ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA DRŽAVNOG PUTA IB REDA, AUTOPUT E-75 BEOGRAD-NIŠ (PETLJA "POŽAREVAC") - POŽAREVAC (OBILAZNICA) - VELIKO GRADIŠTE - GOLUBAC

("Sl. glasnik RS", br. 13/2019)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda, Autoput E-75 Beograd-Niš (petlja "Požarevac") - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove gradova Smederevo i Požarevac i opština Veliko Gradište i Golubac, i to u:

1) gradu Smederevu delove katastarskih opština: Vranovo, Mala Krsna i Skobalj;

2) gradu Požarevcu delove katastarskih opština: Dragovac, Požarevac, Ćirikovac, Bubušinac, Bratinac, Bare i Beranje;

3) opštini Veliko Gradište delove katastarskih opština: Sirakovo, Majilovac, Đurakovo, Popovac, Kisiljevo, Topolovnik, Kumane, Veliko Gradište i Kusiće;

4) opštini Golubac delove katastarskih opština: Braničevo, Ponikve, Usije, Radoševac i Golubac.

Okvirna granica obuhvata Prostornog plana data je u Prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana, sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je za period posle 2014. godine, a u pravcu ostvarivanja ciljeva prostornog razvoja Republike Srbije, utvrđeno sprovođenje aktivnosti na koridoru državnog puta I reda Beograd - Požarevac - Veliko Gradište - Golubac - Donji Milanovac - Đerdap I (Rumunija), kao jedno od planskih rešenja u oblasti putnog saobraćaja;

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 8/15), kojom je kao jedno od planskih rešenja razvoja drumskog saobraćaja predviđena i rekonstrukcija, rehabilitacija i ostale aktivnosti na poboljšanju postojećeg državnog puta I reda Požarevac - Veliko Gradište - Golubac - Donji Milanovac - Đerdap I (Rumunija).

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, uređenje, zaštita i korišćenje prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji.

5. Vizija i dugoročni cilj planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja je obezbeđenje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture i održivi razvoj planskog područja u skladu sa razvojnim potencijalima.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na uspostavljanju dugoročne strategije razvoja planskog područja, utvrđivanju planskih rešenja kojima se rezerviše prostor za infrastrukturni koridor, utvrđuju posebni režimi zaštite koridora i kontaktnih područja i obezbeđuju uslovi za ukrštanje i prolaze, definisanju odnosa sa ostalim namenama i infrastrukturnih sistema u neposrednom kontaktu, kao i na obezbeđenju uslova za izgradnju državnog puta IB reda, Autoput E-75 Beograd-Niš (petlja "Požarevac") - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja.

7. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje JP "Putevi Srbijeˮ.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, posebne organizacije, imaoci javnih ovlašćenja i druge institucije, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji, dostave sve uslove i raspoložive podatke bez naknade.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organ, odnosno organizacija ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištu jedinica lokalne samouprave koje su u obuhvatu Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda, Auto-put E-75 Beograd-Niš (petlja "Požarevac") - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac ("Službeni glasnik RS", broj 10/19), čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda, Autoput E-75 Beograd-Niš (petlja "Požarevac") - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA