POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O ZADUŽIVANJU ZA FINANSIRANJE KAPITALNIH INVESTICIONIH RASHODA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2019)

Član 1

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o zaduživanju za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda (u daljem tekstu: Odluka), uređuje se sprovođenje zaduživanja radi finansiranja kapitalnih investicionih rashoda, okviri u kojima se zaduživanje može izvršiti, kao i ovlašćenja za njegovo sprovođenje.

Član 2

Obaveze po osnovu javnog duga Autonomne pokrajine Vojvodine, prema parametrima na dan 31. decembar 2018. godine, iznose 5.854.005.567,36 dinara na ime glavnice duga, dok projektovana kamata, prema ugovorenim kamatnim stopama, iznosi 267.393.338,18 dinara.

Član 3

Zaduživanje Autonomne pokrajine Vojvodine, prema ovoj odluci, vrši se radi finansiranja kapitalnih investicionih rashoda, odnosno radi unapređivanja infrastrukturnih kapaciteta institucija, čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina u oblasti sistema zdravstvene zaštite - za nabavku medicinske i nemedicinske opreme.

Član 4

Dugoročno zaduživanje, u skladu sa ovom odlukom, može biti najviše do 1.000.000.000,00 dinara s valutnom klauzulom / indeksirano u stranoj valuti evro (EUR), prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan povlačenja kredita, s fiksnom kamatnom stopom do najviše 3,0%, koja će se obračunavati primenom prostog interesnog računa, na period od najmanje pet godina, plus grejs period od jedne (1) godine, odnosno na period od najviše šest (6) godina, s polugodišnjom otplatom anuiteta po osnovu glavnice duga.

Član 5

Zaduživanje radi obezbeđenja sredstava neophodnih za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, odnosno unapređivanja infrastrukturnih kapaciteta institucija čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, iz člana 3. ove odluke, sprovešće se ugovaranjem okvirnog dugoročnog kredita u poslovnoj banci, koji će se realizovati u tranšama u roku od godinu dana od dana zaključenja ugovora o okvirnom dugoročnom kreditu s poslovnom bankom.

Član 6

Pokrajinska vlada sprovešće postupak zaduživanja za iznos sredstava potrebnih za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda iz člana 3. ove odluke, a najviše do iznosa utvrđenog u članu 4. ove odluke.

Pokrajinska vlada sprovešće postupak zaduživanja iz člana 5. ove odluke na način koji će omogućiti izbor kreditora prema kriterijumu najniže ponuđene efektivne kamatne stope, uvažavajući načelo efikasnosti i ekonomičnosti.

Član 7

Pokrajinska vlada preduzeće sve aktivnosti i doneće akta, u skladu sa ovom odlukom, zakonom i drugim propisima, koja su potrebna za sprovođenje ove odluke, sve do njene konačne realizacije.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".