REŠENJE
O OSNIVANJU SLUŽBE INTERNE REVIZIJE

("Sl. list grada Kikinde", br. 3/2019)

Član 1

Ovim rešenjem osniva se Služba interne revizije grada Kikinde (u daljem tekstu: Služba) i uređuje se njena nadležnost, organizacija, način rada, ovlašćenja i druga pitanja od značaja za rad službe.

Član 2

Služba se osniva kao posebna organizaciona jedinica za internu reviziju grada Kikinde u cilju obavljanja poslova iz delokruga propisanih zakonom kojim se uređuje budžetski sistem, Pravilnikom o zajedničkim kriterijumima za organizovanje i standardima i metodološkim uputstvima za postupanje i izveštavanje interne revizije u javnom sektoru (u daljem tekstu: pravilnik) i Međunarodnim standardima interne revizije.

Član 3

Služba je funkcionalno i organizaciono nezavisna od delatnosti koju revidira, nije deo nijednog poslovnog procesa, odnosno organizacionog dela organizacije, a u svom radu je odgovorna neposredno Gradonačelniku grada Kikinde (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Član 4

Radom Službe rukovodi rukovodilac službe, koji za svoj rad i rad Službe odgovara Gradonačelniku.

Rukovodilac službe, pored uslova propisanih zakonom i aktom o sistematizaciji radnih mesta, treba da ima 5 godina radnog iskustva na poslovima revizije, interne kontrole, finansijske kontrole ili računovodstveno-finansijskim poslovima i položen ispit za ovlašćenog internog revizora u javnom sektoru.

Interni revizori dužni su da u cilju održavanja i usavršavanja nivoa profesionalnog znanja, pohađaju obuku za stručno usavršavanje koje organizuje i sprovodi Centralna jedinica za harmonizaciju Ministarstva finansija.

Član 6

O pravima i obavezama rukovodioca službe odlučuje Gradonačelnik.

Član 7

Na zaposlene u službi primenjuju se propisi kojima se uređuju radni odnosi zaposlenih u jedinici lokalne samouprave.

Poslove internog revizora može da obavlja lice koje, pored uslova propisanih zakonom i aktom o sistematizaciji radnih mesta, mora da ima najmanje tri godine iskustva na poslovima revizije, interne kontrole, finansijske kontrole ili na računovodstveno - finansijskim poslovima i položen ispit za ovlašćenog internog revizora u javnom sektoru u roku od godinu dana od dana imenovanja.

O pravima i obavezama zaposlenih u službi odlučuje rukovodilac službe.

Član 8

Sredstva za finansiranje rada službe obezbeđuju se u Budžetu grada Kikinde.

Član 9

Za obračun i isplatu plate rukovodioca službe primenjuje se koeficijent utvrđen za rukovodioca organizacione jedinice u gradskoj upravi, a za obračun i isplatu plata zaposlenih u Službi primenjuju se koeficijenti utvrđeni za odgovarajuće zvanje u lokalnoj samoupravi.

Član 10

Gradonačelnik i rukovodilac službe potpisaće Povelju interne revizije u roku od šest meseci od dana postavljenja internog revizora.

Povelja interne revizije je interni akt kojim se uspostavlja funkcija interne revizije.

U Povelji interne revizije navodi se svrha, ovlašćenja i odgovornosti interne revizije, kao i pristup internih revizora evidencijama, zaposlenima i imovini, neophodnoj za obavljanje zadataka revizije i definiše delokrug rada.

Unutrašnja organizacija Službe i druga pitanja od značaja za rad ove službe urediće se Skupštinskom odlukom.

Član 11

Ovo rešenje stupa na snagu danom objavljivanja u "Sl. listu grada Kikinde".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju članova kako je objavljena u "Sl. listu grada Kikinde", br. 3/2019.