PROGRAM
KONTROLE KVALITETA VAZDUHA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA ZA 2019. GODINU

("Sl. list grada Zaječara", br. 4/2019)

 

I OSNOV PROGRAMA

Ovim Programom utvrđuje se kontrola kvaliteta vazduha (u daljem tekstu: monitoring) na teritoriji grada Zaječara za 2019. godinu, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09 i 36/09 - dr. zakon i 72/09 - dr. zakon, 43/11 - odluka US, 14/16 i 76/18), Zakonom o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 10/13), Programom zaštite životne sredine na teritoriji grada Zaječara za period od 2012. do 2019. godine ("Službeni list grada Zaječara", br.15/12), kao i interesima i specifičnostima Grada Zaječara, a u cilju sagledavanja stanja i preduzimanja mera zaštite vazduha od zagađivanja.

Programom kontrole kvaliteta vazduha u Lokalnoj mreži, na teritoriji grada Zaječara utvrđuju se parametri ispitivanja, merna mesta i dinamika ispitivanja u 2019. godini.

Program kontrole obuhvata:

A) Merenje zagađujućih materija u vazduhu

B) Merenje koncentracije polena u vazduhu

Sistematsko merenje aerozagađenja obavlja se u skladu sa Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Službeni glasnik RS", br. 11/10, 75/10 i 63/13). Kontrola zagađujućih materija u vazduhu vrši se tokom cele godine na dnevnom i mesečnom nivou, izuzev aeropolena čije se praćenje odvija od februara do novembra meseca.

II PARAMETRI ISPITIVANJA

Ovim programom uspostavlja se praćenje sledećih parametara:

A) Koncentracija zagađujućih materija u vazduhu

- koncentracija sumpor dioksida - SO2

- koncentracija čađi

- ukupne taložne materije - *UTM - sa analizom teških metala - olovo (Pb), kadmijum (Cd) i cink (Zn)

- suspendovane čestice - PM10

B) Koncentracija polena u vazduhu

- broj zrna po m³ vazduha identifikovane vrste polena

III LOKACIJE MERNIH MESTA I DINAMIKA ISPITIVANJA PO PARAMETRIMA

Ovim programom, utvrđuju se merna mesta i dinamika monitoringa kvaliteta vazduha u Lokalnoj mreži Grada Zaječara u periodu trajanja realizacije programa, na sledećim lokacijama i sledećom dinamikom:

Merna mesta za kvalitet vazduha na teritoriji grada Zaječara

 

Merno mesto

Geografska širina

Geografska dužina

1

Zaječar - ul. Sremska

43°54'00.2"N

22°17'07.7"E

2

Zaječar - ugao ul. Krfske i Pana Đukića (lokacija automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha)

43° 54' 7"N

22° 16' 23" E

3

Zaječar - krov zgrade Elektrotimoka, ul. Nikole Pašića 37

43°54'11.2"N

22°16'33.4"E

 

 

Naziv i lokacija mernog mesta

Tip mernog mesta

Vrsta zagađujućih materija / dinamika merenja

1

Zaječar - ul. Sremska

G

SO2- 24 časovno tokom cele godine - 365 dana
PM10 - 24 časovno tokom cele godine - 365 dana
*UTM - sa analizom teških metala Pb, Cd, Zn - 12 puta (jednom mesečno u toku godine)

2

Zaječar - ugao ul. Krfske i Pana Đukića - AMSKV

G

Suspendovane čestice PM10
- 24 časovno tokom cele godine - 365 dana

3

Zaječar - krov zgrade Elektrotimoka, ul. Nikole Pašića 37

G

Aeropolen - 24 časovno raspoređeno tokom sezone cvetanja i to:
od 1.februara 2019.god. do 1.novembra 2019.god.

Legenda:

SO2- sumpordioksid
*UTM - ukupne taložne materije sa analizom teških metala (olovo(Pb), kadmijum(Cd), cink(Zn))
PM10 - frakcija suspendovanih čestica (particulate matter) koja prolazi kroz filter čiji su zahtevi utvrđeni u standardu SRPS EN12341, kojim je utvrđena referentna metoda za uzimanje uzoraka i merenje PM10 frakcije, sa efikasnošću od 50% zahvata čestica aerodinamičkog prečnika od 10 μm
AMSKV - automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha
G - gradska sredina

- Merenje sumpor dioksida, čađi i ukupnih taložnih materija

Monitoring zagađujućih materija SO2 - sumpor dioksida, čađi (kao namensko merenje) i *UTM - ukupnih taložnih materija sa analizom teških metala - Pb (olovo), Cd (kadmijum), Zn (cink), obavljaće se obzirom da rezultati merenja aerozagađenja iz prethodnih godina pokazuju da je Zaječar u zimskom periodu opterećen zagađujućim materijama, naročito čađi, poreklom iz individualnih ložišta i kotlarnica. Merenja će se vršiti u okviru Lokalne mreže za praćenje kvaliteta vazduha, na jednom mernom mestu, ul. Sremska br.13. Navedeni parametri kvaliteta vazduha pratiće se shodno odredbama Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Službeni glasnik RS" br. 11/10, 75/10 i 63/13).

- Automatska merna stanica kvaliteta vazduha - AMSKV

U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS" br. 36/09 i 10/13) nadležnost nad državnom mrežom za praćenje kvaliteta vazduha na nivou Republike Srbije ima Agencija za zaštitu životne sredine.

Operativni monitoring, primenom automatskih referentnih metoda, realizuje se saglasno Uredbi o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha u državnoj mreži ("Službeni glasnik RS" broj 58/11) i Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Službeni glasnik RS" br. 11/10, 75/10 i 63/13).

Državna mreža mernih stanica i/ili mernih mesta (u daljem tekstu: državna mreža), u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita vazduha, se uspostavlja u svrhu merenja regionalnog i prekograničnog atmosferskog prenosa zagađujućih materija u vazduhu i aerosedimentima u okviru međunarodnih obaveza, kvaliteta vazduha u naseljima, industrijskim i nenaseljenim područjima, kvaliteta vazduha u zaštićenim prirodnim dobrima i zaštićenoj okolini nepokretnih kulturnih dobara, kvaliteta vazduha u područjima pod uticajem određenih izvora zagađivanja, uključujući pokretne izvore.

Kontrola kvaliteta vazduha na teritoriji grada Zaječara u okviru državne mreže vrši se u okviru mreže automatskih mernih stanica.

U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije, određeno je merno mesto za automatsku mernu stanicu kvaliteta vazduha - AMSKV na uglu ul. Krfske i ul. Pana Đukića, u cilju uspostavljanja Državne mreže mernih stanica. Zagađujuće materije SO2, NO2 i CO mere se kontinualno, 24 časovno tokom cele godine - 365 dana na fiksnom mernom mestu, u skladu sa propisom kojim se uređuju uslovi za monitoring i zahtevi kvaliteta vazduha.

Ispunjavajući obaveze obaveštavanja javnosti o kvalitetu vazduha, Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije, kao nadležna nacionalna institucija za poslove monitoringa kvaliteta vazduha, na svojoj web stranici - http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledpodatakazbirni.php, u realnom vremenu prezentuje objedinjeni prikaz podataka automatskog monitoringa kvaliteta vazduha na području Republike Srbije, kao i na teritoriji grada Zaječara.

- Suspendovane čestice PM10

U okviru Lokalne mreže mernih mesta za praćenje kvaliteta vazduha, shodno odredbama Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Službeni glasnik RS" br. 11/10, 75/10 i 63/13), ovim Programom uspostavlja se merenje suspendovanih čestica PM10, u sklopu automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha koja se nalazi na uglu ul. Pane Đukića i Krfske (preko puta Trga Nikole Pašića).

- Merenje polena

Na osnovu člana 3. stav 1. tačka 9. Zakona o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 10/13), polen je okarakterisan kao prirodni zagađivač vazduha.

U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije, određeno je merno mesto za merenje aeropolena na krovu zgrade Elektrotimoka u ulici Nikole Pašića 37, u cilju uspostavljanja Državne mreže za praćenje alergenom polena.

Identifikacija polena vrši se za 24 biljne vrste - leska, jova, tise i čempresi, brest, topola, javor, vrba, jasen, breza, grab, platan, orah, hrast, bor, konoplja, trave, lipa, bokvica, kiselica, koprive, štirovi, pelin, dud i ambrozija.

Merenja obuhvataju tri sezone cvetanja koje se međusobno preklapaju:

- Sezona cvetanja drveća (od februara do kraja maja)

- Sezona cvetanja trava (od maja do druge dekade jula)

- Sezona cvetanja korova (od juna do novembra)

Grad Zaječar je deo sistema Aeropalinološke nacionalne mreže Republike Srbije, koju uspostavlja Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

IV OBRADA I ANALIZA PODATAKA

Merenja kvaliteta vazduha, obradu i analizu podataka, proveru validnosti rezultata dobijenih merenjem i/ili uzimanjem uzoraka i interpretaciju rezultata vrši ovlašćena stručna organizacija koja je akreditovana kao laboratorija za ispitivanje, odnosno koja ispunjava propisane uslove.

V IZVEŠTAVANJE O REZULTATIMA KONTROLE KVALITETA VAZDUHA

Izveštaje o izvršenim merenjima, odnosno o rezultatima kontrole kvaliteta vazduha u okviru Lokalne mreže mernih mesta, ovlašćena stručna organizacija dostavlja Gradskoj upravi Grada Zaječara - Odeljenju za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove, Kancelariji za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: nadležnom organu), po pravilu, jednom mesečno za prethodni mesec u roku od 15 dana od isteka prethodnog meseca, a završni izveštaj u roku od 30 dana od isteka izveštajnog perioda.

Izveštaji o izvršenim merenjima potrebno je da sadrže opisanu metodologiju rada praćenja kvaliteta vazduha, tabelarni prikaz i tekstualno objašnjenje rezultata, kao i zaključak o kvalitetu vazduha na predviđenim mernim mestima u gradu.

U skladu sa članom 17. Zakona o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS" br.36/09 i 10/13), nadležni organ je dužan da dobijene podatke o kvalitetu vazduha dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije do 15. u mesecu za prethodni mesec, a godišnji izveštaj najkasnije 60 dana od dana isteka kalendarske godine za prethodnu godinu.

U sladu sa članom 76. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09 i 36/09 - dr. zakon i 72/09 - dr. zakon, 43/11 - odluka US,14/16 i 76/18), nadležni organ je dužan da izradi izveštaj o kvalitetu vazduha na teritoriji grada Zaječara i uputi Skupštini grada na razmatranje i usvajanje, najkasnije do 31. maja tekuće godine, za prethodnu godinu.

VI REALIZACIJA PROGRAMA

Obaveza nadležnog organa je da na ovaj Predlog programa, kojim se uspostavlja Lokalna mreža mernih mesta i mernih stanica, pribavi saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, u skladu sa članom 15. stav 4. Zakona o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 10/13).

VII IZVOR FINANSIRANJA

Monitoring vazduha na mernim mestima određenim Programom jedinice lokalne samouprave kojim se uspostavlja Lokalna mreža mernih mesta i mernih stanica, finansiraće se iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu i unapređivanje životne sredine grada Zaječara za 2019. godinu.

Program objaviti u "Službenom listu grada Zaječara".