UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA PODRŠKE OTVARANJU REGIONALNIH INOVACIONIH STARTAP CENTARA ZA 2019. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 15/2019)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara za 2019. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
PODRŠKE OTVARANJU REGIONALNIH INOVACIONIH STARTAP CENTARA ZA 2019. GODINU

 

I PREDMET PROGRAMA

Programom podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara (u daljem tekstu: Program), utvrđuje se raspored i korišćenje sredstava namenjenih za projekte podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara u 2019. godini.

Sredstva namenjena za realizaciju Programa obezbeđena su članom 8. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 95/18) u okviru Razdela 3 - Vlada, Glava 3.8 - Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj; Program 2102 - Podrška radu Vlade, Funkcija 110 - Izvršni i zakonodavni organi, finansijski i fiskalni poslovi i spoljni poslovi; Programska aktivnost 4007 - Podrška otvaranju regionalnih inovacionih startap centara; Ekonomska klasifikacija 463 - Transferi ostalim nivoima vlasti, u iznosu od 220.000.000,00 dinara.

Ovim programom se utvrđuju: ciljevi, korisnici i namena sredstava, uslovi za dobijanje sredstava, finansijski okvir, neophodna dokumentacija, način objavljivanja konkursa i izbor prijava, način prijavljivanja, zaključivanje ugovora, praćenje realizacije aktivnosti.

Program sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj (u daljem tekstu: Kabinet ministra).

Sredstva su opredeljena za sledeće mere:

1. Maksimalan iznos od 25.000.000,00 dinara po projektu namenjen je za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju prostora regionalnog inovacionog startap centra u cilju obezbeđenja infrastrukturnih uslova za rad startapova;

2. Maksimalan iznos od 20.000.000,00 dinara po projektu namenjen je za opremanje regionalnog inovacionog startap centra u cilju obezbeđivanja tehničko-tehnoloških uslova za rad startapova;

3. Maksimalan iznos od 6.000.000,00 dinara po projektu namenjen je za realizaciju programa rada i upravljanja regionalnim inovacionim startap centrom u cilju obezbeđenja održivosti poslovanja i razvojnih aktivnosti podrške startapovima.

Bespovratna sredstva se mogu dodeliti za projekte kojima se realizuju jedna, dve ili sve tri mere.

II CILJEVI PROGRAMA

Inovacije, u većini zemalja koje brinu o uslovima za razvoj inovacionog ekosistema, predstavljaju ekonomsku kategoriju. Prethodnim analizama stanja inovacionog potencijala u Republici Srbiji, utvrđeno je da kapacitet za razvoj inovacija postoji u lokalnim zajednicama i da tu činjenicu treba iskoristiti kao polazište za razvoj mreže regionalnih inovacionih startap centara. To će povoljno uticati na izjednačavanje uslova za sve pojedince i institucije koje deluju na polju inovacione delatnosti i doprineti ravnomernijem ekonomskom razvoju zemlje.

Regionalni inovacioni startap centri predstavljaće mrežu organizacionih celina koje zajedno sa regionalnim inovacionim startap centrima podržanim kroz Program podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara realizovan u 2018. godini, upotpunjuju inovacioni ekosistem u delu preduzetničkog segmenta Republike Srbije.

Korisnici sredstava, organizacija i jedinica lokalne samouprave treba da omoguće da se po realizaciji odobrenog projekta postigne samoodrživost regionalnog inovacionog startap centra za dalji rad i funkcionisanje.

Opšti cilj ovog programa je sistemsko unapređenje inovacionog ekosistema na celoj teritoriji Republike Srbije kroz podršku otvaranju regionalnih inovacionih startap centara. Krajnji cilj Programa je da se obezbede potrebni uslovi i jednake šanse za realizaciju i razvoj inovativnih preduzetničkih ideja u svim delovima Srbije.

Po uzoru na slične prakse u zemljama koje su svetski lideri u oblasti inovacija i preduzetništva, planira se stvaranje uslova za startap zajednicu u kojoj bi mladi preduzetnici imali stručnu, mentorsku, pravnu, savetodavnu i logističku podršku da pokrenu i vode biznis. Rast i razvoj preduzetništva zasnovanog na inovacijama predstavlja značajan generator novih radnih mesta u lokalnom okruženju tako da se očekuju i pozitivni efekti u tom domenu.

Specifični ciljevi Programa su:

1. Uspostavljanje regionalne mreže inovacionog ekosistema kroz otvaranje startap centara (prilagođavanje prostora, obezbeđenje opreme i odgovarajućeg sadržaja) u sredinama sa izraženim potencijalom za obezbeđenje održivosti i spremnošću za partnerstvo sa drugim institucijama nacionalnog i međunarodnog inovacionog sistema;

2. Uspostavljanje ambijenta za prevođenje ideja u inovacije i njihov dalji razvoj uz obezbeđenje pristupa raspoloživim izvorima finansiranja, znanja i razmene iskustva, kako bi se povećala konkurentnost i time izvršio uticaj na ekonomski rast;

3. Uspostavljanje modela upravljanja regionalnim inovacionim startap centrima koji podrazumeva dugoročno planiranje i obezbeđenje resursa nakon završetka finansiranja kroz predmetni Program;

4. Uspostavljanje saradnje sa lokalnim kompanijama u cilju primene inovacija razvijenih od strane startapova i ostvarivanja ekonomske koristi za nosioce inovacionog i privrednog rasta;

5. Uspostavljanje saradnje sa univerzitetskim centrima, naučnim i razvojnim institucijama i drugim organizacijama u regionu kako bi se podstakao transfer inovacija nastalih u naučno-istraživačkom okruženju prema startap okruženju, kao i podrška u generisanju novog znanja dostupnog istraživačkim zajednicama.

III KORISNICI BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ima organizacija iz inovacionog ekosistema (naučno-tehnološki, industrijski i inovacioni parkovi, inkubatori, akceleratori i druge organizacije i subjekti) koja konkuriše zajedno sa jedinicom lokalne samouprave na čijoj teritoriji će se projekat realizovati, ispunjava uslove propisane ovim programom i dokaže da ima kapacitet:

1) da otvori novi regionalni inovacioni startap centar,

2) da svoje poslovanje ili deo poslovanja realizuju u organizacionoj formi regionalnog inovacionog startap centra.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava nemaju organizacije i jedinice lokalne samouprave koje u predviđenom roku nisu opravdale sredstava dobijena na osnovu Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara realizovanog u 2018. godini.

Jedinica lokalne samouprave može podneti jednu prijavu na javni konkurs. Prijava na konkurs ne može biti zajednički podneta od strane više organizacija ili više jedinica lokalne samouprave.

Gradska opština, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS", br. 129/07, 83/14 - dr. zakon, 101/06 - dr. zakon i 47/08), nije jedinica lokalne samouprave već opština u okviru jedinice lokalne samouprave, odnosno grada i ne može da bude korisnik bespovratnih sredstava u okviru Programa.

IV NAMENA SREDSTAVA

Sredstva namenjena za podršku otvaranju regionalnih inovacionih startap centara koriste se za sledeće namene:

1) izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija ili adaptacija prostora startap centara tako da se obezbedi prostor za zajednički rad (co-working), multimedijalne i video sadržaje, predavanja, sastanke "off-line" i "online", laboratorije, zajednički prostor za odmor i druge aktivnosti,

2) obezbeđenje ili nabavka potrebne opreme, nameštaja i uređaja neophodnih za rad startapova,

3) tehničko i strukturno umrežavanje regionalnih inovacionih startap centara, drugih organizacija prepoznatih u inovacionom ekosistemu i univerziteta, fakulteta i drugih obrazovnih ustanova,

4) nabavka sadržaja u smislu finansiranja predavanja (obuke, edukacije od strane iskusnih eksperata i sl.), mentorstva i drugih događaja kojima se startapovima obezbeđuje znanje (meetups, hackatons i sl.), pristup izvorima finansiranja, računovodstvene i pravne usluge i dr.,

5) nabavka usluge upravljanja startap centrom od strane menadžmenta sa prethodnim iskustvom u razvoju i upravljanju preduzetničkim poduhvatima, startap centrima, inovacionim centrima i drugim organizacijama ili projektima uspostavljanja istih.

Bespovratna sredstva nisu namenjena za finansiranje osnivanja i rada pojedinačnih startap kompanija, za radove na delovima objekta koji predstavljaju sređivanje eksterijera zgrade, kao i na delovima objekta koji nisu u direktnoj vezi sa novoformiranim prostorom za regionalni inovacioni startap centar.

Sredstva se ne mogu koristiti za: zaostale obaveze po osnovu taksi i poreza, zajmove i rate za otplatu kredita, troškove garancija, polise osiguranja, kamate, troškove bankarskog poslovanja, kursne razlike, carinske troškove, kreditiranje trećih lica, prikupljanje dokumenata za prijavu na konkurs i druge aktivnosti koje nisu u skladu sa namenom sredstava.

V USLOVI ZA DOBIJANJE SREDSTAVA

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ima organizacija koja konkuriše zajedno sa jedinicom lokalne samouprave i koja ispunjava sledeće uslove:

1) da je sa jedinicom lokalne samouprave podnela popunjen prijavni formular (Obrazac prijave) sa potrebnom dokumentacijom u skladu sa ovim programom i objavljenim javnim konkursom,

2) da je registrovana u Agenciji za privredne registre ili kod nadležnog privrednog suda,

3) da je izmirila obaveze po osnovu poreza i doprinosa,

4) da je izmirila sve obaveze po osnovu lokalnih dažbina,

5) da joj u roku od jedne godine pre podnošenja prijave nije izrečena pravosnažna mera zabrane obavljanja delatnosti,

6) da računi organizacije i jedinice lokalne samouprave nisu u blokadi u periodu od 1. januara 2019. godine,

7) da nad njom nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije,

8) da je u prethodnom periodu pružala uspešnu podršku startap kompanijama ili preduzetničkim inicijativama,

9) da je prostor u kojem će se realizovati projekat dat na korišćenje za namenu regionalnog inovacionog startap centra na period od najmanje tri godine,

10) da površina prostora u kojem će se realizovati projekat ima najmanje 150 m²,

11) da su izrađeni detaljan budžet projekta, dinamika realizacije projekta i program rada, odnosno plan aktivnosti regionalnog inovacionog starta centra za period od godinu dana, sa merljivim efektima programa,

12) da postoji dozvola nadležnog organa za izvođenje radova na izgradnji, dogradnji, rekonstrukciji ili adaptaciji prostora za regionalni inovacioni startap centar,

13) da postoji projekat za izvođenje (projekat arhitekture, projekat konstrukcije, projekat vodovoda i kanalizacije, projekat elektro-energetskih instalacija, projekat telekomunikacija i signalnih instalacija (telefonske i računarske mreže, strukturne i autonomne Wi-Fi mreže, video-konferencijskog sistema sa mogućnošću integrisanja sistema sa drugim sistemima), projekat grejanja, ventilacije i klimatizacije, projekat zaštite od požara, projekat dojave i gašenja požara) za potrebe rekonstrukcije ili adaptacije prostora regionalnog inovacionog startap centra sa detaljnim predmerom i predračunom radova za građevinske i građevinsko-zanatske radove i ostale instalaterske radove potrebne za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju prostora i njegovo privođenje nameni u skladu sa projektom na osnovu koga je dobijena dozvola za izvođenje radova za rekonstrukciju ili adaptaciju prostora,

14) da postoji detaljna specifikacija opreme za potrebe opremanja prostora, sa navedenim karakteristikama opreme i listom sa minimum tri potencijalna ponuđača koji ispunjavaju zahtevane karakteristike opreme, za svaku od navedenih pozicija opreme - vendor lista, kao i tržišna procena vrednosti opreme.

15) da postoji 3D prikaz sa minimum 10 fotografija koje realno prikazuju planirani regionalni inovacioni startap prostor sa opremanjem.

Obrazac prijave odštampan je uz ovaj program i čini njegov sastavni deo.

VI FINANSIJSKI OKVIR

Bespovratna sredstva se dodeljuju u skladu sa namenom sredstava. Troškovi uključuju porez na dodatu vrednost.

Sredstva će biti preneta, po odobrenju projekta, odnosno donošenja Odluke ministra o dodeli sredstava, jedinici lokalne samouprave na osnovu Rešenja ministra o namenskom transferu za realizaciju konkretnog projekta.

Izabrana organizacija i jedinica lokalne samouprave u obavezi su da namenski transfer dobijen po ovom programu koriste tačno u određenu svrhu za koju je transfer dodeljen, a u skladu sa zaključenim ugovorom.

Aktivnost za koju su odobrena sredstva, kao i sva plaćanja u vezi sa njenom realizacijom, mora biti započeta nakon potpisivanja ugovora, a plaćanja izvršena do 31. decembra 2019. godine, dok se pravdanje utrošenih sredstava mora izvršiti zaključno do 15. februara 2020. godine. Neutrošena sredstva vraćaju se u budžet Republike Srbije.

Realizacija mere iz tač. 1. i 2. Programa mora biti sprovedena do kraja 2019. godine.

Jedinica lokalne samouprave će realizovati mere iz tač. 1. i 2. Programa tako da za sve javne nabavke koje sprovodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Kabinet ministra i predstavnik organizacije imenuju po jednog člana Komisije za sprovođenje javnih nabavki za izvođenje radova, nabavku usluga i kupovinu dobara (opreme). Dodatni uslovi za javne nabavke moraju da budu takvi da obezbede potreban kvalitet izvedenih radova, izvršenih usluga i potrebne opreme (dobara).

Oprema, koja je nabavljena tokom realizacije projekta, stavlja se na raspolaganje organizaciji i koristi se za potrebe regionalnog inovacionog startap centara.

Realizacija mere iz tačke 3. Programa podrazumeva obezbeđenje resursa za realizaciju programa rada regionalnog inovacionog startap centra nakon završetka izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije i opremanja prostora, te se sve aktivnosti u vezi sa realizacijom mere iz tačke 3. Programa moraju sprovesti u roku od godinu dana od dana zaključenja ugovora.

Jedinica lokalne samouprave će izvršiti plaćanja organizaciji koja realizuje meru iz tačke 3. Programa na osnovu ispostavljenih mesečnih faktura, izveštaja i/ili drugih finansijskih dokumenata za svaku aktivnost, a koja je u skladu sa odobrenim planom realizacije projekta, koji je sastavni deo trojnog ugovora.

Izuzetno, sredstva odobrena za realizaciju mere iz tačke 3. Programa, jedinica lokalne samouprave prenosi organizaciji jednokratnom isplatom sredstava, najkasnije do 31. decembra 2019. godine, na osnovu opravdanog zahteva organizacije i izveštaja čija sadržina će biti definisana ugovorom, a uz dostavljanje jedinici lokalne samouprave sredstva obezbeđenja - menice i meničnog ovlašćenja, evidentiranog u Registru menica i ovlašćenja koji vodi Narodna banka Srbije, sa rokom važnosti 30 dana duže od roka važenja ugovora.

Organizacija mora, tri godine od dodele podsticajnih sredstava iz ovog programa da vrši reviziju poslovanja na godišnjem nivou i da o tome dostavlja izveštaj Kabinetu ministra i jedinici lokalne samouprave.

Odobreni iznos sredstava po ovom programu, a za realizaciju konkretnog projekta, smatra se konačnim odobrenim iznosom za planiranu namenu u 2019. godini. Kabinet ministra ne preuzima obavezu finansiranja dodatnih troškova. Ukoliko nastanu dodatni troškovi u vezi sa realizacijom projekta, potrebna dodatna sredstva mora obezbediti jedinica lokalne samouprave i/ili organizacija iz sopstvenih prihoda ili iz drugih izvora finansiranja (donacije itd.).

VII NEOPHODNA DOKUMENTACIJA

Radi ostvarivanja prava na korišćenje bespovratnih sredstava, organizacija koja konkuriše zajedno sa jedinicom lokalne samouprave u obavezi je da dostavi sledeću dokumentaciju:

1) pravilno popunjen prijavni formular potpisan od strane ovlašćenih predstavnika organizacije i jedinice lokalne samouprave - Obrazac prijave,

2) Izvod iz registra Agencije za privredne registre ili nadležnog privrednog suda,

3) Osnivački akt (overena fotokopija),

4) original ili overena fotokopija potvrde nadležne filijale Poreske uprave da je organizacija izmirila sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa zaključno sa datumom objavljivanja javnog konkurs,

5) original ili overena kopija potvrde nadležnog organa lokalne samouprave da je organizacija izmirila sve obaveze prema lokalnoj samoupravi zaključno sa datumom objavljivanja javnog konkursa,

6) original ili overena kopija potvrde nadležnog organa da organizaciji u poslednjoj godini pre objavljivanja javnog konkursa nije izrečena pravosnažna mera zabrane obavljanja delatnosti - izdata nakon objavljivanja konkursa,

7) štampanu potvrdu sa internet stranice Narodne banke Srbije da računi organizacije i jedinice lokalne samouprave nisu u blokadi od 1. januara 2019. godine,

8) original ili overena kopija potvrde Agencije za privredne registre ili nadležnog suda da nad organizacijom nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije, izdata nakon objavljivanja konkursa,

9) Izjavu o de minimis državnoj pomoći koja je organizaciji dodeljena u tekućoj fiskalnoj godini i u prethodne dve fiskalne godine,

10) potpisan dokaz da je organizacija pružala uspešnu podršku startap kompanijama ili preduzetničkim inicijativama u prethodnom periodu (izveštaj o prethodno realizovanim aktivnostima, kao i pisma preporuke, recenzije i dr. aktivnosti),

11) overen i potpisan dokaz da je prostor u kojem će se realizovati projekat dat na korišćenje za namenu regionalnog inovacionog startap centra na period od najmanje tri godine,

12) original ili overena kopija potvrde nadležnog organa ili drugi dokaz da je površina prostora u kojem će se realizovati projekat najmanje 150 m²,

13) potpisan budžet projekta koji sadrži detaljni tabelarni prikaz strukture troškova na projektu sa naznačenim sopstvenim sredstvima koje organizacija i/ili jedinica lokalne samouprave ulažu u projekat,

14) potpisana detaljna dinamika realizacije projekta (gantogram),

15) potpisan detaljan program rada, odnosno plan aktivnosti regionalnog inovacionog startap centra za period od godinu dana, sa merljivim efektima programa,

16) dozvola nadležnog organa za izvođenje radova za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju prostora za regionalni inovacioni startap centar (overena kopija),

17) overen i od strane odgovornih lica (ovlašćeno lice i odgovorni projektanti) potpisan projekat za izvođenje (projekat arhitekture, projekat konstrukcije, projekat vodovoda i kanalizacije, projekat elektro-energetskih instalacija, projekat telekomunikacija i signalnih instalacija (telefonske i računarske mreže, strukturne i autonomne Wi-Fi mreže, video-konferencijskog sistema sa mogućnošću integrisanja sistema sa drugim sistemima), projekat grejanja, ventilacije i klimatizacije, projekat zaštite od požara, projekat dojave i gašenja požara) za potrebe izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije prostora regionalnog inovacionog startap centra,

18) overen i od strane odgovornih projektanata potpisan detaljan predmer i predračun radova za građevinske i građevinsko-zanatske radove i ostale instalaterske radove potrebne za izgradnju, dogradnji, rekonstrukciju ili adaptaciju prostora i njegovo privođenje nameni u skladu sa projektom na osnovu koga je dobijena dozvola za izvođenje radova za rekonstrukciju ili adaptaciju prostora i odgovarajućeg projekta za izvođenje radova,

19) overena i potpisana od strane odgovornog lica i odgovornog projektanta enterijera detaljna specifikacija opreme za potrebe opremanja prostora, sa navedenim karakteristikama opreme i listom sa minimum tri potencijalna ponuđača koji ispunjavaju zahtevane karakteristike opreme, za svaku od navedenih pozicija opreme - vendor lista, kao i tržišna procena vrednosti opreme,

20) 3D prikaz sa minimum 10 fotografija koje realno prikazuju planirani startap prostor sa opremanjem,

21) rezime projekta (preferirano u "ppt" formatu).

NAPOMENA:

Uz prijavu koja se odnosi na meru iz tačke 1. Programa (izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija ili adaptacija prostora regionalnog inovacionog startap centra u cilju obezbeđenja infrastrukturnih uslova za rad startapova) dostavlja se dokumentacija iz tačaka 1)-21).

Uz prijavu koja se odnosi na meru iz tačke 2. Programa (opremanje regionalnog inovacionog startap centra u cilju obezbeđivanja tehničko-tehnoloških uslova za rad startapova) ne dostavlja se dokumentacija iz tač. 16), 17) i 18).

Uz prijavu koje se odnosi na meru iz tačke 3. Programa (realizacija programa rada i upravljanja regionalnim inovacionim startap centrom u cilju obezbeđenja održivosti poslovanja i razvojnih aktivnosti podrške startapovima) ne dostavlja se dokumentacija iz tač. 16), 17), 18) i 19), dok je za tačku 20) potrebno dostaviti fotografije prostora bez 3D prikaza.

Potvrda Narodne banke Srbije da dužnik nema evidentirane osnove i naloge u prinudnoj naplati ne može se smatrati dokazom iz tačke 7) neophodne dokumentacije.

U slučaju da je prostor u kojem će se realizovati projekat u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, dokaz iz tačke 11) može da predstavlja ugovor između organizacije i jedinice lokalne samouprave ili drugi odgovarajući akt nadležnog organa jedinice lokalne samouprave kojim se potvrđuje da je prostor dat na korišćenje za potrebe regionalnog inovacionog startap centra na period od najmanje godinu dana, kao i da će se, u slučaju odobrenja sredstava za realizaciju projekta, navedeni period produžiti na tri godine.

Ukoliko podnosilac prijave ne dostavi potrebnu dokumentaciju, a koja se može pribaviti iz službenih evidencija koje se vode u skladu sa zakonom, Kabinet ministra će pribaviti navedenu dokumentaciju po službenoj dužnosti u zakonom propisanim rokovima.

VIII NAČIN OBJAVLJIVANJA KONKURSA I IZBOR PRIJAVA

Kabinet ministra će nakon usvajanja ovog programa raspisati javni konkurs. Konkurs će biti objavljen na srpskom jeziku u dnevnom listu koji ima pokrivenost na celoj teritoriji Republike Srbije, kao i na sajtu www.inovacije.gov.rs. Rok za podnošenje prijava je od dana objavljivanja konkursa do utroška sredstava.

Ispunjenost uslova za dodelu sredstava utvrđuje Komisija za ocenu prijava i praćenje realizacije programa (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje ministar.

Sredstva će se dodeljivati po pristiglim prijavama - do utroška sredstava predviđenih za ovu namenu.

Datumom prispeća prijave smatra se datum dostavljanja poslednje dopune, odnosno kompletne dokumentacije u vezi sa podnetom prijavom na adresu za prijem pošte Kabineta ministra.

U slučaju da je prijava nepotpuna, podnosilac prijave će biti obavešten da u roku ne kraćem od pet radnih dana od dostavljanja obaveštenja dopuni prijavu, a kako bi prijava bila predmet razmatranja na sednici Komisije. Obaveštenje o potrebnoj dopuni prijave dostavlja se podnosiocu prijave na elektronske adrese naznačene za kontakt u prijavnom obrascu. Ukoliko ne postupi po obaveštenju u navedenom roku, smatraće se da prijava nije kompletna i neće se razmatrati.

Komisija razmatra prijave po redosledu prispeća kompletne dokumentacije. U postupku razmatranja prijava, Komisija proverava formalnu ispravnost dokumentacije i utvrđuje ispunjenost uslova za dodelu sredstava, kao i da li su ciljevi i aktivnosti iz podnete prijave u skladu sa ciljevima Programa.

Komisija može izvršiti dodatnu proveru podnete dokumentacije, tražiti dodatne informacije (npr. provera tržišnih cena opreme koja se nabavlja) i obići lokaciju na kojoj će se projekat realizovati, pre odlučivanja o podnetoj prijavi, ali samo za podnosioce prijava koji su ispunili formalne uslove iz programa i konkursa.

Komisija može, uz obrazloženje, zahtevati određene izmene predloženih projektnih rešenja ili predložene opreme za opremanje prostora ukoliko smatra da isto/a nije adekvatna za potrebe namene prostora. U slučaju da podnosilac prijave ne postupi po sugestijama Komisije u ostavljenom roku, koji ne može biti duži od osam dana, prijava će biti odbačena.

Komisija može predložiti ministru, uz obrazloženje, da se odobri realizacija projekta uz umanjenje budžeta predloženog projekta i/ili uz umanjenje obima aktivnosti planiranih predloženim projektom.

Na predlog Komisije ministar donosi Odluku o dodeli sredstava, a potom se sa izabranom organizacijom i jedinicom lokalne samouprave potpisuje ugovor.

Konkursna dokumentacija se ne vraća. Na zahtev podnosioca prijave, kome nije odobren projekat, mogu se vratiti dostavljena dokumenta.

IX NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Precizno i tačno popunjena prijava i prateća dokumentacija šalje se preporučenom poštom na adresu: Vlada, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Nemanjina 11, 11000 Beograd.

Prijave se predaju u koverti sa naznakom "Prijava za konkurs - sredstva za podršku otvaranju regionalnih inovacionih startap centara", sa punim nazivom i adresom pošiljalaca na poleđini koverte.

Skenirana prijava i prateća dokumentacija se nakon formalnog prijavljivanja na konkurs dostavljaju Kabinetu ministra na mejl adresu startapcentri@inovacije.gov.rs sa naznakom "Prijava za konkurs - sredstva za podršku otvaranju regionalnih inovacionih startap centara".

Prijave koje nisu podnete na gore predviđen način se neće razmatrati, o čemu će biti obavešteni podnosioci prijave.

X ZAKLJUČIVANJE UGOVORA

Međusobna prava, obaveze i odgovornosti u vezi sa korišćenjem bespovratnih sredstava uređuju se ugovorom. Ugovor naročito sadrži novčani iznos koji se dodeljuje za realizaciju projekta, namene za koje se sredstva dodeljuju, način prenosa bespovratnih sredstava i obavezu podnosioca prijave da, ukoliko sredstva iz budžeta ne realizuje ili ih ne iskoristi namenski, mora ta sredstva da vrati u budžet Republike Srbije.

Ministar na osnovu Odluke o dodeli sredstava potpisuje trojni ugovor, sa ovlašćenim predstavnikom organizacije i ovlašćenim predstavnikom jedinice lokalne samouprave.

Podnosilac prijave kome su sredstva odobrena, a koji nije potpisao ugovor u roku od 30 dana, smatraće se da je odustao od dodeljenih sredstava.

Ugovor stupa na pravnu snagu datumom potpisivanja ovlašćenih lica svih ugovornih strana. U slučaju da jedna od ugovornih strana potpiše ugovor naknadno, ugovor stupa na pravnu snagu danom poslednjeg potpisa.

XI PRAĆENJE REALIZACIJE AKTIVNOSTI

Korisnik sredstava koji realizuju odobreni projekat ne može menjati obim aktivnosti vezanih za radove na izgradnji, dogradnji, rekonstrukciji ili adaptaciji prostora, nabavku opreme za opremanje prostora, realizaciju programa radi i upravljanja regionalnim inovacionim startap centra, a u odnosu na odobreni obim, bez prethodne saglasnosti Kabineta ministra.

Korisnik sredstava dužan je da Kabinetu ministra dostavlja redovne izveštaje i drugu finansijsku dokumentaciju za sprovedene aktivnosti kako bi Kabinet ministra imao uvid u dinamiku realizacije odobrenog projekta i uvid u namensko trošenje sredstava.

Korisnik sredstava dužan je da Kabinetu ministra, nakon završetka projekta, dostavi konačni pisani izveštaj.

U roku od najkasnije 90 dana po isteku roka za ispunjenje ugovornih obaveza, Kabinet ministra će sprovesti kontrolu svih projektnih aktivnosti i o utvrđenom stanju dostaviti izveštaj Vladi.

 

OBRAZAC PRIJAVE
ZA PROGRAM PODRŠKE OTVARANJU REGIONALNIH INOVACIONIH STARTAP CENTARA ZA 2019. GODINU

 

I. OPŠTI PODACI PODNOSIOCA PRIJAVE

 

OPŠTI PODACI ZA JEDINICU LOKALNE SAMOUPRAVE

1.

Grad ili opština
(jedinica lokalne samouprave)

 

2.

Adresa

 

3.

Poštanski broj i mesto

 

4.

Ime, prezime i funkcija odgovornog lica

 

5.

Ime, prezime i funkcija lica ovlašćenog za podnošenje prijave na konkurs i potpisivanje ugovora o realizaciji projekta
(zavodni broj, datum i izdavalac ovlašćenja, ako nije u pitanju gradonačelnik ili predsednik opštine)

 

6.

Ime, prezime i funkcija kontakt osobe

 

7.

Kontakt telefon i i-meil adresa

 

8.

Matični broj

 

9.

Poreski identifikacioni broj PIB

 

10.

Broj računa na koji će se vršiti namenski transfer sredstava za realizaciju Projekta, model i poziv na broj

 

 

OPŠTI PODACI ZA ORGANIZACIJU

1.

Poslovno ime

 

2.

Adresa

 

3.

Poštanski broj i mesto

 

4.

Ime, prezime i funkcija odgovornog lica

 

5.

Ime, prezime i funkcija lica ovlašćenog za podnošenje prijave na konkurs i potpisivanje ugovora o realizaciji projekta
(zavodni broj, datum i izdavalac ovlašćenja, ako nije u pitanju zakonski zastupnik organizacije)

 

6.

Ime, prezime i funkcija kontakt osobe

 

7.

Kontakt telefon i i-meil adresa

 

8.

Matični broj

 

9.

Poreski identifikacioni broj PIB

 

10.

Naziv pretežne delatnosti

 

11.

Da li organizacija ima svoje ogranke (ako ima, navesti koje)

 

12.

Finansijski obim poslovanja u 2018. godini

 

13.

Dosadašnje korišćenje budžetskih sredstava kroz različite programe/projekte (iznos, namena i period korišćenja)

 

 

OPŠTI PODACI VEZANI ZA PROJEKAT

1.

Naziv projekta

 

2.

Mera, odnosno mere na koje se projekat odnosi

 

3.

Region i jedinica lokalne samouprave u kojoj će se realizovati projekat

 

4.

Vlasništvo objekta u kome će se projekat realizovati

 

5.

Vrsta i trajanje ugovora o najmu ili korišćenju prostora

 

6.

Adresa na kojoj će se realizovati projekat

 

7.

Neto korisna površina prostora u kojem će se realizovati projekat

 

8.

Učešće drugih izvora finansiranja u realizaciji projekta (navesti iznos, svrhu, period i izvor finansiranja)

 

 

II. NAMENA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

 

Tabela 1.

Kratak opis programa/projekta - do 3.500 karaktera
(Naziv i svrha projekta, šta projekat podrazumeva, važnost projekta za lokalnu zajednicu i region. Posebno navesti da li za tu opštinu/grad/regiju na koju se predlog projekta odnosi već postoje neka startap udruženja, komunikacioni kanali, grupe na društvenim mrežama, meetup mesta, i ako postoje na koji način će inovacioni startap centar sarađivati sa njima. Takođe, navesti ako postoji saradnja sa startap udruženjima iz zemlje/regiona/inostranstva).

Indikator 1

 

 

Tabela 2.

Ciljevi projekta - do 2.000 karaktera
(Navesti cilj projekta i efekte koji će se ostvariti realizacijom projekta. Grupe krajnjih korisnika kojima je projekat namenjen. Cilj mora biti ostvaren pomoću projekta koristeći dostupna projektna sredstva, u roku predviđenom za realizaciju projekta. U slučaju razvojnih projekata treba opisati na koji način će realizacija projekta doprineti trajnoj promeni/poboljšanju situacije korisnika).

Indikator 2

 

 

Tabela 3.

Aktivnosti projekta - do 4.000 karaktera
(Navesti aktivnosti koje će biti preduzete u okviru projekta. Nazivi aktivnosti treba da ukazuju na predmet poverenih zadataka, npr. radovi u cilju izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije, nabavku opreme i dr. U opisu aktivnosti treba navesti, između ostalog, orijentacioni okvir radova/nabavke/aktivnosti koje će biti preduzete u cilju realizacije svake pojedinačne aktivnosti u fazi realizacije projekta, vremenski tok aktivnosti (gantogram) i finansijski prikazati troškove za svaku od navedenih aktivnosti).

Indikator 3

 

 

Tabela 4.

Tabela rizika - do 1.500 karaktera
(Definisati/opisati rizike i mere za prevazilaženje rizika).

Indikator 4

 

 

Tabela 5.

Izlazni rezultati projekta - do 2.000 karaktera
(Obrazložiti u kojoj meri će realizacija projekta uticati na unapređenje inovacionog ekosistema i regionalne startap zajednice, kao i koji će biti broj korisnika usluga regionalnog inovacionog startap centra).

Indikator 5

 

 

III. IZNOS TRAŽENIH SREDSTAVA

 

 

Neto iznos u dinarima

PDV u dinarima

Bruto iznos
sa PDV-om u dinarima

Mera iz tačke 1. Programa

 

 

 

Mera iz tačke 2. Programa

 

 

 

Mera iz tačke 3. Programa

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

IZJAVA

Svojim potpisom potvrđujem pod materijalnom i krivičnom odgovornošću sledeće:

- da su podaci u obrascu prijave i prateća dokumentacija istiniti i tačni,

- da ću ovlašćenim licima omogućiti proveru toka realizacije projekta.

Svojim potpisom, takođe dajem saglasnost da se koriste dati podaci tokom procesa provere, plaćanja i trajanja utvrđenih obaveza.

Datum i mesto: ______________

 

 

M.P.

______________________

 

 

Odgovorno ili ovlašćeno

 

 

lice grada ili opštine

 

 

(potpis)

 

 

 

 

 

_______________________

 

 

Odgovorno ili ovlašćeno

 

 

lice organizacije

 

 

(potpis)