ODLUKA
O UTVRĐIVANJU URBANISTIČKIH ZONA OBAVEZNOG INVESTICIONOG ODRŽAVANJA I UNAPREĐENJA SVOJSTAVA ZGRADE I ZONA OBAVEZNOG ODRŽAVANJA SPOLJNOG IZGLEDA ZGRADE

("Sl. list Grada Sombora", br. 2/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuju urbanističke zone (u daljem tekstu: zone) na teritoriji grada Sombora u okviru kojih se propisuje obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, odnosno u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, kao i zone unutar kojih se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast stanovanja i održavanja zgrada (u daljem tekstu: Zakon).

Aktivnosti na održavanju zgrade u smislu ove Odluke obuhvataju aktivnosti održavanja zajedničkih delova zgrade propisane Zakonom i podzakonskim aktom.

Urbanističkim zonama obuhvaćene su stambene, stambeno-poslovne zgrade i druge zgrade u najužem centru grada Sombora, zgrade koje pripadaju ambijentalnim celinama od posebnog arhitektonskog i kulturno-istorijskog značaja ili predstavljaju spomenike kulture, kao i ostale zgrade za višeporodično stanovanje, a koje se pružaju prema najprometnijim ulicama, trgovima i drugim javnim površinama, te zbog takvog svog položaja i značaja predstavljaju posebnu opasnost za nastanak štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu i imovinu veće vrednosti usled njihovog neodržavanja i od posebnog su značaja za razvoj grada Sombora.

Član 2

Zonama iz člana 1. ove Odluke obuhvaćene su stambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade, zgrade javne namene, zgrade tj. objekti koji su utvrđeni za kulturno dobro i zgrade u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama.

Zgrada, u smislu ove Odluke, jeste objekat sa krovom i spoljnim zidovima, izgrađen kao samostalna upotrebna celina koja pruža zaštitu od vremenskih i spoljnih uticaja, a namenjena je za stanovanje, obavljanje neke delatnosti ili za smeštaj i čuvanje životinja, robe, motornih vozila, opreme za različite proizvodne i uslužne delatnosti i dr.

Zgrade od kojih preti opasnost za nastanak štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, kao i zgrade za koje se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada, mogu biti deo jedne ili više zasebno utvrđenih zona.

Zone utvrđene ovom Odlukom date su u grafičkim prikazima koji su sastavni deo ove Odluke.

Član 3

Obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, kao i različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada za zone iz člana 2. ove Odluke, propisuje se za lica koja u skladu sa Zakonom vrše poslove upravljanja zgradom, i to:

1) vlasnik, za zgrade bilo koje namene u kojima je jedno lice isključivi vlasnik svih delova zgrade;

2) vlasnici posebnih delova, za porodične kuće;

3) stambena zajednica preko svojih organa ili profesionalni upravnik kome su povereni poslovi upravljanja, u stambenoj zgradi koja ima zajedničke delove zgrade i najmanje dva posebna dela čiji su vlasnici različita lica;

4) vlasnici posebnih delova preko svojih organa, u zgradama koje nemaju nijedan poseban deo namenjen za stanovanje, preko udruženja osnovanog u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje i pravni položaj udruženja.

Lica iz stava 1. ovog člana imaju obavezu da održavaju zgradu na način da od zgrade, odnosno zajedničkih delova zgrade ne preti opasnost nastanka štete.

Iz razloga navedenih u čl. 1. stav 3. ove Odluke utvrđuje se obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada, kao i održavanja spoljnog izgleda zgrada u okviru utvrđenih zona za lica iz stava 1. ovog člana.

Građevinska inspekcija Gradske uprave grada Sombora redovno prati stanje ispunjavanja obaveza iz stava 1. i 3. ovog člana i utvrđuje u pogledu kojih zgrada obuhvaćenih utvrđenim zonama postoji potreba za preduzimanjem radova na investicionom održavanju radi sprečavanja nastanka štetnih posledica i nalaže izvođenje radova na investicionom održavanju stambenoj zajednici, odnosno vlasnicima zgrade.

Član 4

Zone (ili zona) za koje se propisuje obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa u cilju sprečavanja štetnih posledica iz člana 1. ove Odluke utvrđuju se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) gustina naseljenosti (urbanistička zona sa većom gustinom naseljenosti, kao što su uži gradski centar, zone višeporodičnog stanovanja i sl.);

2) frekventnost korisnika prostora (urbanistička zona sa većom frekventnošću korisnika prostora, kao što su uži gradski centar, urbano područje, zone u kojima su objekti izgrađeni na regulacionoj liniji i sl.).

Član 5

Saglasno članu 4. ove Odluke na teritoriji grada Sombora utvrđuju se sledeće zone:

1) zona A - stambene i stambeno-poslovne zgrade u pešačkoj zoni;

2) zona B - javne i poslovne zgrade u pešačkoj zoni i u zoni Venaca.

Član 6

Zone A i B iz člana 5. ove Odluke obuhvataju sledeće ulice:

1) Zona A - obuhvata sve vrste i tipove objekata u pešačkoj zoni, koja obuhvata ulice: Kralja Petra I sa Trgom Sv. Đorđa, deo ulice Veljka Petrovića do raskrsnice sa ulicom Nikole Vukičevića, deo ulice Čitaoničke u dužini od 34 metra (do prvog kolskog ulaza), deo ulice Avrama Mrazovića do raskrsnice sa ulicom Mirna, deo ulice Laze Kostića do raskrsnice sa ulicom Pariskom, plato između stare Gradske kuće i Robne kuće, Trg Svetog Trojstva, ulica Pece Petrovića, Trg Koste Trifkovića, Trg cara Uroša, ulica Zmaj Jovina i Trg Republike. Zona A je pešačka zona utvrđena planom detaljne regulacije centralne zone "Venac" ("Sl. list", grada Sombora br.3/2009) sa dodatim Trgom cara Uroša;

2) Zona B - obuhvata javne, stambeno-poslovne i poslovne zgrade u:

- pešačkoj zoni koja obuhvata ulice: Kralja Petra I, deo ulice Veljka Petrovića do raskrsnice sa ulicom Nikole Vukičevića, deo ulice Čitaoničke u dužini od 34 metra (do prvog kolskog ulaza), deo ulice Avrama Mrazovića do raskrsnice sa ulicom Mirna, deo ulice Laze Kostića do raskrsnice sa ulicom Pariskom, plato između stare Gradske kuće i Robne kuće, Trg Svetog Trojstva, ulica Pece Petrovića, Trg Koste Trifkovića, Trg cara Uroša i ulica Zmaj Jovina;

- Zoni Venaca koja obuhvata ulice: Venac vojvode Petra Bojovića, Venac vojvode Radomira Putnika, Venac vojvode Živojina Mišića i Venac vojvode Stepe Stepanovića sa ulivnim ulicama, platoima i trgovima koji nisu obuhvaćeni u okviru navedene pešačke zone, park ispred zgrade Županije- Park Heroja, deo Staparskog puta- od Venca vojvode Stepe Stepanovića zaključno sa parcelom br. 5856 k.o. Sombor 1- do ulice Podgorička.

Član 7

Utvrđuju se sledeće zone za koje se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada na teritoriji grada Sombor:

1) zona V - zona Venaca uključujući i spoljni deo venaca grada Sombora kao kulturno dobro od velikog značaja, utvrđena je granicom plana detaljne regulacije centralne zone "Venac" ("Sl. list", grada Sombora br.3/2009) kao i neparna strana ulice Sonje Marinković i neparna strana ulice Podgorička u Somboru;

2) zona G - zona prethodne zaštite koja obuhvata ulice: Vojvođanska ulica, kompleks bolnice, kompleks železničke stanice (magacin, ložionica sa kolskim depoom, vodotoranj i železnička kolonija) i park Ivo Lola Ribara, Mite Popovića, Alekse Šantića, Branislava Nušića, Arsenija Čarnojevića, Belog goluba, Sonćanski put do Samka Radosavljevića, ulica Samka Radosavljevića;

3) zona D - zona ulaznih pravaca u grad, koja obuhvata ulice: Staparski put, Apatinski put, XII Vojvođanske udarne brigade, Batinska, Konjovićeva, Miloša Obilića, 21. oktobra, Filipa Kljajića, Matije Gupca, Maksima Gorkog, Dubrovačka, Promajski Bulevar, Josifa Pančića, Filipa Kljajića;

4) zona Đ - preostale ulice u naseljenom mestu Sombor i ostalim naseljenim mestima na teritoriji grada Sombora.

Član 8

U zoni V:

- propisuje se obavezno održavanje spoljnog izgleda fasade zgrade (tekuće i investiciono održavanje, uklanjanje grafita i dr.);

- zabranjeno je vršiti promenu spoljnog izgleda zgrada, odnosno promenu izgleda uličnih fasada, postavljanje klima uređaja, zastakljivanje balkona, postavljanje svetlećih reklama i sl. Izuzetno, uz saglasnost nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture dozvoljeno je vršiti promenu spoljnog izgleda zgrada, odnosno promenu izgleda uličnih fasada, zastakljivanje balkona i postavljanje svetlećih reklama.

U zoni G, D i Đ propisuje se obavezno održavanje spoljnog izgleda fasade zgrade (tekuće i investiciono održavanje, uklanjanje grafita i dr.).

Radovi na održavanju spoljnog izgleda zgrada tj. objekata koji su utvrđeni za kulturno dobro, a nalaze se u zonama utvrđenim ovom Odlukom, izvode se u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima ("Sl. glasnik RS", br. 71/94, 52/2011- dr. zakoni i 99/2011-dr. zakon).

Član 9

Ukoliko lica iz člana 3. stav 1. ove Odluke, za zgrade koje se nalaze u zonama za koje je propisana obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, ne preduzmu potrebne obavezne aktivnosti u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, grad Sombor preuzima obavezu preduzimanja tih aktivnosti prinudno, a na teret navedenih lica.

Član 10

Skupštine stambenih zajednica registrovanih na teritoriji grada Sombora dužne su da usklade godišnje programe održavanja zgrade sa odredbama ove Odluke u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove Odluke.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".