PRAVILNIK
O PROGRAMIMA I NAČINU OBAVLJANJA STRUČNE OBUKE ZA VRŠENJE POSLOVA PRIVATNOG OBEZBEĐENJA I REDARSKE SLUŽBE

("Sl. glasnik RS", br. 15/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se programi i način obavljanja stručne obuke fizičkih lica za vršenje poslova privatnog obezbeđenja i redarske službe (u daljem tekstu: obuka).

Član 2

Obuka se sprovodi kroz:

1) Program obuke za vršenje poslova procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja;

2) Program obuke za vršenje poslova fizičko-tehničke zaštite;

3) Program obuke za vršenje poslova redarske službe;

4) Program obuke za vršenje poslova planiranja, projektovanja i nadzora nad izvođenjem sistema tehničke zaštite;

5) Program obuke za vršenje poslova montaže, puštanja u rad, održavanja sistema tehničke zaštite i obuke korisnika.

Programi obuke iz stava 1. ovog člana sastoje se od više tema podeljenih po nastavnim jedinicama - časovima obuke, koji polazniku omogućavaju sticanje specifičnih znanja i veština neophodnih za vršenje odgovarajuće vrste poslova privatnog obezbeđenja i redarske službe.

Programi obuke iz stava 1. ovog člana (Prilog 1-5) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 3

Fizičko lice koje želi da dobije licencu za vršenje poslova privatnog obezbeđenja ili redarske službe podnosi prijavu za obuku ovlašćenom privrednom društvu, preduzetniku i školskoj ustanovi koja je dobila ovlašćenje za obavljanje obuke za vršenje poslova privatnog obezbeđenja i redarske službe (u daljem tekstu: organizator).

Prijava za stručnu obuku fizičkih lica za vršenje poslova privatnog obezbeđenja i redarske službe (Obrazac 1), odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Organizator sa polaznicima zaključuje pisani ugovor o sprovođenju obuke.

Pravno lice ili preduzetnik može sa organizatorom da zaključi jedan pisani ugovor o sprovođenju obuke za više polaznika, čiji je sastavni deo spisak sa imenima polaznika i traženim vrstama obuke za svakog polaznika.

Član 5

Organizator na osnovu broja pristiglih prijava, obrazuje grupu polaznika obuke i sačinjava plan obuke po programu obuke i terminima - datumu i vremenu izvođenja nastavnih jedinica.

Broj polaznika u grupi ne sme da bude veći od kapaciteta prostora u kom se sprovodi obuka.

O planu obuke obaveštavaju se podnosioci prijave za obuku, najkasnije pet dana pre početka obuke.

Plan obuke sa spiskom polaznika, organizator dostavlja policijskoj upravi na čijoj teritoriji sprovodi obuku, najkasnije tri dana pre početka obuke.

Član 6

Obuka službenika obezbeđenja ili redara sprovodi se na način da čas obuke traje 45 minuta, a broj časova obuke ne sme biti veći od šest časova na dan.

Časovi mogu biti povezani u dvočas, sa odmorom između dvočasa od najmanje 10 minuta.

Predavač je dužan da u okviru jedne teme realizuje časove prema redosledu koji je određen planom obuke po programu obuke za tu temu i da u dnevniku obuke evidentira datum i vreme obrade nastavnih jedinica i ime i prezime polaznika koji je odsutan sa obuke.

Član 7

Na času obuke polaznik je dužan da ima ličnu kartu ili drugu javnu ispravu sa fotografijom na osnovu koje se može utvrditi njegov identitet.

Polaznici obuke koji imaju uverenje o položenom stručnom ispitu za zaštitu od požara, ne moraju pohađati deo obuke iz programa obuke i iz teme koji se odnose na zaštitu od požara.

Član 8

Polaznik obuke savladao je obuku ako je bio prisutan na svim časovima predviđenim programom obuke (100% ukupnog fonda časova) i ako je na kontrolnom testu, koji traje najduže 60 minuta i koji sadrži najmanje 25 pitanja iz programa stručne obuke tačno odgovorio na najmanje 18 pitanja.

Polaznik koji kontrolni test ne uradi uspešno, ima pravo da po isteku roka, ne kraćeg od sedam dana, ponovo pristupi kontrolnom testu.

Ako polaznik ni u ponovljenom pokušaju ne uradi uspešno kontrolni test upućuje se na ponovnu obuku.

Ako je polaznik sprečen da u određenom terminu prisustvuje nastavnom času, predavač je dužan da polazniku omogući pohađanje nastavnog časa iz predmetne nastavne jedinice u dopunskom terminu, što se evidentira u dnevniku obuke.

Član 9

Nakon uspešno završene obuke organizator polazniku izdaje Potvrdu o obučenosti (Obrazac 2), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo.

Član 10

Vežbovna gađanja, za službenike obezbeđenja koji rade na poslovima obezbeđenja sa oružjem, sprovode se saglasno propisima kojima se uređuje obuka u rukovanju vatrenim oružjem.

Obuka vodiča pasa i dresiranih pasa za službenike obezbeđenja koji u vršenju poslova koriste dresirane pse, sprovodi se u skladu sa propisima u kinologiji.

Član 11

Organizator može po posebnom zahtevu pravnog lica i preduzetnika koji obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja da vrši obuku službenika obezbeđenja u korišćenju novih tehnologija u zaštiti lica, imovine i poslovanja ili sa pojavnim slučajevima i oblicima ugrožavanja lica i imovine i poslovanja, koji su povezani sa programima stručne obuke utvrđenih ovim pravilnikom uz sprovođenje pojedinih i odgovarajućih delova tih programa.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o programima i načinu sprovođenja obuke za vršenje poslova privatnog obezbeđenja ("Službeni glasnik RS", broj 117/14) i Pravilnik o programu i načinu sprovođenja obuke za obavljanje poslova redara na sportskoj priredbi ("Službeni glasnik RS", broj 28/11).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

 

PROGRAM OBUKE ZA VRŠENJE POSLOVA PROCENE RIZIKA U ZAŠTITI LICA, IMOVINE I POSLOVANJA

 

 

Nastavnih časova

Predavanje

Vežbe

Ukupno

UVODNI ČAS

1

 

1

Osnovni podaci o izvođaču obuke, program obuke, predavači, vreme realizacije i način rada, ciljevi i zadaci obuke, prava i obaveze po pitanju bezbednog i zdravog rada

TEMA 1. POJAM UPRAVLJANJA RIZIKOM I PROCENE RIZIKA

1

 

1

Pojam rizika. Upravljanje rizikom. Faze upravljanja rizikom. Procena rizika. Faze procene rizika. Principi procene rizika. Tehnike za procenu rizika. Menadžer rizika. Kvalitet u procesu procene rizika. Komunikacija o riziku.

TEMA 2. BEZBEDNOST ORGANIZACIJE

2

 

2

Pojam i elementi organizacije. Procesi u organizaciji. Kontekst organizacije. Izvori opasnosti po organizaciju. Ugrožavanje organizacije. Različiti aspekti bezbednosti.

TEMA 3. PROCENA RIZIKA U INFORMACIONO-KOMUNIKACIONO-TELEKOMUNIKACIONIM (IKT) SISTEMIMA

1

 

1

Pojam i važnost IKT sistema u sistemu zaštite lica, imovine i poslovanja. Ranjivost IKT sistema. Zaštita IKT sistema.

TEMA 4. PRAVNI OSNOV ZA PROCENU RIZIKA U ORGANIZACIJI I NORMATIVNA DOKUMENTA U OBLASTI ZAŠTITE LICA, IMOVINE I POSLOVANJA

1

 

1

Ustav Republike Srbije. Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu. Zakon o zaštiti od požara. Zakon o vanrednim situacijama. Zakon o privatnom obezbeđenju. Ostali zakoni vezani za zaštitu lica, imovine, poslovanja i podataka.

TEMA 5. OPŠTE POSLOVNE OPASNOSTI I OPASNOSTI OD NEUSAGLAŠENOSTI SA STANDARDIMA

1

1

2

5.1. Opasnosti vezane za poslovanje u smislu zaštite lica, imovine i poslovanja i opasnosti od neusaglašenosti sa standardima (pojam i vrste opasnosti, zahtevi za procenu rizika, kriterijumi za identifikaciju potencijalnih opasnosti, mesto i uloga menadžera rizika u procesu procene rizika).

5.2. Identifikacija rizika od opšte poslovnih opasnosti i opasnosti od neusaglašenosti sa standardima (načini rada menadžera rizika na identifikaciji rizika).

TEMA 6. PROCENA RIZIKA PO BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADNOM MESTU I U RADNOJ OKOLINI

1

1

2

6.1. Opasnosti po bezbednost i zdravlje na radnom mestu i u radnoj okolini (pojam i vrste opasnosti, zahtevi za procenu rizika, kriterijumi za identifikaciju potencijalnih opasnosti, mesto i uloga menadžera rizika u procesu procene rizika).

6.2. Identifikacija rizika po bezbednost i zdravlje na radnom mestu i u radnoj okolini (načini rada menadžera rizika na identifikaciji rizika).

TEMA 7. PROCENA PRAVNIH RIZIKA I PROCENA RIZIKA OD PROTIVPRAVNOG DELOVANJA

1

1

2

7.1. Pravne opasnosti i opasnosti od protivpravnog delovanja internih i eksternih subjekata organizacije (pojam i vrste, zahtevi za procenu rizika, kriterijumi za identifikaciju, mesto i uloga menadžera rizika u proceni rizika).

7.2. Identifikacija rizika od pravnih opasnosti i od protivpravnog delovanja internih i eksternih subjekata organizacije (načini rada menadžera rizika na identifikaciji rizika).

TEMA 8. PROCENA RIZIKA OD POŽARNIH OPASNOSTI

1

1

2

8.1. Požarne opasnosti (pojam i vrste, zahtevi za procenu rizika, kriterijumi za identifikaciju, mesto i uloga menadžera rizika u proceni rizika).

8.2. Identifikacija rizika od požarnih opasnosti (načini rada menadžera rizika na identifikaciji rizika).

TEMA 9. PROCENA RIZIKA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA I DRUGIH NESREĆA

1

1

2

9.1. Opasnosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća (pojam i vrste, zahtevi za procenu rizika, kriterijumi za identifikaciju, mesto i uloga menadžera rizika u proceni rizika).

9.2. Identifikacija rizika od elementarnih nepogoda i drugih nesreća (načini rada menadžera rizika na identifikaciji rizika).

TEMA 10. METODOLOGIJA PROCENE RIZIKA U ZAŠTITI LICA IMOVINE I POSLOVANJA

2

2

4

10.1. Preliminarna analiza potencijalnih opasnosti (identifikacija, kriterijumi za određivanje veličine opasnosti, upotreba obrasca za preliminarnu analizu opasnosti).

10.2. Analiza i ocena rizika (kriterijumi za određivanje verovatnoće, učestalosti, izloženosti i ranjivosti, kriterijumi za određivanje posledica, štete i kritičnosti, kriterijumi za određivanje nivoa rizika, kriterijumi za određivanje kategorije i prihvatljivosti rizika, upotreba obrazaca za analizu i ocenu rizika).

10.3. Postupanje sa rizicima (kriterijumi i upotreba obrazaca)

10.4. Osnovna struktura akta o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja.

RADIONICA 1

 

6

6

Procena rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja u organizaciji - vodećim putem.

RADIONICA 2

 

6

6

Procena rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja u organizaciji - samostalno.

KONTROLNI TEST

 

4

4

UKUPNO:

13
36%

23
64%

36

 

Prilog 2.

 

PROGRAM OBUKE ZA VRŠENJE POSLOVA FIZIČKO-TEHNIČKE ZAŠTITE

 

 

Nastavnih časova

Predavanje

Vežbe

Ukupno

UVOD U PROGRAM

1

0

1

Osnovni podaci o izvođaču obuke, program obuke, predavači, vreme realizacije i način rada, ciljevi i zadaci obuke, prava i obaveze po pitanju bezbednog i zdravog rada

TEMA 1. NORMATIVNO UREĐENJE DELATNOSTI PRIVATNOG OBEZBEĐENJA

3

3

6

1.1. Zakonski i podzakonski propisi koji uređuju delatnost privatnog obezbeđenja (Šifre delatnosti privatnog obezbeđenja, vrste i uslovi za sticanje licenci za pravna lica, preduzetnike i fizička lica. Kodeks profesionalne etike u privatnom obezbeđenju. Profil službenika obezbeđenja-Evropska definicija službenika obezbeđenja koja je prihvaćena u nacionalnom standardu usluga privatnog obezbeđenja).

1.2. Uniforma, oznake i legitimacija službenika obezbeđenja; Nadzor nad radom, evidencije i zaštita podataka. Prekršaji u obavljanju delatnosti privatnog obezbeđenja.

1.3. Osnove krivičnog i prekršajnog materijalnog i procesnog prava (pojam krivičnog dela, osnovna obeležja krivičnog dela, vreme i mesto izvršenja krivičnog dela, pojam krivice, vrste kazni, krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, nužna odbrana, krajnja nužda, obezbeđenje mesta krivičnog dela ili događaja, obaveštavanje policije i drugih javnih službi).

TEMA 2. OVLAŠĆENJA SLUŽBENIKA OBEZBEĐENJA

3

5

8

2.1. Izdavanje upozorenja ili naređenja licu ili zabrane ulaska i boravka u štićenom objektu (Zakonski uslovi i način primene ovlašćenja.

2.2. Provera identiteta lica (Zakonski uslovi i način primene ovlašćenja)

2.3. Provera identiteta lica (Zakonski uslovi i način primene ovlašćenja)

2.4. Privremeno zadržavanje lica (Zakonski uslovi i način primene ovlašćenja)

2.5. Principi upotrebe sredstava prinude i obaveze nakon upotrebe sredstava prinude

2.6. Upotreba sredstva za vezivanje (Zakonski uslovi, ograničenja i način primene)

2.7. Upotreba fizičke snage (Zakonski uslovi, ograničenja i način primene)

2.8. Upotreba gasnog spreja (Zakonski uslovi, ograničenja i način primene)

2.9. Upotreba posebno dresiranih pasa (Zakonski uslovi, ograničenja i način primene)

2.10. Upotreba vatrenog oružja (Zakonski uslovi, ograničenja i način primene)

TEMA 3. OBAVLJANJE DELATNOSTI PRIVATNOG OBEZBEĐENJA

2

4

6

3.1. Patroliranje: patrole u štićenom objektu, protivpožarno patroliranje, taktika patroliranja.

3.2. Kontrola pristupa: vrste kontrole, procedure kontrole lica i vozila

3.3. Kontrolni centar: organizacija i način rada kontrolnog centra, kontrolna soba, radne procedure, dežurni patrolni tim, intervencija po dojavi alarma.

TEMA 4. OBEZBEĐENJE JAVNIH OKUPLJANJA

2

2

4

4.1. Poslovi i dužnosti redarske službe na javnim okupljanjima

4.2. Posebne dužnosti redarske službe na sportskim okupljanjima

4.3. Plan obezbeđenja: izrada, forma i sadržaj plana.

TEMA 5. TRANSPORT VREDNOSTI

2

2

4

5.1. Prevoz novca, vrednosnih i drugih pošiljki vozilima

5.2. Prenos novca, vrednosnih i drugih pošiljki pešice

5.3. Mere zaštite u poslovanju gotovim novcem i vrednostima koje se preduzimaju od strane finansijskih organizacija.

TEMA 6. OPREMA ZA OBEZBEĐENJE

2

2

4

6.1. Lična i zajednička oprema: vatreno oružje, službene lisice, specijalna i druga vozila, sredstva veze i druga sredstva i oprema.

6.2. Uređaji, sredstva i sistemi protivprovalne zaštite, kontrole pristupa, elektrohemijske zaštite, satelitskog praćenja, integrisani sistemi fizičko-tehničke zaštite.

TEMA 7. PROCEDURE U VANREDNIM SITUACIJAMA

1

2

3

7.1. Vanredne situacije, pojam i definicija, postupanje službenika obezbeđenja.

TEMA 8. POŽAR

2

4

6

8.1. Fenomen požara

8.2. Aparati za gašenje požara

8.3. Sistem zaštite od požara

8.4. Procedure za zaštitu od požara

TEMA 9. KLIJENTI, KVALITET USLUGA, KOMUNIKACIJA I REŠAVANJE KONFLIKATA

2

4

6

9.1. Principi ophođenja prema klijentu i kvalitet usluga

9.2. Komunikacione veštine

9.3. Izveštaji službenika obezbeđenja

9.4. Beležnice/Knjige događaja

9.5. Komunikacija sredstvima veze

9.6. Rešavanje sukoba

9.7. Informisanje javnosti

9.8. Lojalnost i postupanje po uputstvima, timski rad.

TEMA 10. PRVA POMOĆ

2

4

6

10.1. Osnovi prve pomoći i redosled postupaka u pružanju prve pomoći

10.2. Mere reanimacije.

10.3. Uobičajene povrede, otklanjanje i otkrivanje uzroka povređivanja, i način ukazivanja prve pomoći

10.4. Hitna stanja i način ukazivanja prve pomoći

10.5. Sadržaj početne informacije javnim službama u slučaju povređivanja i hitnih stanja

TEMA 11. OBUKA U PRIMENI SREDSTAVA PRINUDE I TEHNIKA SAOMOODBRANE

3

32

35

11.1. Karate, boks, džudo (stavovi, kretanja, udarci, padovi, bacanja)

11.2. Upotreba fizičke snage i zahvati za privođenje i zadržavanje (ključ spreda - provlačenjem, savijanje ruke na leđima - ključ na laktu, savlađivanje pasivnog otpora i druge tehnike)

11.3. Odbrana od nenaoružanog i naoružanog napadača (napad rukom, nogom, palicom, nožem, pištoljem, gušenje)

KONTROLNI TEST

 

1

1

UKUPNO:

25
28%

65
72%

90

 

Prilog 3.

 

PROGRAM OBUKE ZA VRŠENJE POSLOVA REDARSKE SLUŽBE

 

 

Nastavnih časova

Predavanje

Vežbe

Ukupno

UVOD U PROGRAM

1

 

1

Osnovni podaci o izvođaču obuke, program obuke, predavači, vreme realizacije i način rada, ciljevi i zadaci obuke, prava i obaveze po pitanju bezbednog i zdravog rada

TEMA 1. PROPISI IZ OBLASTI JAVNOG OKUPLJANJA

2

 

2

1.1. Zakon o javnom okupljanju, Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, Zakon o privatnom obezbeđenju (Pojam, mesto i vreme javnog okupljanja, Organizator okupljanja i njegove obaveze. Mere za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, dužnosti organizatora i redarske službe na sportskim priredbama, Način obavljanja redarske službe od strane službenika obezbeđenja i redara, oznake redarske službe)

1.2. Plan obezbeđenja (način sačinjavanja i sadržaj plana obezbeđenja)

TEMA 2. OVLAŠĆENJA REDARA

2

4

6

2.1. Izdavanje upozorenja ili naređenja licu ili zabrane ulaska i boravka u štićenom objektu (Zakonski uslovi i način primene ovlašćenja)

2.2. Provera identiteta lica (Zakonski uslovi i način primene ovlašćenja)

2.3. Zaustavljanje i pregled lica, predmeta i saobraćajnih sredstava i privremeno oduzimanje predmeta (Zakonski uslovi i način primene ovlašćenja)

2.4. Privremeno zadržavanje lica (Zakonski uslovi i način primene ovlašćenja)

2.5. Upotreba sredstva prinude - fizička snaga (Zakonski uslovi, ograničenja i način primene, obaveze nakon upotrebe sredstva prinude)

TEMA 3. PRVA POMOĆ

2

2

4

3.1. Pružanje prve pomoći (Opšti principi, provera znakova života, disajni putevi i disanje, provera pulsa, položaj za oživljavanje, disanje žrtve, kardiopulmonalna reanimacija, kontrola i zaustavljanje krvarenja, imobilizacija ekstremiteta, rane i opekotine)

TEMA 4. VANREDNI DOGAĐAJI, HITNI SLUČAJEVI I EVAKUACIJA

1

1

2

4.1. Vanredni događaji (pojam, definicija, požari, procedure za zaštitu od požara)

4.2. Planovi sprovođenja mera u vanrednim događajima i evakuacija

TEMA 5. OBUKA U PRIMENI SREDSTVA PRINUDE FIZIČKE SNAGE I TEHNIKE SAMOODBRANE

3

9

12

5.1. Karate, boks, džudo (stavovi, kretanja, udarci, padovi, bacanja)

5.2. Upotreba fizičke snage i zahvati za privođenje i zadržavanje (ključ spreda - provlačenjem, savijanje ruke na leđima - ključ na laktu, savlađivanje pasivnog otpora i druge tehnike)

5.3. Odbrana od nenaoružanog i naoružanog napadača (napad rukom, nogom, palicom, nožem, pištoljem, gušenje)

KONTROLNI TEST

 

1

1

UKUPNO:

11
39%

17
61%

28

 

Prilog 4.

 

PROGRAM OBUKE ZA VRŠENJE POSLOVA PLANIRANJA, PROJEKTOVANJA I NADZORA NAD IZVOĐENJEM SISTEMA TEHNIČKE ZAŠTITE I OBUKE KORISNIKA

 

 

Nastavnih časova

Predavanje

Vežbe

Ukupno

UVOD U PROGRAM

1

 

1

Osnovni podaci o izvođaču obuke, program obuke, predavači, vreme realizacije i način rada, ciljevi i zadaci obuke, prava i obaveze po pitanju bezbednog i zdravog rada

TEMA 1. TEHNIČKA ZAŠTITA

3

1

4

Pojam tehničke zaštite. Kategorije tehničke zaštite. Sredstva tehničke zaštite. Sistem tehničke zaštite. Kvalitet u sistemu tehničke zaštite.

TEMA 2. ŠTIĆENI OBJEKAT

1

1

2

Pojam štićenog objekta. Vrste štićenih objekata. Karakteristike štićenih objekata. Kategorizacija štićenih objekata u odnosu na nivo rizika. Ostali sistemi na/u štićenom objektu. Kritične tačke.

TEMA 3. UGROŽENOST ŠTIĆENIH OBJEKATA

1

1

2

Pojam ugroženosti. Izvori ugrožavanja. Kritične tačke. Definisanje kritičnih tačaka. Analiza kritičnih tačaka. Protivpravno delovanje. Prikupljanje podataka. Poslovna tajna.

TEMA 4. PROCENA RIZIKA U PLANIRANJU SISTEMA TEHNIČKE ZAŠTITE

1

4

5

Pojam rizika. Procena rizika. Faze procene rizika. Principi procene rizika. Tehnike za procenu rizika u planiranju sistema tehničke zaštite. Metodologija procene rizika. Komunikacija o riziku. Elaborat procene rizika.

TEMA 5. BEZBEDNOST U INFORMACIONIM I KOMUNIKACIONIM SISTEMIMA

 

 

 

Pojam informacionih i komunikacionih sistema. Vrste i karakteristike informacionih i komunikacionih sistema. Zatvorene mreže. Vrste napada u informacionim i komunikacionim sistemima. Sistemi zaštite u informacionim i komunikacionim sistemima.

2

1

3

TEMA 6. DETEKCIJA NEOVLAŠĆENOG PRIKUPLJANJA INFORMACIJA

 

 

 

Vrste uređaja za neovlašćeno prikupljanje informacija. Tehnička sredstva za detekciju uređaja za neovlašćeno prikupljanje informacija. Kompromitujuće elektromagnetno zračenje. Faradejevi kavezi. Ometači.

1

1

2

TEMA 7. PLANIRANJE SISTEMA TEHNIČKE ZAŠTITE

1

3

4

Pojam planiranja. Vrste planova. Plan tehničke zaštite. Elementi plana tehničke zaštite. Plan integralne zaštite. Plan povezivanja sa drugim tehnološkim sistemima. Sistem veza u štićenom objektu. Integrisanje različitih sistema tehničke zaštite. Procedure za postupanje službenika obezbeđenja. Izrada propisa i procedura

KONTROLNI TEST

2

0

2

UKUPNO:

13
52%

12
48%

25

 

Prilog 5.

 

PROGRAM OBUKE ZA VRŠENJE POSLOVA MONTAŽE, PUŠTANJA U RAD I ODRŽAVANJA SISTEMA TEHNIČKE ZAŠTITE

 

 

Nastavnih časova

Predavanje

Vežbe

Ukupno

UVOD U PROGRAM

1

0

1

Osnovni podaci o izvođaču obuke, program obuke, predavači, vreme realizacije i način rada, ciljevi i zadaci obuke, prava i obaveze po pitanju bezbednog i zdravog rada

TEMA 1. OBJEKTI ZAŠTITE

1

1

2

Pojam objekta zaštite. Podela objekata zaštite. Identifikacija bezbednosnih zona. Definisanje potencijalnih pretnji. Pojam rizika. Klasifikacija rizika. Procena rizika. Primenjeni standardi.

TEMA 2. SISTEMI TEHNIČKE ZAŠTITE

1

0

1

Pojam tehničke zaštite. Svojstva tehničke zaštite. Podela sistema tehničke zaštite. Kontrolne sobe. Sistemi za komunikaciju. Sistemi za napajanje.

TEMA 3. ZAŠTITA SPOLJNOG PERIMETRA

2

1

3

Pojam barijera. Podela barijera. Fizičke barijere. Ograde. Kapije. Zamke. Mehanička zaštita. Elektronske barijere. Detektori. Interfoni. Osvetljenje prostora.

TEMA 4. ALARMNI SISTEMI

2

1

3

Pojam alarmnih sistema. Podela alarmnih sistema. Protivpožarni sistemi kao specifični alarmni sistemi. Elementi alarmnog sistema. Alarmne centrale. Alarmni senzori. Indikatori alarma. Povezivanje elemenata alarmnog sistema. Sistemi za daljinsku dojavu alarma.

TEMA 5. SISTEMI VIDEO OBEZBEĐENJA

2

1

3

Pojam video obezbeđenja. Podela sistema video obezbeđenja. Analogni sistemi video obezbeđenja. Digitalni sistemi video obezbeđenja. Elementi sistema video obezbeđenja. Kamere. Monitori. Sistemi za arhiviranje snimaka. Povezivanje elemenata sistema video obezbeđenja.

TEMA 6. SISTEMI ZA KONTROLU PRISTUPA

2

1

3

Pojam kontrole pristupa. Vrste sistema za kontrolu pristupa. Metodi za identifikaciju. Elementi sistema za kontrolu pristupa. Elektronske kartice. Čitači elektronskih kartica. Tastature za unos šifre. Biometrijski senzori. Baze podataka sa pravima pristupa. Povezivanje elemenata sistema za kontrolu pristupa.

TEMA 7. SISTEMI TEHNIČKE ZAŠTITE U MOBILNIM USLOVIMA

1

1

2

Specifičnost mobilnih uslova. Vrste sistema tehničke zaštite koje se primenjuju u mobilnim uslovima. Panik tasteri. Audio i video komunikacija. GPS praćenje.

KONTROLNI TEST

2

0

2

UKUPNO:

14
70%

6
30%

20

 

Obrazac 1.

PRIJAVA ZA STRUČNU OBUKU FIZIČKIH LICA ZA VRŠENJE POSLOVA PRIVATNOG OBEZBEĐENJA I REDARSKE SLUŽBE

 

Ime i prezime kandidata

 

Adresa (mesto, ulica i broj)

 

Datum i mesto rođenja

 

Kontakt telefoni kandidata

 

E-mail kandidata

 

Prijavljujem se za obuku za vršenja poslova:

 

1) Program obuke za vršenje poslova procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja;
2) Program obuke za vršenje poslova fizičko-tehničke zaštite;
3) Program obuke za vršenje poslova redarske službe;

4) Program obuke za vršenje poslova planiranja, projektovanja i nadzora nad izvođenjem sistema tehničke zaštite;
5) Program obuke za vršenje poslova montaže, puštanja u rad, održavanja sistema tehničke zaštite i obuke korisnika.

 

Nivo obrazovanja:

Visoko

 

Srednje

 

Izjava podnosioca prijave

Saglasan sam da se podaci koje sam dao o sebi obrađuju u navedene svrhe i da se čuvaju u skladu sa opštim aktima organizacije i propisima o zaštiti podataka o ličnosti.

U____________,

dana __.__20___. godine

Podnosilac prijave
__________________

 

Obrazac 2.

POTVRDA O OBUČENOSTI

 

(memorandum/logo)

(Privredno društvo, preduzetnik ili školska ustanova sa ovlašćenjem za sprovođenje obuke za vršenje poslova privatnog obezbeđenja)

POTVRDA O OBUČENOSTI

_____________________________________________________
(ime i prezime polaznika)

o završenoj:

STRUČNOJ OBUCI

u periodu od_________ do________ godine
u trajanju od __ č/o

po programu obuke za vršenje poslova

_____________________________________________________
(naziv programa obuke)

U ______________, __.__.20__.g.
Evidencioni broj: _____/__

 

 

 

Odgovorno lice

 

(mp)

 

______________