UREDBA
O STRUČNOM USAVRŠAVANJU PUTEM STAŽIRANJA

("Sl. glasnik RS", br. 15/2019)

Predmet uređivanja

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način izbora državnih službenika koji se upućuju na stručno usavršavanje putem stažiranja, bitni elementi ugovora o uređivanju međusobnih prava i obaveza državnog službenika i državnog organa iz kog se upućuje na stažiranje, način obračuna i refundacije (vraćanja) troškova stažiranja, način prenošenja stečenog znanja i veština po završenom stažiranju, kao i druga pitanja od značaja za stažiranje.

Utvrđivanje stažiranja

Član 2

Državni službenik može se uputiti na stručno usavršavanje putem stažiranja (u daljem tekstu: stažiranje), radi sticanja znanja i veština, odnosno sposobnosti za izvršavanje poslova radnog mesta, u skladu sa potrebama državnog organa.

Stažiranje se utvrđuje:

1) u Opštem programu obuke;

2) u Programu obuke rukovodilaca;

3) u posebnom programu obuke - u skladu sa specifičnim potrebama iz delokruga i nadležnosti državnog organa, odnosno potrebama vezanim za pojedina radna mesta, vrste poslova ili posebne grupe korisnika;

4) u posebnom programu obuke članova pregovaračkog tima i pregovaračkih grupa i drugih relevantnih grupa u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, odnosno potrebama koje proizlaze iz tog procesa;

5) u posebnom sporazumu o međunarodnoj saradnji.

Izbor za stažiranje

Član 3

Izbor državnog službenika koji se upućuje na stažiranje sprovodi se na osnovu konkursa.

Raspisivanje konkursa

Član 4

Konkurs za upućivanje državnog službenika na stažiranje (u daljem tekstu: konkurs) raspisuje:

1) Nacionalna akademija za javnu upravu (u daljem tekstu: Nacionalna akademija) - za stažiranje utvrđeno u Opštem programu obuke i u Programu obuke rukovodilaca ili na osnovu posebnog sporazuma o međunarodnoj saradnji;

2) državni organ - za stažiranje utvrđeno u posebnom programu obuke koji je doneo u skladu sa specifičnim potrebama iz delokruga i nadležnosti državnog organa, odnosno potreba vezanih za pojedina radna mesta, vrste poslova ili posebne grupe korisnika ili na osnovu posebnog sporazuma o međunarodnoj saradnji;

3) organ nadležan za poslove koordinacije u vezi sa procesom pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji - za stažiranje utvrđeno u posebnom programu koji se odnosi na pregovarački tim i pregovaračke grupe i druge relevantne grupe u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, odnosno potrebe koje proizlaze iz tog procesa ili na osnovu posebnog sporazuma o međunarodnoj saradnji.

Oglašavanje konkursa

Član 5

Nacionalna akademija oglašava konkurs na svojoj veb prezentaciji, veb prezentaciji ministarstva nadležnog za poslove državne uprave koji se odnose na izgradnju kapaciteta i stručno usavršavanje zaposlenih u državnim organima i Portalu eUprave.

Državni organ iz člana 4. stav 1. tačka 2) ove uredbe oglašava konkurs na internoj prezentaciji, odnosno oglasnoj tabli državnog organa, ako nema internu prezentaciju i svojoj veb prezentaciji ako ima područne jedinice van sedišta državnog organa, odnosno na drugi pogodan način koji obezbeđuje jednak pristup pravu na stručno usavršavanje državnih službenika u tom organu.

Organ nadležan u poslovima koordinacije u vezi sa procesom pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji iz člana 4. stav 1. tačka 3) ove uredbe oglašava konkurs na svojoj veb prezentaciji, veb prezentaciji Nacionalne akademije i Portalu eUprave.

Rok za oglašavanje konkursa

Član 6

Konkurs se oglašava najkasnije u roku od 30 dana od dana donošenja programa obuke iz člana 2. stav 2. ove uredbe.

Sadržina oglasa o konkursu

Član 7

Oglas o konkursu sadrži:

1) naziv programa obuke;

2) oblast stručnog usavršavanja stažiranjem;

3) opis programa i tematske celine stručnog usavršavanja stažiranjem;

4) opis ciljne grupe korisnika stručnog usavršavanja stažiranjem, ukupan broj polaznika;

5) uslove koje treba da ispuni državni službenik kandidat za upućivanje na stručno usavršavanje stažiranjem u odnosu na opis ciljne grupe korisnika stručnog usavršavanja stažiranjem;

6) trajanje stručnog usavršavanja stažiranjem;

7) način i rokove za podnošenje prijave;

8) druge elemente u skladu sa posebnim sporazumom o međunarodnoj saradnji u skladu sa kojim je utvrđen program obuke.

Konkursna komisija

Član 8

Radi sprovođenja konkursa, pre oglašavanja, obrazuje se konkursna komisija.

Za sprovođenje konkursa koji raspisuje Nacionalna akademija, rešenje o obrazovanju konkursne komisije donosi direktor Nacionalne akademije.

Za sprovođenje konkursa koji raspisuje drugi državni organ, rešenje o obrazovanju konkursne komisije donosi rukovodilac državnog organa.

Za sprovođenje konkursa koji raspisuje organ nadležan u poslovima koordinacije u vezi sa procesom pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji rešenje o obrazovanju konkursne komisije donosi rukovodilac organa.

Sastav i uslovi

Član 9

Konkursna komisija iz člana 8. stav 2. ove uredbe ima pet članova, od kojih je jedan predsednik.

Članovi, odnosno predsednik konkursne komisije iz stava 1. ovog člana imenuju se iz reda državnih službenika koji imaju stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

U konkursnu komisiju iz stava 1. ovog člana imenuju se dva člana iz reda državnih službenika zaposlenih u Nacionalnoj akademiji, od kojih je jedan predsednik i po jedan član iz reda državnih službenika zaposlenih u ministarstvu nadležnom za poslove državne uprave koji se odnose na izgradnju kapaciteta i stručno usavršavanje zaposlenih u državnim organima, službe Vlade nadležne za stručne poslove vezane za upravljanje kadrovima u državnoj upravi i državnom organu čiji je delokrug povezano pitanje sa oblasti stručnog usavršavanja putem stažiranja za koju se raspisuje konkurs.

Konkursna komisija iz člana 8. stav 3. ove uredbe ima tri člana, od kojih je jedan predsednik.

Članovi, odnosno predsednik konkursne komisije iz stava 4. ovog člana imenuju se iz reda državnih službenika koji imaju stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

U konkursnu komisiju iz stava 4. ovog člana imenuju se članovi iz reda državnih službenika zaposlenih u državnom organu, vodeći računa o zastupljenosti državnih službenika iz jedinice za upravljanje kadrovima i unutrašnje jedinice čiji su poslovi povezano pitanje sa oblasti stručnog usavršavanja putem stažiranja za koju se raspisuje konkurs.

Konkursna komisija iz člana 8. stav 4. ove uredbe ima tri člana, od kojih je jedan predsednik.

Članovi, odnosno predsednik konkursne komisije iz stava 7. ovog člana imenuju se iz reda državnih službenika koji imaju stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

U konkursnu komisiju iz stava 7. ovog člana imenuju se dva člana iz reda državnih službenika zaposlenih u organu nadležnom u poslovima koordinacije u vezi sa procesom pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji, od kojih je jedan predsednik i jedan član iz reda državnih službenika iz organa u čijem delokrugu su oblasti obuhvaćene odgovarajućim pregovaračkim poglavljem.

Prijava na konkurs

Član 10

Prijava na konkurs podnosi se državnom organu koji je raspisao konkurs, u roku od 15 dana od dana oglašavanja na veb prezentaciji Nacionalne akademije, odnosno internoj prezentaciji ili oglasnoj tabli državnog organa, ako nema internu prezentaciju, odnosno veb prezentaciji organa nadležnog u poslovima koordinacije u vezi sa procesom pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji.

Radi podnošenja prijave u elektronskom obliku, elektronskog postupanja i elektronske komunikacije u vezi sa postupkom izbora kandidata za stažiranje, Nacionalna akademija u okviru dokumentaciono informacionog sistema, a drugi državni organ, odnosno organ nadležan u poslovima koordinacije u vezi sa procesom pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji u okviru svog informacionog sistema, može uspostaviti softversko rešenje koje na jednom mestu omogućava postupanje u ovim stvarima elektronskim putem.

Lista kandidata

Član 11

Konkursna komisija sastavlja listu kandidata koji ispunjavaju uslove iz člana 7. stav 1. tačka 5) ove uredbe za upućivanje na stažiranje, na osnovu podataka iz prijave za konkurs i priloženih isprava.

Konkursna komisija iz člana 8. stav 2. ove uredbe dostavlja rukovodiocu državnog organa izvod iz liste kandidata koji ispunjavaju uslove za upućivanje na stažiranje, koji sadrži podatke o kandidatu, odnosno kandidatima zaposlenim u tom državnom organu.

Konkursna komisija iz člana 8. stav 3. ove uredbe dostavlja rukovodiocu državnog organa listu kandidata koji ispunjavaju uslove za upućivanje na stažiranje.

Konkursna komisija iz člana 8. stav 4. ove uredbe dostavlja rukovodiocu državnog organa izvod iz liste kandidata koji ispunjavaju uslove za upućivanje na stažiranje, koji sadrži podatke o kandidatu, odnosno kandidatima zaposlenim u tom državnom organu.

Izbor između kandidata

Član 12

Na osnovu liste kandidata koji ispunjavaju uslove za stažiranje iz člana 11. ove uredbe, rukovodilac državnog organa odlučuje o izboru državnog službenika koji se upućuje na stažiranje, uzimajući u obzir relevantnost programa i tematske celine stručnog usavršavanja stažiranjem za razvoj kompetencija potrebnih za obavljanje poslova radnog mesta državnog službenika i rezultate vrednovanja radne uspešnosti državnog službenika, pri čemu prednost ima državni službenik koji je ostvario radnu uspešnost sa boljim rezultatom u prethodna tri uzastopna vrednovanja.

Ugovor o stažiranju

Član 13

Međusobna prava i obaveze državnog organa i državnog službenika koji je izabran za stažiranje utvrđuju se ugovorom o upućivanju na stručno usavršavanje putem stažiranja (u daljem tekstu: ugovor o stažiranju).

Ugovor o stažiranju zaključuje rukovodilac državnog organa i državni službenik, najkasnije u roku od 15 dana od dana konačnosti rešenja kojim je odlučeno o njegovom izboru za stažiranje.

Sadržina ugovora

Član 14

Ugovor o stažiranju, pored podataka o državnom organu i državnom službeniku, sadrži i sledeće elemente:

1) naziv institucije u koju se državni službenik upućuje na stažiranje;

2) naziv programa obuke, oblast stručnog usavršavanja stažiranjem i kratak opis programa i tematske celine stažiranja;

3) vreme trajanja stažiranja, odnosno plaćenog odsustva;

4) novčani iznos naknade za vreme plaćenog odsustva;

5) eventualni troškovi koji se isplaćuju iz budžeta Republike Srbije ili drugih izvora finansiranja;

6) vreme koje je državni službenik dužan da ostane na radu u državnom organu po završetku stažiranja;

7) obavezu praktične primene i prenošenja stečenih stručnih znanja i veština po završenom stažiranju;

8) obavezu vraćanja isplaćenog novčanog iznosa naknade i drugih troškova za vreme plaćenog odsustva u slučaju kršenja ugovorenih obaveza;

9) obavezu vraćanja novčanog iznosa naknade za vreme plaćenog odsustva i drugih troškova u slučaju da državnom službeniku prestane radni odnos pre isteka ugovorenog roka, otkazom koji daje državni službenik ili zbog povrede dužnosti iz radnog odnosa za koju je izrečena kazna prestanka radnog odnosa.

Osim elemenata iz stava 1. ovog člana, ugovorom se mogu utvrditi i druga pitanja od značaja za stažiranje.

Namensko korišćenje sredstava

Član 15

Državni službenik na stažiranju dužan je da sredstva utvrđena ugovorom iz člana 14. ove uredbe koristi namenski.

Državni službenik iz stava 1. ovog člana dužan je da po završetku stažiranja, a najkasnije u roku od sedam dana od dana završetka stažiranja, dostavi rukovodiocu državnog organa izveštaj o namenskom korišćenju sredstava, sa odgovarajućim ispravama.

Izuzetno, na zahtev rukovodioca državnog organa, državni službenik iz stava 1. ovog člana dužan je da izveštaj o namenskom korišćenju sredstava, sa odgovarajućim ispravama, dostavi i u toku trajanja stažiranja.

Ako sredstva nisu namenski korišćena dužan je da ih jednokratno vrati u budžet Republike Srbije, u iznosu uvećanom za zakonom propisanu kamatu, u roku utvrđenom ugovorom iz člana 14. ove uredbe.

Vraćanje sredstava

Član 16

Državni službenik na stažiranju dužan je da jednokratno vrati u budžet Republike Srbije isplaćen novčani iznos naknade za vreme plaćenog odsustva i druge troškove u slučaju kršenja ugovorenih obaveza, u roku utvrđenom ugovorom iz člana 14. ove uredbe.

Državni službenik koji je završio stažiranje dužan da jednokratno vrati u budžet Republike Srbije isplaćen novčani iznos naknade za vreme plaćenog odsustva i druge troškove u slučaju prestanka radnog odnosa u državnom organu pre isteka ugovorenog roka, otkazom koji daje državni službenik ili zbog povrede dužnosti iz radnog odnosa za koju je izrečena kazna prestanka radnog odnosa, u roku utvrđenom ugovorom iz člana 14. ove uredbe.

Izveštaj o stažiranju

Član 17

Državni službenik po završenom stažiranju, a najkasnije u roku od 30 dana od dana završetka stažiranja, dužan je da izradi izveštaj o stažiranju, koji obavezno sadrži relevantne informacije o programu obuke koji je pohađao: bliži opis elemenata programa obuke i sadržaja tematskih celina, predavačima i drugim realizatorima programa obuke, oblicima sprovođenja programa stručnog usavršavanja; vrednovanju programa obuke, kao i drugim podacima koji su značajni sa aspekta prenošenja stečenog znanja i veština.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, uz koji se prilaže materijal koji je pripremljen za potrebe ili je proizvod programa stručnog usavršavanja, državni službenik dostavlja državnom organu koji je sproveo konkurs, odnosno državnom organu kod koga je zaposlen, radi čuvanja u depozitu materijala pripremljenih u okviru programa stručnog usavršavanja.

Predstavljanje rezultata stažiranja

Član 18

Državni službenik po završenom stažiranju, a najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka stažiranja, dužan je da u saradnji sa licem odgovornim za upravljanje kadrovima u državnom organu koji je sproveo konkurs, odnosno kod koga je zaposlen, realizuje usmeno predstavljanje rezultata stažiranja državnim službenicima koji su zaposleni u državnom organu koji je sproveo konkurs, odnosno kod koga je zaposlen, na način koji podrazumeva prenošenje stečenih znanja i veština na stažiranju.

Za potrebe usmenog predstavljanja rezultata stažiranja iz stava 1. ovog člana, državni službenik je dužan da pripremi prezentaciju, koju dostavlja i licu odgovornom za upravljanje kadrovima u državnom organu koji je sproveo konkurs, odnosno kod koga je zaposlen, radi čuvanja u depozitu materijala pripremljenih u okviru programa stručnog usavršavanja.

Prenošenje znanja i veština

Član 19

Po završenom stažiranju državni službenik je dužan da učestvuje u realizaciji svih oblika stručnog usavršavanja koje organizuje državni organ koji je sproveo konkurs, odnosno kod koga je zaposlen, a koji obuhvataju prenošenje stečenog znanja i veština na stažiranju.

Po završenom stažiranju državni službenik je dužan da u izvršavanju poslova radnog mesta na koje je raspoređen primeni stečena znanja i veštine.

Uspešnost primene stečenih znanja i veština utvrđuje se u postupku vrednovanja radne uspešnosti državnog službenika.

Prestanak važenja ranijeg propisa

Član 20

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaju da važe odredbe čl. 33-37. Uredbe o stručnom usavršavanju državnih službenika ("Službeni glasnik RS", broj 25/15).

Okončanje započetih postupaka

Član 21

Stažiranje započeto pre dana stupanja na snagu ove uredbe okončaće se saglasno propisima koji su važili u vreme zaključenja ugovora o upućivanju na stručno usavršavanje putem stažiranja.

Stupanje na snagu

Član 22

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".