PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU JAVNOG INTERESA

("Sl. list grada Zaječara", br. 4/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Sadržina Pravilnika

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuje postupak utvrđivanja i preispitivanja oblasti od javnog interesa, i postupak utvrđivanja prioritetnih oblasti od javnog interesa u Gradu Zaječaru.

Primena Pravilnika

Član 2

Ovaj Pravilnik primenjuje se prilikom finansiranja i sufinansiranja programa, projekata i aktivnosti od javnog interesa, sredstvima iz budžeta Grada Zaječara, a naročito programa i projekata koja sprovode udruženja i koji slede javne potrebe Grada Zaječara, u skladu sa opštim aktima Grada Zaječara.

Član 3

Šire oblasti od javnog interesa na teritoriji Grada Zaječara su:

- Socijalna zaštita;

- Boračko-invalidska zaštita;

- Zaštita lica sa invaliditetom;

- Društvena briga o deci i mladima;

- Društvena briga o starijim osobama;

- Prevencija svih oblika nasilja i diskriminacije;

- Zaštita i pomoć žrtvama nasilja u porodici;

- Zaštita i pomoć žrtvama mobinga;

- Podrška socijalno ugroženim građanima;

- Afirmisanje ženskih prava;

- Afirmisanje rodne ravnopravnosti;

- Zaštita i promovisanje/unapređenje ljudskih i manjinskih prava;

- Zaštita interno raseljenih i izbeglih lica;

- Humanitarne aktivnosti;

- Zaštita zdravlja;

- Prevencija, lečenje i rehabilitacija bolesti zavisnosti;

- Podsticanje nataliteta;

- Rekreacija;

- Obrazovanje, neformalno obrazovanje i stručno usavršavanje;

- Nauka i naučno-istraživački rad;

- Kultura;

- Razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva;

- Očuvanje kulturne i istorijske tradicije;

- Očuvanje i podsticanje narodnog stvaralaštva i narodnih običaja;

- Promocija Grada Zaječara;

- Zaštita životne sredine;

- Ekologija;

- Zaštita i očuvanje prirode;

- Održiv razvoj;

- Poljoprivreda;

- Organska proizvodnja hrane;

- Podsticanje i promocija zdrave ishrane;

- Podsticanje ruralnog razvoja;

- Podsticanje i razvoj privrednih delatnosti kao što su zanatstvo, stari i retki zanati, zadrugarstvo i dr.;

- Turizam;

- Zaštita životinja;

- Zaštita potrošača;

- Negovanje i razvoj međunarodne saradnje;

- Borba protiv korupcije;

- Podsticanje razvoja elektronskih komunikacija i informacionog društva;

- Afirmisanje demokratizacije lokalne samouprave;

- Promovisanje volonterskog rada;

- Afirmacija građanskog aktivizma i veće uključenosti ranjivih grupa u lokalnu zajednicu;

- Protivpožarna zaštita;

- Verske zajednice;

- Druge oblasti od javnog interesa koje doprinose ubrzanom i održivom razvoju Grada Zaječara.

Postupak utvrđivanja oblasti od javnog interesa

Član 4

Oblasti od javnog interesa na teritoriji Grada Zaječara utvrđuju se u postupku konsultacija sa ciljnim grupama i ostalim zainteresovanim stranama u Gradu Zaječaru, kao i na osnovu sagledavanja društvenih i ekonomskih potreba Grada Zaječara.

Oblasti od javnog interesa na teritoriji Grada Zaječara utvrđuju se na osnovu zaključaka iz procesa konsultacija iz člana 5. ovog Pravilnika i zaključaka analize društvenih i ekonomskih potreba na teritoriji Grada Zaječara iz člana 6. ovog Pravilnika.

Postupak konsultacija

Član 5

Gradsko veće grada Zaječara inicira i vodi postupak konsultacija u cilju utvrđivanja oblasti od javnog interesa na teritoriji Grada Zaječara.

Gradsko veće grada Zaječara je dužno da omogući učešće predstavnika svih ciljnih grupa iz reda građana i privrednih subjekata, organizacija civilnog društva, naučno-istraživačkih, strukovnih i drugih organizacija, kao i predstavnika lokalnih vlasti i institucija i ostalih zainteresovanih strana u postupku konsultacija iz stava 1. ovog člana.

Postupak konsultacija sprovodi se tako što Gradsko veće grada Zaječara organizuje sastanke na koje poziva predstavnike svih ciljnih grupa i ostalih zainteresovanih strana, fokus grupe, intervjue i anketiranje ciljnih grupa i ostalih zainteresovanih strana iz stava 2. ovog člana.

Obaveštenje o početku postupka konsultacija iz stava 1. ovog člana, kao i načinu i terminima održavanja konsultacija iz stava 3. ovog člana, Gradsko veće grada Zaječara objavljuje na internet strani i oglasnoj tabli Grada Zaječara, najmanje sedam dana pre datuma održavanja konsultacija.

Gradsko veće grada Zaječara organizuje javnu raspravu u cilju utvrđivanja oblasti od javnog interesa na teritoriji Grada Zaječara, u skladu sa zakonom koji uređuje planski sistem.

Tokom postupka konsultacije i javne rasprave, Gradsko veće grada Zaječara sve primljene komentare, mišljenja i predloge ciljnih grupa i ostalih zainteresovanih strana o oblastima od javnog interesa i prioritetnim oblastima od javnog interesa u Gradu Zaječaru, prikuplja na strukturiran i transparentan način.

Gradsko veće grada Zaječara je dužno da razmotri sva mišljenja, komentare i sugestije ciljnih grupa i zainteresovanih strana koji su izneti tokom postupka konsultacija i javne rasprave.

Gradsko veće grada Zaječara informiše učesnike konsultacija i javne rasprave o rezultatima sprovedenih konsultacija i javne rasprave, a posebno o razlozima zbog kojih određene sugestije nisu usvojene.

Gradsko veće grada Zaječara sačinjava izveštaj o sprovedenim konsultacijama i izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Izveštaj o sprovedenim konsultacijama sadrži informacije o ishodu sprovedenih konsutlacija, a naročito podatke o konsultovanim stranama, obimu i metodima konsultacija, pitanjima o kojima se raspravljalo tokom konsultacija, zatim mišljenjima, sugestijama i komentarima koji su uzeti u razmatranje i onima koji nisu uvaženi, kao i o razlozima za njihovo neprihvatanje.

Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi sadrži informacije o ishodu sprovedene javne rasprave, a naročito podatke o učesnicima javne rasprave, obimu javne rasprave, pitanjima o kojima se raspravljalo tokom javne rasprave, zatim mišljenjima, sugestijama i komentarima koji su uzeti u razmatranje i onima koji nisu uvaženi, kao i o razlozima za njihovo neprihvatanje.

Gradsko veće grada Zaječara dužno je da izveštaj o sprovedenim konsultacijama i izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi objavi na internet stranici i oglasnoj tabli Grada Zaječara najkasnije u roku od 15 dana od dana završetka konsultacija, odnosno javne rasprave.

Gradsko veće grada Zaječara može formirati i radnu grupu za utvrđivanje oblasti od javnog interesa na teritoriji Grada Zaječara, gde moraju biti zastupljeni predstavnici svih ciljnih grupa i zainteresovanih strana iz stava 2. ovog člana.

Analiza društvenih i ekonomskih potreba na teritoriji Grada Zaječara

Član 6

Gradsko veće grada Zaječara analizira društvene i ekonomske potrebe na teritoriji Grada Zaječara na bazi sagledavanja prioriteta razvoja Grada Zaječara sadržanih u važećim planskim dokumentima Grada Zaječara, kao što su plan razvoja Grada Zaječara, strategije, akcioni planovi i programi Grada Zaječara.

Postupak utvrđivanja prioritetnih oblasti od javnog interesa

Član 7

Na osnovu oblasti od javnog interesa na teritoriji Grada Zaječara ustanovljenih u postupku iz člana 4. ovog Pravilnika, utvrđuju se prioritetne oblasti od javnog interesa za koje će biti finansirani programi, projekti i aktivnosti sredstvima iz budžeta Grada Zaječara u narednom periodu od dve godine.

Odluku o prioritetnim oblastima od javnog interesa iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada Zaječara, na predlog Gradskog veća grada Zaječara izvedenog iz izveštaja o sprovedenim konsultacijama, izveštaja o sprovedenoj javnoj raspravi i analize društvenih i ekonomskih potreba na teritoriji Grada Zaječara.

Odluku iz stava 2. ovog člana, Gradsko veće grada Zaječara objavljuje na internet strani i oglasnoj tabli Grada Zaječara.

Odluka iz stava 2. ovog člana, pored utvrđenih prioritetnih oblasti od javnog interesa za dvogodišnji period, mora da sadrži ciljeve i pokazatelje ostvarivanja ciljeva za period za koji se donosi.

Definisanje prioritetnih oblasti od javnog interesa

Član 8

Prilikom definisanja prioritetnih oblasti od javnog interesa, neophodno je definisati ciljnu grupu i njene konkretne potrebe, odnosno probleme na koje treba usmeriti zadovoljenje javnog interesa kroz sprovođenje programa, projekata i aktivnosti finansiranih sredstvima iz budžeta Grada Zaječara.

Krajnji korisnici javnog interesa, po pravilu, treba da budu pripadnici ranjivih grupa - žene, deca, stari, mladi, samohrani roditelji, jednoroditeljske porodice, ruralno stanovništvo, žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, i pripadnici drugih ranjivih grupa na teritoriji Grada Zaječara obuhvaćeni oblastima od javnog interesa iz člana 3. ovog Pravilnika.

Postupak preispitavanja oblasti od javnog interesa

Član 9

Oblasti od javnog interesa iz člana 3. ovog Pravilnika, utvrđuju se na svake dve godine, u postupku preispitivanja relevantnosti dotadašnjih oblasti od javnog interesa.

Preispitivanje postojećih oblasti od javnog interesa i njihovo ponovno utvrđivanje sprovodi se na osnovu novog postupka konsultacija sa ciljnim grupama i ostalim zainteresovanim stranama iz člana 5. ovog Pravilnika, i analize društvenih i ekonomskih potreba Grada Zaječara identifikovanih u planskim dokumentima Grada Zaječara, kao i ocene postignutih efekata realizacije javnog interesa u proteklom periodu od dve godine.

Gradsko veće grada Zaječara je dužno da započne postupak preispitivanja postojećih oblasti od javnog interesa i njihovo ponovno utvrđivanje, a naročito proces konsultacija iz stava 2. ovog člana, najkasnije 6 meseci pre isteka važenja utvrđenih prioritetnih oblasti od javnog interesa.

Tokom postupka konsultacija iz stava 2. ovog člana, Gradsko veće grada Zaječara je dužno da obezbedi učešće predstavnika ciljnih grupa i ostalih zainteresovanih strana iz svake od oblasti koje su bile definisane kao oblasti od javnog interesa u prethodnom periodu od dve godine.

Ocena postignutih efekata realizacije javnog interesa

Član 10

Po utvrđivanju oblasti i prioritetnih oblasti od javnog interesa, Gradsko veće grada Zaječara, preko određenog većnika/ce nadležnog/ne za oblast ustanovljenog prioritetnog javnog interesa, prati nivo realizacije i zadovoljavanja javnog interesa u Gradu Zaječaru.

U cilju ocene u kojoj je meri deklarisani javni interes ostvaren u proteklom periodu od dve godine, na osnovu postavljenih ciljeva i pokazatelja, analiziraju se i vrednuju postignuti rezultati, ishodi i efekti sprovedenih programa, projekata i aktivnosti koji su sledili javni interes u istom periodu, a koji su bili finansirani sredstvima iz budžeta Grada Zaječara.

Analiza i vrednovanje postignutih rezultata, ishoda i efekata iz stava 2. ovog člana sprovodi se na osnovu tehnika analize efekata propisane zakonom koji uređuje planski sistem u Republici Srbiji.

Gradsko veće grada Zaječara može angažovati stručnjake za pojedine oblasti radi ocene postignutih rezultata, ishoda i efekata iz stava 1. ovog člana, i pripreme analize o uspešnosti, obimu i kvalitetu ostvarenja javnog interesa u proteklom periodu od dve godine.

Izveštavanje o oceni postignutih rezultata

Član 11

Gradsko veće grada Zaječara sačinjava godišnji izveštaj o oceni postignutih rezultata u pogledu zadovoljenja javnog interesa na osnovu sprovođenja programa, projekata i aktivnosti koji su sledili javni interes u istom periodu, a koji su bili finansirani sredstvima iz budžeta Grada Zaječara.

Na osnovu godišnjih izveštaja iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće grada Zaječara sačinjava zbirni izveštaj o oceni postignutih rezultata u pogledu zadovoljenja javnog interesa za period od dve protekle godine.

Izveštaje iz st. 1. i 2. ovog člana usvaja Skupština grada Zaječara.

Izveštaje iz st. 1. i 2. ovog člana Gradsko veće grada Zaječara objavljuje na internet strani i oglasnoj tabli Grada Zaječara.

Stupanje na snagu

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".