PRAVILNIK

O DODELI PODSTICAJNIH SREDSTAVA PUTEM KONKURSA ZA OPREMANJE POLJOČUVARSKE SLUŽBE PO PROGRAMU ZAŠTITE, UREĐENJA I KORIŠĆENJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI AP VOJVODINE U 2019. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2019)

Opšte odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se postupak (namena, korisnici, visina i način dodele sredstava, konkurs, pravo učešća, postupak s prijavama, razmatranje prijava, bodovanje i kriterijumi za dodelu sredstava, odlučivanje, ugovaranje, praćenje realizacije i završne odredbe) dodele podsticajnih sredstava putem konkursa za opremanje poljočuvarske službe, po Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2019. godini ("Službeni list APV", broj 60/18).

Program iz stava 1. ovog člana donela je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat) zadužen je za njegovu realizaciju.

Visina i način dodele sredstava

Član 2

Za realizaciju Konkursa za dodelu podsticajnih sredstva za opremanje poljočuvarske službe na teritoriji AP Vojvodine u 2019. godini predviđen je ukupan iznos od 10.000.000,00 dinara.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 50% od ukupno prihvatljivih troškova (bez PDV-a).

PDV plaća korisnik sredstava.

Namena podsticajnih sredstava jeste sufinansiranje troškova nabavke opreme za rad poljočuvarske službe, prema Pravilniku o dodeli podsticajnih sredstava putem konkursa za opremanje poljočuvarske službe.

Namene za koje se ne mogu koristiti sredstva

Član 3

Putem ovog konkursa, dodeljuju se sredstva za opremanje poljočuvarske službe.

Dodeljena sredstva ne mogu se koristiti za nabavku:

- vatrenog ili hladnog oružja;

- polovne opreme;

- vozila čija kubikaža prelazi 1.700 cm3;

- vozila čija vrednost s dodatnom opremom prelazi 1.300.000,00 dinara (bez PDV-a);

- mopeda i motocikala čija kubikaža prelazi 70 cm3;

- mopeda i motocikala čija vrednost s dodatnom opremom prelazi 150.000,00 dinara (bez PDV-a).

Korisnici sredstava

Član 4

Pravo da konkurišu imaju jedinice lokalne samouprave (gradovi i opštine) s teritorije AP Vojvodine (U daljem tekstu: Korisnici).

Uslovi za učešće na konkursu

Član 5

Jedinice lokalne samouprave mogu da podnesu jednu prijavu sa pregledom opreme koja se nabavlja.

Potrebna dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova za učešće na konkursu:

Član 6

1. prijava na konkurs;

2. kopija opštinske odluke kojom se predviđa osnivanje poljočuvarske službe;

3. izveštaj o radu poljočuvarske službe u 2018. godini (izveštaj treba da sadrži: opis organizacije poljočuvarske službe, s brojem i rasporedom poljočuvara na teritoriji lokalne samouprave; opremljenost službe; saradnju službe s policijom, komunalnom policijom i sudom; saradnju s lokalnim udruženjima i organizacijama; najznačajnije rezultate u radu službe i uočene probleme u radu službe; ostale informacije značajne za rad službe); izveštaj dostavljaju lokalne samouprave na čijoj teritoriji već funkcioniše poljočuvarska služba;

4. popis planirane opreme za rad poljočuvarske službe po vrsti i količini opreme, s predračunima.

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatnu dokumentaciju.

Uz konkursnu dokumentaciju, podnosilac prijave dužan je da popuni i dostavi obrazac prijave, koji je sastavni deo teksta konkursa.

Obrazac prijave postavlja se na internet stranici Sekretarijata.

Uslovi korišćenja sredstava:

Član 7

• sredstva po ovom konkursu dodeljuju se bespovratno;

• korisnik sredstava dužan je da pokrene postupak javne nabavke u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora, kao i da o tome dostavi dokaz davaocu sredstava - rešenje o obrazovanju komisije za javnu nabavku i odluku o pokretanju postupka javne nabavke;

• obaveza korisnika sredstava da davaocu sredstava dostavi odluku o pokretanju postupka javne nabavke ili da dostavi 3 (tri) ponude ukoliko je iznos nabavke manji od 500.000,00 dinara;

• u slučaju da se sredstva potroše nenamenski ili se ne realizuju u predviđenom roku, korisnik je dužan da ih vrati sa zakonskom zateznom kamatom od dana prenosa sredstava;

• konačan iznos sredstava koja obezbeđuju Sekretarijat i korisnik utvrdiće se nakon sprovedenog postupka javne nabavke i zaključenog ugovora, nakon dostavljanja računa u slučajevima kada se vrednost nabavljene opreme razlikuje od ugovorene vrednosti;

• ukoliko je vrednost opreme ugovorena između korisnika sredstava i isporučioca opreme veća od ukupne ugovorene vrednosti ugovora između Sekretarijata i korisnika sredstava, razlika pada na teret korisnika sredstava;

• ukoliko je vrednost opreme ugovorena između korisnika sredstava i isporučioca opreme manja od ukupne ugovorene vrednosti ugovora između Sekretarijata i korisnika sredstava, konačan iznos sredstava koje obezbeđuju Sekretarijat i korisnik sredstava utvrđuje se ugovorenim procentualnim učešćem obe ugovorne strane;

• korisnik sredstava dužan je da iskoristi dodeljena sredstava do 31.10.2019. godine.

Postupanje sa nepotpunim prijavama

Član 8

Podnosioci nepotpunih prijava, će biti pozvani da iste dopune u roku od osam (8) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijava će biti odbijena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija neće razmatrati prijave:

• koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu;

• koje su podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom

• koje su podnete za investicije koje nisu predmet Konkursa.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 9

Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju je imenovao pokrajinski sekretar, razmatra podnete prijave i donosi zapisnik s predlogom odluke o dodeli sredstava.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu s Konkursom i Pravilnikom. U skladu s kriterijumima, koji su definisani Pravilnikom, formira se bodovna lista na osnovu koje se dodeljuju bespovratna sredstva.

Komisija ima pravo da zaseda, kada proceni da su se stekli uslovi za donošenje zapisnika sa predlogom odluke o dodeli sredstava u kom će navesti ukupan broj podnetih prijava sa prikazom traženih sredstava, prihvatljive prijave sa prikazom bodova i iznosa, neprihvatljive prijave razvrstane po razlozima neprihvatljivosti.

Predlogom odluke o dodeli sredstava utvrđeni su pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva i način bodovanja, a podnosiocima prijava kojima sredstva nisu odobrena navode se razlozi odbijanja/odbacivanja.

Odluku o dodeli sredstava donosi pokrajinski sekretar na osnovu predloga Komisije.

Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Član 10

Kriterijumi za ocenu prijava:

Red. Br.

Kriterijumi

Maksimum bodova

1..

Stepen obezbeđenosti vlastitih sredstava

 

 

50-51,99 %

5

 

52-55,99%

10

 

56-59,99%

15

 

≥ 60%

20

2.

Površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji jedinice lokalne samouprave

 

 

< 4.000 ha

6

 

4.000-8.000 ha

9

 

8.000-12.000 ha

12

 

12.000-16.000 ha

15

 

> 16.000 ha

18

3.

Površina u delokrugu poljočuvarske službe

 

 

< 25.000 ha

6

 

25.000-45.000 ha

9

 

45.000-65.000 ha

12

 

65.000-85.000 ha

15

 

> 85.000 ha

18

Postupanje sa prijavama koje su odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene

Član 11

Na osnovu odluke, Komisija sačinjava a pokrajinski sekretar donosi rešenje sa obrazloženjem i poukom o pravnom sredstvu za podnosioce prijava kojima su prijave odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene prijave na osnovu predloga odluke.

Pravo prigovora

Član 12

Pored navedenih lica iz člana 11. Pravilnika, pravo prigovora ima i svaki nezadovoljni podnosilac prijave kome su odobrena sredstva na osnovu Odluke o dodeli sredstava koja je objavljena na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Prigovor se ulaže pokrajinskom sekretaru u roku od tri (3) dana od dostavljanja pojedinačnog rešenja, odnosno najkasnije u roku od sedam (7) dana od dana objavljivanja odluke na sajtu Sekretarijata.

Pokrajinski sekretar odlučuje o prigovoru u roku od sedam (7) radnih dana od dana prijema prigovora.

Prigovor sekretar može da odbaci kao neblagovremen, nedozvoljen, podnet od strane neovlašćenog lica, da ga usvoji u potpunosti ili delimično ili da odbije prigovor kao neosnovan.

O prigovoru odlučuje se rešenjem.

Konačna odluka

Član 13

Konačnu odluku donosi pokrajinski sekretar, na osnovu donetih rešenja po osnovu eventualnih prigovora a koja se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Ugovor o dodeli sredstava

Član 14

Nakon donošenja odluke o dodeli bespovratnih sredstava, pokrajinski sekretar u ime Pokrajinskog sekretarijata zaključuje ugovor o dodeli sredstava sa korisnikom sredstava kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 15

Kontrolu realizacije ugovorenih obaveza sprovodi Sektor za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

U slučaju neizvršavanja ugovorene obaveze ugovor će se raskinuti, a korisnik sredstava u obavezi je da izvrši povraćaj sredstava.

Završne odredbe

Član 16

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".