PRAVILNIK
O RASPODELI SREDSTAVA ZA PROGRAME ZAŠTITE I UNAPREĐENJA POLOŽAJA LICA U STANJU SOCIJALNE POTREBE

("Sl. glasnik RS", br. 15/2019)

Sadržina Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način i kriterijumi za raspodelu sredstava namenskih primanja budžeta namenjenih za finansiranje udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja lica u stanju socijalne potrebe.

Član 2

Namenska primanja budžeta iz člana 1. ovog pravilnika vode se odvojeno u okviru glavne knjige trezora na povezanim evidencionim kontima - budžetskom fondu za programe unapređenja položaja lica u stanju socijalne potrebe, u skladu sa zakonom.

Kriterijumi i način raspodele sredstava za programe unapređenja položaja lica u stanju socijalne potrebe

Član 3

Sredstva namenjena za finansiranje programa unapređenja položaja lica u stanju socijalne potrebe mogu se raspodeliti udruženjima čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja lica u stanju socijalne potrebe na osnovu podnetih predloga projekata po raspisanom javnom pozivu.

Raspodela sredstava za programe iz stava 1. ovog člana vrši se sagledavanjem:

1) nivoa poboljšanja, odnosno očuvanja kvaliteta života pojedinca ili porodice (u daljem tekstu: korisnik),

2) mogućnosti uklanjanja ili ublažavanja rizika nepovoljnih životnih okolnosti korisnika,

3) stvaranja mogućnosti za samostalan život,

4) sprečavanja nastajanja i otklanjanja posledica isključenosti korisnika,

5) psiho-fizičkog razvoja dece i potrebe za poboljšanjem kvaliteta njihovog odrastanja i socijalizacije, posebno dece sa intelektualnim smetnjama i invaliditetom, dece bez roditeljskog staranja i dece iz socijalno ugroženih porodica, dece-žrtava porodičnog nasilja.

Programi iz stava 1. ovog člana mogu obuhvatiti i mere i aktivnosti koje podrazumevaju razvoj postojećih i podsticaj razvoju novih usluga, radi unapređenja socijalne zaštite.

Sredstvima iz stava 1. ovog člana mogu se finansirati i udruženja, odnosno asocijacije iz oblasti socijalne zaštite u cilju unapređenja uslova rada izdavanja časopisa u oblasti socijalne politike i socijalnog rada i organizovanja stručnih seminara iz oblasti socijalne, porodične i dečije zaštite i zaštite prava najugroženijih kategorija stanovništva, na osnovu iskazanih potreba.

Član 4

Podnosilac projekta iz člana 3. ovog pravilnika može biti udruženje:

1) koje je registrovano kao udruženje građana sa sedištem u Republici Srbiji,

2) koje je neposredno odgovorno za primenu i realizaciju projekta,

3) koje nema neblagovremeno izvršenih ili neizvršenih ranije preuzetih obaveza iz ugovora sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

4) koje ima odgovarajuće kapacitete za sprovođenje predloženih aktivnosti.

Prestanak važenja ranijih propisa

Član 5

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe člana 1. koje se odnose na unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja lica u stanju socijalne potrebe i čl. 7. i 7a Pravilnika o raspodeli sredstava za programe zaštite i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i za finansiranje ustanova socijalne zaštite ("Službeni glasnik RS", br. 109/12 i 10/18).

Stupanje na snagu

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".