POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA ZA UNAPREĐIVANJE POLOŽAJA NACIONALNIH MANJINA - NACIONALNIH ZAJEDNICA I RAZVOJ MULTIKULTURALIZMA I TOLERANCIJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2019)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom uređuju se namena, način i postupak za dodelu budžetskih sredstava za sufinansiranje programa i projekata za unapređivanje položaja nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica i razvoj multikulturalizma i tolerancije na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom posebno se utvrđuju afirmativne mere za popravljanje položaja lica koja pripadaju romskoj nacionalnoj manjini.

Budžetska sredstva iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu AP Vojvodine i vode se na posebnom budžetskom razdelu pokrajinskog organa uprave nadležnog za oblast nacionalnih manjina − nacionalnih zajednica (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za unapređivanje položaja nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica imaju udruženja, fondovi i fondacije pripadnika nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, koja imaju registrovano sedište na teritoriji AP Vojvodine.

Pravo na dodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za razvoj multikulturalizma i tolerancije imaju udruženja, fondovi i fondacije, čiji su projekti i programi usmereni na očuvanje i negovanje međunacionalne tolerancije i koji imaju registrovano sedište na teritoriji AP Vojvodine.

Pravo na dodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za popravljanje položaja lica koja pripadaju romskoj nacionalnoj manjini imaju udruženja, fondovi i fondacije romske nacionalne zajednice, koja imaju registrovano sedište na teritoriji AP Vojvodine.

Član 3

Pravo na dodelu sredstava nemaju:

- privredna društva;

- direktni ili indirektni korisnici sredstava budžeta Republike Srbije, budžeta AP Vojvodine i budžeta jedinice lokalne samouprave;

- nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Član 4

Sredstva se dodeljuju za programe i projekte udruženja, fondova i fondacija, naročito usmerene na:

- ostvarivanje prava nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica;

- multikulturalnost, s ciljem razvijanja duha tolerancije;

- afirmativne mere za popravljanje položaja lica koja pripadaju romskoj nacionalnoj manjini;

- očuvanje i negovanje jezika, narodnih običaja i starih zanata;

- zaštitu i prezentaciju folklornog nasleđa;

- stvaranje uslova za razvoj kulture, nauke i umetnosti;

- negovanje i podsticanje narodnog stvaralaštva;

- predstavljanje kulturnih dobara od izuzetnog značaja;

- književno, dramsko, scensko, muzičko i likovno stvaralaštvo, audio-vizuleno i kinematografsko stvaralaštvo, memorijale, festivale, jubilarne manifestacije, umetničke kolonije, kampove kojima se neguju tolerancija i prava nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica;

- konferencije, turnire, skupove i tome slično, kojima se neguju tolerancija i prava nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica;

- negovanje i razvoj amaterizma, gostovanja ansambala;

- saradnju s matičnim zemljama i druge oblike saradnje.

Član 5

Kriterijumi za izbor programa i projekata koje će sufinansirati Pokrajinski sekretarijat jesu:

- procentualno učešće pojedine nacionalne manjine - nacionalne zajednice u ukupnoj manjinskoj populaciji u AP Vojvodini;

- ukupni materijalni troškovi programa ili projekta;

- prostorni karakter i značaj programa ili projekta (npr. međunarodni, međuopštinski, lokalni, multietnički, od šireg značaja);

- trajanje programa ili projekta;

- broj učesnika programa ili projekta;

- interesovanje publike i posećenost;

- medijski publicitet (televizijski i radio prenosi ili snimci, izveštavanje štampe i drugi načini prezentacije);

- elektronska prisutnost, zastupljenost i aktivnost (npr. postojanje internet prezentacije, platformi, društvene mreže);

- prateće i naknadne aktivnosti (npr. poseban nastup i predstavljanje pobednika, gala večeri, izdavanje zbornika, kataloga i drugih publikacija);

- broj lica angažovanih na programu ili projektu podnosioca zahteva;

- ostale aktivnosti koje organizuje podnosilac zahteva;

- finansiranje programa i projekta od drugih organa, organizacija, fondova, sponzora ili donatora - iz zemlje ili iz inostranstva;

- mogućnost razvijanja programa i projekta i njihova održivost;

- zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava ranije dobijenih od Pokrajinskog sekretarijata.

Član 6

Za vrednovanje programa/projekata formira se rang-lista, prema navedenim kriterijumima. Boduje se na sledeći način:

- usklađenost programa/projekata sa svim zahtevima konkursa i konkursne dokumentacije - ocenjuje se da li je program/projekat usklađen sa svim zahtevima konkursne dokumentacije; vrednovanje: 1-5 poena;

- zadovoljavanje opšteg interesa u oblasti unapređivanja položaja nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica i razvoja multikulturalizma i tolerancije na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine; vrednovanje: 1-5 poena;

- obuhvat programa/projekta - kolike su mogućnosti programa/projekta rada da obuhvati širi krug korisnika i da podstakne njihovo aktivno učešće u realizaciji predviđenih aktivnosti; da li uključuje partnerstvo s drugim udruženjima, privredom ili javnim sektorom; vrednovanje: 1-5 poena;

- izveštaj o utrošku sredstava - udruženje, fond odnosno fondacija podnese izveštaj o utrošku sredstava dobijenih iz budžeta AP Vojvodine za prethodnu godinu, a udruženje, fond ili fondacija, koji prvi put konkurišu za sredstva, podnese izveštaj o realizaciji barem jednog programa/projekta iz drugog izvora finansiranja; vrednovanje: 1-5 poena;

- održivost - da li će se aktivnosti u vezi s programom/projektom nastaviti i posle finansiranja iz budžeta AP Vojvodine; vrednovanje: 1-5 poena;

- aktivnosti i plan rada - da li postoji jasna veza između ciljeva i aktivnosti predviđenih programom/projektom, da li je predložen plan aktivnosti, te da li je on realan i ostvariv u predviđenom vremenu; vrednovanje: 1-5 poena.

Član 7

Sredstva se dodeljuju putem konkursa za dodelu sredstava, koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat, u skladu sa odlukom o budžetu AP Vojvodine i aktom kojim se uređuje podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa, koje realizuju udruženja.

Godišnji plan raspisivanja javnih konkursa Pokrajinski sekretarijat objavljuje najkasnije do 31. januara, na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Član 8

Prijava na konkurs podnosi se u pismenoj formi, na jedinstvenom obrascu koji je sastavni deo konkursa, a čiju sadržinu utvrđuje Pokrajinski sekretarijat.

Član 9

Nakon isteka roka za prijem prijava na konkurs, blagovremene i potpune prijave udruženja iz člana 2. st. 1. i 3, dostavljene na jedinstvenom obrascu, Pokrajinski sekretarijat prosleđuje nacionalnim savetima nacionalnih manjina sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine (u daljem tekstu: nacionalni saveti).

Nacionalni saveti dužni su da - u roku od 15 dana od dana prijema prijava - dostave rukovodiocu Pokrajinskog sekretarijata (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) predlog za dodelu sredstava.

Član 10

Prijave udruženja, fondova i fondacija vrednuje konkursna komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar rešenjem.

Neblagovremene, nepotpune i prijave koje su podnela pravna lica iz člana 3. ove odluke konkursna komisija odbacuje rešenjem.

Konkursna komisija utvrđuje listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa/projekata u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave.

Lista se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata i na portalu e-Uprava.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri radna dana od dana objavljivanja liste.

Učesnici konkursa imaju pravo prigovora na listu u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru, koja mora biti obrazložena, konkursna komisija donosi u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Po rešavanju prigovora, konkursna komisija konačnu listu dostavlja pokrajinskom sekretaru.

Član 11

Odluku o izboru programa/projekata pokrajinski sekretar donosi u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Odluka o izboru programa/projekata objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata i na portalu e-Uprava.

Rešenje iz stava 1. ovog člana jeste konačno.

Član 12

Pokrajinski sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račune korisnika na osnovu potpisanih ugovora, u skladu s dinamikom priliva sredstava u budžet AP Vojvodine.

Ukoliko udruženje, fond odnosno fondacija ne potpišu ugovor u roku koji je odredio Pokrajinski sekretarijat, to će se smatrati odustajanjem od podnete prijave.

Ukoliko se udruženju, fondu odnosno fondaciji dodeli manje sredstava od sredstava koja su tražena prijavom, dužni su da se pre potpisivanja ugovora izjasne o tome da li odustaju od podnete prijave na konkurs.

U slučaju iz stava 3. primenjuju se odredbe čl. 10-12. ove odluke.

Član 13

Udruženje, fond odnosno fondacija, u izuzetnim situacijama, može da traži saglasnost od Pokrajinskog sekretarijata, radi preraspodele sredstava za realizaciju planiranih aktivnosti u okviru odobrenog programa/projekta.

Zahtevom za preraspodelu sredstava ne može se tražiti povećanje rashoda koji se odnose na ljudske resurse.

Sredstva se mogu preraspodeliti tek nakon dobijanja pismene saglasnosti ili potpisivanjem aneksa ugovora.

Član 14

Udruženje, fond odnosno fondacija dužni su da dodeljena sredstva koriste zakonito i namenski, a neutrošena sredstva da vrate u budžet AP Vojvodine.

Udruženje, fond odnosno fondacija dužni su da Pokrajinskom sekretarijatu - u skladu sa ugovornim obavezama - dostave izveštaj o namenskom trošenju sredstava, u roku od 15 dana od dana realizacije programa ili projekta, odnosno do 31. decembra tekuće godine, sa odgovarajućom dokumentacijom.

Obrazac izveštaja iz stava 2. ovog člana utvrdiće Pokrajinski sekretarijat.

Udruženje, fond odnosno fondacija dužni su da - po zahtevu Pokrajinskog sekretarijata - dopune izveštaj o utrošku sredstava.

Član 15

Pokrajinski sekretarijat prati realizaciju programa/projekata koje sufinansira, u skladu sa ovom odlukom.

Praćenje realizacije programa/projekata obuhvata:

1) obavezu udruženja, fonda odnosno fondacije da obaveštavaju Pokrajinski sekretarijat o realizaciji programa/projekata u rokovima određenim ugovorom;

2) pregledanje izveštaja od strane Pokrajinskog sekretarijata;

3) monitoring posete predstavnika Pokrajinskog sekretarijata;

4) obavezu udruženja, fonda odnosno fondacije da omoguće predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata da izvrše uvid u relevantnu dokumentaciju nastalu u toku realizacije programa/projekta;

5) prikupljanje informacija od korisnika programa/projekta;

6) druge aktivnosti predviđene ugovorom.

Na izveštavanje, dostavljanje, pregledanje i procenu izveštaja, monitoring i izveštaj o monitoring poseti primenjuje se akt kojim se uređuju podsticanja programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa, koje realizuju udruženja.

Član 16

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva nisu namenski korišćena, Pokrajinski sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 17

Udruženje, fond odnosno fondacija koji dodeljena sredstva nisu iskoristili, koji su dodeljena sredstva koristili nenamenski ili nisu dostavili izveštaj o utrošku sredstava, dužni su da izvrše povraćaj dodeljenih sredstava, s pripadajućom kamatom.

Pokrajinski sekretarijat neće dodeliti sredstva udruženjima, fondovima odnosno fondacijama koji nisu podneli izveštaj o utrošku i korišćenju dodeljenih sredstava za prethodnu godinu, odnosno za koje se utvrdi iz izveštaja da su nenamenski utrošili ta sredstva.

Član 18

Pokrajinski sekretarijat neće potpisati ugovor sa udruženjem, fondom odnosno fondacijom u slučaju da udruženje, fond odnosno fondacija ima evidentirane osnove i naloge o prinudnoj naplati.

Član 19

Udruženje, fond odnosno fondacija dužni su da na svojim pozivnicama, brošurama, audio-vizuelnim i elektronskim prezentacijama, kao i na ostalom štampanom materijalu ili na drugi odgovarajući način objave da je u sufinansiranju učestvovao Pokrajinski sekretarijat.

Udruženje, fond odnosno fondacija u obavezi su da dostave Pokrajinskom sekretarijatu pozivnice za programe/projekte, kao i da dostave primerke audio-vizuelnog i književnog stvaralaštva, u čijem sufinansiranju je učestvovao Pokrajinski sekretarijat.

Član 20

Pokrajinski sekretarijat izrađuje izveštaj o realizovanoj finansijskoj podršci programima/projektima udruženja, fondova odnosno fondacija u prethodnoj kalendarskoj godini, objavljuje ga na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata i portalu e-Uprava i dostavlja Pokrajinskoj vladi.

Član 21

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Pokrajinska skupštinska odluka o dodeli budžetskih sredstava organizacijama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica ("Službeni list APV", broj 14/2015).

Postupci započeti po odredbama Pokrajinske skupštinske odluke o dodeli budžetskih sredstava organizacijama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica ("Službeni list APV", broj: 14/2015), biće okončani po odredbama te odluke.

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".