PRAVILNIK
O SADRŽAJU JAVNIH ISPRAVA KOJE IZDAJE VISOKOŠKOLSKA USTANOVA

("Sl. glasnik RS", br. 15/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj javnih isprava koje izdaje visokoškolska ustanova: studentske knjižice (indeksa), diplome o stečenom visokom obrazovanju i dodatka diplomi.

Član 2

Licu koje stekne status studenta visokoškolska ustanova izdaje studentsku knjižicu (indeks).

Indeks je jedinstven za sve visokoškolske ustanove.

Indeks je u obliku knjige veličine 105 x 160 mm, a kada se štampa dvojezično veličine 120 x 190 mm.

Korice indeksa su u tvrdom povezu bordo boje, sa zlatnim slovima na naslovnoj strani.

Stranice indeksa štampaju se na 80-gramskoj hartiji, tonirane su svetlom bojom i na svakoj desnoj strani u pozadini teksta nalazi se Mali grb Republike Srbije.

Preko podataka na unutrašnjoj strani korica lepi se samouništavajuća transparentna hologramska temperevident folija veličine 75 x 90 mm.

Sadržaj indeksa dat je na Obrascu br. 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Stranom državljaninu koje stekne status studenta visokoškolska ustanova izdaje indeks na srpskom jeziku sa prevodom na engleski jezik, na Obrascu br. 1a koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Visokoškolska ustanova izdaje diplomu:

1. licu koje završi osnovne, specijalističke odnosno master strukovne studije;

2. licu koje završi master akademske studije, odnosno integrisane osnovne i master akademske studije;

3. licu koje završi doktorske akademske studije;

4. licu sa završenim studijama medicine i završenom odgovarajućom specijalizacijom u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, koje stekne naučni naziv doktora nauka na osnovu odbranjene doktorske disertacije zasnovane na radovima objavljenim u vrhunskim svetskim časopisima.

Diploma iz stava 1. ovog člana u obliku je lista veličine 245 x 345 mm, a kada se štampa dvojezično veličine 290 x 420 mm, štampa se na 200-gramskoj hartiji, sadrži hologramsku zaštitnu nalepnicu, serijski broj i logo samostalne visokoškolske ustanove koji se nalazi u pozadini teksta.

Izgled i sadržaj hologramske zaštitne nalepnice utvrđuje se opštim aktom samostalne visokoškolske ustanove.

Sadržaj diplome iz stava 1. ovog člana dat je na obrascima br. 2, 3, 4 i 5 koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 4

Visokoškolska ustanova izdaje diplomu:

1. licu koje završi osnovne, specijalističke odnosno master strukovne studije na studijskom programu za sticanje zajedničke diplome;

2. licu koje završi master akademske studije, odnosno integrisane osnovne i master akademske studije na studijskom programu za sticanje zajedničke diplome;

3. licu koje završi doktorske akademske studije na studijskom programu za sticanje zajedničke diplome.

Diploma iz stava 1. ovog člana u obliku je lista veličine 245 x 345 mm, a kada se štampa dvojezično veličine 290 x 420 mm, štampa se na 200-gramskoj hartiji, sadrži hologramsku zaštitnu nalepnicu, serijski broj i logo samostalne visokoškolske ustanove koji se nalazi u pozadini teksta.

Izgled i sadržaj hologramske zaštitne nalepnice utvrđuje se opštim aktom samostalne visokoškolske ustanove. 

Sadržaj diplome iz stava 1. ovog člana dat je na obrascima br. 2a, 3a i 4a koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo. 

Član 5

Visokoškolska ustanova uz diplomu iz čl. 3. i 4. ovog pravilnika izdaje dodatak diplomi.

Dodatak diplomi štampa se na 100-gramskoj hartiji, sadrži do deset stranica u obliku listova čije su pojedinačne veličine 210 x 297 mm, a kada se štampa dvojezično sadrži do 12 stranica istih dimenzija.

Sadržaj dodatka diplomi utvrđen je na Obrascu br. 6, a sadržaj dodatka diplomi iz člana 3. stav 1. tačka 4) utvrđen je na Obrascu br. 6a, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Dodatak diplomi popunjava se u skladu sa Uputstvom za popunjavanje dodatka diplomi, koje je odštampano uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Kada se nastava ostvaruje na jeziku nacionalne manjine, odnosno na nekom od svetskih jezika, obrasci javnih isprava iz čl. 3-5. ovog pravilnika štampaju se dvojezično, na srpskom jeziku ćiriličkim pismom i na jeziku i pismu na kojem se nastava izvodi.

U obrascima javnih isprava iz stava 1. ovog člana tekst na jeziku i pismu na kome se nastava izvodi ispisuje se ispod teksta na srpskom jeziku.

Član 7

Javne isprave iz čl. 3-6. ovog pravilnika visokoškolska ustanova može izdavati i na engleskom jeziku, u skladu sa opštim aktom samostalne visokoškolske ustanove.

Član 8

Diploma o završenom studijskom programu za sticanje zajedničke diplome koju izdaju visokoškolska ustanova i strana visokoškolska ustanova, sadrži:

- naziv i logo visokoškolskih ustanova koje izdaju diplomu,

- podatke o dozvoli za rad visokoškolskih ustanova koje izdaju diplomu,

- ime, ime jednog roditelja, prezime, datum, godinu, državu i mesto rođenja lica kome se izdaje diploma,

- podatke o školskoj godini upisa i datumu završetka studija,

- naziv, vrstu, nivo i obim završenog studijskog programa,

- stečeni stručni, akademski, odnosno naučni naziv,

- broj iz evidencije o izdatim diplomama i datum izdavanja diplome,

- ime, prezime, funkciju lica ovlašćenih za potpisivanje diplome za svaku od visokoškolskih ustanova koje izdaju diplomu,

- suvi žig visokoškolskih ustanova koje izdaju diplomu.

Diploma iz stava 1. ovog člana štampa se na 200-gramskoj hartiji, sadrži hologramsku zaštitnu nalepnicu, serijski broj i logo samostalnih visokoškolskih ustanova koje izdaju diplomu, koji se nalazi u pozadini teksta.

Član 9

Dodatak diplomi o završenom studijskom programu za sticanje zajedničke diplome koju izdaju visokoškolska ustanova i strana visokoškolska ustanova, sadrži:

- naziv i logo visokoškolskih ustanova koje izdaju dodatak diplomi,

- podatke o akreditaciji studijskog programa i dozvoli za rad visokoškolskih ustanova koje izdaju diplomu,

- podatke o broju i datumu izdavanja diplome uz koju važi dodatak diplomi,

- podatke o imaocu diplome,

- podatke o stečenoj diplomi,

- podatke o vrsti i stepenu studija,

- podatke o sadržaju studijskog programa i postignutim rezultatima,

- podatke o nameni stečenog visokog obrazovanja i odgovarajućeg stručnog, akademskog, odnosno naučnog naziva,

- podatke o overi dodatka diplome, pečat i potpis odgovornog lica visokoškolskih ustanova koje izvode studijski program,

- podatke o nacionalnom sistemu visokog obrazovanja i o sistemu visokog obrazovanja u okviru kog je akreditovana strana visokoškolska ustanova.

Dodatak diplomi iz stava 1. ovog člana štampa se na 100-gramskoj hartiji.

Član 10

Ako se prilikom popunjavanja obrasca javne isprave sa serijskim brojem pogreši, obrazac se precrtava dvema paralelnim dijagonalnim linijama crvene boje i zapisnički se konstatuje da se obrazac sa određenim serijskim brojem ne može koristiti za izdavanje javne isprave.

Zapisnik i obrazac iz stava 1. ovog člana čuva samostalna visokoškolska ustanova u skladu sa propisima kojima se uređuje kancelarijsko poslovanje.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju javnih isprava koje izdaje visokoškolska ustanova ("Službeni glasnik RS", br. 40/09 i 69/11).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrasce 1-6a, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 15/2019, možete pogledati OVDE