PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA VRANJA ZA REALIZOVANJE PROGRAMA I PROJEKATA UDRUŽENJA U OBLASTI DRUŠTVENOG I HUMANITARNOG RADA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 23/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom se utvrđuju kriterijumi, obim, način i postupak dodele sredstava za programe i projekte u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji su od javnog interesa i koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta grada Vranja, kao način i postupa vraćanja sredstava ukoliko se utvrdi da udruženje dobijena sredstva ne koristi za realizovanje odobrenih programa.

Član 2

Pod programima i projektima u oblasti društvenog i humanitarnog rada iz člana 1. ovog Pravilnika smatraju se programi i projekti u oblasti: socijalne zaštite, boračko - invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, pomoći starima, zdravstvene zaštite, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke, održivog razvoja, borbe protiv korupcije, kao i humanitarni programi i drugi programi u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Član 3

Visina sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika utvrđuje se svake godine Odlukom o budžetu grada Vranja.

Član 4

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika dodeljuju se na osnovu javnog konkursa.

Precizno definisanje oblasti društvenog i humanitarnog rada za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata sprovodi se putem javnog konkursa.

II KORISNICI SREDSTAVA

Član 5

Pravo na podnošenje prijave za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu grada Vranja imaju udruženja koja ispunjavaju sledeće uslove:

- da su osnovana u skladu sa važećim propisima kojima je uređeno osnivanje udruženja, i da su registrovana za obavljanje delatnosti društvenog i humanitarnog karaktera;

- da je sedište udruženja na teritoriji grada Vranja i da se programi i projekti od javnog interesa realizuju na teritoriji grada Vranja;

- da udruženja imaju usvojen godišnji plan rada koji obuhvata programe i projekte koji su od javnog interesa iz člana 2. ovog Pravilnika;

- da delovanje udruženja nije političke prirode.

III MERILA I KRITERIJUMI ZA IZBOR PROGRAMA I PROJEKATA

Član 6

Merila i kriterijumi za izbor programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta grada su:

- postojanje zakonske obaveze finansiranja odnosno sufinansiranja programa i projekata udruženja koje obavlja delatnost društvenog i humanitarnog karaktera - Crveni krst;

- usklađenost sa usvojenim strateškim dokumentima na lokalnom i nacionalnom nivou;

- broj učesnika na projektu;

- usmerenost ka što većem broju korisnika;

- promovisanje i zaštita ljudskih i manjinskih prava, zaštita prava i položaja dece na teritoriji grada Vranja;

- podsticanje i promovisanje nauke i obrazovanja;

- podsticanje solidarnosti, zaštite, samopomoći i pomoći licima u specifičnim situacijama;

- učešće sredstava iz sopstvenih izvora u ukupno potrebnim za realizaciju programa i projekata i

- posedovanje kapaciteta za realizaciju programa i projekata i stepen uspešnosti u realizovanju prethodnih programa i projekata.

IV POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 7

Javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz oblasti društvenog i humanitarnog rada raspisuje Gradsko veće, najmanje jednom godišnje.

Javni konkurs se objavljuje u najmanje jednom štampanom lokalnom mediju i na zvaničnoj internet prezentaciji grada.

Član 8

Postupak sprovođenja javnog konkursa iz člana 7. ovog Pravilnika, sprovodi Komisija za dodelu sredstava udruženjima u oblasti društvenog i humanitarnog rada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima devet članova, uključujući i predsednika i zamenika predsednika Komisije.

Predsednik Komisije je član Gradskog veća za resor nacionalne manjine, etničke zajednice i nevladine organizacije.

Najmanje dva člana Komisije imenuju se iz redova odbornika Skupštine grada.

Zamenik predsednika i ostali članovi Komisije mogu biti članovi Veća, zaposleni u Gradskoj upravi, a mogu biti i pojedinci - stručnjaci za određena pitanja.

Predsednika, zamenika predsednika i ostale članove Komisije imenuje Gradsko veće na period od 4 godine.

Nadležnosti Komisije su sledeće:

- razmatra prijave na konkurs;

- vrši vrednovanje i ocenjivanje programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji se predlažu za finansiranje ili sufinansiranje;

- priprema predlog Odluke o raspodeli sredstava za finansiranje odnosno sufinansiranje programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada (u daljem tekstu: Odluka o raspodeli sredstava) koju donosi Gradsko veće.

Gradsko veće donosi i Pravilnik o radu Komisije za dodelu sredstava udruženjima u oblasti društvenog i humanitarnog rada, kojim se bliže uređuje delokrug, način rada i odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Gradsko veće odlučuje o izboru programa i projekata koji se finansiraju odnosno sufinansiraju. U slučaju velikog broja podnetih predloga Gradsko veće može doneti odluku o finansiranju ili sufinansiranju u manjem obimu od predloženog obima sredstava u budžetima programa odnosno projekata, u kom slučaju iznos umanjenja sredstava mora biti procentualno isti za sve programe odnosno projekte.

Član 9

Akt o raspisivanju javnog konkursa sadrži:

- predmet javnog konkursa;

- moguće učesnike konkursa;

- merila i kriterijume za izbor programa i projekata;

- rok za podnošenje prijava;

- potrebnu dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu;

- adresu na koju se prijave upućuju, odnosno predaju,

- obrazac prijave na konkurs;

- rok i način objavljivanja odluke o raspodeli sredstava;

- napomenu da se nepotpune, neblagovremene i prijave koje nisu predate na propisanom obrascu se neće uzimati u razmatranje;

- ostale potrebne elemente konkursa po potrebi.

Član 10

Prijava na javni konkurs se podnosi na obrascu "Prijava na konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada" (Obrazac broj 1.), koji je u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Za svaki program odnosno projekat podnosilac prijave je u obavezi da dostavi i:

- dokaz o podnosiocu prijave: izvod iz registra u kojem je subjekt registrovan;

- pregled osnovnih podataka o podnosiocu prijave (istorijat, opis delatnosti, ciljna grupa, dosadašnji projekti);

- kopiju finansijskog izveštaja - završnog računa za prethodnu godinu sa dokazom da je izveštaj podnet Agenciji za privredne registre;

- program rada udruženja za tekuću godinu i odluka nadležnog organa udruženja o usvajanju istog;

- detaljan opis programa ili projekta, sa navedenim aktivnostima, fazi u kojoj se nalazi ako je započet, ciljevima i očekivanim rezultatima za čije finansiranje ili sufinansiranje se podnosi prijava;

- izjava o usaglašenosti sa ciljevima iz Strategije razvoja grada Vranja za navedenu oblast (ukoliko je predmetna oblast obuhvaćena strategijom) i

- potpisane i overene protokole o saradnji sa svim navedenim partnerima na projektu ako se projekat tako realizuje.

Prijava mora biti potpisana i overena. Nepotpisana ili neoverena prijava se neće razmatrati.

Detaljan opis programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada treba da sadrži podatke o korisnicima programa odnosno projekta, značaju, mestu i vremenu realizovanja, kao i detaljan finansijski plan.

Sastavni deo prijave je izjava o prihvatanju obaveze podnosioca prijave prema kojoj, ukoliko program odnosno projekat bude odobren, odgovorno lice podnosioca projave, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuje:

- da su svi podaci navedeni u prijavi istiniti i tačni;

- da će dobijena sredstva biti namenski utrošena,

- da će u propisanom roku, a najkasnije do 31. decembra godine u kojoj je projekat odobren za realizaciju, biti dostavljen izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada na propisanom obrascu sa finansijskom dokumentacijom;

- da će tokom realizacije programa odnosno projekta u publikacijama i drugim medijima biti naznačeno da je realizaciju istog podržao grad Vranje.

Služba za odnose sa javnošću Gradske uprave grada Vranja je u obavezi da obrazac "Prijava na konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada (Obrazac broj 1.), učini dostupnim svim zainteresovanim subjektima na zvaničnoj internet stranici Grada.

Član 11

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u jednoj zatvorenoj koverti.

Prijava sa propisanom dokumentacijom se podnosi na šalteru Pisarnice broj 1. u Uslužnom centru Gradske uprave ili poštom na adresu: kralja Milana broj 1, Gradsko veće - Komisiji za dodelu sredstava udruženjima u oblasti društvenog i humanitarnog rada.

Blagovremenom dostavom smatra se i prijava koja je predata pošti najkasnije do isteka poslednjeg dana utvrđenog roka za predaju konkursne dokumentacije (pečat pošte), bez obzira na datum prispeća.

Član 12

Komisija je dužna da u roku od 10 dana od dana zaključenja konkursa razmotri sve prispele prijave i sačini predlog za dodelu sredstava podnosiocima prijava prema konkursu.

Na osnovu predloga Komisije Gradsko veće donosi odluku o raspodeli sredstava.

Odluka se objavljuje u "Službenom glasniku grada Vranja" i zvaničnoj internet stranici Grada.

Član 13

Na osnovu odluke o raspodeli sredstava, sa izabranim podnosiocima prijave se zaključuju ugovori o finansiranju ili sufinansiranju programa odnosno projekata.

Dodeljena sredstva se prenose udruženju čiji je program odnosno projekat odobren na osnovu zaključenih ugovora o realizovanju odobrenih programa/projekata između udruženja i grada Vranja i verodostojne računovodstvene dokumentacije.

Ugovor u ime grada potpisuje gradonačelnik.

Ugovorom se uređuju prava, obeveze i odgovornost ugovornih strana, način i rok za prenos odobrenih sredstava, rok za realizaciju programa/projekta, način izveštavanja o realizaciji programa/projekta, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 14

Izabrani podnosioci prijava, kojima su dodeljena sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada, dužni su da u roku od 15 dana od dana završetka projekta za koji su dodeljena budžetska sredstva, a najkasnije do kraja tekuće godine, podnesu izveštaj o realizaciji tih programa odnosno projekata i dostave dokaze o namenskom korišćenju finansijskih sredstava Komisiji.

Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada podnosi se Komisiji na obrascu "Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada" (Obrazac broj 2), koji je u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Komisija je u obavezi da pribavi navedeni Izveštaj od svih učesnika konkursa kojima su odobrena sredstva, da o tome sačini Izveštaj koji će dostaviti Gradskom veću.

Pre sačinjavanja celokupnog Izveštaja o svim realizovanim projektima/programima i odobrenim sredstvima, na osnovu izveštaja korisnika sredstava, Komisija je u obavezi da pre dostavljanja istog Gradskom veću, pribavi mišljenje u pisanom obliku od resornog člana Veća za budžet i finansije i nadležne finansijske službe.

Izveštaji korisnika sredstava se podnose šalteru Pisarnice broj 1. u Uslužnom centru Gradske uprave ili poštom na adresu: kralja Milana broj 1, Gradsko veće - Komisiji za dodelu sredstava udruženjima u oblasti društvenog i humanitarnog rada.

Udruženja koja ne dostave izveštaj iz stava 2. ovog člana, nemaju pravo učešća na narednim konkursima.

Služba za odnose sa javnošću Gradske uprave grada Vranja je u obavezi da obrazac "Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada" (Obrazac broj 2.), učini dostupnim svim zainteresovanim subjektima na zvaničnoj internet stranici Grada.

V POSTUPAK VRAĆANJA NENAMENSKI UTROŠENIH SREDSTAVA

Član 15

Ukoliko se prilikom prenosa sredstava za realizaciju programa ili projekata utvrdi da izabrani podnosioci prijava dobijena sredstva ne koriste za realizaciju odobrenih programa/projekata dužni su vratiti dobijena sredstva.

Uslovi i način vraćanja nenamenskih utrošenih sredstava utvrdiće se ugovorom koji se zaključuju u skladu sa članom 13. stavom 1. ovog Pravilnika.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

Obrazac broj 1 i Obrazac broj 2 koji su sastavni deo ovog pravilnika nisu objavljeni u "Sl. glasniku Grada Vranja", br. 23/2016.