PRAVILNIK
O OBRASCU SLUŽBENE LEGITIMACIJE VAZDUHOPLOVNOG INSPEKTORA DIREKTORATA CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 53/2018 i 13/2019)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje obrazac službene legitimacije vazduhoplovnog inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Izgled obrasca službene legitimacije

Član 2

Službena legitimacija vazduhoplovnog inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: službena legitimacija) se izrađuje na hartiji pretežno svetlo plave i bele boje, pravougaonog oblika, dimenzija 70 mm x 95 mm.

Hartija koja se koristi za izradu službene legitimacije mora da sadrži zaštitni hologram i da bude takva da spreči ili jasno pokaže bilo kakve izmene ili brisanja.

Službena legitimacija mora da bude zaštićena providnim plastificiranim materijalom.

Tekst službene legitimacije se ispisuje dvojezično, na srpskom jeziku ćiriličnim pismom i na engleskom jeziku.

Izgled obrasca službene legitimacije je dat u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Pored službene legitimacije vazduhoplovnog inspektora iz stava 1. ovog člana, vazduhoplovnom inspektoru koji je ovlašćen za sprovođenje pregleda stranog vazduhoplova se izdaje i službena legitimacija SAFA inspektora, na obrascu čiji je izgled dat u Prilogu 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Sadržina obrasca službene legitimacije

Član 3

Naslovna strana obrasca službene legitimacije sadrži:

1) Mali grb Republike Srbije, utisnut u gornjem središnjem delu naslovne strane obrasca, sa stilizovanom zastavom Republike Srbije sa leve i desne strane grba;

2) naziv izdavaoca službene legitimacije, ispisan velikim slovima neposredno ispod grba Republike Srbije;

3) naziv službene legitimacije, ispisan velikim slovima ispod naziva izdavaoca;

4) mesto za fotografiju imaoca službene legitimacije, dimenzija 25 mm x 20 mm, koje se nalazi na levoj strani središnjeg dela obrasca;

5) mesto za trocifreni identifikacioni broj službene legitimacije, koje se nalazi na desnoj strani središnjeg dela obrasca;

6) mesto za svojeručni potpis imaoca legitimacije;

7) mesto za ime i prezime imaoca službene legitimacije;

8) mesto za datum izdavanja službene legitimacije;

9) mesto za pečat izdavaoca službene legitimacije;

10) mesto za potpis ovlašćenog lica izdavaoca službene legitimacije.

Poleđina obrasca službene legitimacije sadrži:

1) napomenu u pogledu važenja službene legitimacije;

2) pravni osnov za ovlašćenja vazduhoplovnog inspektora;

3) serijski broj obrasca službene legitimacije.

Službena značka

Član 4

Službena značka je sastavni deo službene legitimacije koja se izdaje vazduhoplovnom inspektoru.

Službena značka je pričvršćena na unutrašnju stranu kožnih korica koje se mogu preklopiti, pri čemu se u drugom delu korica nalazi otvor za smeštaj službene legitimacije zaštićen providnom folijom.

Izgled službene značke vazduhoplovnog inspektora je dat u Prilogu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Važenje službenih legitimacija izdatih pre stupanja na snagu Pravilnika

Član 5

Službene legitimacije izdate na osnovu Pravilnika o obrascu službene legitimacije vazduhoplovnog inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 71/13) važe do izdavanja službene legitimacije u skladu s ovim pravilnikom, a najkasnije 90 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Vazduhoplovni inspektor je dužan da službenu legitimaciju izdatu na osnovu propisa iz stava 1. ovog člana vrati nadležnoj organizacionoj jedinici Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije prilikom izdavanja službene legitimacije prema odredbama ovog pravilnika.

Prestanak važenja drugih propisa

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrascu službene legitimacije vazduhoplovnog inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 71/13).

Stupanje Pravilnika na snagu

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmeni i dopunama
Pravilnika o obrascu službene legitimacije vazduhoplovnog inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 13/2019)

Član 3

Posle Priloga 2. dodaje se Prilog 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Službene legitimacije izdate na osnovu Pravilnika o obrascu službene legitimacije vazduhoplovnog inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 53/18) važe do izdavanja službene legitimacije u skladu s ovim pravilnikom, a najkasnije 90 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Vazduhoplovni inspektor je dužan da službenu legitimaciju izdatu na osnovu propisa iz stava 1. ovog člana vrati nadležnoj organizacionoj jedinici Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije prilikom izdavanja službene legitimacije prema odredbama ovog pravilnika.

Prilikom izdavanja službene legitimacije iz stava 1. ovog člana, vazduhoplovnom inspektoru koji je ovlašćen za sprovođenje pregleda stranog vazduhoplova izdaće se i službena legitimacija SAFA inspektora.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

 

OBRAZAC SLUŽBENE LEGITIMACIJE VAZDUHOPLOVNOG INSPEKTORA

Naslovna strana obrasca

Poleđina obrasca

Prilog 2.

 

IZGLED SLUŽBENE ZNAČKE VAZDUHOPLOVNOG INSPEKTORA

Prilog 3.

 

OBRAZAC SLUŽBENE LEGITIMACIJE SAFA INSPEKTORA

Naslovna strana obrasca

Poleđina obrasca