POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O NAČINU I KRITERIJUMIMA DODELE BUDŽETSKIH SREDSTAVA ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2019)

 

1. OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se način i kriterijumi dodele sredstava za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina (u daljem tekstu: nacionalni saveti), koji imaju sedište na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se za finansiranje:

1. stalnih troškova nacionalnih saveta;

2. redovne delatnosti nacionalnih saveta.

Sredstva za namene iz stava 2. ovog člana obezbeđuju se u budžetu AP Vojvodine i vode se na posebnom budžetskom razdelu pokrajinskog organa uprave nadležnog za oblast nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju registrovani nacionalni saveti sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, uz uslov:

- da broj pripadnika nacionalne manjine - nacionalne zajednice, koju oni predstavljaju na teritoriji AP Vojvodine, čini više od polovine ukupnog broja pripadnika te nacionalne manjine - nacionalne zajednice u Republici Srbiji, ili

- da broj pripadnika nacionalne manjine - nacionalne zajednice, koju oni predstavljaju na teritoriji AP Vojvodine, jeste veći od 10.000, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, na osnovu poslednjeg popisa stanovništva.

Nacionalni saveti koji imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine, ali ne ispunjavaju uslove za dodelu sredstava iz stava 1. ovog člana, imaju pravo na dodelu sredstava, u visini od po najviše 1% opredeljenih budžetskih sredstava za kalendarsku godinu.

2. FINANSIRANJE STALNIH TROŠKOVA NACIONALNIH SAVETA

Član 3

U stalne troškove nacionalnog saveta svrstavaju se:

1) troškovi za iznajmljivanje i korišćenje prostorija nacionalnog saveta;

2) zarade, porezi i doprinosi zaposlenih u nacionalnom savetu;

3) honorari i doprinosi za obavljen rad za potrebe nacionalnog saveta;

4) putni troškovi i dnevnice za službena putovanja;

5) nabavka kancelarijskog materijala i opreme za rad nacionalnog saveta;

6) knjigovodstvene usluge;

7) troškovi godišnje revizije;

8) troškovi održavanja internet stranice nacionalnog saveta.

Sredstva za finansiranje stalnih troškova nacionalnih saveta dodeljuju se tako što se 25% od ukupno opredeljenih sredstava raspoređuje u jednakim delovima svim nacionalnim savetima iz člana 2. stav 1. ove odluke, dok se preostalih 75% dodeljuje u skladu s kriterijumima i sistemom bodovanja, utvrđenim odredbama Odluke (u daljem tekstu: ostatak sredstava za finansiranje stalnih troškova).

Član 4

Ostatak sredstava za finansiranje stalnih troškova raspoređuje se prema sledećim kriterijumima:

- broj pripadnika nacionalne manjine - nacionalne zajednice koju nacionalni savet predstavlja na teritoriji AP Vojvodine, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu poslednjeg popisa stanovništva;

- broj ustanova i glasila nacionalne manjine - nacionalne zajednice u oblasti kulture, broj odeljenja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, broj ustanova i glasila u oblasti obaveštavanja, broj jedinica lokalne samouprave, mesnih zajednica ili naseljenih mesta u kojima su jezik i pismo nacionalne zajednice u službenoj upotrebi na teritoriji AP Vojvodine.

Član 5

Ostatak sredstava za finansiranje stalnih troškova dodeljuje se u skladu sa Sistemom bodovanja, koji čini sastavni deo Odluke, na sledeći način:

- 30% sredstava dodeljuje se nacionalnim savetima srazmerno procentualnoj zastupljenosti pripadnika nacionalne manjine - nacionalne zajednice koju taj nacionalni savet predstavlja, u odnosu na ukupan broj pripadnika nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, čiji nacionalni saveti imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine;

- 70% sredstava dodeljuje se na četiri jednaka dela - za oblast kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisama.

3. FINANSIRANJE REDOVNE DELATNOSTI NACIONALNIH SAVETA

Član 6

U troškove redovne delatnosti nacionalnog saveta svrstavaju se:

1) finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u oblasti obrazovanja, kulture, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma nacionalne manjine;

2) finansiranje rada ustanova, fondacija i privrednih društava, čiji je osnivač ili suosnivač nacionalni savet ili čija su osnivačka prava delimično ili u celini preneta na nacionalni savet.

Sredstva za redovnu delatnost nacionalnih saveta dodeljuju se tako što se 30% od ukupno raspoloživih sredstava raspoređuje u jednakim delovima svim nacionalnim savetima iz člana 2. stav 1. ove odluke, dok se preostalih 70% dodeljuje u skladu s kriterijumima i sistemom bodovanja, utvrđenim odredbama Odluke (u daljem tekstu: ostatak sredstava za finansiranje redovne delatnosti).

Član 7

Ostatak sredstava za finansiranje redovne delatnosti dodeljuje se prema sledećim kriterijumima:

- broj pripadnika nacionalne manjine - nacionalne zajednice koju nacionalni savet predstavlja na teritoriji AP Vojvodine, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu poslednjeg popisa stanovništva;

- broj ustanova, fondacija, privrednih društava i organizacija sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, čiji je osnivač ili suosnivač nacionalni savet, ustanova, fondacija, privrednih društava i drugih organizacija, čija su osnivačka prava delimično ili u celini preneta na nacionalni savet, a čija je delatnost od naročitog značaja za unapređivanje i razvoj prava nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i upotrebe jezika i pisama.

Član 8

Ostatak sredstava za finansiranje redovne delatnosti dodeljuju se u skladu sa Sistemom bodovanja, koji čini sastavni deo ove odluke, na sledeći način:

- 70% sredstava dodeljuje se nacionalnim savetima, srazmerno procentualnoj zastupljenosti pripadnika nacionalne manjine - nacionalne zajednice koju taj nacionalni savet predstavlja, u odnosu na ukupan broj pripadnika nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica, čiji nacionalni saveti imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine;

- 30% sredstava dodeljuje se srazmerno broju ustanova, fondacija, privrednih društava i organizacija iz člana 7. stav 1. alineja 2.

4. ZAJEDNIČKE ODREDBE O NAČINU FINANSIRANJA RADA NACIONALNIH SAVETA

Član 9

Sredstva za finansiranje rada nacionalnog saveta dele se na sledeći način: 50% sredstava opredeljenih budžetom AP Vojvodine dodeljuje se za finansiranje stalnih troškova nacionalnih saveta, a 50% - za finansiranje redovne delatnosti nacionalnog saveta u kalendarskoj godini.

Član 10

Nacionalni saveti dužni su da - na zahtev Pokrajinskog sekretarijata - dostave tražene podatke, u roku i na način koji utvrdi Pokrajinski sekretarijat.

Rukovodilac Pokrajinskog sekretarijata obrazuje komisiju koja razmatra i boduje sve dostavljene podatke i utvrđuje zbir bodova i predlaže visinu dodele sredstava po nacionalnom savetu.

Član 11

O visini dodeljenih sredstava nacionalnim savetima, rešenjem odlučuje rukovodilac Pokrajinskog sekretarijata.

Rešenje iz stava 1. ovog člana s tabelarnim pregledom, koji sadrži podatke o dodeli sredstava, objavljuje se na internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata.

Rešenje iz stava 1. ovog člana jeste konačno.

Član 12

Pokrajinski sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račune nacionalnih saveta, na osnovu ugovora, u skladu s dinamikom priliva sredstava u budžet AP Vojvodine.

Član 13

Nacionalni saveti dužni su da dodeljena sredstva koriste zakonito i namenski.

Nacionalni saveti dužni su da pokrajinskom sekretarijatu, u skladu sa ugovornim obavezama, dostave izveštaj o namenskom trošenju sredstava, najkasnije do 31. januara tekuće godine za prethodnu godinu.

Obrazac izveštaja iz stava 2. ovog člana utvrdiće Pokrajinski sekretarijat.

Nacionalni saveti dužni su da - po zahtevu Pokrajinskog sekretarijata - dopune izveštaj o utrošku sredstava.

Član 14

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva nisu namenski korišćena, Pokrajinski sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 15

Pokrajinski sekretarijat neće dodeliti sredstva nacionalnim savetima koji nisu podneli izveštaj o utrošku i korišćenju dodeljenih sredstava za prethodnu godinu, odnosno za koje se utvrdi iz izveštaja da su nenamenski utrošili dobijena sredstva.

Član 16

Pokrajinski sekretarijat neće potpisati ugovor s nacionalnim savetom ako nacionalni savet ima evidentirane osnove i naloge o prinudnoj naplati.

5. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Pokrajinska skupštinska odluka o načinu i kriterijumima dodele budžetskih sredstava za nacionalne savete nacionalnih manjina ("Službeni list APV", broj 54/2014).

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

SISTEM BODOVANJA

 

STALNI TROŠKOVI NACIONALNOG SAVETA

 

KRITERIJUMI

BODOVI

KULTURA

 

zavodi za kulturu

50

lokalni kulturni centri s jasnim nacionalnim karakterom

15

institucije za očuvanje nacionalnog identiteta

15

profesionalna pozorišta

50

profesionalne pozorišne scene na jeziku nacionalne manjine

25

izdavačke kuće na jezicima nacionalnih manjina

50

izdavanje časopisa za kulturu

25

višejezički časopisi

5

OBRAZOVANJE

 

predškolsko obrazovanje (br. odeljenja)

 

na jeziku nacionalne manjine

20

dvojezičko obrazovanje

10

osnovno obrazovanje (br. odeljenja)

 

na jeziku nacionalne manjine

20

izučavanje jezika sa elementima nacionalne kulture

10

srednje obrazovanje (br. odeljenja)

 

na jeziku nacionalne manjine

20

izučavanje jezika sa elementima nacionalne kulture

10

OBAVEŠTAVANJE

 

štampani mediji (broj glasila)

 

na jeziku nacionalne manjine

 

dnevni list

70

nedeljni list

50

dvonedeljni ili mesečni list

25

tromesečni list

15

višemesečni ili godišnji list

5

dvojezički listovi / višejezički listovi

 

nedeljni list

10

dvonedeljni ili mesečni list

5

elektronski mediji (dužina programa na mesečnom nivou)

 

radio program (za svaki čas emitovanja programa)

1

televizijski program (za svaki čas emitovanja programa)

1

SLUŽBENA UPOTREBA JEZIKA I PISMA NACIONALNE MANJINE

 

broj jedinica lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine (za svaku jedinicu)

50

broj mesnih zajednica ili naseljenih mesta na teritoriji AP Vojvodine (za svaku mesnu zajednicu)

10

REDOVNI TROŠKOVI NACIONALNOG SAVETA

 

broj ustanova, fondacija, privrednih društava i organizacija sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, čiji je osnivač ili suosnivač nacionalni savet

1

broj ustanova, fondacija, privrednih društava i organizacija, čija su osnivačka prava delimično ili u celini preneta na nacionalni savet

1