POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE "FRUŠKA GORA"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2019)

Član 1

Donosi se Prostorni plan područja posebne namene "Fruška gora" (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuju se načela prostornog uređenja, ciljevi prostornog razvoja, osnove organizacije područja, zaštita, korišćenje i namena prostora, kao i drugi elementi značajni za područje u obuhvatu Prostornog plana - teritorije opština Bačka Palanka, Beočin, Inđija, Irig, Ruma, Sremski Karlovci, Šid i gradova Novi Sad i Sremska Mitrovica.

Član 3

Prostorni plan sadrži tekstualni i grafički deo.

Grafički deo čine:

- Pregledna karta broj 1 - Prostorne celine i podceline područja posebne namene, u razmeri 1: 50000;

- Pregledna karta broj 2 - Centri i pravci turističkog razvoja područja posebne namene, u razmeri 1: 50000;

- Referalna karta broj 1.1 - Posebna namena prostora, u razmeri 1:50000;

- Referalna karta broj 1.2 - Pregled centara turističkog razvoja, turističko rekreativnih kompleksa i lokaliteta građevinskog zemljišta, u razmeri 1:50000;

- Referalna karta broj 2.1 - Mreža naselja i saobraćajna infrastruktura, u razmeri 1:50000;

- Referalna karta broj 2.2 - Vodna infrastruktura, u razmeri 1:50000;

- Referalna karta broj 2.3 -Energetska i elektronska komunikaciona infrastruktura, u razmeri 1:50000;

- Referalna karta broj 3.1 - Zaštita prirodnih dobara, u razmeri 1:50000;

- Referalna karta broj 3.2 - Zaštita kulturnih dobara, u razmeri 1:50000;

- Referalna karta broj 3.3 - Prirodni resursi i zaštita životne sredine, u razmeri 1:50000;

- Referalna karta broj 4 - Karta sprovođenja, u razmeri 1:50000.

Komplet Prostornog plana, koji se sastoji iz tekstualnog dela i grafičkog dela iz stava 2. ovog člana, izrađen je u četrnaest (14) istovetnih primeraka koje svojim potpisom overava ovlašćeno lice organa koji donosi planski dokument.

Član 4

Sastavni deo Prostornog plana čini Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene "Fruška gora" na životnu sredinu (u daljem tekstu: Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu).

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu iz stava 1. ovog člana sastoji se iz tekstualnog dela i grafičkog priloga.

Grafički prilog iz stava 2. ovog člana izrađen je u četrnaest (14) istovetnih primeraka koje svojim potpisom overava ovlašćeno lice organa koji donosi planski dokument.

Član 5

Komplet Prostornog plana iz člana 3. stav 3. ove odluke, u kome grafički deo sadrži karte nabrojane u stavu 2. istog člana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu iz člana 4. ove odluke, čuvaju se trajno u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine (jedan primerak), Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), opštinama Bačka Palanka, Beočin, Inđija, Irig, Ruma, Sremski Karlovci i Šid (za svaku opštinu po jedan primerak), Gradovima Novi Sad i Sremska Mitrovica (za svaki grad po jedan primerak) i u arhivi JP "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad (jedan primerak).

Dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Član 6

Tokom važenja, Prostorni plan dostupan je na uvid javnosti u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Član 7

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i dokumenti za sprovođenje prostornog plana - urbanistički projekti, izradiće se ili će se uskladiti sa odredbama ove odluke, na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, kao i drugi propisi i opšti akti, uskladiće se sa odredbama ove odluke u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti, kao i planovi i programi razvoja, doneti do dana stupanja na snagu ove odluke, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti s ovom odlukom.

Član 8

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Prostorni plan se u celosti objavljuje i u elektronskom obliku i dostupan je na internet stranicama Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, kao organa nadležnog za donošenje planskog dokumenta.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene Fruške gore do 2022. godine ("Službeni list Autonomne pokrajine Vojvodine" broj: 16/2004).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Tekstualni deo Prostornog plana područja posebne namene "Fruška gora", koji je sastavni deo ove odluke, objavljen u "Sl. listu AP Vojvodine", br. 8/2019, možete pogledati OVDE