje;

12) odeljak XII: Objekti za proizvodnju organskih đubriva i oplemenjivači zemljišta;

13) odeljak XIII: Ostali objekti u kojima se obavlja delatnost sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla.

Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata sadrži sledeće podatke:

1) veterinarski kontrolni broj;

2) poslovno ime i sedište operatera;

3) adresu objekta, uključujući poštanski broj i upravni okrug;

4) kategoriju određenu u skladu sa posebnim propisom;

5) delatnost u objektu izraženu kodom delatnosti datih u Prilogu 3 - Spisak kodova koji se vode u Registru objekata, odnosno Registru odobrenih objekata (u daljem tekstu: Prilog 3), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

6) vrstu proizvoda izraženog kodom u skladu sa Prilogom 3. ovog pravilnika;

7) dodatnu delatnost izraženu kodom delatnosti u skladu sa Prilogom 3. ovog pravilnika;

8) delatnost u objektu u vezi sa posebnim odobrenjem u pogledu ishrane životinja u skladu sa propisom o transmisivnim spongioformnim encefalopatijama izraženu kodom delatnosti u skladu sa Prilogom 3. ovog pravilnika;

9) odgovarajući kod u skladu sa Prilogom 3. ovog pravilnika za usmereni uvoz sporednih proizvoda životinjskog porekla, odnosno dobijenih proizvoda;

10) broj rešenja o ispunjenosti propisanih uslova, odnosno broj rešenja o upisu u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata;

11) datum i broj rešenja o brisanju iz Registra objekata, odnosno Registra odobrenih objekata;

12) napomene.

Pored podataka iz stava 2. ovog člana, Registar odobrenih objekata sadrži i podatak o roku privremenog upisa u ovaj registar.

Član 14

Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata vodi se u elektronskoj formi i povezan je sa informacionim sistemom Ministarstva.

Član 15

U Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata upisuju se promene podataka nastale u vezi sa podacima koji su upisani u ove registre.

Član 16

U slučaju prestanka obavljanja delatnosti ili ako prestane da ispunjava propisane uslove, objekat za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla briše se iz Registra objekata, odnosno Registra odobrenih objekata u skladu sa Zakonom.

Član 17

Objekti za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla koji su do dana stupanja na snagu ovog pravilnika registrovani, odnosno odobreni postaju upisani u skladu sa ovim pravilnikom u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata i zadržavaju dodeljeni veterinarski kontrolni broj.

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

OBJEKTI KOJI SE REGISTRUJU

 

Odeljak

Objekti u kojima se obavlja delatnost sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla, odnosno dobijenih proizvoda

Bliži opis

II

Objekti za skladištenje dobijenih proizvoda

Skladištenje proizvoda koji su dobijeni bilo kojim postupkom obrade, prerade, transformacije, faze prerade sporednih proizvoda životinjskog porekla, osim objekata za koje je u skladu sa ovim pravilnikom propisano odobravanje

III

Objekti za spaljivanje, kospaljivanje i sagorevanje

Objekti koji spaljuju dobijene proizvode i upisani su u evidenciju ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine

V

Objekti za preradu topljene masti

Proizvodnja masnih kiselina i glicerina

IX

Objekti u kojima se rukuje sporednim proizvodima životinjskog porekla ili dobijenim proizvodima za potrebe izvan lanca ishrane životinja

Krv i proizvodi od krvi
Krv i proizvodi od krvi konja
Koža i proizvodi od kože
Štavljenje
Lovački trofeji, prepariranje i drugi oblici obrade
Vuna
Dlake
Čekinje svinja
Perje, delovi perja i paperje
Proizvodi pčelarstva
Kosti i proizvodi od kosti
Rogovi i proizvodi od rogova
Papci i kopita, proizvodi od papaka i kopita
Mleko, proizvodi od mleka, proizvodi na bazi mleka
Kolostrum i proizvodi od kolostruma
Ostalo

X

Objekti za korišćenje sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda u izuzetnim slučajevima

Obrazovne svrhe
Dijagnostičke svrhe
Istraživačke svrhe
Trgovački uzorci
Izložbeni predmeti
Ishrana životinja u zoološkom vrtu, cirkusu, reptila i ptica grabljivica osim zoološkog vrta i cirkusa, krznašica, u hranilištu za divlje životinje, pasa u objektu za držanje, pasa i mačaka u prihvatilištima, za uzgoj crva, larvi, lutki koji služe kao mamci u ribolovu
Proizvodnja i upotreba biodinamičnih preparata
Stavljanje u promet materijala Kategorije 3 za ishranu kućnih ljubimaca, iz objekata za klanje, rasecanje i preradu mesa
Primena ljuski jaja radi đubrenja sopstvenog zemljišta
Ostali korisnici

XII

Objekti za proizvodnju organskog đubriva i oplemenjivača zemljišta

Proizvodnja organskog đubriva i oplemenjivača zemljišta koji se sastoje ili sadrže neprerađeni stajnjak

XIII

Ostali objekti u kojima se obavlja delatnost sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla

Prevoz sporednih proizvoda životinjskog porekla i od njih dobijenih proizvoda
Stočna groblja i jame grobnice
Deponije za odlaganje sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda, koje su odobrene od strane ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine
Trgovina
Promet međuproizvodima
Korisnici organskih đubriva i oplemenjivača zemljišta
Promet sledećih proizvoda, ukoliko se u njihovoj proizvodnji koriste sporedni proizvodi životinjskog porekla ili dobijeni proizvodi:
- kozmetičkih proizvoda
- aktivnih implatibilnih medicinskih sredstva
- medicinskih sredstava
- medicinskih sredstava za "in vitro" dijagnozu
- lekova
- veterinarskih lekova
Rukovanje kuhinjskim otpadom iz međunarodnog prometa
Ostali operateri

 

Obrazac 1.

ZAHTEV ZA UPIS OBJEKATA U REGISTAR OBJEKATA

◻ Upis
◻ Promena podataka
Napomena: Označiti odgovarajući kvadratić. Ako se označi promena podataka popuniti odgovarajuće polje u kojima su se izmenili upisani podaci.

1. Podaci o operateru

Naziv i sedište operatera:
Matični broj:
Ime i prezime odgovorne osobe:
Radno mesto:

2. Podaci o objektu

Adresa objekta

 

Upravni okrug

 

Ime i prezime odgovorne osobe u objektu

 

Radno mesto

 

Telefon/faks i e-mail:

 

3. Podaci o ulaznim materijalima/materijalima koji se prevoze:

Navesti koje sporedne proizvode životinjskog porekla Kategorije 1 planirate da koristite/prevozite:

Navesti koje sporedne proizvode životinjskog porekla Kategorije 2 planirate da koristite/prevozite:

Navesti koje sporedne proizvode životinjskog porekla Kategorije 3 planirate da koristite/prevozite:

Navesti koje dobijene proizvode Kategorije 1 planirate da koristite/prevozite:

Navesti koje dobijene proizvode Kategorije 2 planirate da koristite/prevozite:

Navesti koje dobijene proizvode Kategorije 3 planirate da koristite/prevozite:

Navesti da li će se vršiti prevoz upakovanih pošiljki i/ili pošiljki u rasutom stanju (popunjava prevoznik):

4. Podaci o planiranoj delatnosti
Napomena: označiti odgovarajući kvadratić i upisati podatke gde je potrebno.

4.1. Prevoz

Navesti da li se delatnost prevoza obavlja kao samostalna ili kao deo neke druge delatnosti sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla

4.2. Skladištenje dobijenih proizvoda, osim onih za koje je u skladu sa ovim pravilnikom propisano odobravanje

4.3. Spaljivanje, kospaljivanje i sagorevanje

Spaljivanje ◻
Navedite kapacitet spaljivanja po satu, izražen u kilogramima _______________________________________________________________________________
Kospaljivanje ◻
Navedite kapacitet kospaljivanja po satu, izražen u kilogramima _____________________________________________________________________________

4.4.Prerada topljene masti

Navesti dobijene proizvoda koji se proizvode u objektu: ____________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________
Dobijeni proizvodi su namenjeni za ishranu životinja ◻
Dobijeni proizvodi su namenjeni za potrebe van lanca ishrane životinja ◻

4.5. Rukovanje sporednim proizvodima životinjskog porekla i dobijenim proizvodima za potrebe izvan lanca ishrane životinja

Krv i proizvodi od krvi ◻
Krv i proizvodi od krvi konja ◻
Koža i proizvodi od kože ◻
Štavljenje ◻
Lovački trofeji ◻
Trofeji za prepariranje i drugi proizvodi ◻
Vuna ◻
Dlake ◻
Čekinje svinja ◻
Perje, delovi perja i paperje ◻
Proizvodi pčelarstva ◻
Kosti i proizvodi od kosti ◻
Rogovi i proizvodi od rogova ◻
Papci i kopita, proizvodi od papaka i kopita ◻
Mleko, proizvodi od mleka, proizvodi na bazi mleka ◻
Kolostrum i proizvodi od kolostruma ◻
Drugi sporedni proizvodi životinjskog porekla i dobijeni proizvodi (navesti):

4.6. Korišćenje sporednih proizvoda životinjskog porekla u izuzetnim slučajevima

Obrazovne svrhe ◻
Dijagnostičke svrhe ◻
Istraživačke svrhe ◻
Trgovačke uzorke ◻
Izložbene predmete ◻

Ishrana životinja:
U zoološkom vrtu ◻
U cirkusu ◻
Reptila i ptica grabljivica osim zoološkog vrta i cirkusa ◻
Krznašica ◻
Divljih životinje ◻
Pasa u objektima za držanje ◻
Pasa i mačaka u prihvatilištima ◻
Crva, larvi, lutki koji služe kao mamci u ribolovu ◻
Ostali korisnici (navedite) ___________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________

Proizvodnja i upotreba biodinamičnih preparata ◻
Navesti katastarsku opštinu i broj katastarske parcele na kojoj se proizvode i upotrebljavaju biodinamični preparati:________________________________________________________________________________________________________________________

Stavljanje u promet materijala Kategorije 3 iz objekata za klanje, rasecanje i preradu mesa namenjenih za ishranu kućnih ljubimaca □

Primena ljuski jaja radi đubrenja sopstvenog zemljišta
Navesti katastarsku opštinu i broj katastarske parcele na kojoj se primenjuju ljuske jaja: __________________________________________________________

4.7. Proizvodnja organskog đubriva i oplemenjivača zemljišta koji se sastoje ili sadrže neprerađeni stajnjak

4.8. Ostali objekti u kojima se obavlja delatnost sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla

Prevoz ◻

Stočno groblje ◻

Jama grobnica ◻

Deponije za odlaganje sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda ◻

Stavljanje u promet:

Kozmetičkih proizvoda ◻
Aktivnih implatibilnih medicinskih sredstva ◻
Medicinskih sredstava ◻
Medicinskih sredstava za "in vitro" dijagnozu ◻
Lekova ◻
Veterinarskih lekova ◻
Međuproizvoda ◻

Trgovina (uključujući izvoznike) ◻

Rukovanje kuhinjskim otpadom iz međunarodnog prometa ◻

Luka ◻
Aerodrom ◻
Granični prelaz ◻
Navesti:
Ko će vršiti prevoz kuhinjskog otpada iz međunarodnog prometa: ____________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________
Ko će preuzimati kuhinjski otpad iz međunarodnog prometa, radi daljeg rukovanja ili uništavanja: ___________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________

Korisnici organskih đubriva i oplemenjivača zemljišta □

Ostalo (opisati) ___________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Postupak rukovanja i prerade

Ukratko opisati način rukovanja, prerade ili korišćenja sporednih proizvoda životinjskog porekla ili dobijenih proizvoda i njihovu dalju namenu
Navesti vrstu životinja gde je to primenjivo: _____________________________________________________________________________________________
Za objekte u kojima se sakuplja krv za potrebe van lanca ishrane životinja, broj objekta:
________________________________________________________________________________________________________________________________

6. Podaci o vozilima
Napomena: Popunjava prevoznik.

Navesti spisak vozila, kojima će se vršiti prevoz sa registarskim brojem vozila ako je kontejner za prevoz fiksni

Navesti spisak nefiksnih kontejnera kojima će se vršiti prevoz sa fiksnom oznakom kontejnera koja je navedena u internoj dokumentaciji, na način da je moguća provera njihovog korišćenja

Ukoliko se isto vozilo ili kontejner koriste za prevoz više vrsta i kategorija sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda navesti prikaz načina čišćenja, pranja i dezinfekcije, kojim se izbegava unakrsno zagađenje

7. Veterinarski kontrolni broj dodatne delatnosti

Navesti veterinarski kontrolni broj ako je objekat već odobren ili registrovan za obavljanje neke od delatnosti:
- sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla: _________________________________________________________________
- delatnost klanja, proizvodnje i prometa hrane životinjskog porekla: _________________________________________________________________________
- ostalo: _________________________________________________________________________________________________________________________

8. Izjava podnosioca zahteva

Ovim izjavljujem:
1) da su podaci koje sam upisao u ovaj obrazac tačni;
2) da su ispunjeni uslovi za obavljanje navedene delatnosti u skladu sa posebnim propisima;
3) o svakoj promeni podataka obavestiću ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva u roku od 15 dana od dana nastanka promene podataka.

 

 

Datum:_______________________

 

Potpis odgovorne osobe:
________________________________

 

Prilog 2.

OBJEKTI KOJI SE ODOBRAVAJU

 

Odeljak

Objekti u kojima se obavlja delatnost sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla, odnosno dobijenih proizvoda

Bliži opis

I

Objekti za sakupljanje i skladištenje sporednih proizvoda životinjskog porekla Kategorije 1, Kategorije 2 i Kategorije 3

Isključivo sakupljanje i skladištenje

Objekti za sakupljanje, skladištenje i rukovanje sporednim proizvodima životinjskog porekla Kategorije 1, Kategorije 2 i Kategorije 3

Sortiranje
Usitnjavanje
Hlađenje
Zamrzavanje
Soljenje
Konzerviranje drugim postupcima
Uklanjanje kože ili uklanjanje specificiranog rizičnog materijala
Postupanje sa sporednim proizvodima životinjskog porekla, koje se vrši u skladu sa posebnim propisima kontrole zaraznih bolesti, kao što su obdukcija ili uzorkovanje
Prethodna higijenizacija/pasterizacija sporednih proizvoda životinjskog porekla radi njihove upotrebe u objektima za proizvodnju biogasa ili komposta
Prosejavanje

II

Objekti za skladištenje dobijenih proizvoda

Skladištenje dobijenih proizvoda radi dalje isporuke za:
- uklanjanje na deponiji
- spaljivanje ili kospaljivanje
- korišćenje kao goriva za sagorevanje
- korišćenje za hranu za životinje
- upotrebu kao organsko đubrivo i oplemenjivač zemljišta, osim na mestu njihove direktne primene

III

Objekti za spaljivanje, kospaljivanje i sagorevanje

Objekti za spaljivanje i kospaljivanje
Objekti za sagorevanje

IV

Objekti za preradu sporednih proizvoda životinjskog porekla Kategorije 1, Kategorije 2 i Kategorije 3

Prerada sporednih proizvoda životinjskog porekla primenom osnovnih metoda prerade i alternativnih metoda prerade
Prerada materijala Kategorije 3 drugim propisanim postupcima prerade za proizvodnju dobijenih proizvoda koji se mogu upotrebljavati za ishranu životinja (hraniva)
Prerada sporednih proizvoda životinjskog porekla radi isporuke za ishranu životinja u skladu sa uslovima zabrane ishrane životinja
Prerada materijala Kategorije 1 u objekat za preradu materijala Kategorije 2 u slučaju pojave epiozootije ili drugih vanrednih i nepredvidivih okolnosti ako nisu dovoljni kapaciteti prerade u objektima za preradu materijala Kategorije 1 i ako ne postoje rizici za javno zdravlje i zdravlje životinja
Prerada materijala Kategorije 1, odnosno materijala Kategorije 2 u objekat za preradu materijala Kategorije 3 u slučaju pojave epiozootije ili drugih vanrednih i nepredvidivih okolnosti ako nisu dovoljni kapaciteti prerade u objektima za preradu materijala Kategorije 1, odnosno Kategorije 2 i ako ne postoje rizici za javno zdravlje i zdravlje životinja

VI

Objekti za proizvodnju biogasa

Objekti sa jedinicom za pasterizaciju
Objekti bez jedinice za pasterizaciju

VII

Objekti za proizvodnju komposta

Objekti sa:
- zatvorenim reaktorom
- zatvorenim prostorom za kompostiranje
- sistemom druge vrste

VIII

Objekti za proizvodnju hrane za kućne ljubimce

Sirova hrana za kućne ljubimce
Prerađena hrana za kućne ljubimce
Hrana za kućne ljubimce u konzervi
Žvakalice
Poboljšivači ukusa

XI

Centri za sakupljanje

Sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porekla Kategorije 3 i Kategorije 2 i proizvodnja tretiranog materijala za ishranu životinja u izuzetnim slučajevima

XII

Objekti za proizvodnju organskih đubriva i oplemenjivača zemljišta

Proizvodnja organskih đubriva i oplemenjivača zemljišta, osim objekata koji se registruju

 

Obrazac 2.

ZAHTEV ZA UPIS OBJEKATA U REGISTAR ODOBRENIH OBJEKATA

◻ Upis
◻ Promena podataka
Napomena: Označiti odgovarajući kvadratić. Ako se označi promena podataka popuniti odgovarajuće polje u kojima su se izmenili upisani podaci.

1. Podaci o operateru

Naziv i sedište operatera:
Matični broj:
Ime i prezime odgovorne osobe:
Radno mesto:

2. Podaci o objektu

Adresa objekta

 

Upravni okrug

 

Ime i prezime odgovorne osobe u objektu

 

Radno mesto

 

Telefon/faks i e-mail

 

3. Podaci o planiranoj delatnosti
Napomena: označiti odgovarajući kvadratić i upisati podatke gde je potrebno.

3.1. Objekti u kojima se vrši sakupljanje, skladištenje i rukovanje sporednim proizvodima životinjskog porekla ili sakupljanje i skladištenje (međuobjekat)

3.1.1. Objekti u kojima se vrši sakupljanje, skladištenje i rukovanje sporednim proizvodima životinjskog porekla

Sortiranje

Usitnjavanje

Hlađenje

Zamrzavanje

Soljenje

Konzerviranje drugim postupcima

Uklanjanje kože ili uklanjanje specificiranog rizičnog materijala

Postupanje sa sporednim proizvodima životinjskog porekla u vezi sa propisima kontrole zaraznih bolesti (utvrđivanje uzroka uginuća, uzorkovanje…)

Prethodna higijenizacija/pasterizacija sporednih proizvoda životinjskog porekla radi njihove upotrebe u objektima za proizvodnju biogasa ili komposta

Prosejavanje

Ostalo (navesti): ___________________________________________________________________________________________________________

3.1.2. Objekti u kojima se vrši sakupljanje i skladištenje sporednih proizvoda životinjskog porekla

3.2. Skladištenje dobijenih proizvoda namenjenih radi dalje isporuke za:

Uklanjanje na deponiji

Spaljivanje ili kospaljivanje

Korišćenje kao goriva za sagorevanje

Korišćenje za hranu za životinje

Upotrebu kao organsko đubrivo i oplemenjivač zemljišta, osim skladištenja na mestu njihove direktne primene

3.3. Objekti za spaljivanje, kospaljivanje i sagorevanje

Spaljivanje
Navedite kapacitet spaljivanja po satu, izražen u kilogramima _______________________________________________________________________

Kospaljivanje
Navedite kapacitet spaljivanja po satu, izražen u kilogramima _______________________________________________________________________

Sagorevanje

3.4. Objekti za preradu sporednih proizvoda životinjskog porekla

3.4.1. Objekat za preradu sporednih proizvoda životinjskog porekla primenom osnovnih metoda prerade

Navesti metodu prerade i parametre prerade (veličina čestica, temperatura, pritisak i vreme trajanja postupka prerade): ________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Navesti namenu dobijenih proizvoda:
- za ishranu životinja, uključujući vrstu životinja za koje je namenjen proizvod __________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________
- za potrebe van lanca ishrane životinja, uključujući namenu _______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________

3.4.2. Objekti za preradu sporednih proizvoda životinjskog porekla primenom alternativnih metoda prerade

Navesti koja alternativna metoda prerade se primenjuje: ________________________________________________________________________________________________________________________________

3.4.3. Objekti za preradu materijala Kategorije 3 drugim propisanim postupcima prerade za proizvodnju dobijenih proizvoda koji se mogu upotrebljavati za ishranu životinja (hraniva)

Opisati postupak prerade:

3.4.4. Prerada sporednih proizvoda životinjskog porekla radi isporuke za ishranu životinja u skladu sa uslovima zabrane ishrane životinja

3.4.5. Prerada materijala Kategorije 1 u objekat za preradu materijala
Kategorije 2

3.4.6. Prerada materijala Kategorije 1, odnosno materijala Kategorije 2 u objekat za preradu materijala Kategorije 3

3.5. Objekti za proizvodnju biogasa

Objekti za proizvodnju biogasa sa jedinicom za pasterizaciju
Navesti parametre prerade (vreme, temperatura, veličina čestica): ___________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________

Objekti za proizvodnju biogasa bez jedinice za pasterizaciju

3.6. Objekti za proizvodnju komposta

Objekat sa zatvorenim reaktorom

Objekat sa zatvorenim prostorom za kompostiranje

Objekat koji koristi druge vrste sistema (opisati): _________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________

Navesti parametre prerade koji se odnose na veličinu čestica, temperaturu i vreme tretiranja: _____________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________

3.7. Objekti za proizvodnju hrane za kućne ljubimce

Sirova hrana za kućne ljubimce

Prerađena hrana za kućne ljubimce (osim konzervi)

Hrana za kućne ljubimce u konzervi

Žvakalice

Poboljšivači ukusa

3.8. Sakupljanje i tretiranje sporednih proizvoda u centrima za sakupljanje

Označiti način tretiranja sporednih proizvoda životinjskog porekla:
- sterilizacija ◻
- prebojavanje ◻

3.9. Objekti za proizvodnju organskih đubriva i oplemenjivači zemljišta

Opisati način proizvodnje/prerade/obrade organskih đubriva:

4. Podaci o ulaznim materijalima

Navesti koje sporedne proizvode životinjskog porekla Kategorije 1 planirate da koristite:

Navesti koje sporedne proizvode životinjskog porekla Kategorije 2 planirate da koristite:

Navesti koje sporedne proizvode životinjskog porekla Kategorije 3 planirate da koristite:

Navesti koje dobijene proizvode Kategorije 1 planirate da koristite:

Navesti koje dobijene proizvode Kategorije 2 planirate da koristite:

Navesti koje dobijene proizvode Kategorije 3 planirate da koristite:
U slučaju namene za lanac ishrane životinja navesti i podatak o vrsti životinja:
- od koje je dobijen proizvod: ________________________________________________________________________________________________________
- za koje je proizvod namenjen: ______________________________________________________________________________________________________

5. Podaci o kapacitetu objekta

Navesti podatak o projektovanom kapacitetu objekta (dnevni, mesečni, godišnji...), gde je primenjivo, u zavisnosti od vrste proizvodnje:

6. Izgled objekta i pripadajućeg kruga

Opisati objekat i pripadajući krug objekta sa putevima, opremom i tehnološkim putevima proizvodnje tako da raspored prostorija i opreme bude jasan; broj vozila, kojima će se prevoziti hrana za životinje; dijagram toka proizvodnje sa proizvodnim tokovima i opisom tehnoloških postupaka

7. Veterinarski kontrolni broj dodatne delatnosti

Navesti veterinarski kontrolni broj ako je objekat već odobren ili registrovan za obavljanje neke od delatnosti:
- sakupljanja, prerade i uništavanja sporednih proizvoda životinjskog porekla: __________________________________________________________________
- delatnost klanja, proizvodnje i prometa hrane životinjskog porekla: _________________________________________________________________________
- ostalo _________________________________________________________________________________________________________________________

8. Izjava podnosioca zahteva

Ovim izjavljujem:
1) da su podaci koje sam upisao u ovaj obrazac tačni;
2) o svakoj promeni podataka iz ovog obrasca obavestiću ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva u roku od 15 dana od dana nastanka promene podataka.

 

Datum:_______________________

 

Potpis odgovorne osobe:
______________________________

 

Prilog 3.

SPISAK KODOVA KOJI SE VODE U REGISTRU OBJEKATA, ODNOSNO REGISTRU ODOBRENIH OBJEKATA

 

I SPOREDNI PROIZVODI ŽIVOTINJSKOG POREKLA

1. KOD PROIZVODA

1) API - proizvodi pčelarstva

2) ASH - pepeo

3) BHHP - kosti i proizvode od kostiju, rogove i proizvode od rogova, papke i kopita i proizvode od papaka i kopita

4) BIOG - biogas

5) BIOD - biodizel

6) BIOR - ostaci fermentacije u objektu za proizvodnju biogasa

7) BLPF - proizvodi od krvi za ishranu životinja

8) BLPT - proizvodi od krvi za tehničke namene (izvan lanca ishrane životinja)

9) CAD - leševi životinja

10) COL - kolagen

11) COMR - kompost

12) COSM - kozmetički proizvodi

13) CATW - kuhinjski otpad

14) DCAP - dikalcijumfosfat

15) DTC - sadržaj digestivnog trakta

16) EGG - proizvodi od jaja

17) FERT - organska đubriva i oplemenjivači zemljišta, osim komposta, ostataka fermentacije, stajnjaka, prerađenog stajnjaka i proizvoda od prerađenog stajnjaka

18) FATOT - topljena mast i riblje ulje, osim za ishranu životinja ili za preradu topljene masti

19) FATOL - topljena mast namenjena za preradu topljene masti

20) FATD - derivati topljene masnoće

21) FATF - topljena mast i riblje ulje za ishranu životinja

22) FEED - proizvodnja hrane za životinje

23) FORMF - hrana životinjskog porekla koja nije više za ishranu ljudi (bivša hrana)

24) GEL - želatin

25) GATR - lovački trofeji

26) HISKR - sirova koža kopitara i papkara

27) HISKT - obrađena koža kopitara i papkara

28) HYDP - hidrolizovan protein

29) INSE - insekti, uključujući crve, larve i lutke

30) MANU - neprerađeni stajnjak

31) MANP - prerađen stajnjak i proizvodi od prerađenog stajnjaka

32) MBM - mesno koštano brašno (Kategorija 1 i Kategorija 2)

33) MEDD - medicinska sredstva

34) MIMC - mleko, kolostrum i dobijeni proizvodi od mleka i kolostruma

35) OTHER - ostali proizvodi

36) PAP - prerađen protein životinjskog porekla

37) PETC - hrana za kućne ljubimce u konzervi

38) PETFI - poboljšivači ukusa

39) PETD - žvakalice

40) PETP - prerađena hrana za kućne ljubimce, osim hrane za kućne ljubimce u konzervi

41) PETR - sirova hrana za kućne ljubimce

42) PHARM - farmaceutski proizvodi

43) RAW - ostali sporedni proizvodi životinjskog porekla

44) SERE - krv i proizvodi od krvi konja

45) TCAP - trikalcijumfosfat

46) WHBF - vuna, dlaka, čekinje svinja, perje

47) WWT - materijal prikupljeni u predtretmanu otpadnih voda

2. KOD DELATNOSTI

1) BIOGP - objekat za proizvodnju biogasa

2) BP - objekat za proizvodnju proizvoda od krvi isključivo od krvi nepreživara u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast transmisivinih bolesti

3) COLC - centar za sakupljanje

4) COMB - objekat za sagorevanje

5) CoIP - objekat za kospaljivanje

6) COMP - objekat za proizvodnju komposta

7) GATRP - objekat za proizvodnju lovačkih trofeja

8) INCP - objekat za spaljivanje

9) INTP - objekat za sakupljanje, skladištenje i rukovanje sporednim proizvodima životinjskog porekla (međuobjekat)

10) OLCP - objekat za preradu topljene masti

11) OALKHP - ostalo: objekat za preradu sporednih proizvoda primenom alkalne hidrolize

12) OBIODP - ostalo: objekat za proizvodnju biodizela

13) OBRGAP - ostalo: objekat za preradu sporednih proizvoda primenom "Bruks" gasifikacije

14) OHPHBP - ostalo: objekat za preradu sporednih proizvoda primenom biogas hidrolize pod visokim pritiskom

15) OHPHTP - ostalo: objekat za preradu sporednih proizvoda primenom hidrolize pod visokim pritiskom i visokom temperaturom

16) OTHER - druge

17) PAP - objekat za proizvodnju prerađenih proteina poreklom isključivo od nepreživara u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast transmisivinih bolesti

18) PETPP - objekat za proizvodnju hrane za kućne ljubimce upotrebom isključivo dobijenih proizvoda

19) PETPR - objekat za proizvodnju hrane za kućne ljubimce upotrebom sporednih proizvoda životinjskog porekla

20) PHAR - farmaceutska aktivnosti, uključujući sve vrste medicinskih sredstava

21) PROCP - objekat za preradu sporednih proizvoda

22) STORP - objekat za skladištenje

23) TAN - objekat za štavljenje kože

24) TRADE - poslovi trgovine

25) TRANS- transport sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda

26) UCOSM - upotreba za proizvodnju kozmetičkih proizvoda

27) UDOG - upotreba u objektima za držanje pasa

28) UDER - upotreba za dijagnostičke, obrazovne i istraživačke svrhe

29) UFERT - upotreba za organska đubriva i poboljšivače zemljišta

30) UFUR - upotreba za ishranu krznašica

31) UINSE - upotreba za insekte (uključujući crve) koji služe kao mamci u ribolovu

32) UNEC - upotreba za ishranu nekrofagnih ptica

33) URBP - upotreba za ishranu reptila i ptica grabljivica

34) UWILD - upotreba za ishranu divljih životinja

35) UZOO - upotreba za ishranu životinja u zoološkim vrtovima/cirkusima

II HRANA

1. KATEGORIJA OBJEKTA

1) ODELJAK 0: opšte aktivnosti

2) ODELJAK I: meso domaćih papkara i kopitara

3) ODELJAK II: meso domaće živine i lagomorfa

4) ODELJAK III: meso uzgajane (farmske) divljači

5) ODELJAK IV: meso divljači

6) ODELJAK V: usitnjeno meso, poluproizvodi od mesa i mehanički separisano meso

7) ODELJAK VI: proizvodi od mesa

8) ODELJAK VII: živi školjkaši

9) ODELJAK VIII: proizvodi ribarstva

10) ODELJAK IX: kolostrum, sirovo mleko, proizvodi od kolostruma i mlečni proizvodi

11) ODELJAK X: jaja i proizvodi od jaja

12) ODELJAK XI: žabe i puževi

13) ODELJAK XII: masti životinjskog porekla i čvarci

14) ODELJAK XIII: želuci, bešike i creva

15) ODELJAK XIV: želatin

16) ODELJAK XV: kolagen

17) ODELJAK XVI: med

2. KODOVI I LEGENDE

1) AH - aukcijska sala

2) CC - centar za sakupljanje

3) CP - objekat za rasecanje

4) CS - skladište sa hlađenjem

5) DC - centar za isporuku

6) EPC - centar za pakovanje jaja

7) FFPP - objekat za proizvodnju svežih proizvoda ribarstva

8) FV - plovila fabrike

9) GHE - objekat za rukovanje sa mesom divljači

10) HO - med

11) LEP - objekat za proizvodnju tečnih jaja

12) MM - objekat za proizvodnju usitnjenog mesa

13) MP - objekat za proizvodnju proizvoda od mesa

14) MSFP - objekat za MCM proizvoda ribarstva

15) MSM - objekat za mehanički separisano meso

16) TA - objekat za štavljenje

17) PC - centar za prečišćavanje

18) PdP - objekat za proizvodnju

19) PP - objekat za preradu

20) RV - plovilo sa hladnjačom

21) RW - objekat za prepakivanje

22) SH - klanica

23) WM - prodaja na veliko

24) ZV - plovilo hladnjača

25) bl - proizvodi od krvi

26) mp - proizvodi od mesa

27) pap - mesni ekstrakt i brašnast proizvod od mesa

28) st - obrađeni želuci, mokraćne bešike i creva

29) co - kolostrum i proizvodi na bazi kolostruma