PROGRAM

OBEZBEĐENJA KADROVSKIH USLOVA ZA BOLJU DOSTUPNOST I PRISTUPAČNOST U KORIŠĆENJU PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA ZA 2019. GODINU

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 1/2019)

 

I UVOD

Zdravstvena zaštita, kako je definisana važećim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije, jeste organizovana i sveobuhvatna delatnost društva sa osnovnim ciljem da se ostvari najviši mogući nivo očuvanja zdravlja građana i porodice.

Zdravstvena zaštita obuhvata sprovođenje mera za očuvanje i unapređenje zdravlja građana, sprečavanje, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti, povreda i drugih poremećaja zdravlja i blagovremeno i efikasno lečenje i rehabilitaciju.

Zdravstvena delatnost je delatnost kojom se obezbeđuje zdravstvena zaštita, a koja obuhvata sprovođenje mera i aktivnosti zdravstvene zaštite koje se, u skladu sa zdravstvenom doktrinom uz upotrebu zdravstvenih tehnologija, koriste za očuvanje i unapređenje zdravlja ljudi, a koju obavlja zdravstvena služba. Mere i aktivnosti zdravstvene zaštite moraju biti zasnovane na naučnim dokazima, odnosno moraju biti bezbedne, sigurne i efikasne i u skladu sa načelima profesionalne etike.

Zdravstvenu službu u Republici čine zdravstvene ustanove i drugi oblici zdravstvene službe, koji se osnivaju radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite, kao i zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu delatnost.

Društvena briga za zdravlje stanovništva ostvaruje se na nivou Republike, autonomne pokrajine, opštine odnosno grada, poslodavca i pojedinca.

Društvena briga za zdravlje na nivou autonomne pokrajine, opštine, odnosno grada, obuhvata mere za obezbeđivanje i sprovođenje zdravstvene zaštite od interesa za građane na teritoriji autonomne pokrajine, opštine odnosno grada.

Grad kao lokalna samouprava, u cilju zdravstvene zaštite od interesa za svoje građane, može da obezbedi uslove za bolju kadrovsku obezbeđenost zdravstvene ustanove čiji je osnivač do normativa, odnosno standarda propisanih u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za sprovođenje ovog zakona, za koje se, zbog nedostatka finansijskih sredstava u sistemu obaveznog zdravstvenog osiguranja, sredstva ne mogu obezbediti na osnovu ugovora zaključenog sa organizacijom za obavezno zdravstveno osiguranje, odnosno zbog nedostatka sopstvenih prihoda zdravstvene ustanove, a do stvaranja uslova da se kadrovska obezbeđenost finansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno iz sopstvenih prihoda zdravstvene ustanove.

Takođe Zakon o zdravstvenoj zaštiti daje mogućnost da, u cilju društvene brige za zdravlje od interesa za njene građane, lokalna samouprava stvori uslove za bolju dostupnost i pristupačnost u korišćenju zdravstvene zaštite na svojoj teritoriji u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač, a koji su viši od normativa odnosno standarda u pogledu prostora, opreme, kadra, lekova i medicinskih sredstava i drugih neophodnih troškova za rad zdravstvene ustanove u odnosu na standarde koji se obezbeđuju propisima kojima se uređuje obavezno zdravstveno osiguranje.

II PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA NA NIVOU GRADA SREMSKA MITROVICA

Grad Sremska Mitrovica doneo je svoj Plan javnog zdravlja za period 2018-2025. godine. U ovom dokumentu kao jedan od opštih ciljeva u vezi zdravlja stanovništva predviđeno je "Unapređenje sistema zdravstvene zaštite na teritoriji Grada Sremska Mitrovica". Kao jedan od specifičnih ciljeva koji će dovesti do ostvarenja ovog ovog opšteg cilja predviđeno je obezbeđenje "bolje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvene zaštite - kadrovska obezbeđenost". Realizacija ovog specifičnog cilja ostvarivaće se na osnovu analize kadrovske obezbeđenosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - u službi zdravstvene zaštite odraslog stanovništva, a u skladu sa Pravilnikom za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe.

Grad Sremska Mitrovica osnivač je Doma zdravlja Sremska Mitrovica kao zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou.

Dom Zdravlja Sremska Mitrovica pruža usluge primarne zdravstvene zaštite, u okviru službi i pripadajućih ambulanti. U cilju efikasnijeg i racionalnijeg obavljanja delatnosti u Domu zdravlja obrazovane su se sledeće organizacione jedinice:

- Služba opšte medicine,

- Služba za zdravstvenu zaštitu radnika;

- Preventivni centar sa savetovalištem za dijabetes;

- Služba za kućno lečenje i zdravstvenu negu;

- Služba za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog uzrasta;

- Razvojno savetovalište;

- Zdravstvena zaštita školske dece i omladine;

- Savetovalište za mlade;

- Logopedsko odeljenje sa surdopedagogijom;

- Služba za zdravstvenu zaštitu žena;

- Služba polivalentne patronaže;

- Služba hitne medicinske pomoći;

- Služba za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju;

- Služba stomatološke zdravstvene zaštite;

- Odeljenje sportske medicine;

- Farmaceutska delatnost;

- Finansijska služba;

- Služba za pravne i opšte poslove;

- Tehnička služba;

- Zdravstvena statistika i informatika.

Služba opšte medicine je organizaciona jedinica za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Sremska Mitrovica u čijem sklopu se nalazi 11 zdravstvenih stanica, 18 ambulanti, od čega u samom gradu Sremska Mitrovica se nalazi 2 zdravstvene stanice i 5 ambulanti, a u naseljenim mestima Grada Sremska Mitrovica kao lokalne samouprave nalazi se 9 zdravstvenih stanica i 13 ambulanti.

III KADROVSKA OBEZBEĐENOST NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA ZA 2019. GODINU

U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica predstavlja regionalnu ustanovu za praćenje i analizu zdravstvenog stanja stanovništva za teritoriju okruga za koju je osnovan, prati rad i organizaciju zdravstvenih ustanova. U skladu sa potrebama prati i sačinjava pojedinačne analize gradova/opština sa teritorije okruga.

U pripremi kadrovske analize, koja se radi u okviru Analize zdravstvenog stanja stanovništva Grada Sremska Mitrovica, a posmatrajući službe primarne zdravstvene zaštite, korišćeni su podaci prikupljeni redovnom zdravstveno statističkom evidencijom, a dobijeni od samih zdravstvenih ustanova. Analiza zdravstvenog stanja stanovništva predstavlja jedan od najrelevantnijih argumenata za evaluaciju efikasne implementacije zdravstvene politike ali i definisanih strateških opredeljenja u zdravstvenom sektoru, kao i u drugim segmentima društva.

Cilj svake analize jeste da se identifikuju prepreke koje stoje na putu usvajanja zdrave javne politike u svim sektorima i da se iste i uklone. Cilj je da zdraviji izbor bude i lakši izbor za stvaraoce politike. Potreba svih relevantnih činioca treba da je usmerena na stvaranje jednakosti u domenu zdravlja. Cilj je da se smanje razlike u zdravstvenom statusu i da se osiguraju mogućnosti i sredstva koja će omogućiti ljudima da u potpunosti razviju svoj zdravstveni potencijal i da ostvaruju svoja prava na zdravlje.

Zdravlje je jedno od osnovnih prava svakog čoveka, preduslov blagostanja i kvalitetnog života. Isto tako zdravstveno stanje stanovništva je jedan od pokazatelja za merenje napretka i osnova stalnog ekonomskog rasta.

Organizacija i rad zdravstvene službe grada Sremska Mitrovica

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica zdravstvenu zaštitu stanovništvu pružaju 4 ustanove: Dom zdravlja Sremska Mitrovica - ustanova koja pruža usluge za primarni nivo zdravstvene zaštite, zatim Apoteka Sremska Mitrovica, takođe ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite i pruža farmaceutsku zdravstvenu delatnost, Opšta bolnica Sremska Mitrovica regionalna ustanova sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, kao i Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica koja je ustanova na više nivoa zdravstvene zaštite i takođe pokriva teritoriju celog Sremskog okruga (300.988 stanovnika, IZZJ Batut - procena broja stanovnika za 2017. godinu). Grad Sremska Mitrovica ima 76.449 stanovnika (procena broja stanovništva, 2017. godina, IZZJ-Batut).

Pokrivenost i obezbeđenost stanovništva na teritoriji grada Sremska Mitrovica, biće prikazana kroz strukturu i broj zaposlenih u samom Domu zdravlja Sremska Mitrovica, odnosno na primarnom nivou zdravstvene zaštite, na dan 31.12.2018. godine-godišnji izveštaji ustanove koji su dostavljeni u Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Korišćenje vanbolničke zdravstvene zaštite

U analizi korišćenja vanbolničke zdravstvene zaštite odabrani parametri za evaluaciju i procenjivanje preuzeti su iz podataka zdravstvene ustanove (broj poseta i kadrovi), a izračunati u skladu sa normativima Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe (Pravilnik je objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 43/2006, 112/2009, 50/2010, 79/2011, 10/2012-dr. pravilnik i 119/2012 dr. pravilnik, 22/13, 16/2018), u daljem tekstu Pravilnik.

Služba opšte medicine

U službi zdravstvene zaštite odraslih na teritoriji grada, kada posmatramo Dom zdravlja Sremska Mitrovica i analizirajući rad ove službe-opšte medicine, kadrovska struktura u 2018. godini, na dan 31.12.2018. godine je sledeća: 37 doktora medicine (16 specijalista, 3 doktora medicine na specijalizaciji i 18 lekara opšte prakse), 2 više medicinske sestre tehničara i 52 medicinske sestre tehničara sa srednjom stručnom spremom. Sa ovim brojem lekara nije u potpunosti zadovoljavajuća obezbeđenost-pokrivenost stanovništva, jer je prosečno za grad Sremska Mitrovica 2.067 stanovnika po lekaru (normativ je 1/1600 stanovnika). Na teritoriji grada broj odraslog stanovništva je 61.952. Ukupan broj poseta u ovoj službi Doma zdravlja Sremska Mitrovica u 2018. godini bio je 373.771, što po doktoru iznosi 10.101 poseta na godišnjem nivou (mera izvršenja je 7.350). Po lekaru broj poseta na dan, prosečno iznosi 46 poseta-mera izvršenja je 35 poseta dnevno po lekaru. Sve ovo govori u prilog velike opterećenosti lekara u ovoj službi Doma zdravlja Sremska Mitrovica sa postojećim brojem lekara, a koji je ispod normativa koji predviđa Pravilnik/ normativ je 40 lekara. Prema istim izvorima podataka-statistički izveštaji ove ustanove, zdravstvena zaštita se obezbeđuje na 29 punktova.

Služba za zdravstvenu zaštitu predškolske dece

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (procena broja stanovništva 2017., demografija) broj dece uzrasta do 6 godina na teritoriji grada Sremska Mitrovica je 4.722. Posmatrajući Dom zdravlja Sremska Mitrovica i rad ove službe, u ovoj službi kadrovska struktura zdravstvenih radnika je sledeća: 7 doktora i svih 7 su specijalisti pedijatrije, 1 viša medicinska sestra i 9 medicinskih sestara/tehničara sa srednjom stručnom spremom. Prema broju dece do 6 godina na teritoriji grada Sremska Mitrovica, postignuta je zadovoljavajuća pokrivenost stanovnika/dece ove uzrasne dobi, jer je prosečno jedan lekar na 675 dece (normativ je 1/850 dece). Ukupan broj poseta kod lekara u ovoj službi za 2018. godinu bio je 37.018, što po lekaru iznosi 5.288 poseta na godišnjem nivou. Prosečan broj poseta po lekaru na dan bio je 24.

Služba za zdravstvenu zaštitu školske dece

U Domu zdravlja Sremska Mitrovica, u ovoj službi, u 2018. godini, na dan 31.12.2018. godine, bilo je zaposleno 8 lekara, 1 medicinska sestra/tehničar sa višom stručnom spremom i 8 medicinskih sestara/tehničara sa srednjom stručnom spremom. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", procena broja stanovništva 2017. godina, broj školske dece do 18 godina na teritoriji grada je 9.825, čime je pokrivenost lekara na školsko dete zadovoljavajuće, jedan doktor na 1.228 dece (normativ je 1/1500 dece). Ukupan broj poseta u ovoj službi je 37.608, što po lekaru iznosi 4.701. Prosečan broj poseta po lekaru na dan je 21 poseta.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena

Na teritoriji grada Sremska Mitrovica, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", procena broja stanovništva 2017. godina, ukupno ima 33.888 žena starijih od 15 i više godina. Ukupan broj zaposlenih zdravstvenih radnika u ovoj službi Doma zdravlja Sremska Mitrovica (na dan 31.12.2018.godine) je 8 doktora, 7 je specijalista ginekologije i akušerstva a 1 je na specijalizaciji i 10 medicinskih sestara tehničara. Ukupan broj poseta u ovoj službi je 23.333, što po lekaru iznosi 3.333 na godišnjem nivou, a prosečan broj poseta na dan po lekaru je 15 poseta. Pokrivenost stanovnika ove kategorije doktorima specijalistima ginekologije i akušerstva je zadovoljavajuća, iznosi jedan ginekolog na 3.333 žena sa 15 i više godina (normativ je 1/6500 žena).

IV DEFINISANJE PROBLEMA U POGLEDU KADROVSKE OPREMLJENOSTI DOMA ZDRAVLJA

Kadrovskim planom za Dom zdravlja Sremska Mitrovica za 2018. godinu, koji je u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Službeni glasnik RS" br. 68/2015 i 81/2016 - odluka US), donelo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, utvrđeno je da ukupan broj zaposlenih (na neodređeno i na određeno vreme) u Domu zdravlja Sremska Mitrovica može biti najviše do 408, od toga najviše do 338 zaposlenih (na neodređeno i na određeno vreme) obavljaju poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja na osnovu ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (tj. sredstva za plate i putne troškove obezbeđuju se iz sredstava RFZO).

Kadrovskim planom za Dom zdravlja Sremska Mitrovica za 2017. godinu, utvrđeno je da ukupan broj zaposlenih (na neodređeno i na određeno vreme) može biti 420, od čega najviše do 367 zaposlenih (na neodređeno i na određeno vreme) obavljaju poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja. Prema Kadrovskom planu iz 2013. godinu za Dom zdravlja Sremska Mitrovica je utvrđeno da ukupan broj zaposlenih može biti najviše 425 (na neodređeno i na određeno vreme). Od toga najviše do 414 zaposlenih je moglo biti zaposleno na teret sredstava RFZO.

Kadrovskim planom za Dom zdravlja Sremska Mitrovica za 2017. godinu u odnosu na Kadrovski plan za Dom zdravlja Sremska Mitrovica za 2013. godinu broj zaposlenih čije se plate finansiraju iz sredstava RFZO je smanjen za 47 zaposlenih, dok je Kadrovskim planom za Dom zdravlja Sremska Mitrovica za 2018. godinu u odnosu na Kadrovski plan za Dom zdravlja Sremska Mitrovica za 2017. godinu broj zaposlenih čije se plate finansiraju iz sredstava RFZO smanjen za 29 zaposlenih.

Iz gore navedenog primetno je da je donošenjem Kadrovskog plana za Dom zdravlja Sremska Mitrovica za 2018. godinu u odnosu na prethodna dva Kadrovska plana (2013 i 2017) broj zaposlenih u Domu zdravlja Sremska Mitrovica čije se plate finansiraju iz sredstava RFZO smanjen za čak 76 zaposlenih.

Prestankom rada zaposlenih po raznim osnovama (odlazak u starosnu penziju, odlazak u invalidsku penziju, prestanak radnog odnosa na lični zahtev) Dom zdravlja ima velikih organizacionih problema sa pružanjem zdravstvene zaštite stanovništva grada Sremska Mitrovica. Zbog nedovoljnog broja zaposlenih, svako korišćenje godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, kao i privremene sprečenosti za rad zaposlenih, pravi ozbiljne probleme u organizaciji rada službi. Obezbeđivanje novog kadra podrazumeva obezbeđivanje sredstava za plate zaposlenih, dodatke na plate i druge naknade u skladu sa zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom, kao i doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Za privremeno odsutnog radnika neophodno je angažovati zamenu i obezbediti drugi izvor finansijskih sredstava, jer se isti ne mogu finansirati iz sredstava RFZO.

Dom zdravlja Sremska Mitrovica ima smetnje u organizovanju pružanja zdravstvene zaštite i zbog razuđenosti punktova Doma zdravlja na kojima se pruža zdravstvena zaštita. Ova zdravstvena ustanova pruža zdravstvenu zaštitu na 29 punktova, a najudaljeniji punkt je na 40 km od Sremske Mitrovice.

V ZAKLJUČAK

Analizirajući kadrovsku obezbeđenost/pokrivenost stanovništva na teritoriji Grada Sremska Mitrovica za 2018. godinu, uočava se da je nedovoljna pokrivenost stanovništva lekarima u službi odraslog stanovništva/služba opšte medicine/ gde i najveći broj stanovnika ima kontakt sa zdravstvenom službom. U 2018. godini, uočava se da su lekari u ovoj službi opterećeni posetama korisnika zdravstvenih usluga. Prema Pravilniku o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe (Pravilnik je objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 43/2006, 112/2009, 50/2010, 79/2011, 10/2012-dr. pravilnik i 119/2012 dr. pravilnik, 22/13, 16/2018), u službi opšte medicine potrebno je da bude 40 lekara opšte medicine. Imajući u vidu postojeći broj lekara-37, sve ukazuje da postoji deficit lekara u ovoj službi. Broj poseta po lekaru na godišnjem nivou u 2018. godini je 10.101 (mera izvršenja je prema Pravilniku 7.350 poseta na godišnjem nivou). Broj poseta po lekaru na dnevnom nivou iznosi 46, a normativ je 35 poseta. Sve ukazuje na veliku opterećenost lekara u ovoj službi Doma zdravlja Sremska Mitrovica i na opravdanost finansiranja lekara od strane osnivača, odnosno lokalne samouprave a u cilju pružanja adekvatnih zdravstvenih usluga našim sugrađanima u kontinuitetu.

VI PREDLOG MERA

Imajući u vidu opredeljenost Grada Sremska Mitrovica, kao odgovorne lokalne samouprave da dostignute standarde u ovako važnoj oblasti kakva je zdravstvena zaštita stanovništva održi na dostignutom nivou, kao i da obezbedi više standarde dostupnosti i pristupačnosti zdravstvene zaštite za svoje građane, polazeći od analize broja poseta lekaru i opterećenosti lekara u službi opšte medicine u 2018. godini, a što će se prema očekivanjima nastaviti i u 2019. godini, potrebno je da Grad Sremska Mitrovica, u skladu sa mogućnostima budžeta, u 2019. godini obezbedi finansiranje sledeće strukture zaposlenih:

red. br.

radno mesto

broj zaposlenih

1

doktor medicine

10

Obezbeđivanje kadra podrazumeva obezbeđivanje sredstava za plate zaposlenih, dodatke na plate i druge naknade u skladu sa zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom, kao i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Sredstva su predviđena Odlukom o budžetu Grada Sremska Mitrovica ("Sl list Grada Sremska Mitrovica" br. 13/2018) - Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu - Program 12 Zdravstvena zaštita, Funkcionisanje ustanova primarne zdravstvene zaštite-pozicija 225, konto 464 - ostale dotacije i transferi, iznos 17.062.000,00 dinara.