ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PARKA PRIRODE "ŠARGAN - MOKRA GORA"

("Sl. glasnik RS", br. 13/2019)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Šargan - Mokra Gora" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Užica i opštine Čajetina, i to:

1) na teritoriji grada Užica cele katastarske opštine Kremna i Mokra Gora;

2) na teritoriji opštine Čajetina celu katastarsku opštinu Semegnjevo.

Okvirna granica obuhvata Prostornog plana data je u Prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo. Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana, sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđeno da je: "Šargan - Mokra Gora" jedno od zaštićenih područja u zapadnoj Srbiji; izrada i donošenje prostornih planova područja posebne namene za veća zaštićena područja, u koja spada i "Šargan - Mokra Gora", prioritetna aktivnost u oblasti zaštite prirodnog nasleđa;

2) Uredbi o utvrđivanju Programa implementacije Prostornog plana Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 104/16), kojom je utvrđena priprema planskih dokumenata do 2020. godine, u koje spada i Prostorni plan područja posebne namene Parka prirode "Šargan - Mokra Gora";

3) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 1/13), kojom je utvrđeno da je Park prirode "Šargan - Mokra Gora": jedno od najznačajnijih zaštićenih područja u obuhvatu Regionalnog prostornog plana za područje Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga; deo ekološke mreže Republike Srbije; zajedno sa turističkom prugom Šarganska osmica, Drvengradom i lokalnim skijalištem Mokra Gora (1281 mnm) važan turistički resurs ovog područja;

4) Nacionalnoj strategiji održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara ("Službeni glasnik RS", broj 33/12), kojom je u delu koji se odnosi na zaštićena područja, utvrđena obaveza izrade prostornih planova područja posebne namene za veća zaštićena područja, u koja spada i Park prirode "Šargan - Mokra Gora".

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji.

5. Vizija i dugoročni cilj razvoja donošenja Prostornog plana je obezbeđenje prostornih uslova za ostvarenje posebne namene područja u uslovima održivog razvoja planskog područja.

6. Konceptualni okvir planiranja, uređenja i održivog korišćenja područja Prostornog plana zasniva se na obezbeđenju uslova za: plansko korišćenje Parka prirode "Šargan - Mokra Gora"; očuvanje prirodnih resursa; zaštitu i unapređenje životne sredine; valorizaciju komplementarnih potencijala područja za razvoj; prostorne, saobraćajne, privredne i druge oblike integracije područja sa okruženjem.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja prema utvrđenom režimu zaštite pojedinih prirodnih celina u obuhvatu Prostornog plana. Pored navedenog, Prostorni plan će po potrebi sadržati detaljnu razradu i za druga područja, kao što su područja koja imaju turistički potencijal.

7. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, posebne organizacije, imaoci javnih ovlašćenja i druge institucije, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji, dostave sve tražene podatke bez naknade.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organ, odnosno organizacija ustupa postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Šargan - Mokra Gora" na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 10/19), čini sastavni deo ove odluke.

12. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu Prostornog plana.

13. Broj primeraka Prostornog plana koji je potrebno izraditi biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Šargan - Mokra Gora" se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA