ODLUKA
O PRIBAVLJANJU I RASPOLAGANJU STANOVIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 2/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

 Ovom odlukom, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini (u daljem tekstu: Zakon) i Odlukom o pribavljanju, raspolaganju, korišćenju i upravljanju stvarima u javnoj svojini grada Vranja (u daljem tekstu Odluka), uređuje se način, uslovi i nadležnost u postupku pribavljanja, raspolaganja, korišćenja i upravljanja stanovima u javnoj svojini grada Vranja (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Pod pribavljanjem stanova u javnoj svojini Grada, u smislu zakona i ove odluke, podrazumeva se pribavljanje stanova polazeći od tržišne vrednosti nepokretnosti u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom, razmenom stanova, izgradnjom objekata, besteretnim pravnim poslom (nasleđe, poklon ili jednostrana izjava volje), eksproprijacijom, u poreskom, stečajnom i drugim postupcima regulisanim posebnim zakonom.

Pod raspolaganjem stanovima u javnoj svojini Grada, u smislu zakona i ove odluke, podrazumeva se:

1) otuđenje;

2) prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući i razmenu;

3) davanje na korišćenje;

4) ulaganje u kapital;

5) davanje u zakup;

6) zasnivanje hipoteke.

Pod korišćenjem stanova u javnoj svojini Grada, u smislu zakona i ove odluke, podrazumeva se korišćenje stana u skladu sa prirodom i namenom i upravljanje istim, u skladu sa zakonom.

Pod upravljanjem stanovima u javnoj svojini Grada, u smislu zakona i ove odluke, podrazumeva se održavanje, obnavljanje i unapređenje stanova, kao i izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi sa stanovima u javnoj svojini Grada.

Član 3

Na pribavljanje i otuđenje stanova i davanje u zakup stanova u javnoj svojini Grada primenjuju se odredbe uredbe kojom se uređuju uslovi pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pisanih ponuda.

II PRIBAVLJANJE I OTUĐENJE STANOVA U JAVNOJ SVOJINI GRADA

Član 4

Stanovi se pribavljaju u javnu svojinu Grada, odnosno otuđuju se iz javne svojine Grada, polazeći od tržišne vrednosti nepokretnosti, koju je procenio poreski ili drugi nadležni organ ili licenciran procenitelj.

Stanovi se pribavljaju, u javnu svojinu Grada, odnosno otuđuju se iz javne svojine Grada, u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, stanovi se mogu pribaviti u javnu svojinu Grada, odnosno otuđiti iz javne svojine Grada, neposrednom pogodbom, u slučajevima predviđenim zakonom, uredbom kojom se uređuju uslovi pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pisanih ponuda i ovom odlukom.

Član 5

Nacrt odluke o pokretanju postupka pribavljanja stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenja stanova iz javne svojine Grada, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda, odnosno neposrednom pogodbom, priprema organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za imovinsko-pravne poslove.

Predlog odluke iz stava 1. ovog člana utvrđuje Gradsko veće grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Odluku o pokretanju postupka pribavljanja stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenja stanova iz javne svojine Grada, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda, odnosno neposrednom pogodbom, donosi Skupština grada Vranja (u daljem tekstu: Skupština Grada), po prethodno pribavljenoj saglasnosti Gradskog pravobranioca.

Postupak pribavljanja stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenja stanova iz javne svojine Grada, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda, odnosno neposrednom pogodbom, sprovodi Komisija za pribavljanje stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenja stanova iz javne svojine Grada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju imenuje Skupština Grada, na period od četiri godine.

Aktom o imenovanju utvrđuje se broj članova Komisije.

Komisija sprovodi postupak na način i pod uslovima utvrđenim uredbom kojom se uređuju uslovi pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pisanih ponuda i ovom odlukom.

Bliži uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, odnosno neposrednom pogodbom uređuju se Pravilnikom Komisije.

Pribavljanje stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenje stanova iz javne svojine grada javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem pisanih ponuda

Član 6

Kad Skupština Grada donese odluku o pokretanju postupka pribavljanja stanova u javnoj svojini Grada, odnosno otuđenja stanova iz javne svojine Grada, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda, objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda za otuđenje stanova iz javne svojine Grada, koji obavezno sadrži:

1) naziv organa i korisnika stana koja se otuđuje iz javne svojine i koji objavljuje oglas;

2) bliže podatke o načinu otuđenja stanova iz javne svojine (javno nadmetanje ili prikupljanje pisanih ponuda);

3) opis stana koja se otuđuje iz javne svojine;

4) početnu cenu po kojoj se stan otuđuje iz javne svojine;

5) rokove plaćanja;

6) kriterijume za izbor najpovoljnijeg ponuđača;

7) visinu i način polaganja depozita;

8) rok za povraćaj depozita učesnicima koji nisu uspeli na javnom nadmetanju, odnosno u postupku prikupljanja pismenih ponuda;

9) obavezan sadržaj prijave, odnosno ponude i isprave koje je potrebno dostaviti uz prijavu, odnosno ponudu;

10) adresu za dostavljanje prijave, odnosno ponude;

11) mesto i vreme uvida u dokumentaciju (akti o vlasništvu i izmirenim troškovima korišćenja nepokretnosti) u vezi sa nepokretnosti koja se otuđuje iz javne svojine;

12) rok za podnošenje prijave, odnosno ponude;

13) mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda;

14) obaveštenje da podnosioci neblagovremene, odnosno nepotpune prijave, odnosno ponude, neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda.

Oglas za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine Grada mora biti objavljen u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije i na internet stranici Grada, sa naznakom datuma objavljivanja oglasa u dnevnom listu.

Rok za podnošenje prijava, odnosno pisanih ponuda počinje da teče narednog dana od dana objavljivanja oglasa u dnevnom listu.

Član 7

Nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda, Komisija je obavezna da odmah donese odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i istu uruči učesnicima postupka.

Učesnici postupka iz stava 1 ovog člana mogu da na odluku Komisije podnesu prigovor Gradskom veću u roku od osam dana od dana okončanja postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda.

Gradsko veće je u obavezi da najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema prigovora učesnika postupka na odluku Komisije, razmotri prigovor i donese odlukom po prigovoru.

Rešavajući po prigovoru, Gradsko veće je ovlašćeno da:

1) odbaci prigovor ukoliko je izjavljen od strane neovlašćenog lica ili ukoliko je neblagovremen;

2) odbije prigovor kao neosnovan;

3) usvoji prigovor i poništi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, kao i poništi sprovedeni postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda.

Ukoliko Gradsko veće prigovor usvoji i poništi odluku Komisije, odnosno poništi sprovedeni postupak javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda, Gradsko veće doneće odluku o sprovođenju novog postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda, u roku od sedam dana od dana dostavljanja odluke po prigovoru učesnicima postupka.

Odluka po prigovoru je pravosnažna po isteku roka za prigovor, ukoliko prigovor nije podnet, ili ukoliko je Gradsko veće odbacilo, odnosno odbilo prigovor.

Član 8

Na osnovu pravosnažne odluke Komisije, Skupština Grada donosi odluku o pribavljanju stana u javnoj svojini Grada, odnosno otuđenju stana iz javne svojine Grada.

Odluka iz stava 1 ovog člana je konačna.

Pribavljanje stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenje stanova iz javne svojine grada neposrednom pogodbom

Član 9

Stanovi se mogu pribaviti u javnu svojinu Grada, odnosno otuđiti iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom, ali ne ispod procenjene tržišne vrednosti stana, ako u konkretnom slučaju to predstavlja jedino moguće rešenje, uz posebno obrazloženje razloga opravdanosti i celishodnosti pribavljanja, odnosno otuđenja i razloga zbog kojih se pribavljanje, odnosno otuđenje stanova ne bi moglo realizovati javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem pisanih ponuda.

Član 10

Nakon sprovedenog postupka neposredne pogodbe, Komisija je obavezna da odmah donese odluku i istu uruči učesnicima postupka.

Zaštita prava učesnika u postupku neposredne pogodbe vrši se na način propisan odredbama ove odluke koji se odnosi na zaštitu prava učesnika u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda.

Na osnovu pravosnažne odluke komisije, Skupština Grada donosi odluku o pribavljanju stana u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenju stana iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom.

Odluka Skupštine Grada iz stava 2 ove člana je konačna.

Ugovor o pribavljanju stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenju stanova iz javne svojine Grada

Član 11

Tekst ugovora o pribavljanju stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenju stanova iz javne svojine Grada, priprema organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalno-stambene poslove.

Ugovor o pribavljanju stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenju stanova iz javne svojine Grada, u ime Grada, zaključuje Gradonačelnik.

Ugovor o pribavljanju stanova u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenju stanova iz javne svojine Grada, zaključuje se po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog pravobranilaštva.

Gradsko pravobranilaštvo je dužno da mišljenje iz stava 2. ovog člana da u roku od najviše deset dana od dana prijema zahteva.

Organizaciona jedinica Gradske uprave iz stava 4. ovog člana dužna je da primerak zaključenog ugovora dostavi Gradskom pravobranilaštvu u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

III DAVANJE U ZAKUP STANOVA U JAVNOJ SVOJINI GRADA

Član 12

Stanovi u javnoj svojini daju se u zakup polazeći od procenjene tržišne visine zakupnine stanova, koju je procenio poreski ili drugi nadležni organ ili licencirani procenitelj, odnosno veštak.

Odluku o pokretanju postupka davanja u zakup stanova u javnoj svojini Grada, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda, odnosno neposrednom pogodbom, donosi Gradsko veće.

Nacrt, odnosno predlog odluke iz stava 1. ovog člana, priprema organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za imovinsko-pravne poslove.

Odluku o davanju u zakup stanova u javnoj svojini Grada, nakon okončanog postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda, odnosno neposredne pogodbe donosi Gradsko veće.

Stanovi koji su dati u zakup, ne mogu se dati u podzakup.

Član 13

Postupak davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini Grada, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda, odnosno neposrednom pogodbom, sprovodi Komisija obrazovana posebnim aktima Skupštine grada.

Aktom o obrazovanju komisije utvrđuje se broj članova Komisije.

Član 14

Kada Gradsko veće, donese odluku o pokretanju postupka davanja u zakup stanova u javnoj svojini Grada, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda, objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup nepokretnosti u javnoj svojini Grada, koji obavezno sadrži:

1) naziv organa i korisnika stana u javnoj svojini koja se daje u zakup;

2) bliže podatke o načinu davanja u zakup stanova u javnoj svojini (javno nadmetanje ili prikupljanje pismenih ponuda);

3) opis stana u javnoj svojini koja se daje u zakup;

4) uslove pod kojima se stan u javnoj svojini daje u zakup (rok trajanja zakupa i dr.);

5) obaveze zakupca u vezi sa korišćenjem stana za određenu svrhu ili namenu;

6) vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja, odnosno razmatranja prispelih ponuda;

7) način, mesto i vreme za dostavljanje prijava za učešće u postupku javnog nadmetanja, odnosno pismenih ponuda za učešće u postupku prikupljanja pismenih ponuda;

8) vreme i mesto uvida u dokumentaciju u vezi sa stanom koja se daje u zakup;

9) početnu, odnosno najnižu visinu zakupnine po kojoj se nepokretnost u javnoj svojini može dati u zakup;

10) visinu i način polaganja depozita;

11) rok za povraćaj depozita učesnicima koji nisu uspeli na javnom nadmetanju, odnosno u postupku prikupljanja pismenih ponuda.

Oglas se objavljuje u listu koji se distribuira na celoj teritoriji Grada, odnosno na celoj teritoriji Republike Srbije i na internet stranici Grada, sa naznakom datuma objavljivanja oglasa u dnevnom listu.

Rok za podnošenje prijava, odnosno pisanih ponuda počinje da teče narednog dana od dana objavljivanja oglasa u dnevnom listu.

Član 15

Izuzetno, stanovi u javnoj svojini Grada mogu se dati u zakup i van postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda, u slučajevima utvrđenim zakonom, uredbom kojom se uređuju uslovi pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pisanih ponuda i ovom odlukom.

Član 16

Nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda, odnosno neposredne pogodbe, Komisija je obavezna da odmah donese odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dostavi je učesnicima postupka.

Zaštita prava učesnika u postupcima javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda, odnosno neposredne pogodbe vrši se na način propisan odredbama ove odluke koji se odnosi na zaštitu prava učesnika javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda za pribavljanje stana u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenje stana iz javne svojine Grada.

Na osnovu pravosnažne odluke Komisije, Gradsko veće donosi oluku o davanju u zakup stana u javnoj svojini Grada.

Odluka Gradskog veća je konačna.

Ugovor o davanju u zakup stanova u javne svojine Grada

Član 17

Tekst ugovora o davanju u zakup stanova u javnoj svojini Grada priprema organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalno-stambene poslove.

Ugovor iz stava 1. ovog člana, u ime Grada, zaključuje Gradonačelnik.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se na određeno vreme, u skladu sa zakonom.

Ugovor o davanju u zakup stanova u javnoj svojini Grada zaključuje se po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog pravobranilaštva.

Gradsko pravobranilaštvo je dužno da mišljenje iz stava 2. ovog člana da u roku od najviše deset dana od dana prijema zahteva.

Organizaciona jedinica Gradske uprave iz stava 4. ovog člana dužna je da primerak zaključenog ugovora dostavi Gradskom pravobranilaštvu u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

IV DAVANJE NA KORIŠĆENJE STANOVA U JAVNOJ SVOJINI GRADA

Davanje na korišćenje stanova u javnoj svojini

Član 18

Odluku o davanju na korišćenje stanova u javnoj svojini Grada donosi Gradsko veće, u skladu sa zakonom i pratećim podzakonskim aktom.

V STAMBENA PODRŠKA

Član 19

Stambena podrška kroz zakup stana predstavlja davanje stana u javnoj svojini u zakup po uslovima neprofitnog zakupa.

Član 20

Zakup stana po uslovima neprofitnog zakupa predstavlja davanje u zakup stana u javnoj svojini Grada, za čije korišćenje zakupac plaća neprofitnu zakupninu, po uslovima i na način određen ugovorom o neprofitnom zakupu, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 21

Skupština Grada obrazuje Stambenu komisiju za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada (u daljem tekstu: Stambena komisija).

Stambena komisija donosi Poslovnik o radu Stambene komisije, na prvoj sednici.

Član 22

Stručno-administrativne, tehničke i finansijske poslove u vezi sa davanjem u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove komunalno-stambene delatnosti.

Član 23

Visina iznosa neprofitne zakupnine utvrđuje se u skladu pravilnikom kojim se uređuje jedinstvena metodologija obračuna neprofitne zakupnine.

Sredstva od zakupnina iz stava 1. ovog člana prihod su budžeta Grada i namenjena su za troškove: održavanja, osiguranja i upravljanja stanovima, kao i za rizik naplate zakupnine, kao i za dalji razvoj stanovanja na području Grada.

Član 24

Stanove u javnoj svojini Grada, namenjene za davanje u neprofitni zakup, koristiće po osnovu ugovora o zakupu lice, ili lice sa članovima porodičnog domaćinstva, ukoliko:

- su lice i član njegovog porodičnog domaćinstva bez stana u svojini, odnosno bez odgovarajućeg stana prema kriterijumima iz zakona i pravilnika;

- ima prebivalište na teritoriji Grada u neprekidnom trajanju od najmanje 1 godine zaključno sa danom podnošenja prijave;

- ostvaruje prihode u okviru granica propisanih za neprofitni zakup;

- je podnelo zahtev po javnom pozivu, sa dokazima o činjenicama na osnovu kojih se ocenjuje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na stambenu podršku i koji su od značaja za utvrđivanje liste reda prvenstva po uslovima neprofitnog zakupa.

Član 25

Odluku o pokretanju postupka stambene podrške za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada donosi Gradsko veće.

Gradsko veće, objavljuje javni poziv kojim poziva zainteresovana lica da u roku od 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva, podnesu zahtev za stambenu podršku davanja u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada i odgovarajuće dokaze, uz naznaku da se nepotpuni i neblagovremeni zahtevi neće uzeti u razmatranje.

Javni poziv se objavljuje u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Grada, odnosno na celoj teritoriji Republike Srbije i na internet stranici Grada, sa naznakom datuma objavljivanja oglasa u dnevnom listu.

Rok za podnošenje zahteva, odnosno prijava počinje da teče narednog dana od dana objavljivanja oglasa u dnevnom listu.

Pored podataka o stambenim jedinicama, javni poziv sadrži i napomenu o iznosu minimalnih primanja zainteresovanih lica, kao neophodan uslov, da bi se ostvarila prava za dodelu stambene podrške davanja u zakup stana u javnoj svojini Grada, po uslovima neprofitnog zakupa.

Član 26

Zahtev za dodelu stambene podrške za davanje u zakup stana u javnoj svojini Grada, po uslovima neprofitnog zakupa zainteresovano lice podnosi gradu Vranju sa naznakom "za Stambenu komisiju", na propisanom obrascu i uz prateću dokumentaciju.

Stambena komisija razmatra podnete zahteve i dužna je da u roku od 20 dana od dana isteka roka za podnošenje zahteva sprovede obradu prispelih zahteva i izvrši bodovanje po zahtevima podnosilaca koji ispunjavaju uslove.

Član 27

Na osnovu sprovedenog bodovanja u skladu sa odredbama pravilnika kojim se uređuju merila za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambene podrške.

Stambena komisija sačinjava predlog liste reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada.

Broj bodova na listi reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada utvrđuje se sa stanjem na dan isteka roka za podnošenje zahteva za dodelu stambene podrške za davanje u zakup stana u javnoj svojini Grada, po uslovima neprofitnog zakupa.

Predlog liste reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada se objavljuje na internet stranici Grada.

Član 28

Na predlog liste reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada podnosioci zahteva za dodelu stambene podrške po uslovima neprofitnog zakupa, mogu podneti prigovor Gradskom veću u roku od 15 dana od dana njenog objavljivanja.

Po donošenju odluke o svim prigovorima izjavljenim na Predlog liste reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada Stambena komisija utvrđuje listu reda prvenstva.

Odluku o dodeli stambene podrške u vidu davanja u neprofitni zakup stana u javnoj svojini Grada donosi Skupština Grada.

Protiv odluke iz stava 2. Ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke.

Član 29

Odluka Skupštine Grada za davanje u neprofitni zakup stana u javnoj svojini Grada objavljuje se na način na koji se objavljuje javni poziv za dodelu stambene podrške.

Stanovi u javnoj svojini Grada koji su namenjeni za davanje u neprofitni zakup daju se u zakup na određeno vreme, a najduže na period do 5 godina.

Član 30

Ugovor o davanju u neprofitni zakup stana u javnoj svojini Grada, u ime Grada, zaključuje gradonačelnik.

Zakupac može obnoviti ugovor o neprofitnom zakupu podnošenjem zahteva u pisanom obliku Stambenom komisiji najkasnije 30 dana pre isteka ugovornog roka.

Na zahtev zakupca Stambena komisija može produžiti ugovor o neprofitnom zakupu na određeno vreme, a najduže do 5 godina, ako su ispunjeni uslovi iz zakona.

Zakupac stana datog u neprofitni zakup ne stiče pravo na otkup stana u skladu sa odredbama zakona.

Član 31

Troškove tekućeg održavanja stanova snose zakupci stanova.

Grad snosi troškove investicionog održavanja za stanove na kojima je upisana javna svojina Grada.

Član 32

Postupak iseljenja bespravno useljenih lica iz stanova u javnoj svojini Grada sprovodi organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalno-stambene poslove.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Na pitanja koja nisu regulisana ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o javnoj svojini, Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, Odluke o pribavljanju, raspolaganju, korišćenju i upravljanju stvarima u javnoj svojini Grada, Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini, odnosno o pribavljanju i ustupanju iskorišćavanja drugih imovinskih prava, kao i postupci javnog nadmetanja i prikupljanja pisanih ponuda i drugih propisa kojima se uređuje javna svojina.

Član 34

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".